Hore

Fotostĺpček 26/2023

O tom, ako som zistil v Detve, že v Bratislave sa mi nabíja batéria do fotoaparátu. Ale aj o slávnostnom spustení fontány Družby.

Z archívu: Detva a Hriňová infrared

V roku 2011 som testoval, vtedy nový, Nikon D5100. Kamarát Stano ma pozval na výlet do Detvy a Hriňovej. Rád som pozvanie prijal, bola to dobrá príležitosť nafotiť novým Nikonom aj niečo iné, ako Bratislavu. Keď som v Detve vytiahol fotoaparát, zistil som, že doma v Bratislave sa nabíja batéria. Ešteže som si zobral Canon Powershot G9 modifikovaný na infrafotografiu. Nepočítal som, že s ním bude veľa fotografovať a tak som ani nedobil batériu na maximum. Čo sa mi samozrejme vypomstilo. Posledné zábery som robil tak, že som fotoaparát vypol, batéria v sebe ešte našla energiu na jeden záber a tak sa to niekoľkokrát zopakovalo, až kým v batérii nezostal ani miliampér energie.
















Ľalie

Mal som teraz ľaliový týždeň. Rozkvitli na Ondrejskom cintoríne a aj priamo pred naším panelákom. Kúpil som si nové LED svetlo Zhiyun Fiveray M40, ktoré som najskôr vyskúšal pri fotografovaní hmyzu. Osvedčilo sa aj pri fotografovaní ľalií a to tak, že ich inak už ani nebudem fotografovať. Zábery som ešte osviežil sprejom s vodou. Fotografoval som so Sony A7R V a makroobjektívom FE 90/2,8 G Macro OSS.











Fontána Družby

Po 16 rokoch je konečne fontána Družby zrekonštruovaná. Mesto pripravilo veľkú slávnosť pri príležitosti jej opätovného uvedenia do života. Ani som neplánoval, že sa jej zúčastním, nemám rád davy ľudí. Išiel som však okolo a urobil pár záberov s novým Fujifilmom X-S20.











Overené i neoverené správy

  • Gear Patrol získali DPreview. Najznámejší portál tak nekončí, naopak začína novú kapitolu.
  • Canon vraj na koniec roka pripravuje predstavenie nového vlogovacieho fotoaparátu V100 s          24,2 MP APS-C CMOS snímačom, 4K30, 4K60 (s orezaním) videom, podporou HDR, IBIS stabilizáciou a vlogovacími funkciami. Má byť bez hľadáčika, len s otočným displejom.
  • Spoločnosť Nikon oznámila, že niektorí zákazníci používajúci bezzrkadlovku „NIKON Z 8“ hlásili problémy s pripevnením objektívu. Spoločnosť Nikon identifikovala rad produktových čísel dotknutých fotoaparátov „Z 8“ a bezplatne ich opraví bez ohľadu na záručnú dobu. Či sa to týka vášho fotoaparátu, si môžete overiť tu.
  • OM Digital môže možno koncom roka 2023 oznámiť nové teleobjektívy 50-200 mm f/2,8 a 50-250 mm f/4,0.
  • Sony oficiálne ukončilo výrobu modelu ZV1, ponúkať bude len model druhej generácie.
  • Podiel vlogovacích kamier Sony na predaji tvorí 48,4 % a ide tak o najsilnejšiu skupinu foto/video produktov v portfóliu značky.
  • 12. júla má Sony predstaviť fotoaparát A6700. Už dlhšie sa špekuluje o tom, že budú predstavené aj dva nové objektívy. Jedným z nich by mal byť Sony 16-80mm f/4.0, ktorý by mal nahradiť objektív od Zeiss.
  • Sigma si nechala patentovať objektívy 28mm f/1.4 DG DN a 14mm f/2 DG DN.
  • Tamron si nechal patentovať dva makroobjektívy 90 mm, jeden so svetelnosťou F2,8 a druhý so svetelnosťou F2. Zároveň si nechal patentovať aj prime objektív 16mm F2.8.


Novinky

SUB-13

SUB-13 je nádherné podvodné puzdro pre fotoaparáty Leica M10 a M11. Pripravuje sa puzdro aj pre rad Q. Puzdro je certifikované pre ponor do hĺbky 100 metrov. Každé puzdro je opracované z jedného kusu hliníka. Doplnky sú z titánu eloxovaného zlatom. Puzdro sa vyrába v sériách po 13 kusoch. Cena začína na 6950 USD.


https://www.sub13.com/home

Fotodiox Pro Fusion Adapter

Fotodiox predstavili tenký adaptér umožňujúci používať objektívy so Sony E bajonetom na fotoaparátoch Nikon radu Z. Adaptér podporuje prenos informácií medzi fotoaparátom a objektívom, vrátane automatického zaostrovania, clony a EXIF-u.



Inšpirácia

Hasselblad X2D Lightweight Portrait Kit

Nedávno Hasselblad predstavil kit fotoaparátu X2D s dvojicou portrétnych objektívov. Mark McGee ho otestoval pri dvoch foteniach. Jednom v ateliéri v kombinácii s bleskami a druhom v pri portréte v kombinácii okolitého svetla s bleskom.



Tipy a triky

Portrét pri zapadajúcom slnku

Dovolenky sa blížia a možno budete chcieť pri mori urobiť zopár atraktívnych portrétov, pri západe slnka. Jiggie Alejandrino vám ukáže ako na to. Nezabudnite si blesk, ktorý sa dá diaľkovo odpaľovať.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Bofo
2023-06-27 10:20:56
Ahoj Karol,
ako vždy VYNIKAJÚCE. Tie ľalie ma dostali. Vďaka za všetky fotostĺpčeky ...
 
fatality
2023-06-27 10:21:15
tie lalie su nafotene fakt pekne..
a co sa tyka fontany "Druzba".. urcite by mala byt premenovana, vsetci vieme,
s kym to bola "druzba" a aka to bola "druzba"..
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia