Hore

Fotostĺpček 15/2022

Zuzuliena ma vytiahla do ZOO, aby som jej pomohol s tréningom zaostrovania s jej novým OM SYSTEM OM-1. Ten má detekciu zvierat a vtákov, chcela sa ju naučiť používať. A mne tréning tiež nezaškodil.

Bratislavská ZOO je roky zanedbávaná a jej vylepšovanie postupuje pomaly. Počas pandémie sa jej vedenia chytil Tomáš Hulík. S obmedzenými prostriedkami po troškách ZOO vylepšoval. Možno ste niekde v správach zachytili kauzu spojenú so staronovou riaditeľkou ZOO. Tomáš už nie je zamestnancom ZOO, ale to návštevníkov ani nezaujíma. Zuzuliena bola rada, že jej predĺžili platnosť ročnej permanentky o dva mesiace, pretože ju počas pandémie nemohla naplno využiť.

Ako pri každej návšteve, aj teraz sme niektoré zvieratá nevideli a na iné sme mali naopak šťastie. Ja osobne som roky nevidel medveďa, ale teraz sme mali šťastie. Jeho výbeh je však tragický. Pekne nám zapózovali tiger, aj muflóny. Nešťastný som z toho, že sa mi nepodarilo nafotiť kačicu pri hygiene. Krásne protisvetlo, všade sa rozstrekovali trblietajúce kvapky. A práve tie sa stali dôvodom môjho neúspechu. Príliš prekrývali hlavu kačice a napriek detekcie vtákov sa AF zameral na kvapky v popredí. Nabudúce však už budem vedieť ako na to.



















Technika: OM SYSTEM OM-1, M.Zuiko 300/4 IS PRO, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO.

S Nikonom Z9 na parkúre

Nikon pre novinárov a VIP pripravil predvádzaciu akciu Nikonu Z9. Konala sa v sobotu, v x-bionic® equestor sphere v Šamoríne. Okrem nedávno predstavenej 800-ky, ktorá ešte nie je k dispozícii, sme si mohli vyskúšať prakticky všetky Z objektívy. Fotoaparátov bolo dosť a tak sme si ich nemuseli navzájom požičiavať. Fotografovali sme preteky v konskom parkúre. Tie som fotografoval len raz v živote a aj to už dávno. Vybral som si objektív 100-400, ktorý mi najviac vyhovoval na tento šport. Možnosť zmeny ohniskovej dĺžky je, kvôli veľkosti závodiska, užitočná. Potreboval som jazdu sledovať od prekážky k prekážke.

Vďaka Filipovi Bartákovi z Nikonu sme mali fotoaparáty prednastavené na fotenie pohybu, vrátane naprogramovaných tlačidiel pre rýchlu zmenu detekcie objektov. Po tejto stránke je Nikon Z9 výborne konfigurovateľný. Opäť musím pochváliť skvelý hľadáčik, aj keď má “len” 3,6 Mpx. Dojem z neho sa blíži optickému hľadáčiku. Nikon Z9 som ešte netestoval. Bola to moja premiéra, ale ovládaním sa od iných profi Nikonov až tak neodlišuje. Oproti zrkadlovkám je samozrejme obrovská zmena v zaostrovaní. Detekcia objektov a strojové učenie fungujú výborne. Čím dlhšie fotografujete, tým lepšie AF funguje. Majitelia zrkadloviek Nikon si obľúbili 3D zaostrovanie. Z9 je prvý model radu Z, ktorý ho ma tiež.


Filip Barták predstavuje Z 400 mm f/2,8 TC VR S.

Af systémy nových profesionálnych bezzrkadloviek vás hýčkajú. Platí to aj pre Z9. Už z diaľky suverénne zaostroval na hlavu jazdca a tak som sa mohol sústrediť len na kompozíciu. Kto sa zaujíma o fotografovanie parkúru vie, že fotograf musí vedieť zachytiť moment skoku v tom najlepšom okamihu. Tu vám nemusí pomôcť ani 20 obr./s. Ja som sa však spoliehal na sériové zábery, na parkúr nemám vytrénované oko, ani načasovanie stlačenia spúšte. I tak sa mi ale pár záberov podarilo, teda po kompozičnej stránke. Fotoaparát si viedol lepšie ako ja.

Za pár hodín, naviac v hroznom počasí, nový fotoaparát spoznáte len povrchne. Ale potvrdil sa môj prvý dojem z predvádzacej akcie, že je to aktuálne asi najlepší akčný fotoaparát na trhu.

Dúfam, že keď ich mal Nikon na akcii toľko, konečne sa jeden kus dostane na testovanie aj ku mne.









Technika: Nikon Z9, Nikkor Z 100-400 mm f/4.5-5.6 VR S.

Dpreview test Apple Mac Studio

Neviem ako vy, ale ja si nový stolný počítač od Applu určite kúpim. Nie hneď, Mac Mini z roku 2018 stále dobre slúži. Ak si Mac Studio chcete kúpiť teraz, pri výbere vám môže pomôcť porovnanie modelov s procesorom M1 Max a M1 Ultra. Test sa zameriava na porovnanie rýchlosti v programoch Lightroom, Capture One, Photoshop, Final Cut Pro a Premiere.

https://www.dpreview.com/articles/6821380037/apple-m1-ultra-vs-m1-max-head-to-head-shootout

Overené i neoverené správy

  • Zdá sa, že Fujifilm by mohli predstaviť dvojicu nástupcov modelu X-H1. X-H2 a X-H2s. Jeden model má mať 26 Mpx snímač a druhý až 40 Mpx. Jeden z modelov tak asi bude mať 8K video. Premiéry by sme sa mali dočkať v máji.
  • Fujifilm vraj predstaví aj nový objektív XF18-120mm F4.
  • Fuji si nechalo patentovať objektívy 28mm f/1.0, 32mm f/1.0 a 35mm f/1.0.
  • iPhone 14 Pro Max by mal mať jeden fotoaparát s rozlíšením 48 Mpx. Po pravde sa mi to nepáči. Vyhovuje mi, že aktuálne Pro modely majú všetky fotoaparáty s rovnakým 12 Mpx rozlíšením.
  • Tamron si nechal patentovať objektív 28-75mm f/4 FE.
  • Sony vydalo update firmvéru pre A7 IV, ktorý rieši problém s presnosťou Eye AF. Pridáva aj podporu objektívu Sony FE 28-60mm f/4-5.6.
  • Ricoh vydal nový firmvér pre modely GR III and GR IIIx. Vylepšenie sa týka špeciálnych režimov pre street fotografiu.
  • Najnovšia aktualizácia Capture One 22 prináša zlepšenie výkonu, podporu nových fotoaparátov a objektívov, opravu chýb a vylepšenú funkciu Keystone.

Novinky

Leica Summicron-M 28mm F2 ASPH

Leica predstavila limitovanú edíciu objektívu Summicron-M 28mm F2 ASPH. Objektív je charakteristický odolnou matnou čiernou povrchovou úpravou a zabudovanou slnečnou clonou. Popisky sú svetlo zelenej farby. Tento limitovaný objektív sa hodí k limitovanej edícii fotoaparátu M10-P „Reporter“. Cena objektívu je $4,495.

https://leica-camera.com/en-US/photography/lenses/m/summicron-m-28-f2-asph-matt-black-paint-finish

H&Y Revoring Swift

H&Y Revoring Swift je prvý magnetický systém modulárnych filtrov. Magnetický systém umožňuje rýchle pripínanie držiaka filtrov na objektív a mate boxu na držiak. Výrobca ponúka filtre Black Mist, UV, Starkeeper, C-PL, ND, Vario ND. Nový magnetický systém doplní stávajúci systém Revoring. Od 20. apríla začne crowfundingová kampaň na Kickstarteri.



https://hyfilters.net/swift/

https://www.kickstarter.com/projects/revoring/revoring-a-variable-step-ring-for-your-camera-lens-filters

Inšpirácia

Náhodou som narazil na video prezentáciu Jaroslava Moravčíka. Urobil video slide show zo svojich najlepších fotografií za rok 2021. Myslím, že je to dobrý inšpiratívny nápad.



Dovolím si pridať aj jeho výber fotografií najkrajších miest Slovenska.



www.jaroslavmoravcik.com

Tipy a triky

OM SYSTEM RM-WR1

Konečne mi prišlo diaľkové ovládanie RM-WR1 pre OM SYSTEM OM-1. Funguje ako káblová aj bezdrôtová elektronická spúšť. K fotoaparátu sa pripája pomocou Bluetooth. Pre tých, čo sa ju chystajú kúpiť alebo im práve dorazila, tu mám video návod, ako ju spárovať s fotoaparátom.


Fotografické workflow s iPadem Pro Jana Březinu

Jana Březinu netreba predstavovať, je to guru Applu a zároveň aj fotograf a lektor. Vo svojom videu vám ukáže, ako pracuje na cestách s tabletom, ako zariadením pre zálohovanie fotografií.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Krtko fotografom
2022-04-11 06:55:41
Pekné fotky.
 
bobo222
2022-04-11 15:19:59
Jo jo, pani "riaditeľka" to "zriadila"...

Ale fotky fajn, ako vždy. Na toto je olouš fakt perfekt...
 
Hanigal
2022-04-13 10:00:37
Čo sa týka Capture one 22 - nový update, tak ja osobne neodporúčam. Po update mi nejde vôbec importovať fotky do katalógu. Systém padá. A nie som jediný, kto to rieši v rámci supportu... Musel som odinštalovať celý systém a nanovo nainštalovať pôvodnú verziu - pred update, aby som mohol C1 využívať. Zatiaľ márne čakám na reakciu z C1. Proste to posr....
Škoda.
 
fatality
2022-04-14 10:44:52
príspevok od: bobo222
Jo jo, pani "riaditeľka" to "zriadila"...

Ale fotky fajn, ako vždy. Na toto je olouš fakt perfekt...
mne fotky zo ZOO (akejkolvek) pridu vzdy tak smutne..
tie zubozene zvierata..maju sice "tvar" tych divokych, ale v ociach
smutok..
 
vlados
2022-04-14 12:59:39
príspevok od: fatality
mne fotky zo ZOO (akejkolvek) pridu vzdy tak smutne..
tie zubozene zvierata..maju sice "tvar" tych divokych, ale v ociach
smutok..
....alebo nudu. Jednoducho už stratili ostražitosť. Mal som prednedavnom este nekastrovaneho kocura polovonkajšieho, domov chodil len spať. Povahou bojovník a lovec. A raz som ho vymáknul ked som v šere išiel hore schodmi a on na mňa zvrchu pozeral. Oči dravca. Mal som ho odmala, boli sme kamaráti, ale z tých očí ma striaslo. Na Karolových fotkách a rovnako na žiadnych fotkach zo ZOO ten výraz nevidím
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované