Hore

Fotostĺpček 39/2022

Tento stĺpček píšem s rozseknutým nosom, ale oveľa kľudnejší, ako keď som pri fotení k zraneniu prišiel. Čas zahojí všetky rany. I tak je tu však príležitosť na zamyslenie.

Pivný beh

Jednou z rýchlo dohodených zákaziek bolo fotografovanie 26. ročníku Pivného behu. Fotil sa ťažko. Najhoršie svetelné podmienky za niekoľko posledných rokov. Utrpel som i zranenie z povolania, kedy do môjho fotoaparátu vrazil snaživý účastník podujatia. Fotoaparát som mal pred tvárou a tak mi foťák rozsekol nos, práve keď štartovali preteky. Nechať sa ošetriť, alebo fotiť s krvácajúcim nosom? Musela stačiť servítka. Hlavne som sa bál o objektív a fotoaparát. Zjavne sú odolnejšie, ako môj face.

Na akcii plnej opitých ľudí si musíte dávať extra pozor a i tak sa vám môže niečo stať. Stojí za uváženie, či to za to riziko vlastne stojí. Tentokrát som prežil a i technika. Nos sa za pár dní spamätá. Je ale pripomienkou, že fotografovanie nemusí byť najbezpečnejšie a musíte s tým počítať.

Kam smeruješ Adobe?

Viete, že roky používam programy od Adobe, najmä Lightroom Classic. Nevadí mi politika mesačného predplatného. Nie je vysoké a je v ňom viac, ako len Lightroom a Photoshop. Viem, že sú programy, čo vyvolajú RAW lepšie ako LR, ale ani jeden nie je tak intuitívny. Páčia sa mi viaceré novinky v LR, ako inteligentné masky, či funkcia Superresolution, Adobe ale začína zaostávať. Pritom by mal byť líder v nových technológiách. Je to však len dobre rozbehnutý vlak, ktorý len pomaly reaguje na požiadavky cestujúcich.

Už niekoľko mesiacov napríklad nefungujú klávesové skratky 6-9, pritom 1-5 fungujú. Riešime to na fóre Adobe, ale jediné čo funguje, je prepnúť sa na anglickú klávesnicu. Nielen mojim, rovnaký problém má Izzino na Macbook Air M1, najaktuálnejším problémom je neskutočná pomalosť na novom Mac Mini s procesorom M1, ktorý je pritom 2,5x výkonnejší ako Intel u môjho predchádzajúceho Mini. Napríklad program DXO Pure Raw využíva ML jadra procesoru M1 neskutočne účinne a úpravu fotografií skrátil z 2 minút na 8 sekúnd. Procesor M1 je na trhu už poriadne dlho na to, aby Adobe vydalo LR s jeho natívnou podporou. Ešte viac ma ale štve, ako pomaly zavádza Adobe funkcie využívajúce AI. Nedávno predstavený ON1 má AI odšumovanie, doostrovanie i zväčšovanie, naviac AI dopĺňanie kľúčových slov a inteligentné masky. Luminar už dávno vie meniť oblohu, vylepšovať portréty a fotografie všeobecne. Topaz Labs nedávno spojili svoje pluginy do komplexného programu Photo AI. Sú programy, ktoré už sami dokážu triediť fotografie. Adobe má na vývoj peniaze, keď si teraz môže dovoliť odkúpiť firmu Figma za neskutočných 20 miliárd dolárov.

Home Office

Ešte mi nedošiel nový Mac Studio, ktorý snáď vyrieši môj problém s pomalým Lightroomom, a už som minul pár stoviek na príslušenstvo. 2x klávesnica Apple, 2x myš Logitech (oboje v akcii -20%) a dve podložky Logitech, 460€ je preč. Zlaté časy, keď som ešte pracoval na PC, ku ktorým je milión cenovo dostupného príslušenstva.

Ak chcete vedieť, čo konkrétneho som kúpil, tak 2x myš Logitech MX Master 3S (asi najlepšia myš na trhu), 2x Apple Magic Keyboard s numerickou klávesnicou (tu som nemal na výber, väčšina klávesníc Logitech je bez slovenských kláves) a 2x Logitech Desk Mat Studio series podložku. Oproti tej plstenej, ktorú som mal, je neporovnateľne príjemnejšia. Keď mi nová myš dôjde, dám vedieť, či je skutočne tak úžasná.

Noc literatúry

Komerční fotografi si navzájom pomáhajú i keď sú konkurenti. Raz za čas potrebujete za seba záskok. Mne raz pomohla Werdza, tentokrát som ja zaskočil za Ruda Baranoviča. Krátka, nenáročná akcia Noc literatúry. Po technickej stránke “brnkačka”, len musíte hľadať kompozície a kedy stlačiť spúšť, aby ste zachytili výrazy a emócie. Zákazník chcel pár fotografií v ČB (na to ich naučil Rudo). I tak sa fotenie nezaobišlo bez problémov. Môj Sony A7 III je citlivý na flickering, riešením je mechanická uzávierka, ktorá ale vydáva zvuk. A to je pri fotení recitácie absolútne nežiadúce. V budúcnosti budem musieť prejsť na fotoaparát s rýchlejším čítaním dát zo snímača, najlepšie s vrstveným snímačom. Ten ale u Sony majú len najvyššie modely. Kde na to vziať?















Technika: Sony A7 III, FE 85/1,4 GM, FE 24/1,4 GM, FE 14/1,8 GM

Marchegg a Mikulov iPhonom

Vrátim sa k výletu do Mikulova. Okrem infrafotoaparátu som fotografoval aj telefónom. Zabudol som si skontrolovať nastavenie a tak som fotografoval do obyčajného RAW-u, miesto Apple Pro RAW. Zistil som, že je to veľký rozdiel. Apple Pro RAW využíva komputatívnu fotografiu, vrátane HDR. Bol som prekvapený, aký veľký rozdiel je to oproti štandardnému RAW-u. Ten je zašumený aj pri nízkych citlivostiach a má oveľa menej priestoru pre prácu so svetlami a tieňmi. Fotky sú šedivé a ja som zistil, že je lepší záložný HEIF, ako obyčajný RAW (DNG).






















Overené i neoverené správy

  • 26. októbra by vraj mal byť predstavený nový Sony A7R V. Špekuluje sa o 9,6 Mpx hľadáčiku, novom procesore, či duálnom kombinovanom slote. Prepracovaný snímač má mať 61 Mpx, rovnako ako u predchodcu, ale rýchlejšie čítanie dát.
  • Možno bude súčasne predstavená ďalšia novinka Sony, konkrétne Sony ZV-1 II.
  • Spoločnosť Apple vydala aktualizáciu softvéru iOS 16, ktorá opravuje chybu, ktorá spôsobovala, že sa fotoaparát na niektorých nových modeloch iPhone 14 Pro triasol a vydával počuteľný zvuk, pri používaní niektorých aplikácií.
  • Spoločnosť Microsoft prepracovala aplikáciu Fotografie v systéme Windows 11 a začala sprístupňovať aktualizáciu používateľom.
  • Aktualizácia aplikácie Capture One iPad prináša káblový a bezdrôtový tethering.
  • Nikon Japonsko oznámil zvýšenie cien fototechniky, ďalekohľadov a diaľkomerov. Uvidíme, či sa to odrazí aj na našom trhu.


Novinky

Pixelmator Pro

Pixelmator Pro, v prelomovej verzii 3.0, prináša veľa zaujímavých noviniek. Väčšina z nich je určených pre tvorbu grafiky. Z programu sa tak stáva komplexný nástroj nielen pre úpravu fotografií. S cenou $39.99 je to viac ako zaujímavá alternatíva Photoshopu.

https://www.pixelmator.com/pro/

Laowa 58mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO

Laowa 58mm f/2.8 2X Ultra Macro APO je makro objektív pre FF a APS-C bezzrkadlovky s bajonetom Sony E, Canon RF, Nikon Z a Leica/Panasonic L. Mierka zväčšenia je 2:1, na FF fotoaparáte. Objektív je skonštruovaný zo 14 prvkov v 11 skupinách, vrátane 3 prvkov ED (s mimoriadne nízkym rozptylom) a 3 prvkov s ultravysokým indexom lomu. Clona je 13-lamelová. Zaostrovanie je manuálne. Cena je $499.

https://www.venuslens.net/product/5828-2x-ultra-macro-apo/

Leica Q2 ‘Dawn' by Seal

Leica predstavila ďalšiu limitovanú edíciu fotoaparátu Q2. Tentokrát spolupracovala so spevákom Sealom. Fotoaparát má celočierny dizajn s unikátnou japonskou tkaninou a bude vyrobený v počte len 500 kusov. Látkový poťah navrhnutý značkou Hosoo je z čiernej nite (93 % polyester) a zlatého japonského papiera (7 % washi) a „čerpá inšpiráciu zo zlatej žiary východu slnka a tanca medzi svetlom a tieňmi“. K fotoaparátu je pribalený nielen špeciálne navrhnutý popruh, ale aj šatka. Cena fotoaparátu je $5,995. Parametrami sa nijako neodlišuje od štandardnej verzie.



https://leicacamerausa.com/leica-q2-dawn-by-seal.html

https://leica-camera.blog/2022/09/21/gathering-of-the-narrators/

DJI Osmo Mobile 6

Šiesta generácia gimbalu pre smartfóny ponúka vylepšenú ergonómiu, kompatibilitu s väčšími smartfónmi, novú funkciu rýchleho spustenia a ActiveTrack 5.0. OM 6 má vstavanú predlžovaciu tyč na snímanie selfie a videa na diaľku. K dispozícii je tiež nové bočné koliesko, ktoré dokáže ovládať priblíženie alebo zaostrenie otáčaním voliča. Stlačením bočného kolieska sa prepína medzi ovládaním priblíženia a zaostrenia. Spoločnosť DJI tiež pridala funkciu sledovania predmetov ActiveTrack 5.0. DJI tiež pridalo novú funkciu rýchleho spustenia pre iPhony, ktorá automaticky otvorí sprievodnú aplikáciu Mimo a vycentruje fotoaparát, keď je iPhone pripojený k OM 6. DJI tvrdí, že tento režim je až trikrát rýchlejší ako manuálne nastavovanie.

Nový vstavaný stavový panel a integrované tlačidlo režimu umožňujú používateľom rýchlo skontrolovať úroveň nabitia batérie OM 6 a zobrazuje, ktorý zo štyroch vstavaných režimov snímania je aktivovaný. Ťuknutím na tlačidlo Mode (M) sa môžete cyklicky pohybovať v režimoch Follow, Tilt Lock, FPV a SpinShot. Medzi ďalšie režimy snímania patrí Timelapse, DynamicZoom, Ovládanie gestami, Panorama a Story Mode. Cena je 169€.


https://www.dji.com/sk/osmo-mobile-6

Inšpirácia

Nový iPhone vs bezzrkadlovka

ZJ Michaels porovnal najnovší iPhone 14 Pro s bezzrkadlovkou Nikon Z7. Zameral sa na nový 48 Mpx fotoaparát. Je to seriózne porovnanie, ktoré ukazuje, že mobil sa bezzrkadlovke nevyrovná, ale odvádza dobrú prácu.


Alan Schaller

Alan Schaller je vynikajúci fotograf, špecializujúci sa na ČB fotografie. Jeho portfólio určite stojí za pozretie.


http://alanschaller.com/

Tipy a triky

Skákavka a difúzor

Stewart Wood vám predvedie, ako fotografovať skákavku, pomocou blesku s difúzorom a umelého pozadia. Asi si na budúci rok kúpim blesk a difúzor, aby som vyskúšal fotografovať hmyz inak, ako doteraz.


Využite škaredé počasie

Fotografie za zlého počasia môžu byť zaujímavejšie, ako tie, ktoré nafotíte, keď svieti slniečko. Využite mokrú dlažbu, odrazy v kalužiach, siluety ľudí s dáždnikmi.



Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
z80
2022-09-26 08:27:57
Osobne si myslím, že zaostávanie Adobe má na svedomí práve model predplatného, na ktorý väčšina používateľov prešla. Adobe má svoje peniaze isté. Nie je tak tlačený do inovácií, ako keď bolo nutné presvedčiť používateľa, aby "vysolil" dosť vysokú čiastku za novú verziu (a ak to neurobil, napríklad preto, lebo miera inovácií bola malá, mohol používať tú starú).
 
gytheio
2022-09-26 09:36:01
príspevok od: z80
Osobne si myslím, že zaostávanie Adobe má na svedomí práve model predplatného, na ktorý väčšina používateľov prešla. Adobe má svoje peniaze isté. Nie je tak tlačený do inovácií, ako keď bolo nutné presvedčiť používateľa, aby "vysolil" dosť vysokú čiastku za novú verziu (a ak to neurobil, napríklad preto, lebo miera inovácií bola malá, mohol používať tú starú).
Lr bol vyvinuty pre ludi ktori si chcu ulahcit pracu, pre ludi ktori nemaju sancu sa naucit Ps. Ps, obrovsky program s miliardami variantov upravy, dovolim si tvrdit, ze 100% ten program neovlada nikto.
Adobe je na mile vzdialeny od vsetkeho ostatneho co sa tyka upravy fotografii. Lr vobec nepouzivam, vdaka bohu som sa naucil pracovat s Ps davno predtym ako vyvinuli Lr.
Neuznavam hromadne upravy fotografii, to su amateri ktori chcu vsetko odflaknut.
Adobe nezaostava ale unika, je to to iste ako tvrdit o najnovsom fotaku, ze mu chyba to alebo ono pritom je daleko nad nase schopnosti.
 
blahoslav J B Art
2022-09-26 10:18:22
mravne ponaucenie ... fotit cez displej, alebo s mobilom, je bezpecnejsie, ako fotit cez hladacik fotaku
 
gytheio
2022-09-26 10:26:17
Tiez som fotil toho pracovnika londynskeho metra.
 
Paladin25
2022-09-26 11:10:50
príspevok od: gytheio
Lr bol vyvinuty pre ludi ktori si chcu ulahcit pracu, pre ludi ktori nemaju sancu sa naucit Ps. Ps, obrovsky program s miliardami variantov upravy, dovolim si tvrdit, ze 100% ten program neovlada nikto.
Adobe je na mile vzdialeny od vsetkeho ostatneho co sa tyka upravy fotografii. Lr vobec nepouzivam, vdaka bohu som sa naucil pracovat s Ps davno predtym ako vyvinuli Lr.
Neuznavam hromadne upravy fotografii, to su amateri ktori chcu vsetko odflaknut.
Adobe nezaostava ale unika, je to to iste ako tvrdit o najnovsom fotaku, ze mu chyba to alebo ono pritom je daleko nad nase schopnosti.
"Neuznavam hromadne upravy fotografii, to su amateri ktori chcu vsetko odflaknut."

Uvedomuješ si že si obrovké množstvo napríklad svadobných profesionálnych fotografov nazval amatérmi, ktorý chcú všetko odfláknuť?
 
gytheio
2022-09-26 11:39:45
príspevok od: Paladin25
"Neuznavam hromadne upravy fotografii, to su amateri ktori chcu vsetko odflaknut."

Uvedomuješ si že si obrovké množstvo napríklad svadobných profesionálnych fotografov nazval amatérmi, ktorý chcú všetko odfláknuť?
Myslim, ze to viem lepsie ako ty. Ked fotim svadbu alebo rodinku alebo firmu a zoberiem za to peniaze vzdy poviem, ze fotografie budu za dva tyzdne, keby som to hromadne upravil boli by na druhy den. Neviem si predstavit, ze zoberiem 800 eur za svadbu a upravim im hromadne fotografie, ty mozno ano...
 
shagy2301
2022-09-26 12:20:46
príspevok od: gytheio
Lr bol vyvinuty pre ludi ktori si chcu ulahcit pracu, pre ludi ktori nemaju sancu sa naucit Ps. Ps, obrovsky program s miliardami variantov upravy, dovolim si tvrdit, ze 100% ten program neovlada nikto.
Adobe je na mile vzdialeny od vsetkeho ostatneho co sa tyka upravy fotografii. Lr vobec nepouzivam, vdaka bohu som sa naucil pracovat s Ps davno predtym ako vyvinuli Lr.
Neuznavam hromadne upravy fotografii, to su amateri ktori chcu vsetko odflaknut.
Adobe nezaostava ale unika, je to to iste ako tvrdit o najnovsom fotaku, ze mu chyba to alebo ono pritom je daleko nad nase schopnosti.
"Neuznavam hromadne upravy fotografii, to su amateri ktori chcu vsetko odflaknut."
Dám Vám spracovať 1000 reálnych fotiek za víkend z akcii, ktoré musíte odovzdať do dvoch dní popri inej práci a som zvedaví či budete nad každou z nich sedieť niekoľko minút, aby ste každý parameter upravili samostatne (len pre predstavu 24 hodín = 1440 minút). Verte mi že Vás to veľmi rýchlo prejde a začnete používať hromadné úpravy. Nie každý fotí 3 fotky za mesiac, niektorí z nás fotia rôzne športové, kultúrne či spoločenské podujatia a tam sa nedá hrať s každou fotkou samostatne a do detailu. Áno z času na čas mám aj ja v rukách pár fotiek s ktorými sa pohrám, ale to sú jednotky kusov.
Takže si prosím odpustite takéto vyjadrenia, sú nanajvýš urážajúce pre veľkú časť fotografov.
 
gytheio
2022-09-26 12:43:54
príspevok od: shagy2301
"Neuznavam hromadne upravy fotografii, to su amateri ktori chcu vsetko odflaknut."
Dám Vám spracovať 1000 reálnych fotiek za víkend z akcii, ktoré musíte odovzdať do dvoch dní popri inej práci a som zvedaví či budete nad každou z nich sedieť niekoľko minút, aby ste každý parameter upravili samostatne (len pre predstavu 24 hodín = 1440 minút). Verte mi že Vás to veľmi rýchlo prejde a začnete používať hromadné úpravy. Nie každý fotí 3 fotky za mesiac, niektorí z nás fotia rôzne športové, kultúrne či spoločenské podujatia a tam sa nedá hrať s každou fotkou samostatne a do detailu. Áno z času na čas mám aj ja v rukách pár fotiek s ktorými sa pohrám, ale to sú jednotky kusov.
Takže si prosím odpustite takéto vyjadrenia, sú nanajvýš urážajúce pre veľkú časť fotografov.
Vzdy pred fotografovanim si dohodnem kolko fotografii odovzdam, pri rodinke 30, pri svadbe od 50-100 podla toho kolko su ochotny zaplatit, pri svadbe byva ten termin dodania fotografii aj 2 mesiace. Ked napriklad na svadbe nafotim 1000 fotografii tak ich jeden den iba triedim a ostane iba 100 fotografii ktore upravujem kazdu zvlast.
Prepac ale nafotit 1000 fotografii a vsetky upravovat a dodat do 24 hodin je naozaj stresceny amaterizmus. Si prvy od koho pocujem, ze upravuje vsetky fotografie, je jedno ci hromadne alebo osve, co pises je uplne absurdne.
 
Paladin25
2022-09-26 12:45:42
príspevok od: gytheio
Myslim, ze to viem lepsie ako ty. Ked fotim svadbu alebo rodinku alebo firmu a zoberiem za to peniaze vzdy poviem, ze fotografie budu za dva tyzdne, keby som to hromadne upravil boli by na druhy den. Neviem si predstavit, ze zoberiem 800 eur za svadbu a upravim im hromadne fotografie, ty mozno ano...
Ja som sa nepýtal na seba.

Ja sa pýtam či teda všetci tí profesionálny fotografi svadieb (nie ja nie som profesionálny fotograf svadieb) myslím naozaj ľudí vo svete čo sa tým živia, produkujú nádherné fotografie a používajú lightroom.

To všetko sú vlastne amatéri čo to flákajú?

 
gytheio
2022-09-26 12:50:59
príspevok od: Paladin25
Ja som sa nepýtal na seba.

Ja sa pýtam či teda všetci tí profesionálny fotografi svadieb (nie ja nie som profesionálny fotograf svadieb) myslím naozaj ľudí vo svete čo sa tým živia, produkujú nádherné fotografie a používajú lightroom.

To všetko sú vlastne amatéri čo to flákajú?

Ty mas zase problem pochopit co pisem.
 
shagy2301
2022-09-26 12:53:50
príspevok od: gytheio
Vzdy pred fotografovanim si dohodnem kolko fotografii odovzdam, pri rodinke 30, pri svadbe od 50-100 podla toho kolko su ochotny zaplatit, pri svadbe byva ten termin dodania fotografii aj 2 mesiace. Ked napriklad na svadbe nafotim 1000 fotografii tak ich jeden den iba triedim a ostane iba 100 fotografii ktore upravujem kazdu zvlast.
Prepac ale nafotit 1000 fotografii a vsetky upravovat a dodat do 24 hodin je naozaj stresceny amaterizmus. Si prvy od koho pocujem, ze upravuje vsetky fotografie, je jedno ci hromadne alebo osve, co pises je uplne absurdne.
kto povedal že všetky upravujem? to ste z ktorej časti môjho textu vydedukovali?
To bolo po vytriedení, proste bežne sa nakopí aj 1500-3000 záberov z ktorých vytriedim 250-500. A toto je potrebné upraviť veľmi rýchlo, lebo ďalší víkend sú ďalšie akcie. A kým odsúdite ten počet: na svadbe máte 50-200 hostí, ja mám na športovom podujatí 200+ súťažiacich.
Proste sú odvetvia fotografie, kde sa hromadne upravuje a dodáva veľmi rýchlo (nehovorím že musí byť do 24 hodín, ale mesiac je už trochu veľa, max týždeň)
 
gytheio
2022-09-26 12:58:15
príspevok od: shagy2301
kto povedal že všetky upravujem? to ste z ktorej časti môjho textu vydedukovali?
To bolo po vytriedení, proste bežne sa nakopí aj 1500-3000 záberov z ktorých vytriedim 250-500. A toto je potrebné upraviť veľmi rýchlo, lebo ďalší víkend sú ďalšie akcie. A kým odsúdite ten počet: na svadbe máte 50-200 hostí, ja mám na športovom podujatí 200+ súťažiacich.
Proste sú odvetvia fotografie, kde sa hromadne upravuje a dodáva veľmi rýchlo (nehovorím že musí byť do 24 hodín, ale mesiac je už trochu veľa, max týždeň)
Napisal si 1000 realnych fotiek ktore musis odovzdat, tak ci onak 1000 alebo 500 je absurdne.
Skratka uprednostnujem kvalitu pred kvantitou.


 
aesace
2022-09-26 13:07:02
príspevok od: gytheio
Lr bol vyvinuty pre ludi ktori si chcu ulahcit pracu, pre ludi ktori nemaju sancu sa naucit Ps. Ps, obrovsky program s miliardami variantov upravy, dovolim si tvrdit, ze 100% ten program neovlada nikto.
Adobe je na mile vzdialeny od vsetkeho ostatneho co sa tyka upravy fotografii. Lr vobec nepouzivam, vdaka bohu som sa naucil pracovat s Ps davno predtym ako vyvinuli Lr.
Neuznavam hromadne upravy fotografii, to su amateri ktori chcu vsetko odflaknut.
Adobe nezaostava ale unika, je to to iste ako tvrdit o najnovsom fotaku, ze mu chyba to alebo ono pritom je daleko nad nase schopnosti.
Vsetky programy su tu na ulahcenie prace...nie kvoli flakacom, ale prave kvoli lepsej efektivite. PS je taky profi nastroj pre hranie sa s jednou fotkou. To je profik dovolit az tak nemoze, aj ked sa v tom vyzna. Amateri, ktori zle nafotili, tak sa musia pohrat s PS, aby vyladili, co im uslo v predchadzajucom kroku.
Ale ked to tak rad zovseobecnis, tak je to skor tvoja neprofesionalna vizitka, ze este sa musis vela naucit, aby si vedel pochopit aj ine stranky prace..a je jedno, ci je s fotkami, alebo kladivom...
 
Paladin25
2022-09-26 13:15:53
príspevok od: gytheio
Ty mas zase problem pochopit co pisem.
Tak mi to prosím vysvetli. Budem rád.
 
matpi
2022-09-26 15:54:42
Adobe velmi dobre vie, co robi a robi to dobre. Ak niekomu chybaju ai funkcie, nech sa paci, konkurencnych softverov je vela.
 
gytheio
2022-09-26 16:28:36
príspevok od: aesace
Vsetky programy su tu na ulahcenie prace...nie kvoli flakacom, ale prave kvoli lepsej efektivite. PS je taky profi nastroj pre hranie sa s jednou fotkou. To je profik dovolit az tak nemoze, aj ked sa v tom vyzna. Amateri, ktori zle nafotili, tak sa musia pohrat s PS, aby vyladili, co im uslo v predchadzajucom kroku.
Ale ked to tak rad zovseobecnis, tak je to skor tvoja neprofesionalna vizitka, ze este sa musis vela naucit, aby si vedel pochopit aj ine stranky prace..a je jedno, ci je s fotkami, alebo kladivom...
Vsetky programy su na ulahcenie prace? A nie su nahodou na zdokonalenie fotografie?
Vy to tu naozaj beriete tak, ze vy nieco "dokonale" odfotite a ten program vam ulahci z tej jednej ktoru tam priostrite a odsumite naklonuje 1000 klonov. Prave ta hromadna uprava je kladivom na fotografiu.
 
Paladin25
2022-09-26 19:05:43
príspevok od: gytheio
Ty mas zase problem pochopit co pisem.
Nebude to tým ze píšeš zase hlúposti?
 
Hakuna Matata
2022-09-26 19:18:08
Kolegovia, naozaj si myslíte, že Karolovi dobre padne, keď si pod svojim stĺpčekom prečíta tento tón a obsah diskusie? Prečo radšej nevenujete rovnaké úsilie napísaniu vlastného stĺpčeka?
 
gytheio
2022-09-26 19:20:11
príspevok od: Paladin25
Nebude to tým ze píšeš zase hlúposti?
Zase perlite, programy su na ulahcenie prace... pokial to beriete tak, ze tie programy su tu na 1000 klonov mizernej kvality tak ano pre vas znamena program nieco si zlahcit.
To keby som niekomu rozpraval tak mi neuveri, staci priostrit a odsumit jednu fotografiu a kliknut na hromadnu upravu 1000 fotografii, este tu primitivnost aj lajkujete.
 
Paladin25
2022-09-27 09:57:41
príspevok od: Hakuna Matata
Kolegovia, naozaj si myslíte, že Karolovi dobre padne, keď si pod svojim stĺpčekom prečíta tento tón a obsah diskusie? Prečo radšej nevenujete rovnaké úsilie napísaniu vlastného stĺpčeka?
Neviem ako to padne Karolovi. Ak však pod článkom nebude žiadna diskusia, tiež ho to asi nepoteší.

Sám neviem ako sa zachovať v takýchto prípadoch. Len ma tak napadá, že ak budú všetci mlčať portál môže jedneho dňa zmiznúť. A myslím si že to by Karola nepotešilo.

Problém podľa mňa je že tu nie je admin, nieto ešte fotoznalý admin ako bol niekedy Karol, ktorý by tie diskusie usmerňoval a dohliadal na ne.
Ja osobne nesúhlasím s názorom že na odpornom portáli si môže hoc - kto písať hoc - čo. Ľudia sem chodia po rady a názory.

Čo sa týka tvojho návrhu nie som na leveli aby som mohol písať foto-stlpčeky a zároveň neviem ako by to problém, ktorý tu ty pozoruješ vyriešilo.
 
gytheio
2022-09-27 11:20:25
príspevok od: Paladin25
Neviem ako to padne Karolovi. Ak však pod článkom nebude žiadna diskusia, tiež ho to asi nepoteší.

Sám neviem ako sa zachovať v takýchto prípadoch. Len ma tak napadá, že ak budú všetci mlčať portál môže jedneho dňa zmiznúť. A myslím si že to by Karola nepotešilo.

Problém podľa mňa je že tu nie je admin, nieto ešte fotoznalý admin ako bol niekedy Karol, ktorý by tie diskusie usmerňoval a dohliadal na ne.
Ja osobne nesúhlasím s názorom že na odpornom portáli si môže hoc - kto písať hoc - čo. Ľudia sem chodia po rady a názory.

Čo sa týka tvojho návrhu nie som na leveli aby som mohol písať foto-stlpčeky a zároveň neviem ako by to problém, ktorý tu ty pozoruješ vyriešilo.
Mal si na mysli niekoho kto by to tu cenzuroval? Aby ste tu davali rady, ze profesional zada spravne parametre pri foteni a potom podla jednej naklonuje dalsich 1000? Vy tu neradite vy deformujete fotografiu, mate velmi daleko k fotografii.
 
Paladin25
2022-09-27 13:33:28
príspevok od: gytheio
Mal si na mysli niekoho kto by to tu cenzuroval? Aby ste tu davali rady, ze profesional zada spravne parametre pri foteni a potom podla jednej naklonuje dalsich 1000? Vy tu neradite vy deformujete fotografiu, mate velmi daleko k fotografii.
Nie žiaľ vôbec si to nepochopil. Mezdi moderovaním diskusíí a cenzúrou je rozdieľ.

Je to ale len môj názor. Ephoto každopádne upadá a každý rokom viac a viac.
 
gytheio
2022-09-27 15:17:42
príspevok od: Paladin25
Nie žiaľ vôbec si to nepochopil. Mezdi moderovaním diskusíí a cenzúrou je rozdieľ.

Je to ale len môj názor. Ephoto každopádne upadá a každý rokom viac a viac.
Tak co by mal usmernovat?
 
Paladin25
2022-09-27 15:44:48
príspevok od: gytheio
Tak co by mal usmernovat?
Diskusiu.

Neviem či si už bol na nejakom fóre kde je moderátor, ktorý diskusiu sleduje, v prípade potreby ju vie usmerniť, vyhodiť trola, dozerá nad dodržiavaným pravidiel daného fóra a podobné záležitosti. Taký bežný štandard. Nikto to nevolá cenzúra s výnimkou toho trola.
 
gytheio
2022-09-27 17:07:36
príspevok od: Paladin25
Diskusiu.

Neviem či si už bol na nejakom fóre kde je moderátor, ktorý diskusiu sleduje, v prípade potreby ju vie usmerniť, vyhodiť trola, dozerá nad dodržiavaným pravidiel daného fóra a podobné záležitosti. Taký bežný štandard. Nikto to nevolá cenzúra s výnimkou toho trola.
Poovedz, v tejto debate je treba niekto kto by ju usmernil? Nie si si isty s tym co pises?Nepotrebujes nahodou nejaky usmernovac ktory by ta zobral za rucicku a odtiahol na workshop zaklady fotografie?
Vyhladaj v internete co alebo kto je to troll lebo to uplne vo vsetkom vychadza na teba.
 
matoxxx
2022-09-27 17:08:10
alebo najlepšie fotiť do jpg alebo mobilom a nič neupravovať
 
gytheio
2022-09-27 20:59:25
príspevok od: matoxxx
alebo najlepšie fotiť do jpg alebo mobilom a nič neupravovať
Ano jpg je ovela lepsie riesenie ako hromadna uprava.
 
Paladin25
2022-09-28 09:04:43
príspevok od: matoxxx
alebo najlepšie fotiť do jpg alebo mobilom a nič neupravovať
Keď fotíš do JPG nechávaš vlastne úpravu na nastavení fotoaparátu. Mobil tak isto ovplyvňuje spracovanie fotografie podľa algoritmou. Všetko sú to vo svojej podstate hromadné úpravy.
 
gytheio
2022-09-28 11:18:09
príspevok od: Paladin25
Keď fotíš do JPG nechávaš vlastne úpravu na nastavení fotoaparátu. Mobil tak isto ovplyvňuje spracovanie fotografie podľa algoritmou. Všetko sú to vo svojej podstate hromadné úpravy.
Ked fotis a nechas to na jpg nefotis 1000 fotografii s jednym nastavenim. Najlepsie je nechat to na automate, ten nastavi fotoaparat presnejsie ako hocikto z nas. To znamena kazda fotografia ma ine nastavenie.
Ked odfotis 1000 fotografii manualom tiez nefotis vsetky na jedno nastavenie, 95% fotografii ma ine nastavenie nemali rovnake svetelne podmienky a ked tych 1000 fotografii hromadne upravis podla jednej znicis tym tych 95% fotografii, to sa nikdy nestane pri automate a jpg.
Je to obrovsky rozdiel, alebo naozaj nevies ako to cele funguje.
 
JohnNewton
2022-09-28 13:06:51
príspevok od: matoxxx
alebo najlepšie fotiť do jpg alebo mobilom a nič neupravovať
A ďalši krok je nefotiť vôbec 😜
 
matoxxx
2022-09-28 15:46:03
to sranda,raw ja,niekedy mi to trvá aj 2 mesiace kým ho upravím,ale mne to nevadí
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované