Hore

Autor: Vadim Sherbakov.

Fotostĺpček šéfredaktora 35/2018

Plnoformátové bezzrkadlovky Nikon sú na svete. Ich predstaveniu predchádzala mesačná kampaň, ktorá vzbudila veľa pozornosti a vyvolala veľa diskusií.

Nikon si už nemôže dovoliť ďalší neúspech (Nikon 1, kompakty DL, KeyMission). Nový systém musí uspieť na prvý pokus.

V piatok som sa zúčastnil tlačovej besedy, kde nám nové fotoaparáty a objektívy boli predstavené. Vyzerá to, že sa Nikon trafil do stredu terča. Nebudem tu teraz špekulovať o tom, čo to znamená pre svet fototechniky. Predstavenie bezzrkadloviek radu Z sa určite zapíše do dejín, prinajmenšom rovnako, ako sa zapísalo predstavenie Nikonov D3 a D300. Nechcem tu začať ani rozoberať, čo na fotoaparátoch je dobré a čo zlé. Určite sa nájdu žurnalisti, ktorí už z obrázkov "vedia", aké tieto fotoaparáty sú. Ja si počkám, až fotoaparáty dostanem na test. Horúce hlavy medzitým trochu schladnú a emócie nebudú vplývať na objektívne zhodnotenie.

Veľmi stručne z tlačovej konferencie. Z6 a Z7 vyzerajú výborne, aj keď sme mali k dispozícii len predprodukčné vzorky. Výbrný grip, veľmi dobre ovládanie. Skovostný je hľadáčik. Objektívy naživo púsobia oveľa solidnejšie, ako na obrázkoch. Natočil som krátke videjko, ako fotoaparát vyzerá v rukách. Veľa času som nemal, každý si ich chcel vyskúšať.

Najväčším prekvapením neboli bezzrkadlovky, ale ultrazoom P1000. Asi nikdo nečakal, aká to bude obluda. Akoby Nikon urobil reklamnú maketu v mierke 2:1.

Vrátim sa k bezzrkadlovkám. V prvej várke bude NIkon dávať k fotoaparátom 32GB kartu a cenovo zvýhodní set s adaptérom FTZ. Z7 by sa mala začať predávať koncom septembra, Z6 až koncom Novembra. Prv vlnu nestihne ani záklaďák 50/1,8 S.

Čaká nás ešte predstavenie noviniek od Canonu. Podarí sa mu to lepšie, alebo horšie?


Tajiť pripravované objektívy je hlúposť. Zverejnenie "lens roadmap" pomáha užívateľom pri rozhodovaní sa a plánovaní.

Zaručené i nezaručené správy

Photokina sa blíži, o mesiac už budeme poznať hŕbu noviniek. Na rumors stránkach presakuje čoraz viac informácií. Fujifilm X-T3 má mať 11 obr./s., v crop režime (1,25x) až 30 obr./s.  Pribudnúť má konektor pre slúchadlá.

Novinky

Leica predstavila nový fotoaparát M10-P, ktorý vychádza z modelu P10. Najnovšie technológie sa dostávajú aj do takto konzervatívneho fotoaparátu. Nájdete v ňom WiFi a dotykový displej. M10-P je určený najmä street fotografom, ktorí potrebujú byť nenápadní. Preto na ňom chýba známy červený krúžok - logo. Je to zároveň Leica M s najtichšou uzávierkou.

Mathieu Bitton - "Just a historian with the greatest camera" from Leica Camera on Vimeo.

Samyang predstavil portrétny objektív MF 85mm F1.8 ED UMC CS pre APS-C a M43 bezzrkadlovky. Cena by sa mala pohybovať do 400€. Nie som si ale istý, či bude mať bez AF úspech. Veď už to vyzeralo, že Samyang ukončí éru manuálnych objektívov a prejde na využiteľnejšie a žiadanejšie automatické zaostrovanie.

Yongnuo pokračuje vo vykrádaní dizajnu. Základný objektív YN 50mm f/1.4N E modifikovali pre DSLR Nikon. K dizajnu starých EF objektívov teraz pribudlo aj písmenko v krúžku, po vzore Sigma Art objektívov. Cena ostáva ľudová, 175 USD. Optická sústava sa skladá z 9 prvkov v 7 skupinách. Priemer filtra je 58 mm.

V tieni bezzrkadloviek radu Z ostala ďalšia novinka od Nikonu. Nikon Dot Sight DF-M1 je zameriavač, ktorý má pomôcť užívateľom superteleobjektívov, najmä pri sledovaní pohybujúcich sa objektov. Zariadenie je kompatibilné s fotoaparátmi Coolpix, ale aj so zrkadlovkami a bezzrkadlovkami. Cena je stanovená na 175 USD.

DJI Mavic 2 Pro a Mavic 2 Zoom sú dva nové drony od najznámejšieho výrobcu. Obrazová kvalita sa posúva o stupeň vyššie. Zaručiť to má spolupráca s Hasselbladom. Mavic 2 Pro je osadený pevným objektívom a 20 Mpx 1” snímačom. Kamera podporuje 4K rozlíšenie, 10-bit Dlog-M a 10-bit HDR Video. Dynamický rozsah fotografii by mal byť až 14 EV. Maximálna rýchlosť dronu je 72 km/h.

Model Mavic 2 Zoom je osadený menším  1/2.3″ CMOS snímačom s rozlíšením 12 Mpx. Objektív je ekvivalentom 24-48mm. V režime skladania fotografii vie dron snímať s rozlíšením 48 Mpx. V HDR režime by mal byť DR až 13 EV.

Inšpirácie

Ruský fotograf Vadim Sherbakov vás pozýva do Moskvy. Mestské panorámy počas zlatej a modrej hodinky, významné pamiatky, architektonické detaily, zábery modernej Moskvy. Asi oprášim svoju ruštinu… Odporúčam album pozrieť až dokonca, sú tam dve videá o postprocesingu.




Foto a titulné foto: Vadim Sherbakov

Infračervenú fotografiu mám rád. A čo takto infračervené Time Lapse video? Jedno v 8K rozlíšení tu máme z Nemecka. Infrascapes - 8K Infrared Time-Lapse je nasnímané modifikovaným Canonom EOS 750D a zložené je z 20 000 záberov. Autorom je  Christian Möhrle.



Niečo na pobavenie

No a na koniec video, ktoré nepotrebuje komentár. Ak ste fotograf, určite sa v ňom spoznáte, alebo nejakého vášho známeho.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bonifacko
2018-08-28 12:49:25
Karol, tie zabery pre IR časozber boli fotene zrejme len ako jpg. Čo ty na to?
 
acton
2018-08-29 17:01:22
Zaujimalo by ma peco je to 8k ked je to snimane timelapse na canone 750d?
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované