Hore

Fotostĺpček 16/2022

Minulý týždeň som krátko otestoval Nikon Z9, s ním padla posledná bariéra, prečo by tu ešte mali zostať zrkadlovky.

Viem, že niektorí mi neviete prísť na meno, pretože už roky propagujem bezzrkadlovky. Ja proti DSLR ale nič nemám. Veď som na nich vyrastal. Užíval som si ich prednosti dlhé roky. Ale pokrok nezastavíš. Je tu modernejší typ fotoaparátu s väčším potenciálom. Som tolerantný, ak vám viac vyhovuje zrkadlovka, nebudem vás od nej odrádzať. Veď každý fotografuje tým, čím chce. Hlavne profesionáli sú konzervatívni. Roky s niečím pracujú a nemajú radi veľké zmeny. Nikon Z9 je príkladom, ako im dať bezzrkadlovkovú alternatívu, pre čo najbezbolestnejší prechod na CSC. Skôr, či neskôr, na bezzrkadlovky prejdú všetci, pretože nebudú mať na výber. Tak ako sa dnes už nevyrábajú fotoaparáty na film, tak sa nebudú vyrábať ani zrkadlovky. Mne to nevadí, pretože s bezzrkadlovkami pracujem už od roku 2009 a nikdy by som sa k zrkadlovke nevrátil. Minulý rok som musel jednu akciu fotografovať Nikonom D750. Pred rokmi som ho recenzoval a je to veľmi vydarená zrkadlovka. Ale ja som si medzitým zvykol na pokročilejší typ fotoaparátu a fotografovať s D750 bolo utrpenie (mierne preháňam).

Nevravím, že všetky bezzrkadlovky sú super. Stále je čo vylepšovať. Napríklad môj Sony A7 III je len priemerný fotoaparát. Fotenie s ním nie je pôžitkom. Pritom objektívy radu GM sú špičkové. Fotoaparát sa dlho zapína, čip je stále špinavý, hľadáčik je mizerný… Fotí výborne, ale nebaví ma to. Až mám niekedy chuť všetko predať. Zato s Olympusom je radosť fotografovať a s OM-1 dupľovane. Vlastne to už je OM SYSTEM. Ale plný formát mi chýba. Akokoľvek je Olympus/OM SYSTEM dobrý. Preto som rád, že mám dva rôzne systémy s dvomi rôznymi veľkosťami snímača.

Komputatívna fotografia na vzostupe

Môj iPhone dokáže “zázraky”. Podľa parametrov snímačov a objektívov by mal fotiť priemerne, ale komputatívna fotografia kompenzuje hardvérové nedostatky. Odfotím nočnú fotografiu z ruky a žiaden šum. Fotím v protisvetle a expozícia svetiel a tieňov je vyvážená. iPhone využíva brutálny výkon procesoru. Dokážu to aj fotoaparáty? Najďalej je Olympus so svojimi funkciami Live Composite a Live ND. Ale proti iPhonu je to málo. Niekoľko rokov potrvá, kým bezzrkadlovky dokážu využívať komputatívnu fotografiu tak intenzívne, ako telefóny. A tak sa revolúcia vo fotografovaní so systémovým fotoaparátom zatiaľ presúva do počítačov. Softvéry pre spracovanie fotografie začínajú využívať AI. Už teraz dokážu neuveriteľné veci a to sme len na začiatku. Blízka budúcnosť fotografie nie je v zlepšovaní hardvéru, ale softvérová. Už teraz dokážu programy účinne odstraňovať šum, zvyšovať rozlíšenie, vymeniť oblohu, automaticky retušovať portréty atď. Začínajú s rozmazávaním pozadia a tak za rok, či dva bude jedno, aký objektív máte, bokeh si dotvoríte v počítači. Bude potom na každom z nás, či pôjdeme cestou poctivého využívania hardvéru, alebo sa budeme spoliehať na triky komputatívnej fotografie. Budeme musieť nájsť správny balanc medzi obidvomi spôsobmi.

Panoramatický formát s GFX 100s

Vďaka slovenskému zastúpeniu Fujifilm môžem niekoľko dní opäť fotografovať s GFX 100s. Zo všetkých fotoaparátov, ktoré som kedy testoval, má najlepší snímač. A nie je to len tým, že má rozlíšenie 100 Mpx. Má vynikajúci dynamický rozsah a nízku úroveň šumu. Aj keď som sa začal živiť ako fotograf, potenciál tohto fotoaparátu nevyužijem. Ale keď už ho mám, prečo si neurobiť radosť? A tak som si naplánoval niekoľko fotení.

Mám rád panoramatický formát (nemýľte si so skladanou panorámou) 16:9/16:10. Je dramatický a jeho čaro som objavil v kinematografii. Tá to má ľahké, pretože dnes sa filmy premietajú na širokých plátnach, monitoroch a televízoroch s panoramatickým formátom. S fotografiou je to horšie. Pokiaľ je horizontálneho formátu, dobre sa prezerá na monitoroch aj televízoroch. Vertikálny formát je však jeden nepekný slíž uprostred obrazovky. Panoramatický formát sa ťažko prezentuje na sociálnych sieťach. Najviac mu pristane papier. Kvôli tomu ostáva väčšina mojich “panorám” v archíve.

Chcel by som fotografovať oveľa viac v panoramatickom formáte. Je to osviežujúce, jeden musí hľadať nové kompozície. Odkedy fotografujem výhradne bezzrkadlovkami, panoramatický formát sa mi fotí ľahko. Jednoducho ho nastavím v menu fotoaparátu. Potom ho vidím v hľadáčiku aj na displeji. Pri nastavení panoramatického formátu dochádza k orezaniu záberu. Prídete o viac ako 20% rozlíšenia. Z určitého neracionálneho dôvodu sa mi to nepáči. Najmä u Olympusu/OM SYSTEMU s rozlíšením 20 Mpx. A vlastne aj u mojej Sony A7 III s 24 Mpx. Pritom skutočne veľkú fotografiu som nevytlačil už roky. Teraz mám však na určitý čas k dispozícii Fujifilm GFX 100s so 100 Mpx rozlíšením. Ideálny fotoaparát pre panoramatický formát. Je to bezzrkadlovka, takže vidím orez v hľadáčiku aj na displeji, hlavne mi zo 100 Mpx ostane stále nadštandardných 76,3 Mpx.














S GFX v botanickej záhrade

1. apríla otvorili bratislavskú botanickú záhradu. Apríl ale býva pomerne chudobný na fotogenické rastliny. Ja som to riskol. Počasie mi vyšlo a našiel som aj dostatok motívov. K fotoaparátu som mal dva objektívy, portrétny 110/2 a nový základný objektív 80/1,7. Naň pripravujem krátku recenziu. Obidva sa osvedčili, aj keď ani jeden nie je makroobjektív. Ja ale práve makro fotografujem málo, skôr sa sústreďujem na close-up.


















Black + White Photography magazine

Opäť mi publikovali fotku v mojom obľúbenom časopise, v rubrike Smartshots (fotografie z mobilov). Mám radosť, aj keď je maličká a nevyhrala. Skúsim to opäť o mesiac.

Overené i neoverené správy

  • Nikon prezradil svoju stratégiu na najbližšie roky. Do roku 2025 chce mať v ponuke viac ako 50 objektívov so Z bajonetom, chce sa zamerať viac na video vo fotoaparátoch a technológie z modelu Z9 dostať do nižších modelov. Ďalej chce viac aplikovať funkcie pokročilého diaľkového ovládania.
  • V najbližších rokoch sa očakáva rast cien fotoaparátov až o 25%.
  • Canon si nechal patentovať externý chladič pre menšie bezzrkadlovky. Ten využíva pre prenos tepla USB port.
  • Pixelmator Pro vo verzii 2.4 prináša funkciu pokročilých vrstiev s úpravou farieb a efektami. Ďalej prináša aj podporu procesoru Apple M1 Ultra.
  • Apple predstavilo iMovie 3.0, strihový program pre iPad, ktorý prináša dve významné novinky. Tou prvou je funkcia Storyboards. Je to akýsi návod na to, aké klipy nakrútiť, aby ste z nich poskladali video. Vybrať si môžete z 20 žánrov. Druhou novinkou je Magic Movie, funkcia ktorá automaticky zostrihá video, pričom vyberá najlepšie zábery a fotografie.


Novinky

Meike EF to EF-M

Meike predstavilo adaptér EF to EF-M so zabudovaným držiakom filtrov. Adaptér plne podporuje EXIF, prenos zaostrovania, clony a stabilizácie obrazu. Cena je $160 v sete s Vario ND filtrom.

Venus Optics Laowa 15mm F4.5R Zero-D Shift

Venus Optics predstavili vylepšený objektív Laowa 15mm F4.5R Zero-D Shift. Vylepšenie spočíva v nahradení 5-lamelovej clony 14-lamelovou. Objektív sa od predchodcu vizuálne odlišuje červeným pásikom. Je k dispozícii pre bajonety Canon EF, Canon R, Fujifilm GFX, Nikon F, Nikon Z a Sony E. Cena je  $1,199.

https://www.venuslens.net/

Inšpirácia

5 základných tipov pre tethering

Tethering v ateliéri je skvelá vec. Neviete, čo je tethering? To je diaľkové ovládanie fotoaparátu z počítača, alebo posielanie záberov z fotoaparátu do počítača. Väčšinou cez USB kábel, ale môže byť aj cez WiFi. Fotografka Lindsay Adler vám prezradí v 5 bodoch, ako používať tethering bezpečne a bezproblémovo. Pozor, nie každý fotoaparát podporuje tethering z počítača.



Tipy a triky

Difrakcia

Veľa začiatočníkov nevie, čo je difrakcia. Je to optický jav, ktorý vzniká pri prechode svetla veľmi malým otvorom, v našom prípade clonou objektívu. Taký začiatočník sa dočíta, že objektívy majú lepšiu kresbu, keď sa priclonia a že priclonením sa aj zväčšuje hĺbka ostrosti. To môže viesť k tomu, že sa to s clonením preháňa. Pri vysokých clonových číslach dochádza k difrakcii, ktorá sa prejavuje zmäkčením kresby. Záleží na konkrétnom objektíve, aká veľká bude difrakcia a pri akej clone začína. Každý fotograf, keď si kúpi nový objektív, by mal spoznať jeho vlastnosti, vrátane hranice difrakcie. Nie je to nič ťažké. Najlepšie je dať objektív na statív a postupne fotografovať zábery s postupným pricloňovaním objektívu. Ako objekt fotografovania sa hodí niečo s veľkým množstvom detailov. Krajinárska scéna, alebo noviny prilepené na stenu. Pri kontrole záberov zistíte, že pri určitej clone je kresba najlepšia. Môže to byť aj v určitom rozsahu clonových čísiel. Nad ňu sa začne kresba zhoršovať. Do určitej clony je zhoršovanie plne akceptovateľné, viete, že kresba bude stále dobrá a pritom vám vzrastie hĺbka ostrosti. Od určitej clony hĺbke ostrosti prospejete len nepatrne, ale začne sa viditeľne zhoršovať kresba. Zábery môžu byť mäkké, ako keby ste fotografovali cez igelit.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
MagickVamp
2022-04-19 07:28:09
Sory...ale musim...

"Viem, že niektorí mi neviete prísť na meno, pretože už roky propagujem bezzrkadlovky." To fakt? Nie skor preto ze je to u teba nonstop tak nenapadna reklama na Olympus, kde ako ty vravis si VIP clen s vyhodami a mimo efoto casto oznacovani ako zastupca Olympusu?

"Napríklad môj Sony A7 III je len priemerný fotoaparát. Fotenie s ním nie je pôžitkom. Pritom objektívy radu GM sú špičkové. Fotoaparát sa dlho zapína, čip je stále špinavý, hľadáčik je mizerný" - preco si toto clovek precita vzdy az ked pride nastupca?

"Zato s Olympusom je radosť fotografovať" - bola to taka radost aj s M1mkII? Lebo vies uz vtedy si ten fotak vyniesol priam do nebies a napisal "Nová vlajková loď je jedným z najvydarenejších fotoaparátov vôbec. Pojmu rýchlosť dáva nový rozmer." . Aky je v porovnani s priemernou A7mkIII s ktorym fotenie nie je pozitok?

Mna totiz to uplne fascinuje ze Olympus uz v roku 2016 spravil taky fotak a Sony v roku 2018 vyda tak nedotiahnuti A7mkIII?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2022-04-19 08:14:43
príspevok od: MagickVamp
Sory...ale musim...

"Viem, že niektorí mi neviete prísť na meno, pretože už roky propagujem bezzrkadlovky." To fakt? Nie skor preto ze je to u teba nonstop tak nenapadna reklama na Olympus, kde ako ty vravis si VIP clen s vyhodami a mimo efoto casto oznacovani ako zastupca Olympusu?

"Napríklad môj Sony A7 III je len priemerný fotoaparát. Fotenie s ním nie je pôžitkom. Pritom objektívy radu GM sú špičkové. Fotoaparát sa dlho zapína, čip je stále špinavý, hľadáčik je mizerný" - preco si toto clovek precita vzdy az ked pride nastupca?

"Zato s Olympusom je radosť fotografovať" - bola to taka radost aj s M1mkII? Lebo vies uz vtedy si ten fotak vyniesol priam do nebies a napisal "Nová vlajková loď je jedným z najvydarenejších fotoaparátov vôbec. Pojmu rýchlosť dáva nový rozmer." . Aky je v porovnani s priemernou A7mkIII s ktorym fotenie nie je pozitok?

Mna totiz to uplne fascinuje ze Olympus uz v roku 2016 spravil taky fotak a Sony v roku 2018 vyda tak nedotiahnuti A7mkIII?
To je moj osobny uzivatelsky nazor na tie fotoaparaty. Nie je to toretizovanie. Ja mam rad fototechniku vseobecne. Njradsej by som mal od kazdej znacky nieco. Ale nemozem si to dovolit, tak ako vacsina. Nieco som si vybrat musel. Tak mam Olympus, ktory mi vyhovuje, ako cely system vyborne funguje. Minusom je samozrejme obrazovy potecial snimaca. Je "len" standardny. To mi ale vacsninou postacuje.
Tam, kde mi mensi system nepostacuje, tam mam FF. Zvolil som si SOny, pretoze ma najdostupnejsie objektivy. Najsirsi sortiment a daju sa kupit za dobru cenu z druhej ruky. Myslim si ale, ze SOny este nespravilo tak dobry fotak, ako konkurencia. FOtia vyborne, o tom po tom. Ale z uzivatelskeho hladiska, ani A1 sa nevyrovna takemu Canonu EOS R5, ano Nikonu Z7 II, to nehovorim o Nikone Z9.
Bohuzial uzivatelska skusenost s Olympusom ma rozmaznala. Rozmaznalo ma aj to, ze mozem testovat fotoaparty roznach znaciek. A preto musim trvat na tom, ze A7III a ani jeho nastupca, nie su prave profesionalne fotoaparaty. Ale ja som vedel, do coho idem, ze z tohto hladiska to bude kompromis a pri foteni si zanadavam, ale pri prezerani fotiek budem spokojny.

Keby si mal svoj stlpcek, tiez v nom budes pisat o tom co a cim fotis. Kedze posledne roky fotim prevazne Olympusom, tak informacie o nom prevazuju. Mozno, ak sa v buducnosti zadari, si kupim trebars ten Nikon Z9 a budem tu viac pisat o inom systeme.

V kazdom pripade, ja si viem uzit fotenie s akymkolvek dobrym fotakom a neuzit si ho, ak mi nieco na nom vadi, hoci je drahy a ma velky obrazovy potencial. eraz si uzivam Fuji GFX100s.
 
aesace
2022-04-19 08:35:18
Nahodou mna prave zaujala tema toho pocitu radosti z konkretneho fotaku..len skoda,ze sa to neda aspon trochu merat nejak objektivne. Mal som tiez viac fotakov, ale nie nejake kvanta a pri kazdom je tento pocit iny. Paradoxne mam stale stary olympus e-m5 ii a s nim to fotenie nie je az taka radost. Je to sice pekny dizajnovy kusok, samotne fotenie je v pohode, kvalita vystupu na svoju dobu stale v pohode, ale tu radost to neprinasa...Mal som predtym aj stary Panasonic G6, ktory ani nemal take dobre ostrenie(aj ked olympus hlavne v specifickych pripadoch tiez zlyhava), nemal ani taky dobry obraz, ani stabilizaciu a ani dizajn, ale s nim som po dlhsej dobe citil zabavu z fotenia ako so ziadnym inym a doposial to tak je. A tak tajne dufam, ze Panasonic este vyda nieco s MFT chipom v strednej triede a skusim to s nim zase bez ohladu na to,ze nedosahuje najlepsiu kvalitu v kadecom. Len pre ten pocit.
 
matpi
2022-04-19 09:49:03
príspevok od: MagickVamp
Sory...ale musim...

"Viem, že niektorí mi neviete prísť na meno, pretože už roky propagujem bezzrkadlovky." To fakt? Nie skor preto ze je to u teba nonstop tak nenapadna reklama na Olympus, kde ako ty vravis si VIP clen s vyhodami a mimo efoto casto oznacovani ako zastupca Olympusu?

"Napríklad môj Sony A7 III je len priemerný fotoaparát. Fotenie s ním nie je pôžitkom. Pritom objektívy radu GM sú špičkové. Fotoaparát sa dlho zapína, čip je stále špinavý, hľadáčik je mizerný" - preco si toto clovek precita vzdy az ked pride nastupca?

"Zato s Olympusom je radosť fotografovať" - bola to taka radost aj s M1mkII? Lebo vies uz vtedy si ten fotak vyniesol priam do nebies a napisal "Nová vlajková loď je jedným z najvydarenejších fotoaparátov vôbec. Pojmu rýchlosť dáva nový rozmer." . Aky je v porovnani s priemernou A7mkIII s ktorym fotenie nie je pozitok?

Mna totiz to uplne fascinuje ze Olympus uz v roku 2016 spravil taky fotak a Sony v roku 2018 vyda tak nedotiahnuti A7mkIII?
Pravda je, ze Sony v poslednej dobe trochu zaspalo, co sa tyka novych fotoaparatov...nekonecne cakanie na a7sIII, az smiesne male vylepsenia a7IV a a9II, ktore si ani nezasluzia oznacenie nova generacia, dlhe cakanie na a9III.

Na druhej strane si myslim, ze a7III ani nahodou nie je iba priemerny fotak a tiez si uz par rokov uzivam fotenie s a9, napriek niektorym obmedzeniam (hladacik, displej) a jednej chybajucej funkcii.

Uz dlho hovorim, ze vylepsovanie a pridavanie funkcii by sa malo diat cez novy firmver a nie novy hardver.
 
fatality
2022-04-19 10:09:31
príspevok od: aesace
Nahodou mna prave zaujala tema toho pocitu radosti z konkretneho fotaku..len skoda,ze sa to neda aspon trochu merat nejak objektivne. Mal som tiez viac fotakov, ale nie nejake kvanta a pri kazdom je tento pocit iny. Paradoxne mam stale stary olympus e-m5 ii a s nim to fotenie nie je az taka radost. Je to sice pekny dizajnovy kusok, samotne fotenie je v pohode, kvalita vystupu na svoju dobu stale v pohode, ale tu radost to neprinasa...Mal som predtym aj stary Panasonic G6, ktory ani nemal take dobre ostrenie(aj ked olympus hlavne v specifickych pripadoch tiez zlyhava), nemal ani taky dobry obraz, ani stabilizaciu a ani dizajn, ale s nim som po dlhsej dobe citil zabavu z fotenia ako so ziadnym inym a doposial to tak je. A tak tajne dufam, ze Panasonic este vyda nieco s MFT chipom v strednej triede a skusim to s nim zase bez ohladu na to,ze nedosahuje najlepsiu kvalitu v kadecom. Len pre ten pocit.
tak to by ma potom zaujimalo co ten olympus mal/nemal a panasonic takisto, ze jeden radost "prinasal" a druhy "neprinasal" .
 
Woolies
2022-04-19 10:17:25
Sony A7 III je taký švajčiarský nožík medzi fotoaparátmi. Za veľmi rozumné peniaze je to veľmi dobrý funkčný prístroj. Taký šikovný univerzál, ktorý má veľmi veľa funkcii. Ale ako to býva s univerzálnymi zariadeniami, vie všetko, ale nič poriadne. Toť môj názor, moja osobná skúsenosť viac takmer dva roky s týmti fotoaparátom.
Ovládanie Sony je inak dosť zlé, ale to je subjektívna záležitosť.
Pravda je, že Olympus je zábavnejší a profesionálnejší prístroj (rada E-M1) ako spomínané Sony. Ale opäť raz opakujem, je to čisto subjektívne. Sú to dva odlišné systémy a fotoaparáty. Jeden šikovný univerzál s obmedzeniami, druhý šikovný profesionál rovnako s obmedzeniami. Každý na to svoje vhodný.

Za tie roky sa priznám skúsenosti s rôznymi fotoaparátmi rôznych značiek som dospel k tomu, že žiaden foťák nie je dokonalý a vhodný na úplne každý žáner. Jednoducho sa taký ešte nevyrobil. Možno niektoré majú k tomu bližšie, niektoré ďalej.

Ešte si spomínam pred časom, mal som Canon R (ich prvé bezzrkadlo) a s tým sa mi fotilo fakt dobre. Aj keď ten foťák mal svoje mínusy, čo mi prekážali, bola s ním naozaj zábava.
Rád by som preto niekedy vyskúšal niektorý z nových R5 a R6 tiel, to už musí byť naozaj o level vyššie. Akurát neviem čo tie Canon sklá, spomínam si ešte z čias zrkadloviek, že aj tie L-kové (červené prúžky, s ktorými sa radi chválili, že sú Profesionálne) neboli až tak niečo extra.
Tu ako píše Karol, tie GM sklá od Sony sú naozaj pomer cena/výkon/váha naozaj krásne. A ešte keď sa dajú kúpiť z druhej ruky za super peniažky, tak je to ozaj potešenie.

Čiže asi tak, nič nie je dokonalé. Kiežby sa dal vytvoriť foťák s Canon telom a ovládaním, s prvkami Sony, Nikon a Olympus technológie so sklami GM, vo veľkosti a váhe M43 objektívov . Dobre srandujem, to ani fyzikálne nie je možné. Ale možno raz...
 
gytheio
2022-04-19 10:48:54
príspevok od: Woolies
Sony A7 III je taký švajčiarský nožík medzi fotoaparátmi. Za veľmi rozumné peniaze je to veľmi dobrý funkčný prístroj. Taký šikovný univerzál, ktorý má veľmi veľa funkcii. Ale ako to býva s univerzálnymi zariadeniami, vie všetko, ale nič poriadne. Toť môj názor, moja osobná skúsenosť viac takmer dva roky s týmti fotoaparátom.
Ovládanie Sony je inak dosť zlé, ale to je subjektívna záležitosť.
Pravda je, že Olympus je zábavnejší a profesionálnejší prístroj (rada E-M1) ako spomínané Sony. Ale opäť raz opakujem, je to čisto subjektívne. Sú to dva odlišné systémy a fotoaparáty. Jeden šikovný univerzál s obmedzeniami, druhý šikovný profesionál rovnako s obmedzeniami. Každý na to svoje vhodný.

Za tie roky sa priznám skúsenosti s rôznymi fotoaparátmi rôznych značiek som dospel k tomu, že žiaden foťák nie je dokonalý a vhodný na úplne každý žáner. Jednoducho sa taký ešte nevyrobil. Možno niektoré majú k tomu bližšie, niektoré ďalej.

Ešte si spomínam pred časom, mal som Canon R (ich prvé bezzrkadlo) a s tým sa mi fotilo fakt dobre. Aj keď ten foťák mal svoje mínusy, čo mi prekážali, bola s ním naozaj zábava.
Rád by som preto niekedy vyskúšal niektorý z nových R5 a R6 tiel, to už musí byť naozaj o level vyššie. Akurát neviem čo tie Canon sklá, spomínam si ešte z čias zrkadloviek, že aj tie L-kové (červené prúžky, s ktorými sa radi chválili, že sú Profesionálne) neboli až tak niečo extra.
Tu ako píše Karol, tie GM sklá od Sony sú naozaj pomer cena/výkon/váha naozaj krásne. A ešte keď sa dajú kúpiť z druhej ruky za super peniažky, tak je to ozaj potešenie.

Čiže asi tak, nič nie je dokonalé. Kiežby sa dal vytvoriť foťák s Canon telom a ovládaním, s prvkami Sony, Nikon a Olympus technológie so sklami GM, vo veľkosti a váhe M43 objektívov . Dobre srandujem, to ani fyzikálne nie je možné. Ale možno raz...
Lkova optika je najpouzivanejsia profesionalna technika, ked niekto napise, ze nie je to bohvie co tak to uz musi byt🙄
 
Woolies
2022-04-19 10:51:22
príspevok od: gytheio
Lkova optika je najpouzivanejsia profesionalna technika, ked niekto napise, ze nie je to bohvie co tak to uz musi byt🙄
To, že je najpoužívanejšia neznamená, že je najlepšia .
 
gytheio
2022-04-19 11:04:36
príspevok od: Woolies
To, že je najpoužívanejšia neznamená, že je najlepšia .
moj ty boze🤣
 
Štefan Káčer
2022-04-19 12:03:12
príspevok od: Karol Srnec
To je moj osobny uzivatelsky nazor na tie fotoaparaty. Nie je to toretizovanie. Ja mam rad fototechniku vseobecne. Njradsej by som mal od kazdej znacky nieco. Ale nemozem si to dovolit, tak ako vacsina. Nieco som si vybrat musel. Tak mam Olympus, ktory mi vyhovuje, ako cely system vyborne funguje. Minusom je samozrejme obrazovy potecial snimaca. Je "len" standardny. To mi ale vacsninou postacuje.
Tam, kde mi mensi system nepostacuje, tam mam FF. Zvolil som si SOny, pretoze ma najdostupnejsie objektivy. Najsirsi sortiment a daju sa kupit za dobru cenu z druhej ruky. Myslim si ale, ze SOny este nespravilo tak dobry fotak, ako konkurencia. FOtia vyborne, o tom po tom. Ale z uzivatelskeho hladiska, ani A1 sa nevyrovna takemu Canonu EOS R5, ano Nikonu Z7 II, to nehovorim o Nikone Z9.
Bohuzial uzivatelska skusenost s Olympusom ma rozmaznala. Rozmaznalo ma aj to, ze mozem testovat fotoaparty roznach znaciek. A preto musim trvat na tom, ze A7III a ani jeho nastupca, nie su prave profesionalne fotoaparaty. Ale ja som vedel, do coho idem, ze z tohto hladiska to bude kompromis a pri foteni si zanadavam, ale pri prezerani fotiek budem spokojny.

Keby si mal svoj stlpcek, tiez v nom budes pisat o tom co a cim fotis. Kedze posledne roky fotim prevazne Olympusom, tak informacie o nom prevazuju. Mozno, ak sa v buducnosti zadari, si kupim trebars ten Nikon Z9 a budem tu viac pisat o inom systeme.

V kazdom pripade, ja si viem uzit fotenie s akymkolvek dobrym fotakom a neuzit si ho, ak mi nieco na nom vadi, hoci je drahy a ma velky obrazovy potencial. eraz si uzivam Fuji GFX100s.
Priznavam dobrovolne, ze mam fotoaparat a objektivy, ktore by mi pred 15-20 rokmi "zavideli" mnohi profesionalni fotografovia, ale fotku ani zdaleka neurobim taku (a zrejme asi aj vacsina na tomto portali), ako oni na "predpotopnych" fotoaparatoch.
Na rozdiel od diskutujucich mne robi radost z fotenia objekt, ktory fotografujem, ci uz je to krajinka, alebo nejake to zvieratko - a v podstate mi je uzivatelsky uplne u r..i (jedno), ci mam Canon, alebo nieco ine ...
 
blahoslav J B Art
2022-04-19 12:13:04
príspevok od: fatality
tak to by ma potom zaujimalo co ten olympus mal/nemal a panasonic takisto, ze jeden radost "prinasal" a druhy "neprinasal" .
skus si odpovedat sam ... ci si mal rovnaku/ inu / vacsiu / mensiu ... radost, ked si fotil s Nikon D5X00 a Fuji X-T20 ... pricom tento pocit je na ineho fotografa neprenosny
 
mllpo
2022-04-19 12:19:11
raz som kdesi čítal, že najlepší fotoaparát je ten, ktorý mám práve pri sebe. A s tým sa dá len ťažko nesúhlasiť...
 
vilkoo
2022-04-19 13:48:34
Vojna pred dverami som zvedavy s cim budete fotit.Myslim si ze vyvoj aj ceny stupaju a tak je to aj s technikou,kazdy si si kupi to naco ma aj s chybami a plusmi,vsetky fotaky dobre fotia .Moj sukromny nazor
 
aesace
2022-04-19 14:01:27
príspevok od: fatality
tak to by ma potom zaujimalo co ten olympus mal/nemal a panasonic takisto, ze jeden radost "prinasal" a druhy "neprinasal" .
Je ovela lahsi,aspon tak posobil v ruke, jednoduchsie sa nastavoval a ovladal. S olympusom som rad,ze po strastiplnej ceste nastaveni fotaku uz nemusim nic viac nastavovat, lebo aj tak by som to bez navodu nenasiel. Farby na obrazovke fotaku a v pocitaci su uplne ine, hdr je nepouzitelne, fotenie na vysoke ISO v tme robi zvlastne pasy aj s najrychlejsou kartou, niektore jednoduche funkcie sa tazko hladaju a vyuzivaju... jednoducho uz som fotil aj s prijemnejsimi fotakmi.. a panasonic bol viac privetivy, ale aj sony SLT bol v tomto prehladnejsi..
 
blahoslav J B Art
2022-04-19 15:50:37
príspevok od: aesace
Je ovela lahsi,aspon tak posobil v ruke, jednoduchsie sa nastavoval a ovladal. S olympusom som rad,ze po strastiplnej ceste nastaveni fotaku uz nemusim nic viac nastavovat, lebo aj tak by som to bez navodu nenasiel. Farby na obrazovke fotaku a v pocitaci su uplne ine, hdr je nepouzitelne, fotenie na vysoke ISO v tme robi zvlastne pasy aj s najrychlejsou kartou, niektore jednoduche funkcie sa tazko hladaju a vyuzivaju... jednoducho uz som fotil aj s prijemnejsimi fotakmi.. a panasonic bol viac privetivy, ale aj sony SLT bol v tomto prehladnejsi..
tie pasy nezmizli ani pri mechanickej zavierke a nastaveni casu 1/50, 1/100?
 
blahoslav J B Art
2022-04-19 16:02:21
video o difrakcii, celkom ma prekvapkali vysledky, ci doporucenia
https://www.youtube.com/c/CentrumFotoŠkoda/videos
 
fatality
2022-04-19 16:26:02
príspevok od: blahoslav J B Art
skus si odpovedat sam ... ci si mal rovnaku/ inu / vacsiu / mensiu ... radost, ked si fotil s Nikon D5X00 a Fuji X-T20 ... pricom tento pocit je na ineho fotografa neprenosny
u mna to bol rozdiel dslr - csc.. velkost, vaha, ostrenie, snimac, hladacik, vsetko v
prospech fuji..
panasonic aj olympus su csc..+- podobne..tak som chcel vediet, co bol ten "radostny"
faktor..
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2022-04-19 18:12:14
Koncepcia zrkadlovky sa objavila v 20. rokoch 20. storočia. Skoro celé storočie dominovali klasické zrkadlovky svetu a naposledy v digitálnej podobe, ale podobne ako dinosaurom aj tomuto konceptu musí byť koniec. Rozvoj a vývoj mirrorless fotoaparátov beriem ako prirodzení vývoj, ktorý má už svoje začiatky za sebou a je už dosť zrelí na to, aby aj v profesionálnej sfére poslal klasické digitálne zrkadlovky na odpočinok. Súčasný svet sa zameriava na zaznamenávanie všetkého, čo sa vôkol neho deje a tam je už klasická digitálna zrkadlovka na konci svojej cesty. Pre prácu s videom sa ako ideálna cesta vo svete fotografov a kameramanov osvedčil mirrorless systém. Sám odporúčam záujemcom o kúpu fotoaparátu miesto digitálnej zrkadlovky mirrorless systém. Ešte pred 5 rokmi som bol veľkým zástancom klasickej digitálnej zrkadlovky, ale akonáhle človek prejde na mirrorless systém súčasnej generácie, tak svoj názor musí automaticky prehodnotiť. Pozeral som panoramatické snímky nafotené Fujifilmom GFX 100s a musím povedať, že sa mi moc páčia. Veľmi mi to pripomína kino, možno to bude tým formátom. Panoramatické zábery majú svoje čaro! Čítal som tu všetky komentáre a za mňa môžem iba povedať, že som zástancom Full frame formátu a APS-C formátu a pokiaľ sa jedná o značku, tak u mňa bodujú tri značky a u nich tieto konkrétne modely: Fujifilm GFX 100 S, Nikon Z9 a Panasonic Lumix S1H. Sony Alpha A1 je síce krásny prístroj, ale svojou prehnanou cenou sa u mňa diskvalifikoval sám. To aj Leica SL2 je lacnejšia. Chápem ale tomu, že Sony má široké portfólio a tomu zodpovedá aj cenová politike značky.
 
lamik
2022-04-19 18:50:39
príspevok od: Karol Srnec
To je moj osobny uzivatelsky nazor na tie fotoaparaty. Nie je to toretizovanie. Ja mam rad fototechniku vseobecne. Njradsej by som mal od kazdej znacky nieco. Ale nemozem si to dovolit, tak ako vacsina. Nieco som si vybrat musel. Tak mam Olympus, ktory mi vyhovuje, ako cely system vyborne funguje. Minusom je samozrejme obrazovy potecial snimaca. Je "len" standardny. To mi ale vacsninou postacuje.
Tam, kde mi mensi system nepostacuje, tam mam FF. Zvolil som si SOny, pretoze ma najdostupnejsie objektivy. Najsirsi sortiment a daju sa kupit za dobru cenu z druhej ruky. Myslim si ale, ze SOny este nespravilo tak dobry fotak, ako konkurencia. FOtia vyborne, o tom po tom. Ale z uzivatelskeho hladiska, ani A1 sa nevyrovna takemu Canonu EOS R5, ano Nikonu Z7 II, to nehovorim o Nikone Z9.
Bohuzial uzivatelska skusenost s Olympusom ma rozmaznala. Rozmaznalo ma aj to, ze mozem testovat fotoaparty roznach znaciek. A preto musim trvat na tom, ze A7III a ani jeho nastupca, nie su prave profesionalne fotoaparaty. Ale ja som vedel, do coho idem, ze z tohto hladiska to bude kompromis a pri foteni si zanadavam, ale pri prezerani fotiek budem spokojny.

Keby si mal svoj stlpcek, tiez v nom budes pisat o tom co a cim fotis. Kedze posledne roky fotim prevazne Olympusom, tak informacie o nom prevazuju. Mozno, ak sa v buducnosti zadari, si kupim trebars ten Nikon Z9 a budem tu viac pisat o inom systeme.

V kazdom pripade, ja si viem uzit fotenie s akymkolvek dobrym fotakom a neuzit si ho, ak mi nieco na nom vadi, hoci je drahy a ma velky obrazovy potencial. eraz si uzivam Fuji GFX100s.
Karol, pls., kde sa daju kupit objektivy GM za dobru cenu z druhej ruky?
Dakujem.
 
matpi
2022-04-19 23:51:14
príspevok od: lamik
Karol, pls., kde sa daju kupit objektivy GM za dobru cenu z druhej ruky?
Dakujem.
Neviem ako na sk ale v zahranici existuju firmy, ktore sa venuju nakupu a predaju pouzitej fototechniky a tam su ceny naozaj velmi dobre. Objektivy uz roky kupujem iba cez tieto spolocnosti.
 
lamik
2022-04-20 08:52:32
príspevok od: matpi
Neviem ako na sk ale v zahranici existuju firmy, ktore sa venuju nakupu a predaju pouzitej fototechniky a tam su ceny naozaj velmi dobre. Objektivy uz roky kupujem iba cez tieto spolocnosti.
matpi, pls, mohol by si uviesť nejaké, s ktorými máš najlepšie skúsenosti? Pretože kupovať použitý objektív nadiaľku, bez možnosti vyskúšania, je riziko, že dostaneš nejaký poškodený a potom sa ťažko domáhať vrátenia peňazí.
Ďakujem.
 
matpi
2022-04-20 13:36:19
príspevok od: lamik
matpi, pls, mohol by si uviesť nejaké, s ktorými máš najlepšie skúsenosti? Pretože kupovať použitý objektív nadiaľku, bez možnosti vyskúšania, je riziko, že dostaneš nejaký poškodený a potom sa ťažko domáhať vrátenia peňazí.
Ďakujem.
Hovorim o serioznych, specializovanych firmach. Technika je skontrolovana, odskusana, so zarukou. Ziadne riziko. Ja som v UK a nakupujem, ale aj predavam cez mpb.com. Maju mnozstvo techniky a su rychli. Nie som si uplne isty ale funguju asi aj v ramci EU.

Dalsia moznost je stary dobry ebay, kde mas tiez garanciu vratenia penazi, aj ked to obcas stoji nejake usilie.
 
gytheio
2022-04-20 14:08:50
príspevok od: matpi
Hovorim o serioznych, specializovanych firmach. Technika je skontrolovana, odskusana, so zarukou. Ziadne riziko. Ja som v UK a nakupujem, ale aj predavam cez mpb.com. Maju mnozstvo techniky a su rychli. Nie som si uplne isty ale funguju asi aj v ramci EU.

Dalsia moznost je stary dobry ebay, kde mas tiez garanciu vratenia penazi, aj ked to obcas stoji nejake usilie.
mpb posobi v celej Europe, odpredaval som im techniku z Nemecka. Ponukli mi asi o 30% lepsiu cenu ako mi ponukali v Nemecku.
 
gytheio
2022-04-20 14:10:33
príspevok od: lamik
matpi, pls, mohol by si uviesť nejaké, s ktorými máš najlepšie skúsenosti? Pretože kupovať použitý objektív nadiaľku, bez možnosti vyskúšania, je riziko, že dostaneš nejaký poškodený a potom sa ťažko domáhať vrátenia peňazí.
Ďakujem.
mpb je seriozna firma, tam nehrozi, ze ti predaju nieco poskodene nefungujuce.
 
Jozi Mačutek
2022-04-20 14:52:57
príspevok od: matpi
Pravda je, ze Sony v poslednej dobe trochu zaspalo, co sa tyka novych fotoaparatov...nekonecne cakanie na a7sIII, az smiesne male vylepsenia a7IV a a9II, ktore si ani nezasluzia oznacenie nova generacia, dlhe cakanie na a9III.

Na druhej strane si myslim, ze a7III ani nahodou nie je iba priemerny fotak a tiez si uz par rokov uzivam fotenie s a9, napriek niektorym obmedzeniam (hladacik, displej) a jednej chybajucej funkcii.

Uz dlho hovorim, ze vylepsovanie a pridavanie funkcii by sa malo diat cez novy firmver a nie novy hardver.
Možno áno, ale aj tak sa opýtam... Mal si tu A7 IV/A7S III niekedy realne v ruke?
Neviem či su smiešne malé vylepšenia napr. prepracovaná ergonomia, ovela lepšie podanie farieb v rawe, o dosť rychlejšie ostrenie a pre niekoho napr. pre mňa velmi podstatne je aj astronomické vylepšenie vo videu. Hovorím to ako predošlý uživateľ 3. generácie.
 
matpi
2022-04-20 23:58:00
príspevok od: Jozi Mačutek
Možno áno, ale aj tak sa opýtam... Mal si tu A7 IV/A7S III niekedy realne v ruke?
Neviem či su smiešne malé vylepšenia napr. prepracovaná ergonomia, ovela lepšie podanie farieb v rawe, o dosť rychlejšie ostrenie a pre niekoho napr. pre mňa velmi podstatne je aj astronomické vylepšenie vo videu. Hovorím to ako predošlý uživateľ 3. generácie.
Prepracovana ergonomia je uplne nepodstatna banalita, lepsie podanie farieb v rawe...predpokladam, ze fotky prejdu postprocesom, takze podanie farieb ta vobec nemusi trapit. Rychlejsie ostrenie...ja som presiel z a7III na a9 a v samotnej rychlosti ostrenia som az tak velky rozdiel nepostrehol. Video beriem, tam su zmeny velke aj ked ja netocim a video vo fotakoch mi je uplne ukradnute.
 
sasko
2022-04-22 15:03:24
Zaujimave ze tu na tomto fore je malo ludi s Panasonic aparatmi, ja mam teraz S5, predtym G9,GH5S, GX9,G7,G6,...mal som aj olympusy, canon, Fuji T3, mam este stale sony rx1.
Najlepsie ovladanie ma podla mna Panasonic, super menu, rozlozenie tlacitok, vzdy som sa k nemu vratil, ci uz som mal Fuji alebo Olympus, nevravim o tom ze su to skvele hybridy aj na video a to je to co ja potrebujem
Uznavam ale ze na fotku su aj ovela lepsie znacky. Ale kedze som lama tak uprednostnujem lahke ovladanie...
 
aesace
2022-04-25 14:37:14
príspevok od: blahoslav J B Art
tie pasy nezmizli ani pri mechanickej zavierke a nastaveni casu 1/50, 1/100?
Mechanicku zavierku pouzivam prakticky stale, ale ano, tie casy s tym mozu mat nieco...za lepsieho svetla a rychlejsich casov tie pasy nemam na fotkach.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia