Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 15/2020

Minulý týždeň som prerušil domácu izoláciu krátkym fotením. Môj kamarát Tapeta (z firmy CAMY), ktorého možno poznáte z dvoch článkov v rubrike Príbeh fotografie ma poprosil, či by som mu nenafotil dve autá.

Venuje sa renovácii veteránov. Ako milovník áut som samozrejme neodmietol. Fotili sme improvizovane, na rýchlo, bez bleskov, či iného príslušenstva, len tak, ako mi to prišlo pred objektív. Tapeta, aj keď teraz na fotenie nemá čas, je mimochodom výborný fotograf supermakra. Preto som do sekcie Inšpirácia, pridal pár jeho fotografií.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/pribeh-fotografie/hrame-sa-s-bleskami---easy-rider/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/pribeh-fotografie/easy-rider-2-tapeta/

Fotografoval som s dvomi fotoaparátmi. Na Olympuse PEN-F som mal M.Zuiko 75/1,8 MSC, ktorý sa mi osvedčil najlepšie. S Olympusom OM-D E-M5 Mark III som kombinoval M.Zuiko 40-150/2,8 PRO, M.Zuiko 7-14/2,8 PRO a M.Zuiko 45/1,8 PRO. Znalci mi dajú za pravdu, že som fotografoval výnimočné autá. Jaguár E-Type (pred renováciou) je mnohými považovaný na najkrajšie auto na svete. Ale aj Porsche 930 (po renovácii), je so svojim obrovským krídlom tiež kultové.








Jaguar E-Type pred renováciou.








Porsche 930 po renovácii.

Overené i neoverené správy

  • Canon vydal firmvér pre 1D X Mark III, ktorý rieši problém so sériovým snímaním a pridáva možnosť snímať video s frekvenciou 24p.
  • Sony vydalo aktualizáciu firmvéru pre a9 II, pridáva funkciu Hi Frequency Flicker a funkciu uzavretia uzávierky pri vypnutom fotoaparáte. Vylepšená je funkcia Remote Camera Tool a pribudla možnosť nastavenia Face / Eye Priority na funkčné tlačidlo.
  • S firmvérmi sa roztrhlo vrece. Panasonic vydal jeden pre bezzrkadlovky S1 a S1R. Pridáva podporu kariet ProGrade Digital CFexpress Type B, frekvencie 25p/50p pre video a v režime prehrávania sa zrušila dotyková funkcia “vymazať všetko”.
  • Canon si nechal patentovať niekoľko objektívov pre bajonet RF. 8mm f/4 circular fisheye s uhlom záberu 182° a portréťaky 85mm f/1.8, 100mm f/2.8.
  • Neoverené správy prinášajú informácie o dvoch pripravovaných bezzrkadlovkách Canon radu M, ktoré by mali byť oznámené ešte tento rok, asi pôjde o modely EOS M50 Mark II a EOS M5 Mark II. Šušká sa aj o príchode Canon EOS 7D Mark III.
  • S veľkou pravdepodobnosťou bude čoskoro predstavený Viltrox AF 33mm f/1.4 pre APS-C bezzrkadlovky.
  • Tamron si nechal patentovať dva objektívy pre bezzrkadlovky Sony, Tamron 70-130mm f/2 FE a 200-400mm f/4 FE.
  • 20. apríla Sony predstaví online nové produkty, ktoré inak mali byť predstavené na NAB Show, ktorá je kvôli COVID-19 zrušená.
  • Asi na výstave CP+ 2021 bude predstavený nový Panasonic GH6, vraj má mať snímač Sony 41MP [IMX594CQR], novú generáciu IBIS, lepšiu výdrž batérie a 6K video.
  • Nikon si nechal patentovať Multi-Interface Hot Shoe pre bezzrkadlovky. Umožní pridávať externý EVF hľadáčik do sánok pre blesk u fotoaparátov, ktoré nemajú zabudovaný hľadáčik. Mohlo by to znamenať, že Nikon chystá lacnú bezzrkadlovku s možnosťou pripojenia externého EVF.
  • Rúška sú na programe dňa. Šije, kto môže. Do výroby sa pustila aj firma Lenscoat, známa ochrannými návlekmi na objektívy. https://lenscoat.com/

Novinky

Spoločnosť Skyllaney oznámila, že pracuje na objektíve typu Sonnar s Leica M-bajonetom. 50 mm objektív so svetelnosťou F2 má byť poctou pôvodnému Sonnaru dr. Ludwiga Bertelea. Objektív by sa mal dostať do predaja do roku 2021, bude sa ponúkať v striebornom prevedení, alebo v čiernom (eloxovaný hliník).

https://skyllaney.com/2020/04/06/the-50mm-f-2-bertele/

Inšpirácia

Marián Benko (Tapeta) sa dnes venuje renovácii automobilov a na fotenie mu nezostáva čas. Ale chce sa do toho pustiť znovu. Venuje sa technicky náročnému žánru - supermakrofotografii.






Foto: Marián Benko

https://marianbenko.wixsite.com/marian-benko/marian-benko-macro-photography-ccwj

Super Mesiac tu bol zas. Naposledy sme ho fotili v roku 2016. Vtedy som ho chcel odfotiť nad bratislavským hradom. Pri takejto príležitosti sa na internete objaví množstvo lepších i horších fotografií Mesiaca. K tým vydareným patrí záber Slavomíra Červeňa a dovolím si ho zdieľať.


Foto: Slavomír Červeň

https://www.facebook.com/slavomircerven.sk

Moja obľúbená food fotografka má pre vás návod, ako aj s lacným fotoaparátom nafotiť zaujímavé zábery potravín. Keď vás hlad vyženie na nákup, kúpte aj nejaký ten šalát, po fotení sa určite zje.


Olympus v spolupráci s Barborou Gajovou pripravil online prednášku o portrétnej fotografii. Sledovať ju môžete 15. apríla od 17:00 na Facebooku.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
MagickVamp
2020-04-14 11:21:13
Tamron 200-400 f4?? Fuu...som zvedavy na velkost a cenu. :-P
 
mllpo
2020-04-14 20:40:28
príspevok od: MagickVamp
Tamron 200-400 f4?? Fuu...som zvedavy na velkost a cenu. :-P
No velkost a hmotnost by sa dala odvodit od konkurencie:
https://www.prolaika.sk/e-shop/nikon-af-s-nikkor-200-400mm-f-4g-if-ed-vr-ii/p-3458945.xhtml

Cena asi tak trochu tiez
 
MagickVamp
2020-04-15 08:37:21
príspevok od: mllpo
No velkost a hmotnost by sa dala odvodit od konkurencie:
https://www.prolaika.sk/e-shop/nikon-af-s-nikkor-200-400mm-f-4g-if-ed-vr-ii/p-3458945.xhtml

Cena asi tak trochu tiez
A Tamron ma vsetko minimalne o 50% lacnejsie....Nemyslim ze zato budu chciet viac ako 3000 Eur. A velkost/vaha...to si neviem ani tipnut.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované