Hore

Fotostĺpček 12/2021

Minule som sa pochválil novým iPhonom. Fotí i filmuje nad očakávanie dobre. Stále sa s ním ale len zoznamujem. Dokúpil som si aplikácie pre foto i video, ktoré rozširujú možnosti jeho využitia.

Jednou z najpopulárnejších aplikácií pre iOS, ktorá nahrádza aplikáciu fotoaparát, je Camera+ 2. Má lepšie ovládanie a dokáže naplno využiť prednosti formátu Apple ProRAW. Okrem toho dokáže zo sériových záberov exportovať Gify, môžete v nej upravovať fotky, využíva strojové učenie a moja obľúbená je pomalá uzávierka, vďaka ktorej môžete fotografovať s dlhými časmi aj počas dňa. Potrebujete ale statív. Aj ten som si kúpil. Konkrétne Manfrotto Pixi aj s držiakom mobilu.

Minule som spomínal, že som si kúpil gimbal DJI OM 4. Krásny kúsok hardvéru, perfektne premyslený. Zdalo sa, že funguje ako má. Sklamanie prišlo po prvom točení. Zábery boli roztrasené tak, akoby som vôbec nemal zapnutú stabilizáciu. Začal som pátrať po internete a našiel som ďalších užívateľov s rovnakým problémom. Vyzerá to tak, že iPhone 12 Pro Max je pre gimbal priťažký, hoci papierovo sa zmestí do limitu daného výrobcom. Gimbal som skalibroval, ale nepomohlo to, začal som s odtučňovacou kúrou a zhodil z telefónu ochranné puzdro. Nepomohlo to.

Druhá aplikácia, ktorú som si kúpil, je Filmic Pro, asi najlepšia aplikácia pre nakrúcanie videa. Nie je lacná, stojí 16,90€ a to v základnej verzii, ak chcete nakrúcať aj s 10-bit LOG (súčasť Cine Kit), pripravte si 10,90€. Myslím, že to za to stojí, ak chcete z iPhonu vymačkať maximum. Vyskúšal som gimbal opäť, tentokrát s Filmicom. Filmic Pro má zabudovanú podporu rôznych gimbalov. A veru pomohol. Stabilizácia je oveľa hladšia. I tak ale budem rád, ak DJI príde s novým firmvérom, ktorý zlepší funkčnosť gimbalu v kombinácii s ťažkým iPhonom. Myslím, že sú tu rezervy, ako dokazuje Filmic Pro.

RAW pozná asi každý z vás. Sú to dáta priamo zo snímača, ktoré sa dajú výborne využiť pri úpravách. iPhony v minulosti štandardne RAW nepodporovali, teda natívna aplikácia Fotoaparát. Stačilo si ale nainštalovať vhodnú aplikáciu, napríklad Camera+ 2, alebo Lightroom a mohli ste do RAW-u fotografovať. Medzitým ale Apple zaviedol Deep Fusion technológiu computatívnej fotografie a formát HEFC. RAW začal strácať zmysel, pretože iPhone fotí tak dobre, že sa vám väčšinou neoplatí hrať sa s RAW-om. Vlastne pri ňom prichádzate o dáta získané technológiou Deep Fusion. Nové iPhony 12 Pro a Pro Max ale priniesli nový formát Apple ProRAW. Ten obsahuje aj dáta získané pomocou Deep Fusion. Aký je pri úpravách rozdiel medzi obyčajným RAW a Apple Pro RAW?

Ja aj fotky z iPhonu spracovávam v Lightroome Classic. Ak v ňom otvorím obyčajný RAW, je to ako s ktorýmkoľvek iným RAW-om. Pekný náhľad rýchlo nahradí štandardný neupravený. U Iphonu je to obzvlášť rozdiel. A potom prichádzajú na rad úpravy. Aby ste sa priblížili tomu, čo dokáže iPhone, budete musieť poriadne ťahať za posúvniky expozície. I tak sa ale HEFC-u nedokážete úplne priblížiť, pretože vám chýbajú dáta z Deep Fusion. Tie sú len v súboroch Apple ProRAW. Keď ProRAW otvoríte v Lightroome, prekvapí vás, ako dobre je prekreslená expozícia aj za náročných svetelných podmienok s vysokým dynamickým rozsahom. Lightroom pre Apple ProRAW ponúka dva profily, farebný a monochromatický. Sú k dispozícii aj iné, ale tie s plnou podporou Apple ProRAW fungujú odlišne. V paneli Profile máte možnosť nastaviť využitie dát Deep Fusion. Posúvnikom Amount ovplyvníte HDR efekt, prekreslenie tieňov a stredov. Ak stiahnete Amount na nulu, dostanete akoby štandardný RAW, exponovaný na svetlá, so slabo prekreslenými tieňmi. Na opačnej strane, pri nastavení na dvesto, dostanete maximálne prekreslený záber. Myslím, že štandardné nastavenie na stovku bude vyhovovať pri väčšine fotografií.


Vpravo Apple ProRAW pri nastavení profilu na nulu. Takto by vyzeral obyčajný RAW exponovaný na svetlá.

Fotografie z iPhonu mi prídu preostrené, preto som si urobil preset, kde som výrazne znížil úroveň Sharpeningu a aplikujem ho pri importe, aby som sa o doostrovanie už nemusel viac starať.





V Lightroome Classic CC som si vytvoril doostrovací preset, ktorý sa automaticky aplikuje na fotografie nasnímané iPhonom už pri importe.

Na koniec časti venovanej foteniu s iPhonom, pár vybraných záberov z minulého týždňa.















Včelárikovia sú späť na Sandbergu. Zatiaľ sa len zabývavajú. V sobotu som ich bol fotografovať prvý krát v tomto roku. Vyrazil som, hoci bolo zamračené. Meteorológovia totiž hlásia škaredé počasie na nasledujúce dva týždne. Prialo mi šťastie a na Devínsku Kobylu zasvietilo slniečko, hoci podvečer sa z rakúskej strany prihnal dážď. To už som mal ale nafotené a doma vyberal najlepšie zábery.

To, ako budete pri fotografovaní úspešní, nezávisí od vás alebo od včelárikov, samozrejme ak máte správne vybavenie a viete, ako sa k vtáčikom dostatočne priblížiť. Problémom sú výletníci. Včelárikovia majú svoje hniezda priamo na Sandbergu, čo je najnavštevovanejšia časť Devínskej Kobyly. V sobotu tam bola dokonca svadba. Väčšinu času som strávil ležaním na zemi, pri mojom najlepšom fleku, kde sa k včelárikom dá najviac priblížiť. Hromžil som na ľudí a ich psov, ktorí včelárikov neustále plašili. Niektorí postávali kúsok odo mňa a čakali, kým včeláriky priletia. Lenže tie sa nevrátia, kým si nepreveria, že je oblasť bezpečná.

Na včelárikov ešte párkrát vyrazím. Ak bude pekne, privstanem si a budem dúfať, že výletníkov bude menej.













Použitá technika: Olympus OM-D E-M1X, M.Zuiko 300/4 IS PRO + MC-20. Ekvivalentná ohnisková dĺžka 1200 mm.

Niečo vyše týždňa, po fotení krásneho Jaguáru E-Type, som fotografoval opäť červeného veterána. Porsche 914 Targa nie je až taký krásavec, ale na jeho dizajn si zvyknete, hoci to nie je Porsche 911. Fotilo sa na motokárovej dráhe Max 60 pri prirodzenom svetle. Farba automobilu sa pekne dopĺňala s farbou areálu. Pri tvrdom svetle som ocenil veľký dynamický rozsah Canonu EOS R5.









Použitá technika: Canon EOS R5, RF 70-200/4L IS USM, RF 50/1,8 STM.

Overené i neoverené správy

  • Podľa posledných fám by mohol Canon predstaviť APS-C bezzrkadlový ekvivalent EOS 90D. Dlhšie sa hovorí o EOS R7, čo by mohol byť ekvivalent radu EOS 7D. Ak sa tieto fámy potvrdia, som zvedavý, čo bude s radom EOS M. Začne totiž strácať zmysel. Dva rady APS-C bezzrkadloviek s rozdielnymi bajonetmi sú zbytočným mrhaním úsilia Canonu do prechodu z DSLR na CSC.
  • Fuji X-H2 by mal doraziť na trh až v roku 2022, hoci sa predpokladalo, že by to mohlo byť koncom tohto roku. Zdá sa, že sa čaká na nový snímač Sony. Hovorí sa o 32 alebo 43 Mpx snímačoch. V prvom prípade by X-H2 mohla mať 6K video, v druhom až 8K.
  • Podľa všetkého sa asi tohto roku nedočkáme už žiadneho nového fotoaparátu Fujifilm radu X. Fujifilm X-E4 je zdá sa posledný fotoaparát so snímačom X-Trans IV a teraz sa čaká na nový snímač.
  • Čoraz viac fám potvrdzuje skorý príchod Sony A6900 s 32 Mpx snímačom a 20 obr./s. Sony to nepriamo potvrdzuje ukončením predaja modelov A6300 a A6500.
  • Canon si nechal patentovať  niekoľko zrkadlových objektívov pre systém EOS R. Tie by mohli byť menšie, ľahšie a lacnejšie, ako ich šošovkové ekvivalenty. Ak sa nejaký dostane aj do výroby, potešilo by, ak by mal aj automatické zaostrovanie. Jediným Af zrkadlovým objektívom na trhu je 500-ka od Sony, čo je vlastne rebrandovaná Minolta.
  • Vedeli ste, že niektoré rady objektívov Zeiss sa volajú po vtákoch, konkrétne ich názvoch v latinčine? Touit - papagáj pruhovaný, Batis - spevavce, Otus - sovy, Milvus - haja, Loxia - krivonos.
  • Po Canone aj Nikon ukončuje výrobu a predaj niektorých objektívov navrhnutých pre zrkadlovky. A nielen to, postupne ukončuje aj výrobu APS-C zrkadloviek. To ide rýchlo. Asi rýchlejšie, ako by sme očakávali, hoci ja som bol v tomto realista. Napokon sa ukazuje, že skôr optimista.

Novinky

Ja dávam prednosť počítačom Apple, možno ani nie tak kvôli hardvéru, ale pre lepší operačný systém. Ak ste ale priaznivci konkurenčnej platformy Windows, možno vás zaujme novinka od Razeru. Je ňou notebook Blade 15. Je to herný počítač, ale jeho výkon využijete aj pri spracovaní fotografie a videa. Aktualizovaný model ponúka nové procesory Intel „série H“ 11. generácie, GPU Nvidia GeForce RTX novej generácie, PCIe Gen. 4, dva porty Thunderbolt 4, 15,6” 4K AMOLED displej so 100% pokrytím gamutu DCI-P3 (môže byť aj dotykový). Notebook je vyrobený z eloxovaného hliníka.



https://www.razer.com/gaming-laptops/razer-blade

TTartisan predstavili manuálny objektív 90mm F125 aj pre fotoaparáty Leica s bajonetom M. Optická sústava sa skladá z 11 prvkov v 7 skupinách, clona je 10-lamelová. Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť je 1 meter. Priemer filtra je 77 mm. Cena objektívu je $770.

http://en.ttartisan.com/?list_9/120.html

Asus predstavil nové smartfóny Zenfone 8 a Zenfone 8 Flip. Fotografov by mohla zaujať výklopná konštrukcia modulu s fotoaparátmi (len u modelu Flip), ktorá umožňuje fotografovať z rôznych uhlov a hlavne využiť kvalitné fotoaparáty aj v režime selfie. Širokouhlý fotoaparát má 64Mpx quad bayer snímač Sony (ekvivalent 26,6 mm). Superširokouhlý objektív je tiež od Sony a má rozlíšenie 12 Mpx (ekvivalent 14,3 mm). O 8 Mpx teleobjektíve vieme len to, že je ekvivalentom 80 mm plnoformátového objektívu. Viac informácií nájdete na stránkach výrobcu.





https://www.asus.com/event/ZenFone8/

https://www.asus.com/Mobile/Phones/ZenFone/Zenfone-8-Flip/

Inšpirácia

Ja som bol minulý týždeň na Devínskej Kobyle, ktorá patrí k najkrajším prírodným lokalitám na území Bratislavy. Je ich ale viac. O tom vás presvedčí film BRATISLAVA - mesto uprostred prírody (Slovensko, 2016, 52 min., réžia Branislav Molnár). Dokumentárny film autora Braňa Molnára vznikol s podporou projektu #LIFEproject #LIFE10NATSK080 Ochrana a obnova území NATURA 2000 v Cezhraničnom regióne Bratislavy. Film bol pripravený v spolupráci Naturally s.r.o., BROZ,  RTVS s podporou BSK.



Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
mllpo
2021-05-17 07:25:36
https://nikonrumors.com/2021/05/16/viltrox-will-announce-6-new-autofocus-lenses-for-nikon-z-mount-3-x-aps-c-3x-full-frame.aspx/
 
blahoslav J B Art
2021-05-17 13:57:47
moj gimbal Zhiyun Smooth Q ustabilizoval aj 230 gramovy smartfon, ale problem bol, ze pri ultrasirokom ohnisku bolo v zabere vidiet aj cast ramena gimbalu ... mozno v case jeho navrhu este neboli ultrasiroke ohniska bezne, pripadne zavisi aj od toho, kde je objektiv na mobile umiestneny a aky uhol zaberu zabera
ciastocne sa to dalo riesit tak, ze rucku gimbalu som nedrzal kolmo na zem, ale vodorovne, vtedy uz klb nezavadzal
 
artemon
2021-05-17 16:10:17
príspevok od: blahoslav J B Art
moj gimbal Zhiyun Smooth Q ustabilizoval aj 230 gramovy smartfon, ale problem bol, ze pri ultrasirokom ohnisku bolo v zabere vidiet aj cast ramena gimbalu ... mozno v case jeho navrhu este neboli ultrasiroke ohniska bezne, pripadne zavisi aj od toho, kde je objektiv na mobile umiestneny a aky uhol zaberu zabera
ciastocne sa to dalo riesit tak, ze rucku gimbalu som nedrzal kolmo na zem, ale vodorovne, vtedy uz klb nezavadzal
Q2
 
bobo222
2021-05-18 08:28:52
Ono aj ten fotograf je výletník ako každý iný...
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2021-05-20 11:18:59
Fotografie krajiniek a miest mi nič nehovoria, ale tie fotografie včelárikov zlatých sú nádherné. Opísaný proces, ako ste fotografovali tieto zvieratka sa mi moc páči!
 
pedro81
2021-05-20 14:35:03
dobre appky
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované