Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 10/2020

Koronavírus zasiahol aj fotografický priemysel. Niektoré produkty budú ťažšie dostupné, alebo nedostupné. Možno sa posunie aj predstavovanie noviniek.

Zrušilo sa už niekoľko veľtrhov a uvidíme, či sa tento rok bude vôbec konať Photokina. V roku 2019 sa neuskutočnila. A ak sa neuskutoční ani tento rok, bude to najdlhšia prestávka medzi dvomi Photokinami. Hrozí riziko, že si výrobcovia uvedomia, že vlastne žiadnu Photokinu nepotrebujú. Asi by sme sa potom dočkali častejšieho predstavovania noviniek prostredníctvom streamovania, tak ako sme to nedávno videli u Fujifilmu.

Ešte raz o medúzach

Minulý týždeň som vám dal tip na meduzárium v Prahe. Ak ho navštívite so svetelným objektívom, máte reálnu šancu si priniesť pekné zábery. Veľa toho ale nenavymýšľate, objekt i svetlo sú dané, preto sú si fotografie rôznych fotografov podobné. Rozdiel je len v zachytení pohybu. Rozhodujúcim faktorom je trpezlivosť a schopnosť komponovať pomaly sa pohybujúce objekty. Aby som nemal úplne rovnaké zábery ako ostatní, alebo veľmi podobné, rozhodol som sa pre grafickú úpravu. Viac v dnešnej Fotoškole.

Zámky a kľučky

Po minulotýždňovej “žltačke” pokračujem v sérii fotení s novým Olympusom OM-D E-M5 Mark III, ku ktorému som si vybral základný objektív M.Zuiko 25/1,8 MSC. Všetky fotografie sú upravené v programe Skylum Luminar 4.

Keď som sa dostal na vysokú školu, prvým zadaním na dizajne bolo nakresliť niekoľko kľučiek na dverách domov v Starom meste. Na hodine sme sa dobre zabavili, keď sme určovali, kde ktorá kľučka je. Je to dobré cvičenie, nielen kreslenia, ale vás to aj vzdelá. Jednoduchá vec, a koľko rôznych podôb môže mať. Občas si nejakú tu kľučku odfotím, teraz som sa ale na ne plne zameral a objavil aj tie, o ktorých som nevedel.


Overené i neoverené správy

  • Začneme neoverenými správami o tom, čo by mal Canon pre nás pripravovať. Canon EOS M60, ako nástupca EOS M50, má mať 32.5 MP APS-C CMOS, procesor DIGIC 8 a neorezané 4K 24p/ 30p video. Na tento model si vraj počkáme do novembra. Rovnaký snímač i procesor by mal používať aj fotoaparát s RF bajonetom, model EOS R7. Mal by mať IBIS stabilizáciu s účinnosťou až 5,5EV. Ak tomu tak bude, Canon bude paralelne ponúkať dva APS-C systémy bezzrkadloviek s rôznymi bajonetmi, ale rovnakým hardvérom. Termín predstavenia má byť až v roku 2021.
  • Canon má v roku 2020 predstaviť ešte tieto objektívy: RF 10-24mm f/4L, RF 70-135mm f/2L, RF 35mm f/1.2L, RF 50mm f/1.8 M IS STM, RF 85mm f/1.8 IS STM.
  • Niečo chystá aj Nikon a tentokrát by to malo byť v profi kategórii. Rovnaký 60 Mpx snímač by mal byť v novej zrkadlovke D880 a novej bezzrkadlovke Z8. Bezzrkadlovka by mala byť predstavená koncom roka a zrkadlovka začiatkom roka 2021.
  • Pred letom by sme sa mali dočkať nového firmvéru pre Fujifilm X-T3, ktorý prinesie aj niektoré funkcie z X-T4. Mal by priniesť vylepšené zaostrovanie (kontinuálne zaostrovanie a vyššiu citlivosť), vysokorýchlostné video Full HD 240p a HDR.
  • Sigma oznámila pripravovanú aktualizáciu firmvéru pre videobezzrkadlovku Sigma fp. Má priniesť CinemaDNG 120/100fps, cinematografické funkcie, fotografovanie počas točenia videa, HDR, podporu Sigma SDK a nahrávanie režisérskeho hľadáčiku.
  • ON1 oznámili, že pripravujú aplikáciu ON1 Photo mobile 2020 pre chytré zariadenia. Pôjde o konkurenciu webového Lightroomu.

Najnovšia aktualizácia Capture ONE prináša podporu nových fotoaparátov a objektívov:

  • Fujifilm X-T4
  • Fujifilm X100V
  • Nikon D780
  • Nikon D3500
  • Canon EOS M100
  • Canon EOS M200
  • Olympus TG-6


  • Sony FE 24mm F1.4 GM (SEL24F14GM)
  • Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM) + 1.4X Teleconverter (SEL14TC)
  • Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM) + 2X Teleconverter (SEL20TC)
  • Nikon AF NIKKOR 24mm f/2.8D
  • Nikon AF-S DX Micro-NIKKOR 40mm f/2.8G
  • Pentax D FA 150-450mm F4.5-5.6 ED DC AW


Tokina patrí medzi známych výrobcov objektívov a niektoré sú doslova legendárne. Nové modely prestavuje pomerne zriedkavo. Tohoto roku to bude ale zaujímavé, Tokina slávi 70. výročie a chystá až 6 nových objektívov, z toho 5 pre bezzrkadlovky.

https://tokinalens.com/news/tokina_new_lenses_2020_line_up_development_announcement/

Ak chcete fotografovať so starým fotoaparátom, bez vstavaného expozimetra, napr. Flexaret, potrebujete externý expozimeter. V obehu je ich zatiaľ dosť, ale môžu byť nepresné. Viacerí sa vynájdu tak, že pre meranie expozície použijú dig. fotoaparát, alebo aplikáciu pre chytrý telefón. Na Kickstarteri prebieha kampaň zbierajúca peniažky na projekt malého externého expozimetra, ktorý sa dá vsunúť do sánok pre blesk. Reveni Labs Light Meter: Tiny Meter je veľmi malý, vybavený OLED displejom a podporuje meranie pre režimy predvoľby clony a predvoľby času.

https://www.kickstarter.com/projects/mattbechberger/reveni-labs-light-meter-tiny-meter-for-your-old-cameras

Ďalším projektom na Kickstarteri je escura. Je to zadná stena pre Hasselblad. Minule som tu kritizoval rôzne snahy o digitalizáciu starých fotoaparátov, alebo nezmyselnú snahu urobiť instantnú zrkadlovku. Escure sa nesmejem. Prečo? Lebo to nie je nič nové, ale len oprášenie roky používaného konceptu. Keď v ateliéri fotografujete na drahý film, nemáte okamžitú kontrolu, či ste zvolili správnu expozíciu a nasvietenie. Už pred desiatkami rokov preto fotografi používali zadné steny pre Hasselblady, ktoré umožnili robiť skúšobné expozície na instantný film od Polaroidu alebo Fujifilmu. Aj tak ale nie som úplne uzrozumený s týmto projektom, pretože používa malý formát Fuji Instax Mini. Niekto sa tu snaží z Hasselbladu urobiť o niečo lepší Instax.



https://www.kickstarter.com/projects/escura/hasselback-portrait-when-classic-meets-modern/

Inšpirácia

Krásne fotografie môžete fotografovať aj doma. V kvetinárstve si kúpite pekný kvet, využijete svetlo od okna a ako pozadie môžete využiť arch farebného papiera, alebo si ho vytlačíte. Ako pozadie môžete použiť aj monitor, na ktorom necháte zobraziť nejaké abstraktné obrázky. Ak vás to bude baviť, dokúpite si napr. čiernu sklenenú dosku, v ktorej sa kvety pekne zrkadlia.

Dramatic flower by Magda Banach on 500px.com


Pink dahlia by Magda Banach on 500px.com

https://500px.com/magdabanach

Jedným z mojich snov je fotografovať lávu, napríklad na Hawai. Bruce Omori fotí lávu fantasticky. Ani som nevedel, ktorú fotografiu vám skôr ukázať.

Oops...  Don't step there! by Bruce Omori on 500px.com


Caged Fury by Bruce Omori on 500px.com


BOOM. by Bruce Omori on 500px.com

https://500px.com/bruceomori

Pomerne často fotím panorámy, len tak z ruky, nijako sa na ne nešpecializujem, nemám panoramatickú hlavu s nastaviteľným nodálnym bodom. V tomto som flákač a užívam si slobodu, ktorú mi moja ľahká bezzrkadlovka dáva. Bude to tým, že sa na krajinu nešpecializujem a naviac som lenivý. To určite neplatí pre Stefana Thalera.

winter evening by Stefan Thaler on 500px.com


Biwak by Stefan Thaler on 500px.com

https://500px.com/thalerst

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
aesace
2020-03-09 10:36:52
Sam som zvedavy, ako planuje Canon utiahnut tie dva vlastne konkurujuce si APSC bajonety. Zatial sa sice ani jeden nejako zasadne nerozrastol napriek tomu, ze ten M-kovy mal vela casu na budovanie poriadneho portfolia prislusenstva a objektivov, ale nestalo sa. Teraz maju novy a isteze to s tymi objektivmi spravia uplne inak, kedze sa jedna o ten isty bajonet ako maju v novych FF mirrorlessoch. Lenze amater si nebude kupovat APSC R-kove telo a k nemu predrazene FF objektivy, ak chce ist lacnejsou cestou a zase nebude si kupovat M-kovy system, ktory nema serioznejsie objektivy. Ktory z tych APSC necha Canon teda napokon vykrvacat? Som velmi zvedavy, ale jeden to urcite bude.
 
francesco
2020-03-09 12:52:57
Ne ephoto nikde ani zmienky o takom zaujimavom objektive akym je Sony FE 20 1.8. Namiesto toho sa pri kazdej moznej prilezosti (aj nemoznej) dozvieme aky je Olympus super. Ignorovat Sony len preto, ze Sony ignoruje ephoto mi pride neprofesionalne.
 
blahoslav J B Art
2020-03-09 14:35:42
príspevok od: francesco
Ne ephoto nikde ani zmienky o takom zaujimavom objektive akym je Sony FE 20 1.8. Namiesto toho sa pri kazdej moznej prilezosti (aj nemoznej) dozvieme aky je Olympus super. Ignorovat Sony len preto, ze Sony ignoruje ephoto mi pride neprofesionalne.
Plakať, to áno ... ale pridať link na dobrý článok o tomto objektíve, to nie
 
blahoslav J B Art
2020-03-09 16:00:24
príspevok od: blahoslav J B Art
Plakať, to áno ... ale pridať link na dobrý článok o tomto objektíve, to nie
https://www.fotoma.sk/magazin/novinky/predstavujeme-sony-objektiv-fe-20mm-f1-8-g/
 
francesco
2020-03-09 16:39:49
príspevok od: blahoslav J B Art
Plakať, to áno ... ale pridať link na dobrý článok o tomto objektíve, to nie
Plakat . Pravdepodobne to bol iba chaby a vopred strateny pokus o radu ako urobit jeden z krokov k nezaniku tohto portálu, t.j. neignorovat najprogresivnejsiu znacku preto, lebo neplatia.
 
PeCh
2020-03-10 11:05:34
príspevok od: francesco
Ne ephoto nikde ani zmienky o takom zaujimavom objektive akym je Sony FE 20 1.8. Namiesto toho sa pri kazdej moznej prilezosti (aj nemoznej) dozvieme aky je Olympus super. Ignorovat Sony len preto, ze Sony ignoruje ephoto mi pride neprofesionalne.
Skús sa spýtať sám seba, koľko zarobí jeden článok na ephoto, a či by sa redakcii oplatilo kúpiť objektív za vlastné. Potom pochopíš, prečo je redakcia odkázaná na výrobcov, aby jej objektív alebo telo zapožičali. Ale nič ti nebráni zasponzorovať redakciu a poslať objektív za vlastné. A problémom je aj to, že niektorí výrobcovia nepošlú ani len tlačovú správu. Prípadne napíš Sony a možno sa zmenia.
 
francesco
2020-03-10 11:18:44
príspevok od: PeCh
Skús sa spýtať sám seba, koľko zarobí jeden článok na ephoto, a či by sa redakcii oplatilo kúpiť objektív za vlastné. Potom pochopíš, prečo je redakcia odkázaná na výrobcov, aby jej objektív alebo telo zapožičali. Ale nič ti nebráni zasponzorovať redakciu a poslať objektív za vlastné. A problémom je aj to, že niektorí výrobcovia nepošlú ani len tlačovú správu. Prípadne napíš Sony a možno sa zmenia.
Nebudem sa pytat sam seba nic, ja si ten objektiv kupim a nemam ani zdaleka taky rozpocet ako ephoto. Reagoval som na clanok o novinkách, nikde som nepisal o recenzii alebo tlacovej sprave. Ale o mna tu predsa nejde. Zavitam sem preto, ze by to malo byt miest pre komunitu a možno sa obcas aj poucim alebo dozviem nieco nove. Namiesto toho stále to iste dookola: peniaze, peniaze, peniaze. Popripade este reci, ze im mam objektiv kupit a poslat - toto je naozaj neviem naco dobre.
 
mllpo
2020-03-10 12:15:38
príspevok od: francesco
Nebudem sa pytat sam seba nic, ja si ten objektiv kupim a nemam ani zdaleka taky rozpocet ako ephoto. Reagoval som na clanok o novinkách, nikde som nepisal o recenzii alebo tlacovej sprave. Ale o mna tu predsa nejde. Zavitam sem preto, ze by to malo byt miest pre komunitu a možno sa obcas aj poucim alebo dozviem nieco nove. Namiesto toho stále to iste dookola: peniaze, peniaze, peniaze. Popripade este reci, ze im mam objektiv kupit a poslat - toto je naozaj neviem naco dobre.
Plne súhlasím. A verím, že napr. taký CaptureOne, alebo kickstarter nie sú zákazníkmi tohto portálu. Lebo v takom prípade sa z toho stáva reklamný portál.

P.S. sorry za palec dole. Preklep a nedarí sa mi to opraviť.
 
fatality
2020-03-10 15:38:57
príspevok od: aesace
Sam som zvedavy, ako planuje Canon utiahnut tie dva vlastne konkurujuce si APSC bajonety. Zatial sa sice ani jeden nejako zasadne nerozrastol napriek tomu, ze ten M-kovy mal vela casu na budovanie poriadneho portfolia prislusenstva a objektivov, ale nestalo sa. Teraz maju novy a isteze to s tymi objektivmi spravia uplne inak, kedze sa jedna o ten isty bajonet ako maju v novych FF mirrorlessoch. Lenze amater si nebude kupovat APSC R-kove telo a k nemu predrazene FF objektivy, ak chce ist lacnejsou cestou a zase nebude si kupovat M-kovy system, ktory nema serioznejsie objektivy. Ktory z tych APSC necha Canon teda napokon vykrvacat? Som velmi zvedavy, ale jeden to urcite bude.
amater ma v Mku (aj vdaka Sigme,takmer) vsetko,co potrebuje..
 
blahoslav J B Art
2020-03-10 15:59:29
Začiatkom tohto storočia sme ako firma spolupracovali so Sony Slovakia, v oblasti mobilov, podpora slabá, reklamácie na dlhé lakte. Asi sa odvtedy toho moc nezmenilo, Slovensko je pre Sony nezaujímavé.
 
bobo222
2020-03-12 09:11:17
príspevok od: blahoslav J B Art
Začiatkom tohto storočia sme ako firma spolupracovali so Sony Slovakia, v oblasti mobilov, podpora slabá, reklamácie na dlhé lakte. Asi sa odvtedy toho moc nezmenilo, Slovensko je pre Sony nezaujímavé.
Ono sony na malé trhy s prehľadom hádže bobky. Dôkazom bola aj nemožnosť kúpiť si lokálne ten rozširujúci firmware na nexy...
Ja odjakživa tvrdím že sony má skvelých inžinierov, ale neskonale nasierajúcich marketérov. Ale funguje im to...
 
seifi
2020-03-12 16:07:42
príspevok od: PeCh
Skús sa spýtať sám seba, koľko zarobí jeden článok na ephoto, a či by sa redakcii oplatilo kúpiť objektív za vlastné. Potom pochopíš, prečo je redakcia odkázaná na výrobcov, aby jej objektív alebo telo zapožičali. Ale nič ti nebráni zasponzorovať redakciu a poslať objektív za vlastné. A problémom je aj to, že niektorí výrobcovia nepošlú ani len tlačovú správu. Prípadne napíš Sony a možno sa zmenia.
niečo podobné aj keď v inom obore ; Billa nemá vyše roka na predajniach pivo Plzeň, písal som im 2x ... samozrejme, že nič sa nedeje; akurát mi Billa manžérka pre styk s verejnosťou napísala, že a) jednajú a b) že mám piť ich pivo ... to ako keď prídeš za doktorom, že ťa bolí brucho a ten hrajúc na husliach ťa pichne slákom do oka so slovami, aby si šiel skôr k očnému ... alebo, ako s voľbami, občan, zákazník, je pre nás všetkým ... kým nejde o peniaze
... niektorú tresku predávajú s bonusom, váž si toho, že tam nepridali vodu, SME ťa prestane otravovať reklamami, keď im zaplatíš ; za socializmu som sa nešiel vynačudovať, že časopis o hudbe mi predali len so závermi XIV zjazdu ... takže styčné plochy sú; pravda tu máme plné žalúdky ale s korona vírom oproti Číne budeme bojovať demokraticky dlhšie ... budeme doma, môžme diskutovať
 
photox
2020-08-05 16:40:42
príspevok od: bobo222
Ono sony na malé trhy s prehľadom hádže bobky. Dôkazom bola aj nemožnosť kúpiť si lokálne ten rozširujúci firmware na nexy...
Ja odjakživa tvrdím že sony má skvelých inžinierov, ale neskonale nasierajúcich marketérov. Ale funguje im to...
Sony sa venuje trhom ako Amerika Anglicko Nemecko... tam vraza do reklamy. Sony si buduje meno, keby sa orientovalo na slovensky trh, urcite skrachuje. Nenasieraju iba robie to co musia.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované