Hore

Fotostĺpček 1/2023

Aký bol rok 2022? Páčia sa vám aktuálne trendy vo fototechnike? Ja som si kúpil hneď dve špičkové bezzrkadlovky, jednu M43 a jednu FF. Musel som upraviť aj moje workflow a rozšíriť svoje počítačové pracovisko. 

Z archívu: Prvé preteky automobilov

V minulom stĺpčeku som z archívu vybral svoj prvý workshop s ePhoto.sk, tentokrát som vybral náš prvý redakčný výlet. Vybrali sme sa fotografovať Rally Zlín a ZOO Lešná. Boli to moje prvé preteky automobilov a tak som sa len učil, ako nastaviť fotoaparát pre tento žáner.






















Technika: Nikon D300, AF 80-200/2,8 ED

Ako som prevetral supertelezoom

Už dlhšie som nebol v meste s poriadnym teleobjektívom, väčšinou si beriem portrétny objektív. Teleobjektív nielen približuje, ale aj stláča perspektívu. Rôzne vzdialené objekty sa javia bližšie k sebe, ako v skutočnosti.




















Panoráma z 3 záberov.

Technika: Sony A7R V, FE 100-400/4,5-5,6 GM OSS

Posledné fotenie v roku 2022

Na poslednú minuloročnú fotoprechádzku som sa vybral k nám, k Malému Dunaju. Vylákal ma jemný opar, ktorý dodáva fotografiám priestorovejší efekt.
















Technika: Sony A7R V, FE 135/1,8 GM

Ešte neľútostnejšie vymazávanie

Veľkosť komprimovaného RAW zo Sony A7R V je priemerne 70 MB. Ak takýto súbor preženiete cez DXO Pure Raw 2, alebo Supersize v Lightroome, môže byť veľkosť DNG súboru takmer 800 MB! Pre porovnanie RAW z OM-1 má do 20 MB a po aplikovaní Superresolution cca 270 MB. 3x väčšie rozlíšenie, 3x väčšie súbory. Aj keď mám veľké externé disky, nemienim ich plniť balastom. Budem musieť byť k svojm fotografiám ešte prísnejší. Nikdy mi nerobilo problém vymazávať vlastné fotografie. Dosť som si ich odkladal pre “čo keby?”. S tým je koniec. Ak nenafotím niečo lepšie, ako som už nafotil, poputuje to do koša.

Ohliadnutie za rokom 2022

Rok 2022 potvrdil, že zrkadlovkám je takmer koniec. Canon aj Nikon oficiálne ukončili výrobu väčšinu DSLR objektívov, niektorých zrkadloviek a ponechali si len tie, ktoré ešte dokážu predať v slušných počtoch. S vývojom nových modelov sa nepočíta. Na DSLR vsádza už len Pentax. Bezzrkadlovky definitívne prerazili aj do profi segmentu a to najmä vďaka vrstveným snímačom a rýchlym rozširovaním portfólia profesionálnych objektívov.

Canon aj Nikon rozširujú svoje CSC portfólia o APS-C fotoaparáty. Trendom sú aj špeciálne kamery na vloging. Fujifilm kompletne obmenil najvyššie modely, výnimkou je rad X-Pro. U modelu X-H2s tiež vsadil na vrstvený snímač. Rovnako aj OM SYSTEM s modelom OM-1. Panasonic predstavil len model Lumix GH6, od ktorého sa však očakávalo o niečo viac, hoci je to výborný fotoaparát/kamera. Hviezdou Sony je jednoznačne A7R V s unikátnym displejom. Nedostatkom je klasický snímač, s vrstveným by to ale už bol vlastne model A1.

Sony A7R V je ukážkou trendu budúcnosti, väčšiemu využitiu AI vo fotoaparátoch. Snáď sa v roku 2023 AI objaví aj v modeloch strednej triedy.

Veľa sa, prekvapujúco, v roku 2022 hovorilo o objektívoch Tamron. Rožky vystrkuje Viltrox. V ponuke má prvý objektív radu PRO.

Rok 2022 bol prvým kalendárnym rokom, ktorý som celý absolvoval ako živnostník. Finančne sa mi pomerne darilo, vzhľadom na globálnu situáciu si nemôžem sťažovať. Všetko, čo som zarobil, som však investoval do techniky a vlastne do budúcnosti. Začalo to vybudovaním dvojmonitorového pracoviska. Najviac peňazí zhltol Apple Mac Studio a dvojica 30” 4K monitorov.  Pred koncom roka som si urobil predčasné Vianoce a kúpil si Sony A7R V, aj s gripom. Ešte ma čakajú ďalšie veľké investície do objektívov, chcel by som FE 50/1,2 GM a FE 24-70/2,8 GM II. Kým na ne zarobím, to potrvá. Takmer som zabudol, že som si kúpil aj OM SYSTEM OM-1. 13” iPad Pro a novší model iPhonu budú musieť rok-dva počkať.

Overené i neoverené správy

  • Canon by mal v prvom polroku predstaviť objektív RF-S 11-22mm f/4.5-5.6 IS STM.
  • Už na CP+ 2023 by vraj mal Canon predstaviť EOS R8. APS-C fotoaparát s 24,2 Mpx snímačom z EOS R10, ale s lepšou ergonómiou a lepším displejom.
  • LG Innotek predstavil nový modul fotoaparátu so 4-9x optickým zoomom a optickou stabilizáciou obrazu. Na rozdiel od riešenia od OPPO je zoomovanie plynulé.
  • Na CP+ má Panasonic predstaviť hneď dva nové fotoaparáty. Lumix S5 II a S5IIx. Pričom druhý bude viac zameraný na video. Na internet unikli obrázky aj špecifikácia. Najvýznamnejšou inováciou má byť použitie AF s fázovou detekciou. Predstavený by mal byť aj objektív LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO.
  • Na februárovom CP+ má predstaviť Sony nový objektív FE 16-35mm F2.8 GM II.


Novinky

Viltrox 75mm F1.2 AF XF Pro

Novinka je určená pre fotoaparáty Fujifilm X. Zaostrovanie je automatické. Je to prvý Viltrox radu Pro. AF 75mm F1.2 XF Pro je vyrobený z hliníkovej zliatiny a používa 16 prvkov v 11 skupinách, vrátane štyroch prvkov s vysokým indexom lomu a troch prvkov s extra nízkym rozptylom (ED). Viltrox tiež používa HD Nano vrstvy na prednom člene, ktoré odpudzujú nečistoty a kvapaliny. Clona je 11-lamelová, ovláda sa prstencom. Priemer filtra je 77 mm. Automatické zaostrovanie zabezpečuje krokový STM motorček. Na aktualizáciu firmvéru slúži integrovaný port USB-C. Cena objektívu je $549.



https://viltroxstore.com/products/75mm-f12-xf-lens

Inšpirácia

Mads Peter Iversen a jeho najlepšie krajinárske fotografie roku 2022




Tipy a triky

Z mobilu až na papier

Fotografovanie a úprava fotografií na mobilnom zariadení je neuveriteľne vzrušujúce a predstavuje fantastický pracovný postup. V tomto videu vám Glyn Dewis ukáže celý proces od zachytenia fotografií s dlhou expozíciou pomocou iPhonu, až po následné úpravy v Lightroom Mobile a Photoshope na iPade a na záver získa FANTASTICKÝ výtlačok.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
blahoslav J B Art
2023-01-04 15:29:30
Panasonic sklamal a neostal verny svojmu kontrastnemu ostreniu
https://www.youtube.com/watch?v=m8qcpuzYkmE
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2023-01-05 12:11:05
príspevok od: blahoslav J B Art
Panasonic sklamal a neostal verny svojmu kontrastnemu ostreniu
https://www.youtube.com/watch?v=m8qcpuzYkmE
Je to skôr historická nutnosť než sklamanie. Neustále vylepšovať niečo, čo nikdy nebude dokonalé je z dlhodobého hľadiska neudržateľné. Vďaka novému hybridnému fázovému zostrovaniu bude Panasonic S5 druhej generácie konečné schopný svojím zaostrovaním konkurovať Nikonu, Canonu a Sony. Pokiaľ tento nový systém zaostrovania neskôr prenesie firma aj do svojich ostatných modelov, tak to bude výrazný krok vpred a Panasonicu to na trhu s bezzrkadlovkami len pomôže.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia