Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 35/2020

Minulý týždeň slávila bratislavská MHD 125. výročie. Po meste jazdili historické autobusy, trolejbusy a električky.

Niektoré staršie ako ja, ale niektoré si pamätám z detstva. V pamäti mi najviac utkvel “spievajúci” trolejbus, ktorým sme s našimi chodili od YMCA na Slamenú búdu a odtiaľ peši na Kamzík.

V rámci podujatia napokon premávalo viac vozidiel, ako bolo avizovaných, niektoré som ani nestihol odfotografovať. Nefotil som sám, ako osy okolo kofoly poletovali mladí priaznivci MHD. Väčšinou z amatérskymi zrkadlovkami a základným zoomom. Ja som si fotenie uľahčil supertelezoomom, ktorý som práve testoval a dnes si môžete prečítať recenziu naň. Vďaka nemu som mohol loviť aj viacero vozidiel naraz, vzdialených aj niekoľko desiatok metrov od seba bez toho, aby som sa nabehal.


















Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 100-400/5-6,3 IS ED.

Overené i neoverené správy

3. september je pravdepodobný termín oficiálneho predstavenia najsvetelnejšieho AF objektívu pre bezzrkadlovky,  Fujifilm XF 50mm f/1.0. Je ekvivalentom plnoformátového objektívu 75 mm, minimálna hĺbka ostrosti je ekvivalentná clone f/1,5. Optická konštrukcia sa skladá z 12 prvkov v 9 skupinách (1 asférický a 2ND prvky), minimálna zaostrovacia vzdialenosť je 0,7m, clona je 9-lamelová, priemer filtra je 77 mm. Rozmery objektívu sú φ87mm×103.5mm, hmotnosť je 845g. Cena by mala byť 1 599€.

To, že 2. septembra bude predstavený Panasonic Lumix S5, je oficiálne. Publikovaný bol teaser, upútavka na nový fotoaparát. Zároveň ale unikli na internet aj obrázky. Podľa nich to vyzerá na dobre ovládateľný fotoaparát.



Canon rumors zhrnuli, čo by sme mohli podľa nich potvrdene očakávať od Canonu ešte v roku 2020 a v roku 2021. V roku 2020 to majú byť:

  • Canon RF 50mm f/1.8 STM
  • Canon RF 70-200mm f/4L IS USM
  • Canon Cinema EOS R300 (názov nie je potvrdený)
  • Canon Cinema EOS R200 (názov nie je potvrdený)
  • Canon XF505
  • Canon XC20
  • Canon EOS M7
  • Canon EOS M50 Mark II


V roku 2021 by mali byť predstavené tieto objektívy:

  • Canon RF 18-45mm IS STM
  • Canon RF 24mm Macro IS
  • Canon RF 100-400mm IS USM


Novinky

Leofoto predstavili nový statív Mr.Q. Modulárny karbónový statív sa bude ponúkať v dvoch veľkostiach. Mr.Q má nové upínanie platformy, možnosť pripojenia držiakov príslušenstva, tretiu generáciu karbónových nôh. Užívateľ môže alternatívne miesto platformy používať centrálny stĺpik. Nohy sú s prstencovým zamykaním, štandardné gumené koncovky je možné vymeniť za kovové hroty.



https://www.leofoto.com/products_detail.php?id=417

Pentax predstavil limitovanú edíciu svojej plnoformátovej zrkadlovky a trojice objektívov. Pentax K-1 Mark II (Silver Edition) a objektívy HD Pentax-D FA * 70–200 mm F2,8, 50 mm F1,4 a 85 mm F1,4 sa líšia od štandardných modelov len strieborným prevedením. Limitovaná edícia sa bude predávať po celom svete. Počet fotoaparátov je limitovaný na 1000 kusov, počet objektívov na 600 kusov z každého modelu. Predaj bude zahájený v septembri.

http://www.ricoh-imaging.co.jp/english/products/silver_series

Meyer Optik Görlitz predstavili objektív Lydith 30mm f/3.5 II pre FF a APS-C fotoaparáty s bajonetom Canon EF, Fuji X, Leica L, Leica M, M42, MFT, Nikon F, Pentax K a Sony E. Objektív je založený na klasickom optickom dizajne objektívu z roku 1964 známym svojou ostrosťou, kontrastom a vernými farbami. Cena je stanovená na $900.

https://www.meyer-optik-goerlitz.com/en/lenses/lydith-30-f3.5-ii

Venus Optics predstavili objektív Laowa 11mm f/4.5 pre plnoformátové bezzrkadlovky. Je to lineárny objektív s extrémne širokým uhlom záberu 126°. Napriek pevnej clone umožňuje používať filtre s priemerom 62 mm. Zároveň bol predstavený aj špeciálny magnetický držiak 100 mm zásuvných filtrov. Optická sústava sa skladá z 14 prvkov v 10 skupinách. Zaostrovanie je manuálne. Objektív je už v predaji vo verziách s bajonetom Leica M, Leica L, Nikon Z a Sony FE.

https://www.venuslens.net/product/laowa-11mm-f-4-5-ff-rl/

DJI predstavili gimbal OM4, určený pre smartfóny, vybavený magnetickým držiakom. Oproti predchodcovi naviac používa výkonnejšie motory, batériu s väčšou výdržou a je skladací. Gimbal je kompatibilný s aplikáciou DJI Mimo. Cena je $150.


https://www.dji.com/sk/om-4

Olympus oznámil, že streamovací program OM-D Webcam Beta je k dispozícii aj pre pre MacOS. Olympus poznamenáva, že tento nástroj nezachytáva zvuk z vašej kamery, takže si naplánujte, že budete mať v blízkosti ďalší mikrofón (alebo len použijete vstavaný mikrofón v počítači). Spoločnosť Olympus tiež tvrdí, že kvalita streamovania bude nižšia, ak vo fotoaparáte nebude pamäťová karta.

Program spolupracuje s týmito fotoaparátmi:

  • OM-D E-M1X
  • OM-D E-M1 Mark III
  • OM-D E-M1 Mark II
  • OM-D E-M1
  • OM-D E-M5 Mark II

https://dl-support.olympus-imaging.com/webcambeta/index.html

Inšpirácia

Fotografka a retušérka Joanna Kustra zverejnila vyše hodinové video o colorgradingu fotografií.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bobo222
2020-09-02 14:13:11
Pekné fotečky histórie MHD, akurát mi tam osobne brutálne nepasuje ten turistický vehikel čo sa tvári starý mikrobus.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované