Hore

Fotostĺpček 2/2023

Aj keď na prelome rokov nemám veľa práce, fotograficky som nezaháľal. Po krátkej pauze som sa vrátil k čierno-bielej fotografii.

Z archívu: Neusiedler See

Do roku 2008 som bol vlk samotár. Všetko sa zmenilo s príchodom ePhota. Skamarátil som sa s niektorými externými redaktormi a užívateľmi a vytvorili sme skupinu. Spolu sme chodili fotografovať, motivovali sme sa, diskutovali… A objavili sme Neusiedler. “More” 60 km od Bratislavy. Potom sme ho navštívili ešte veľakrát, dokonca sme urobili aj výlet pre ePhoťákov.















Technika: Nikon D300

https://www.ephoto.sk/ephoto/redakcny-blog/neusiedler-see-v-zime/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/pribeh-fotografie/majak-na-neusiedlerskom-jazere/

Posledné vianočné

Myslel som si, že po novom roku už žiadne fotografie s vianočnou atmosférou nenafotím. Napokon sa mi darilo lepšie, ako pred koncom roka, pretože v meste už nebola taká tlačenica.






















Technika: Sony A7R V, FE 85/1,4 GM

Keď sa v Bratislave vyčasí

Zlatá hodinka je asi najlepší čas na fotografovanie krajiny a architektúry. Hovorí sa, že okolo obeda sa nemá fotografovať. Ja si to však nemyslím. Mne sa páčia aj “pohľadnicovky”. A keby aj nie, je to dobrý tréning kompozície a fotografického videnia.


Technika: Sony A7R V, FE 100-400/4,5-5,6 GM OSS

Opäť čiernobielo

Posledné týždne som fotografoval prakticky len farebne. Nočným vianočným fotografiám farba pristane. Ale pristihol som sa, že farebne som fotografoval aj motívy, vhodné pre ČB spracovanie. Na krátko som stratil ČB videnie. Dobrým liekom je šedivé bratislavské počasie, ktoré farbám nepraje. A tak som si na fotoaparáte nastavil monochromatický profil a pustil sa do ČB fotenia.

Technika: Sony A7R V, FE 70-200/2,8 GM OSS, FE 135/1,8 GM

Overené i neoverené správy

  • Už 12. januára má byť predstavená nová Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG DN OS | Sports.
  • 17. Januára má Sony predstaviť nový objektív FE 20-70mm F4 G. Je dosť možné, že vo februári bude oznámený FE 16-35mm F2.8 II GM a možno aj nový fotoaparát.
  • Bez známych termínov sa očakáva predstavenie objektívov Tamron 35mm f/3.5 Di III OSD Pancake, 45mm f/1.4 Di III USD, 90mm f/1.8 Di III USD a 150-400mm f/2.8-5.6 Di III VC VXD.
  • Adobe po tichu pridala do Creative Cloudu funkciu, ktorá analyzuje vaše fotografie, za účelom trénovania umelej inteligencie. Ak si to neželáte, môžete ju vypnúť v nastaveniach CC.
  • Panasonic zverejnil mapu objektívov, v ktorej sú aj dva nové kúsky. 100 mm makro a univerzálny transfokátor 28-200 mm.

Novinky

Darktable 4.2.0

Darktable je bezplatný RAW konvertor. Najnovšia verzia prináša niekoľko významných vylepšení, napr. funkciu mapovania tónov Sigmoid. Ďalej aj podporu niekoľkých fotoaparátov a objektívov.



https://www.darktable.org/2022/12/darktable-4.2.0-released/

Inšpirácia

Anton Zorád

Prelom roka som strávil zoznamovaním sa s novým Sony A7R V. Pri prechádzkach Bratislavou som niekoľkokrát narazil na Antona Zoráda. Fotografuje Bratislavu takmer denne. Má ultrazoom Panasonic, ale na jeho fotografiách to nevidno. Dokazuje, že nie je dôležitý fotoaparát, ale fotograf.

https://www.facebook.com/zorad.anton

https://www.zoradphoto.com/

Zimná fotografia s Canon EOS R5

Adam Karnacz sa vydal do zamrznutej zimnej krajiny, aby strávil náročné dopoludnie fotografovaním krajiny.


Tipy a triky

Základy práce s fotoaparátmi Olympus OM-D

Aj keď je toto video 2 roky staré, niekomu určite pomôže.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Hanigal
2023-01-09 09:22:37
Ahoj Karol,
vďaka za článok. Páčili sa aj fotografie, ale úplne subjektívne - mne sa nepáči ten biely rámik s oblými rohmi. Na mňa rušivé - to len keby si chcel spätnú väzbu. Ináč fotky super.
Všetko dobré v novom roku prajem všetkým ephoťákom...
 
Rofo
2023-01-09 12:13:47
"Adobe po tichu pridala do Creative Cloudu funkciu, ktorá analyzuje vaše fotografie, za účelom trénovania umelej inteligencie."

Nachadza sa to tu:
Creative Cloud Desktop -> Adobe Account -> Account and security -> Privacy and personal data

Vypnuť treba toto:
Content analysis -> Allow my content to be analyzed by Adobe for product improvement and development purposes. -> OFF
 
gytheio
2023-01-09 13:02:34
príspevok od: Rofo
"Adobe po tichu pridala do Creative Cloudu funkciu, ktorá analyzuje vaše fotografie, za účelom trénovania umelej inteligencie."

Nachadza sa to tu:
Creative Cloud Desktop -> Adobe Account -> Account and security -> Privacy and personal data

Vypnuť treba toto:
Content analysis -> Allow my content to be analyzed by Adobe for product improvement and development purposes. -> OFF
dik
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované