Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 5/2020

Minulý týždeň som tu spomínal veľmi nízke predaje fototechniky počas Vianoc. Prekvapení boli aj tí, ktorí počítali s horšími číslami a sú si vedomí celkového poklesu záujmu o fotografiu.

Tu na ePhote sme všetci fanúšikovia fotografie. Pozorujete aj okolo seba pokles záujmu, alebo dokonca na sebe? Kedy ste si kúpili niečo nové, alebo plánujete si v najbližšom čase niečo kúpiť? Aspoň filtre, statív, či novú brašnu?

Zima s Fujifilm XF10

Minulý týždeň u nás v Bratislave napadol sneh. Zázrak, ktorý trval asi hodinu. Keď som zbadal veľké vločky rýchlo som vybehol fotografovať do parku. XF10 som samozrejme zrovna nemal pri sebe a tak som musel fotiť iným fotoaparátom. Ani som nestačil vložiť kartu do čítačky a už začalo pršať. Zasnežená bratislavská zima trvala asi hodinu. Tu je pár záberov, ktoré som stihol urobiť.







Vráťme sa ale k Fujifilm XF10. Každý ďalší týždeň je veľká výzva. Čo ešte vymyslieť, aby som nefotil veci, ktoré som fotil 1000x? Kamarátka ma poprosila, aby som je vysvetlil funkciu viacnásobnej expozície na jej Olympuse. Bingo! Začal som hľadať túto funkciu aj na Fujine. V režime Drive nič. V menu nič. Napokon som ju našiel medzi scénickými programami SP. Bohužiaľ, táto funkcia nie je tak dobre naprogramovaná ako u Olympusu. Dosť som sa natrápil pri fotení a všetky zábery som musel upraviť v počítači.

Nikon Df - premrhaný potenciál

Prvé fotografie Nikonu Df nás nadchli. Komu by sa nepáčila retro zrkadlovka, dizajnom tak vyčnievajúca nad štandardne fádnymi modelmi všetkých značiek. Potencionálnych kupcov bolo neúrekom, kým sa fotoaparát neobjavil v predaji. Konečne tu bol zrkadlovka, ktorá bola iná, nielen dizajnom, ale aj ovládaním. Koncepciou môžeme Nikon DF porovnať s bezzrkadlovkami Fujifilm, ktoré veľmi úspešne aplikujú na digitálne fotoaparáty dizajn a ovládanie z filmových mechanických prístrojov.

Všetko by som mu odpustil, keby Nikon výrazne znížil cenu a netváril sa, že je to výnimočný fotoaparát. Nikon Df je a vždy bol dizajnovkou strednej triedy. Snímač má skvelý potenciál Nikonu D4, ale dizajnom a snímačom všetka paráda končí. Tu sú dôvody, prečo to Nikonu s Df nevyšlo:

  1. Prišiel neskoro. V roku 2013 bol nástup bezzrkadloviek v plnom prúde. Nikon mohol DF urobiť ako bezzrkadlovku.
  2. Cena, vzhľadom na parametre, bola od začiatku privysoká. S bežným základným objektívom AF-S 50/1,8G stál 3000USD. Cena neklesala, ani keď už bol niekoľko rokov na trhu a bolo jasné, že to nie je predajný bestseller. Aj keď je v súčasnosti cena o niečo nižšia, stále je vysoká. Rozumná cena tela by bola do 1000€. Tá by zodpovedala výbehovému amatérskemu retrofotoaparátu. Verím, že by to presvedčilo viacero fotografov, aby mu odpustili nedostatky a pár rokov si užívali dizajn i skvelý obrazový výstup.
  3. Parametre fotoaparátu nezodpovedali cene, niektoré boli priam na smiech. Až na snímač je Nikon Df amatérsky fotoaparát. Hľadáčik a zaostrovanie bolo ako v Nikone D600 (39 bodový AF). Najkratší čas 1/4000 s. je pre prácu so svetelnými objektívmi málo. Tento prístroj ani nemá video. Chýba WiFi, výklopný displej, možnosť pripojenia gripu, duálny slot. Takáto imidžovka s lepšou výbavou by mohla byť skvelým fotoaparátom pre svadobných fotografov, u ktorých trochu paradoxne zvíťazil Nikon D750.
  4. Kto mal v ruke fotoaparát Nikon FM2, vie, aký je kompaktný. Nikon Df je dizajnovo inšpirovaný práve takýmto fotoaparátom. Je ale veľký a tučný. Obézne FM-ko.
  5. Jednou z veľkých chýb, čo robia výrobcovia je, že sa z chýb nepoučia a nesnažia sa ich rýchlo vyriešiť. To je aj prípad Df. Všetky nedostatky, ktoré som vymenoval boli zrejmé hneď od začiatku. Nikon mal hneď začať pracovať na nástupcovi a dnes sme tu mohli mať kultovú zrkadlovku, ktorá nemá konkurenciu.

Prečo tu spomínam Nikon DF? Pretože predstavenie nového radu fotoaparátov, bezzrkadloviek Z je ideálny čas oprášiť a zmodernizovať koncept dizajnového fotoaparátu, odkazujúceho na legendárne filmové zrkadlovky FM. Dočkáme sa nejakého Zf-ka?

Overené i neoverené správy

Čoskoro sa dočkáme viacerých noviniek a na rumor weboch sa objavujú podrobnejšie “neoverené” informácie.

  • Dlhšie sa píše o tom, že Fujifilm X-T4 má nahradiť nielen X-T3 ale aj X-H1. Fotoaparát má byť väčší a má mať IBIS stabilizáciu snímača. Má mať interné 10-bit 6K video, anamorfický režim a asi aj nový snímač. Najnovšie správy hovoria o tom, že displej by mal byť otočný okolo kĺbu. X-T4 ale nebude predstavená tak skoro, vraj až v novembri.
  • Skôr sa dočkáme kompaktu Fujifilm X100V. Rumory spomínajú 4. február, čo je už zajtra. Unikla už kompletná špecifikácia.
  • Fujifilm si nechali patentovať objektív GF 90/1,4, čo by bol ekvivalent FF objektívu 70/1,1. Konečne portrétna pecka pre stredný formát.
  • Fujifilm uvoľnil nový firmvér pre X-T3 a X-Pro3, ktorý vylepšuje AF a odstraňuje niektoré chyby. To samozrejme nie je rumor, ale oficiálna správa.
  • Canon vraj pripravuje objektív RF 24-105 mm f / 3,5-5,6 IS STM a sú tu náznaky aj na objektívy s rozsahom 100-500 mm, zatiaľ bez podrobnosti o svetelnosti.
  • Canon so zrkadlovkami nekončí a zo všetkých firiem ich predstavuje najčastejšie. Vraj sa chystá nový model EOS 850D s 24 Mpx snímačom, procesorom DIGIC 8, 48-bodovým AF (všetky sú krížové), 7 obr./s. a 3” displejom.
  • Veľa rumorov sa venuje pripravovaným bezzrkadlovkám radu R. Informácie sa neustále menia, menia sa označenia i parametre. Najnovšie neoverené správy hovoria o modeli EOS R6 s 20 Mpx snímačom, IBIS, 4K 60P, a 12/20 obr./s. Búrlivá diskusia sa vedie okolo modelu EOS RS/R5, ktorý by mal vraj mať 40 alebo 45 Mpx snímač, 8K 30P video vo formáte RAW, 4K 120P, IBIS a duálnu stabilizáciu (7-8 EV), vylepšenú batériu a na zadnú stenu by sa mal vrátiť roller. Vraj má byť predstavený na výstave CP+.
  • Objavili sa správy, že Canon vyvíja APS-C bezzrkadlovku radu R, ktorá by mohla byť ekvivalentom EOS 7D Mark II. Ak by sa tak stalo, možno by to mohlo znamenať začiatok konca bezzrkadloviek EOS M. Načo by Canon mal dva modelové rady APS-C bezzrkadloviek?
  • Podľa patentu pracuje Nikon na vylepšení snímania záberov s pohybovým rozostrením (panning). Fotoaparát má využívať údaje u uhlovej rýchlosti zaznamenané gyroskopom, AI ich má skombinovať s prácou stabilizácie obrazu a zvýšiť šancu ostro zachytiť pohybujúci sa objekt na účinne pohybovo rozostrenom pozadí. To by pomohlo všetkým fotografom športu, ale aj kreatívnym wildliferom.
  • Na web unikli tlačové správy o pripravovaných novinkách Olympusu. Takže ich môžeme považovať prakticky za potvrdené. V prvom rade je to Olympus OM-D E-M1 Mark III. Správa potvrdzuje, že to bude prakticky E-M1X bez gripu. Nový snímač nemáme čakať, vylepšený má byť dynamický rozsah na ISO 100. Zatiaľ nemáme informácie o tom, či bude hľadáčik nový s vyšším rozlíšením. Spolu s fotoaparátom bude predstavený objektív Olympus M.Zuiko Digital ED 12-45mm f/4.0 PRO.
  • Sigma podala patenty na nové objektívy pre Sony FE bajonet. Sú to 16mm F2, 18mm F1.8, 18mm F2.8, 20mm F1.8, 24mm F1.8, 28mm F1.8 a 35mm F1.8.


Máte radi instantnú fotografiu, ale súčasné fotoaparáty sú pre vás príliš moderné? To by vás mohol zaujať fotoaparát Jollylook Auto, mechovej konštrukcie vyrobený z tradičných materiálov. Prebiehajúca kampaň na Kickstarteri je úspešná, vyzbierané príspevky prekročili cieľovú sumu niekoľkonásobne. Dá sa očakávať, že sa fotoaparát dostane aj do predaja.

https://www.kickstarter.com/projects/jollylook/jollylook-auto-the-modern-vintage-instant-film-camera

Kodak Alaris uverejnil podrobné upozornenie pre filmových fotografov a vysvetlil, že nové skenery CT, ktoré sú nainštalované na kontrolu prenosných tašiek po celých Spojených štátoch, takmer určite zničia váš film, a to aj po jednom prejdení.

https://www.facebook.com/kodakprofessional/photos/a.272982146053466/3171302796221372/?type=1&theater

Magic Plate je ďalším fotopríslušenstvom, ktoré zbiera peniažky na Kickstarteri. Je to rýchloupínacia statívová doštička, umožňujúca rýchlo preklopiť fotoaparát z horizontálnej do vertikálnej polohy.



https://www.kickstarter.com/projects/silencecorner/magic-plate

Novinky

Firma Moment, známa predsádkami pre iPhony, predstavila variabilné ND filtre 67mm ($150), 77mm ($160) a 82mm ($170). ND filtre sú s účinnosťou 2-5 EV (ND4 - ND32) alebo 6-9 EV (ND64 - ND512). Použité je sklo Schott B270 Pro Cinema, obrúčky sú z hliníka, ktoré majú zarážky, aby sa predišlo skríženej polarizácii. Predstavené boli aj variabilné ND filtre pre Mavic Pro 2 s rovnakou účinnosťou. Cena jedného filtra je $80, obidva môžete mať za $150.


https://www.shopmoment.com/variable-nd-filters

Inšpirácia

Asi každý fotograf, hľadajúci informácie a inšpiráciu na internete, má svoje obľúbené stránky. Portál PHLearn zverejnil zoznam desiatok blogov, zaradených do tematických skupín, ktoré by ste si nemali nechať ujsť.

Myslíte si, že wildliferi sú len muži? Sylwia Domaradzká vás rýchlo vyvedie z omylu.


Juveniles' fight by Sylwia Domaradzka on 500px.com


Kingfisher at work by Sylwia Domaradzka on 500px.com

https://500px.com/sdomaradzka

Ostaneme v Poľsku, u zvierat a u ženy-fotografky, len 20 ročnej Izy Łysoń. Opustíme ale divočinu a pozrieme sa na to, ako sa dajú nafotiť domestikované zvieratá.


The Lion King by Iza Łysoń on 500px.com


Kannensteinen by Iza Łysoń on 500px.com

https://500px.com/izalysonarts

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
MagickVamp
2020-02-03 08:17:53
Nemyslim si ze by bolo od Canonu chytre ukoncit system M, skor mi to pride ako zbozne prianie znacky co sa snazi podchytit ludi poukazovanim na to ake su FF tazke a velke. ,-) System M su malicke CSC, ktore su vybornou alternativou k mobilu, ak chce niekto nieco fakt male a chce kvalitu APSC cipu. Nechcapem preco by sa toho vzdavali. Je to nenarocny segment.
 
aesace
2020-02-03 08:41:55
Este k tym planovanym novinkam Panasonic pripravuje dalsiu verziu svojho ragefinderu GX10 na prvu polovicu tohto roka, ktora ma obsahovat na rozdiel od predchodcu konektor na mikrofon a viac sa zameriavat na video.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2020-02-03 09:00:02
príspevok od: MagickVamp
Nemyslim si ze by bolo od Canonu chytre ukoncit system M, skor mi to pride ako zbozne prianie znacky co sa snazi podchytit ludi poukazovanim na to ake su FF tazke a velke. ,-) System M su malicke CSC, ktore su vybornou alternativou k mobilu, ak chce niekto nieco fakt male a chce kvalitu APSC cipu. Nechcapem preco by sa toho vzdavali. Je to nenarocny segment.
Pokial skutocne urobia APS-C s RF bajonetom, tak drzat dva systemy s rovnakym snimacom bude neekonomicke. Nikon Z50 je ukazkou, ze maly fotak sa da urobit aj s vacsim bajonetom. Pri nesustale klesajucom trhu a prechode od DSLR k CSC , sa musia firmy zamerat na rychle vybudovanie portfolia objektivov a fotoaparatov. Robit paralelne viacero systemov, to zbytocne triesti sily.
 
blasi
2020-02-03 09:00:15
tie dvojexpozicne fotky su fajne. Skvele napady. zavidim
 
vojkovsky
2020-02-03 09:02:01
Nikon v posledných rokoch nepremrhal svoj potenciál len s Df-kom.
- modelová rada D3300, D3400, D3500 - okrem prkotín typu SnapBridge a postupného jemného znižovania hmotnosti a zvyšovania výdrže, žiadne iné vylepšenia (od modelu D3300 z roku 2014 mali mať výklopný dotykový displej a 39 bodový AF)

- modelová rada D5300, D5500, D5600 - okrem prkotín typu SnapBrigde a jemného znižovania hmotnosti žiadne iné vylepšenia (od modelu D5500 z roku 2015 mal mať 51 bodový AF a pentaprism hľadáčik)

- Nikon D7500 - vyradenie jedného slotu, bez prídavného gripu, starý 51 bodový AF

- DX rada objektívov totálne nekompletná, chýbajú 16, 24, 85 f2 a profesionálny 17-50mm f2.8 VR

- no a vrcholom posledného snaženia je Nikon D780 s 12 ročným ostriacim modulom, môžu si ten Nikon nazývať hybridnou kamerou a neviem čím ešte, ale poskladali do neho to, čo už mali, žiadny zázrak to nie je. Ešte aj cenu tam dali neskutočnú. A vrátim sa ešte raz k jeho AF, 12 ročný 51 bodový s 15 ostriacimi bodmi, ktorý, podľa mňa, už ani v DX kamerách nepokrýva to, čo by mal pokrývať. Tak teraz uvidíme, či s ním profíci budú fotiť "na Japonca".

Akože kto má pozná osobne a videl, koľko techniky od Nikonu mám v skrinkách a šuplíkoch, tak vie, že som túto značku mal rád, ale čo bolo to bolo.
 
vojkovsky
2020-02-03 09:06:15
príspevok od: vojkovsky
Nikon v posledných rokoch nepremrhal svoj potenciál len s Df-kom.
- modelová rada D3300, D3400, D3500 - okrem prkotín typu SnapBridge a postupného jemného znižovania hmotnosti a zvyšovania výdrže, žiadne iné vylepšenia (od modelu D3300 z roku 2014 mali mať výklopný dotykový displej a 39 bodový AF)

- modelová rada D5300, D5500, D5600 - okrem prkotín typu SnapBrigde a jemného znižovania hmotnosti žiadne iné vylepšenia (od modelu D5500 z roku 2015 mal mať 51 bodový AF a pentaprism hľadáčik)

- Nikon D7500 - vyradenie jedného slotu, bez prídavného gripu, starý 51 bodový AF

- DX rada objektívov totálne nekompletná, chýbajú 16, 24, 85 f2 a profesionálny 17-50mm f2.8 VR

- no a vrcholom posledného snaženia je Nikon D780 s 12 ročným ostriacim modulom, môžu si ten Nikon nazývať hybridnou kamerou a neviem čím ešte, ale poskladali do neho to, čo už mali, žiadny zázrak to nie je. Ešte aj cenu tam dali neskutočnú. A vrátim sa ešte raz k jeho AF, 12 ročný 51 bodový s 15 ostriacimi bodmi, ktorý, podľa mňa, už ani v DX kamerách nepokrýva to, čo by mal pokrývať. Tak teraz uvidíme, či s ním profíci budú fotiť "na Japonca".

Akože kto má pozná osobne a videl, koľko techniky od Nikonu mám v skrinkách a šuplíkoch, tak vie, že som túto značku mal rád, ale čo bolo to bolo.
opravujem: 12 ročný 51 bodový AF s 15 krížovými ostriacimi bodmi
 
blahoslav J B Art
2020-02-03 10:29:28
https://www.digimanie.cz/canon-se-opet-propada-divize-fotoaparatu-klesla-o-17-je-vsak-v-zisku/8214
 
JohnNewton
2020-02-03 10:31:06
K nám do rodiny príde Sony RX 10 IV, inak som skúšal ma MFT sklo Panasonic 2,8/30 Macro. Extrémne ostrý objektív na plnú dieru, na portréty a macro skvele použiteľný. Len ostrenie vo videu je citeľne pomalšie a menej presné, čo je pochopiteľné, tak že pre mňa nie. Tiež Mega OIS je niečo menej účinný ako Power OIS.
 
MagickVamp
2020-02-03 12:55:16
príspevok od: Karol Srnec
Pokial skutocne urobia APS-C s RF bajonetom, tak drzat dva systemy s rovnakym snimacom bude neekonomicke. Nikon Z50 je ukazkou, ze maly fotak sa da urobit aj s vacsim bajonetom. Pri nesustale klesajucom trhu a prechode od DSLR k CSC , sa musia firmy zamerat na rychle vybudovanie portfolia objektivov a fotoaparatov. Robit paralelne viacero systemov, to zbytocne triesti sily.
mam pocit ze system M ich moc sil nestoji, nic inovativne tam nie je, skor sa stane takym odbytistom zbytokovych veci. Lacne riesenia z lacnych materialov.
 
robertondrejovic
2020-02-03 13:29:50
príspevok od: vojkovsky
Nikon v posledných rokoch nepremrhal svoj potenciál len s Df-kom.
- modelová rada D3300, D3400, D3500 - okrem prkotín typu SnapBridge a postupného jemného znižovania hmotnosti a zvyšovania výdrže, žiadne iné vylepšenia (od modelu D3300 z roku 2014 mali mať výklopný dotykový displej a 39 bodový AF)

- modelová rada D5300, D5500, D5600 - okrem prkotín typu SnapBrigde a jemného znižovania hmotnosti žiadne iné vylepšenia (od modelu D5500 z roku 2015 mal mať 51 bodový AF a pentaprism hľadáčik)

- Nikon D7500 - vyradenie jedného slotu, bez prídavného gripu, starý 51 bodový AF

- DX rada objektívov totálne nekompletná, chýbajú 16, 24, 85 f2 a profesionálny 17-50mm f2.8 VR

- no a vrcholom posledného snaženia je Nikon D780 s 12 ročným ostriacim modulom, môžu si ten Nikon nazývať hybridnou kamerou a neviem čím ešte, ale poskladali do neho to, čo už mali, žiadny zázrak to nie je. Ešte aj cenu tam dali neskutočnú. A vrátim sa ešte raz k jeho AF, 12 ročný 51 bodový s 15 ostriacimi bodmi, ktorý, podľa mňa, už ani v DX kamerách nepokrýva to, čo by mal pokrývať. Tak teraz uvidíme, či s ním profíci budú fotiť "na Japonca".

Akože kto má pozná osobne a videl, koľko techniky od Nikonu mám v skrinkách a šuplíkoch, tak vie, že som túto značku mal rád, ale čo bolo to bolo.
Tiež som veľký fanúšik Nikonu. 10 rokov mi trvalo kým som si všimol že sú to stále tie isté fotoaparáty s tým istým výstupom, to čo sa nazýva vylepšením pre mňa vylepšením nie je, lebo automatiku nepoužívam a ani žiadne vylepšujúce funkcie ,som odchovaný na manuáli ešte z čias keď žiadna automatika neexistovala , nerobí mi problém fotoaparát ovládať plne manuálne a navyše hrať sa z nastaveniami fotoaparátu je súčasť môjho relaxu pri fotografovaní. Jediný čo vyniká medzi ostatnými mojimi aparátmi je Nikon d500 ,ale nie výstupom ten je rovnaký ale zaostrovacím modulom.Či si ešte plánujem kúpiť fotoaparát ako sa pýta Karol ? Istotne áno ,ale vtedy až mi odíde celá moja zbierka D3500,D7000,D7200, d500 a Z7.Ale je možné keďže som ročník 1968, že odídem skôr ja. A je ešte jedna možnosť ,pre radosť a zvedavosť vtedy ak sa zmení cenová politika ,nebudem dávať rádove tisíce za ten istý výstup a v podstate ten istý fotoaparát.
 
vojkovsky
2020-02-03 18:29:18
príspevok od: robertondrejovic
Tiež som veľký fanúšik Nikonu. 10 rokov mi trvalo kým som si všimol že sú to stále tie isté fotoaparáty s tým istým výstupom, to čo sa nazýva vylepšením pre mňa vylepšením nie je, lebo automatiku nepoužívam a ani žiadne vylepšujúce funkcie ,som odchovaný na manuáli ešte z čias keď žiadna automatika neexistovala , nerobí mi problém fotoaparát ovládať plne manuálne a navyše hrať sa z nastaveniami fotoaparátu je súčasť môjho relaxu pri fotografovaní. Jediný čo vyniká medzi ostatnými mojimi aparátmi je Nikon d500 ,ale nie výstupom ten je rovnaký ale zaostrovacím modulom.Či si ešte plánujem kúpiť fotoaparát ako sa pýta Karol ? Istotne áno ,ale vtedy až mi odíde celá moja zbierka D3500,D7000,D7200, d500 a Z7.Ale je možné keďže som ročník 1968, že odídem skôr ja. A je ešte jedna možnosť ,pre radosť a zvedavosť vtedy ak sa zmení cenová politika ,nebudem dávať rádove tisíce za ten istý výstup a v podstate ten istý fotoaparát.
Len taká perlička, ako som sa dal Nikonom nachytať. Keď vyšiel Nikon D3500, tak som si povedal, fúha, taký malý šikovný foťáčik s takým kvalitným výstupom. Neodolal som a kúpil som si ho, bez toho, aby som si podrobne prečítal relevantné recenzie. A teraz zisťujem, že mu chýba Fn tlačítko, ktoré na svojom D5100 a na firemnom D3100 som mal naprogramované na zmenu ISO. Na D3500 toto tlačítko nie je, Nikon ho tam nedal. Viete, ako ma teraz serie, keď zakaždým musím do menu na zmenu ISO?

Ale je to moja vina, že som sa dal tak ľahko dobehnúť. Takže heslo dňa: dôveruj ale preveruj.

PS: Väčšina z tých recenzentov, ktorých sledujem, tiež zabudla spomenúť, že Nikon v rámci šetrenia odstránil jedno jediné programovacie tlačítko z D3500.
A ešte navyše som ten nešťastný Nikon D3500 kupoval cez eGlobal Central, a problémy, ktoré som s tým nákupom mal, som popísal v inej diskusii tu na ePhoto, ale nechce sa mi to teraz tu vyťahovať.
 
landov
2020-02-03 18:37:57
Akoze sorry, bez toho, aby som sa zastaval Nikonu: akoze nikon je na vine, ze nevies, co si kupujes ?
 
robertondrejovic
2020-02-03 19:01:06
príspevok od: vojkovsky
Len taká perlička, ako som sa dal Nikonom nachytať. Keď vyšiel Nikon D3500, tak som si povedal, fúha, taký malý šikovný foťáčik s takým kvalitným výstupom. Neodolal som a kúpil som si ho, bez toho, aby som si podrobne prečítal relevantné recenzie. A teraz zisťujem, že mu chýba Fn tlačítko, ktoré na svojom D5100 a na firemnom D3100 som mal naprogramované na zmenu ISO. Na D3500 toto tlačítko nie je, Nikon ho tam nedal. Viete, ako ma teraz serie, keď zakaždým musím do menu na zmenu ISO?

Ale je to moja vina, že som sa dal tak ľahko dobehnúť. Takže heslo dňa: dôveruj ale preveruj.

PS: Väčšina z tých recenzentov, ktorých sledujem, tiež zabudla spomenúť, že Nikon v rámci šetrenia odstránil jedno jediné programovacie tlačítko z D3500.
A ešte navyše som ten nešťastný Nikon D3500 kupoval cez eGlobal Central, a problémy, ktoré som s tým nákupom mal, som popísal v inej diskusii tu na ePhoto, ale nechce sa mi to teraz tu vyťahovať.
Tiež som s kúpil Nikon d3500 z toho istého dôvodu malý ,ľahký šikovný foťáčik s kvalitným výstupom čo aj naozaj je ,hlavne pri použití kvalitného skla. Mne však Fn tlačítko nechýba vôbec ,stlačiť tlačítko i a prehodiť ISO je otázka sekundy možno ešte menej,samozrejme nejde to z foťákom na oku lebo to nevidím v hľadáčiku, ale to ani nie je foťák na akčné fotenie tam jednoznačne víťazí kráľ DX formátu Nikon D500 .
 
vojkovsky
2020-02-03 19:43:42
príspevok od: landov
Akoze sorry, bez toho, aby som sa zastaval Nikonu: akoze nikon je na vine, ze nevies, co si kupujes ?
Citujem zo svojho príspevku: Ale je to moja vina, ...

Treba ešte niečo viacej k tomu dodávať?
 
vojkovsky
2020-02-03 19:45:01
príspevok od: robertondrejovic
Tiež som s kúpil Nikon d3500 z toho istého dôvodu malý ,ľahký šikovný foťáčik s kvalitným výstupom čo aj naozaj je ,hlavne pri použití kvalitného skla. Mne však Fn tlačítko nechýba vôbec ,stlačiť tlačítko i a prehodiť ISO je otázka sekundy možno ešte menej,samozrejme nejde to z foťákom na oku lebo to nevidím v hľadáčiku, ale to ani nie je foťák na akčné fotenie tam jednoznačne víťazí kráľ DX formátu Nikon D500 .
Beriem, niekomu to nemusí vadiť, mne to vadí. Ale opakujem: je to moja vina, že som to prehliadol.
 
vojkovsky
2020-02-03 19:59:39
príspevok od: vojkovsky
Beriem, niekomu to nemusí vadiť, mne to vadí. Ale opakujem: je to moja vina, že som to prehliadol.
Ešte pre upresnenie som si schválne pozeral štatistiku mojej činnosti. Denne natočím priemerne asi 5 videí v relatívne slabom osvetlení, drvivú väčšinu s Nikonom (len pri vybitých baterkách siahnem po Olympuse). Keďže klasicky používam clonu 2.8 a čas 1/50s., jediná vec, ktorú mením kvôli správnej expozícii je ISO. Na D5100 a D3100 som si za tie roky notoricky zvykol na Fn tlačítko pre zmenu tejto hodnoty. Na D3500 musím ísť do menu, je to proste akcia navyše. Kto mohol tušiť, že optimalizátori v Nikone to tlačítko vydrbú preč? No proste som za tie roky veril, že toto Nikon nemôže spraviť. A spravil.
 
vojkovsky
2020-02-03 20:05:49
príspevok od: vojkovsky
Citujem zo svojho príspevku: Ale je to moja vina, ...

Treba ešte niečo viacej k tomu dodávať?
A ešte mi nedá:
D3000 Fn tlačítko má
D3100 Fn tlačítko má
D3200 Fn tlačítko má
D3300 Fn tlačítko má
D3400 Fn tlačítko má
D3500 Fn tlačítko nemá, nemá, nemá
Už rozumiete?
 
fatality
2020-02-03 22:43:21
príspevok od: vojkovsky
Len taká perlička, ako som sa dal Nikonom nachytať. Keď vyšiel Nikon D3500, tak som si povedal, fúha, taký malý šikovný foťáčik s takým kvalitným výstupom. Neodolal som a kúpil som si ho, bez toho, aby som si podrobne prečítal relevantné recenzie. A teraz zisťujem, že mu chýba Fn tlačítko, ktoré na svojom D5100 a na firemnom D3100 som mal naprogramované na zmenu ISO. Na D3500 toto tlačítko nie je, Nikon ho tam nedal. Viete, ako ma teraz serie, keď zakaždým musím do menu na zmenu ISO?

Ale je to moja vina, že som sa dal tak ľahko dobehnúť. Takže heslo dňa: dôveruj ale preveruj.

PS: Väčšina z tých recenzentov, ktorých sledujem, tiež zabudla spomenúť, že Nikon v rámci šetrenia odstránil jedno jediné programovacie tlačítko z D3500.
A ešte navyše som ten nešťastný Nikon D3500 kupoval cez eGlobal Central, a problémy, ktoré som s tým nákupom mal, som popísal v inej diskusii tu na ePhoto, ale nechce sa mi to teraz tu vyťahovať.
a odstranil cistenie senzora,infraport a znizil rozlisenie displeja
 
Hakuna Matata
2020-02-04 21:25:45
Ci som postrehol pokles zaujmu? No takto: mne je uplne jedno ake su percenta, market shares a ine statistiky. Dnes ma kazdy moznost si kupit to, co chce (potrebuje). Ale vsimam si iny fenomen na ephote, a to su fotografie davane na kritiku. Nie malo uzivatelov da svoju fotku na kritiku a ked mu niekto tu kritiku napise, uzivatel fotku stiahne. Registrujem pripady, ze mu takto uvedie nazor viacero ludi, a potom namiesto podakovania tento uzivatel bud kritiku neprijme (reaguje utlocitne a utocne) alebo fotku uplne odstrani. Dosledok je ten, ze ti uzivatelia, ktori naozaj nieco o foto vedia, nemaju chut uz nikoho konstruktivne kritizovat, resp. komukolvek radit. No a v konecnom dosledku si potom namiesto dobrej rubriky Kriticke okienko 3x3 potom citam povzdychy a filozofovanie napr. nad modelom Df.
Ked to zhrniem: ano, postrehol som - pokles zaujmu o kvalitu fotografie...
 
karrlok
2020-02-06 07:39:24
Neviem, ako je to v celosvetovej štatistike, ale veľa mojich známych vrátane mňa si kúpili nové fotoaparáty, väčšinou Nikon Z6 a k tomu ďalšie príslušenstvo.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované