Hore

Fotostĺpček 19/2022

Minulý týždeň som si dobre zafotil. Fotoaparátom i mobilom. Vôbec po prvýkrát som sa vybral k železničnej stanici Železná studnička. Zaujímavé miesto, kde na vás dýchne čaro starých čias.

Železničnú stanicu Železná studnička nájdete ľahko. Železnú studničku, ako známe oddychové miesto, pozná každý Bratislavčan. Stanica je len kúsok od cesty, tesne pred červeným mostom musíte odbočiť doľava na nespevnenú cestu.





Technika: Panasonic GH-5, Leica DG 25-50/1,7.

Rendez mobilom

Fujifilm GFX100s je fotoaparát snov. V minulom stĺpčeku ste mohli vidieť zábery z bratislavského Rendezu. Keď nezabudnem, fotografujem zároveň aj mobilom. Aj keď je porovnávať mobil s 100 Mpx stredoformátovou bezzrkadlovkou neférovo, užil som si aj to. Na prvý pohľad vidno, že fotografie z mobilu nemajú takú “šťavu”. Možnosti 16-bitového RAW-u sú oveľa vyššie. Fotenie mobilom som si však aj tak skvele užil.


Chevrolet Pickup

Celkom nečakane mi ráno zavolal kamarát Tapeta, či by som na obed nemohol nafotiť nejaké auto. Mal som čas a tak som súhlasil. Jeho firma má nádherný žltý Chevrolet Pickup, ktorý používajú ako služobné vozidlo (skvelá reklama). Napadlo ho, že by sme ho mohli nafotiť v žltom repkovom poli. Repka je svinstvo, ale fotogenické.

Pri fotografovaní tak výrazne žltého automobilu musíte dávať pozor na expozíciu. Pri preexponovaní dôjde k posterizácii farieb. Z auta by bol jeden žltý fľak, bez poltónov.













Ak máte výrazne farebný objekt, dobre sa to využije pri prevode do ČB. Ľahko potom určujete do akého odtieňu šedej farbu prevádzate.






Technika: Sony A7III, FE 14/1,8 GM, FE 24/1,4 GM, FE 135/1,8 GM a FE 70-200/2,8 GM

Šaškove príbehy…

Ak aspoň občas navštevujete nejaké historické akcie, musíte poznať šaša Miroslava K…….  Fotografoval som ho už x-krát a dokonca som bol aj na oslave jeho narodenín na Liptove. Dá sa povedať, že sme kamaráti. Vydal už jednu šašovskú knihu a pripravuje druhú. Do tej prvej sa žiadna moja fotografia nedostala, ale v tej druhej ich bude niekoľko. V Pezinku sa konala akcia Rytieri na zámku a to bola príležitosť nafotiť niekoľko záberov, ktoré Mirovi do knihy chýbali.

Chcel som konečne použiť svoj blesk Godox AD400 PRO so softboxom, ale ako sa ukázalo, do pripravovanej knihy sa skôr hodia dokumentárne ladené fotografie. Blesk ostal v batohu.









Technika: Sony A7III, FE 85/1,4 GM

Obojetníky

Na dpreview.com radi píšu o “starinkách”. Je to vďačná téma plná sentimentu. Tentokrát sa venovali Olymusu IS300. Nie je to žiaden zázrak, ale vo mne to vyvolalo silné emócie.

Keď som začal fotografovať, mojím prvým serióznym fotoaparátom bola Praktica BMS. Slintal som nad správami o japonských fotoaparátoch, ktoré akoby vypadli zo sci-fi filmov. Kedysi existovala kategória “obojetníkov”. Boli to akýsi predchodcovia ultrazoomov. V tejto kategórii dominoval Olympus. Ale nádherná bola aj Yashica Samurai s polovičným políčkom.

Krátko po škole som bol nezamestnaný a mal som hlboko do vrecka. V bratislavskom Priori bolo foto oddelenie a v ňom hriešne drahé “západniarske” fotoaparáty. Medzi nimi vynikali Olympusy IS1000, IS 2000 a IS3000. Boli to vlastne zrkadlovky s pevný objektívom, zoom bol ovládaný motoricky. Tie fotoaparáty mali neskutočne krásny futuristický dizajn. Dnes už viem, že to bola slepá cesta vývoja. Ale vtedy to bola vysnívaná kategória fotoaparátov. Kvalita radu IS postupne klesala, až napokon skončila ako alternatíva lacným zrkadlovkám. Olympus neskôr ideu “obojetníkov” použil u takých dig. fotoaparátov, akými boli E-10/E20, E-100RS. Dnes sa modelom IS najviac približujú také fotoaparáty, ako Sony R10, alebo Panasonic FZ2000.


https://www.dpreview.com/news/4300838407/film-friday-reviewing-the-is-300-one-of-olympus-last-zlr-35mm-bridge-cameras

Concord AW 905

Aj keď som s fotografovaním koketoval už v prvej polovici 80-tych rokov, vážne som sa jej začal venovať začiatkom 90-tych. A to som ani nechcel. Vtedy som veľa kreslil a venoval sa domácim počítačom. Chcel som však fotografie z výletov a dovoleniek, ktoré som absolvoval s mojou vtedajšou priateľkou. Lomo L-CA, v duchu povestnej sovietskej kvality, ležalo už roky v skrini, s pokazenou uzávierkou a tak som potreboval nový fotoaparát. Výber bol malý a ešte menší bol môj rozpočet. Chcel som niečo jednoduché a kúpil som si jeden z prvých filmových kompaktov s motorickým prevíjaním filmu. Bol to Concord AW 905 s 38 mm fix focus objektívom za 2400 Kčs (môj celomesačný plat).

Fix focus znamená, že nemal zaostrovanie, pevne bol nastavený na hyperfokálnu vzdialenosť. Možno mal dokonca aj len jednu clonu a automatický čas. Prvýkrát som ho použil na dovolenke v Tatrách. A tým jeho kariéra môjho fotoaparátu skončila. Technická kvalita fotografií bola mizerná. Dnes by sa z nej vytešovali priaznivci Lomografie. Ja som rýchlo zistil, že potrebujem poriadny fotoaparát a kúpil som si Prakticu BMS s 50 mm základným objektívom. A fotografia ma chytila naplno.

Overené i neoverené správy

  • Canon si nechal patentovať objektívy RF 200mm f/2L IS, RF 300mm f/2.8L IS a RF 500mm f/4L IS.
  • V tomto roku by mal Tamron predstaviť objektív 17-28mm F2.8 Di III VXD G2.
  • Na internete sa objavili prvé fotografie Fujifilm X-H2S.
  • Podľa fám prestal Canon vyrábať model M6 Mark II. Jeho nástupcom by mal byť model R7, avšak už s bajonetom RF. Snímač má byť veľkosti APS-C.
  • Leica možno pracuje na novom stredoformátovom fotoaparáte.

Novinky

TTArtisan 50mm f/0.95 MFT

TTArtisan predstavil vysokosvetelný portrétny objektív 50mm f/0.95 pre APS-C a MFT fotoaparáty. Charakteristickým dizajnovým prvkom je zebra efekt na prstencoch clony a manuálneho zaostrovania. Clona je 10-lamelová. Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť je 50 cm. Priemer filtra je 58 mm. Ponúka sa s bajonetmi Nikon Z, Fujifilm X, Sony E a M4/3. Cena je $218.


https://en.ttartisan.com/?list_10/143.html

Viltrox limited-edition matte white

Viltrox predstavil limitovanú edíciu objektívov 23mm, 33mm a 56mm F1.4 s bajonetom Fujifilm X vo matnej bielej farbe.

https://viltroxstore.com/collections/x-mount/products/global-limited-edition-white-23-33-56mm-f14-xf-lens-for-fujifilm-x-mount-cameras

Inšpirácia

Svadba telefónom

Svadobný fotograf Jason Vinson nafotil celú svadbu mobilným telefónom Sony Xperia Pro-1. Ten má 24 mm objektív Zeiss, 1” snímač a umožňuje fotografovať do 12-bitového formátu RAW. Celý príbeh si môžete pozrieť na portáli Petapixel.


https://petapixel.com/2022/04/28/photographer-shoots-an-entire-wedding-using-only-a-smartphone/

Tipy a triky

Novinky pre strobistov

Nedávno som narazil na video, kde bol prezentovaný malý skladací softbox Profoto. Parádička! Rýchlo sa dá  otvoriť aj zložiť a blesk A10 sa do neho pripevňuje pomocou magnetu. Ešte som nevidel nič praktickejšie. Profoto je ale drahá značka. Ešteže ju kopíruje cenovo dostupnejší Godox. A teraz aj Fomei. Fomei má v ponuke tiež skladací softbox, ktorý je univerzálnejší. Môžete ho použiť s bleskami rôznych značiek. Ak sa chcete priblížiť riešeniu od Profoto, tak to bude najskôr Godox V1, alebo AD100 Pro. Fomei má aj svoj kompaktný batériový blesk Digitalis Pro TX120 s výkonom 120Ws.

Profoto Clic Softbox Octa + Profoto A10



https://profoto.com/cz/products/light-shaping-tools/softboxes/clic-softbox-octa

https://profoto.com/cz/a10


Fomei Click Box 60 + Digitalis Pro TX120



https://www.fomei.com/sk/produkty-click-box-60-fomei-detail-289583

https://www.fomei.com/sk/produkty-digitalis-pro-tx120-fomei-detail-307571

Focos

V mobiloch sú malé snímače a kvôli tomu nikdy výraznejšie nerozostríte pozadie. Už niekoľko rokov sa tento hendikep kompenzuje softvérovo. Občas na svojom iPhone 12 Pro Max vyskúšam portrétny režim. Niekedy som prekvapený skvelým výsledkom, ale častokrát je vidno, že je výsledok nedokonalý. Verím, že si to na Instagrame alebo Facebooku niektorí ani nevšimnú. Skúsené oko však nedokonalosti vidí. Ak by funkcia portrétu fungovala výborne, používal by som ju, ale nepoužívam. Tušíte prečo.

Objavil som ale aplikáciu Focos. Tá dokáže, s využitím umelej inteligencie, aj z obyčajnej fotografie rozostriť pozadie, častokrát lepšie ako portrétny režim. Naviac dokáže napodobniť bokeh rôznych objektívov. Bohužiaľ, ak ju chcete naplno využiť, čaká vás mesačné predplatné. Zistil som ale, že mi postačuje aj funkcionalita bezplatnej verzie.


Prostredie aplikácie Focos pre iPad.


Mieru rozostrenia si môžete určiť sami. Fotografia ani nemusí byť nafotená v portrétnom režime.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jan.zitniak
2022-05-09 16:27:04
... musíte poznať šaša Miroslava K…….
chýba priezvisko Kasprzyka
 
martinmlm
2022-05-09 21:19:11
Podla mňa, tá žltá zatienila všetky fotky na ephoto
 
jurajlzvc
2022-05-15 00:29:53
Repka nie je svinstvo. Repka je , ( bola) Jedlo. Na svinstvo ju nedávno degradovali Svine. So všetkými dôsledkami....
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované