Hore

Fotostĺpček 12/2023

DXO PureRaw3 prináša množstvo skvelých vylepšení a ja už som si kúpil upgrade z predchádzajúcej verzie.

Z archívu: Moje začiatky s 3D

3D sa môže zdať ako výdobytok súčasnosti, ale prvá stereofotografia sa objavila už v roku 1839. Ja som sa k 3D dostal začiatkom 90-tych rokov. Kúpil som si svoju prvú zrkadlovku, Prakticu BMS. V predajni, oproti hotelu Kyjev, ktorá už neexistuje, ale pamätníci si na ňu spomínajú, som kúpil sadu na 3D fotografiu, vyrobenú v Sovietskom zväze. Bola to predsádka s periskopickými zrkadlami. Naskrutkovala sa na objektív, rovnako ako filter. Fotografovalo sa na diapozitív. Súčasťou sady bola aj prehliadačka. Diapozitív sa zarámoval a vložil do prehliadačky. Bola to paráda. Bol som vtedy modelárom a mal som krásny model plachetnice brigantíny, zhodou okolností tiež vyrobenej v Sovietskom zväze. Tie sťažne, plachty, laná vyzerali v 3D fantasticky. Spomínam si aj na záber z Vrakunského lesíka, kam teraz chodím fotografovať vtákov, slepé rameno Malého Dunaja, so stromami na brehu, tiež skvelý 3D efekt.

3D pred pár rokmi spopularizoval film Avatar. Nastal čas 3D televízorov. Aj ja mám jeden. Celý 3D ošiaľ zakapal na nedostatku filmov, ktoré by ste si mohli pozrieť. Teraz tu máme už neviem koľkú vlnu 3D hier. Ja však po 3D fotografii netúžim. Páči sa mi, že fotograf prevedie 3D priestor na 2D obraz. Možno sa 3D fotografia ešte vráti, ako minoritný žáner a možno ju opäť vyskúšam. Napríklad, ak by sa niekde lacno objavil 3D objektív Panasonic pre M43 bezzrkadlovky.

Slnečná Bratislava s Fujifilm GFX100s

Po čase sa mi do rúk opäť dostal skvelý Fujifilm GFX100s. V Bratislave sa konečne oteplilo a ja som si naplno vychutnal sobotnú prechádzku Starým mestom. Mal som so sebou prime objektív 110/2 a zameral som sa predovšetkým na hru svetla a tieňov a slnečnú atmosféru.




















iPhone a nočná fotografia

iPhone je pre mňa skvelý poznámkovník. Zbadám zaujímavý námet alebo kompozíciu a nemám pri sebe “poriadny” fotoaparát, cvaknem to iPhonom a neskôr prefotím systémovým fotoaparátom.
















Overené i neoverené správy

  • Americký úrad pre autorské práva varoval, že obrázok vygenerovaný pomocou AI, výlučne pomocou textovej špecifikácie nespĺňa podmienky na získanie ľudských autorských práv.
  • Nedávno sa objavil nový termín: „Syntograf“. Je to mišmaš slova syntéza a fotograf a opisuje umelcov vytvárajúcich digitálne médiá z generátorov obrázkov AI.
  • Sony A7S IV by mal byť predstavený ku koncu roka 2023. Špekuluje sa o tom, či si ponechá nižšie rozlíšenie, alebo kvôli 8K videu bude mať okolo 40 Mpx.
  • Očakávalo sa, že Nikon Z8 bude predstavený už v marci, ale asi to bude až v apríli. V súvislosti s ním sa hovorí aj o Nikone Z6 III.
  • V auguste, alebo septembri, by vraj mal byť predstavený Nikon Z90, najvyšší DX model.
  • OM SYSTEM postupne nahradzuje logo Olympusu na objektívoch, vyrobených ešte pod touto značkou. Prvým je M.Zuiko 45/1,2 PRO.
  • Postupne sa začínajú objavovať informácie o pripravovanom Panasonicu S1 H Mark II. Mal by mať snímač s rozlíšením 47-50 Mpx, takže môžeme očakávať video s 8K rozlíšením. Dá sa predpokladať, že už bude mať nový hybridný AF.
  • Sony ZV-E1 má byť postavený na základoch A7S III s dizajnom A7C.


Novinky

DXO PureRaw3

Najnovšia verzia odšumovacieho programu používa novú technológiu DeepPRIME XD. Tá poskytuje až o 2,5 EV nižšiu úroveň šumu ako predchádzajúca technológia DeepPRIME. Poskytuje presnejšie farby pri vyšších citlivostiach, väčší dynamický rozsah a hladší bokeh. Vylepšená je aj korekcia chýb objektívov. Korekcia mäkkosti je nastaviteľná v 3 krokoch. U korekcie skreslenia je možné ponechať všetky časti obrazu. Vylepšené je aj dávkové spracovanie. Samozrejme nechýba prepojenie s Photoshopom a Lightroomom Classic. Program stojí 129€, upgrade z predchádzajúcej verzie stojí 79€.

https://www.dxo.com/dxo-pureraw/whats-new/

Tipy a triky

Dlhé časy s iPhonom

Mark McGee vám ukáže ako fotografovať s dlhými časmi do formátu RAW.


Dramatický portrét s externým bleskom

Pye Jirsa vám ukáže, ako používa kombináciu MagMod MagSphere a MagGrid na vytváranie dramatických portrétov uprostred dňa. Ak chcete zlepšiť svoje zručnosti v oblasti bleskov mimo fotoaparátu, potom si tento tutoriál musíte pozrieť!

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
lamik
2023-03-20 17:56:11
bravo, Karol!
obdivujem, že dokážeš zase priniesť z tých istých miest a motívov niečo nové.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované