Hore

Fotostĺpček 25/2021

Asi vôbec po prvýkrát ma nebavilo fotografovať veterány. V Bratislave sa konali preteky “1000 míľ československých” a tri dni sme mohli obdivovať na Hviezdoslavovom námestí nádherné historické automobily.

Fotografoval som ich už veľakrát a asi by som nafotil to, čo už mám v archíve. Samozrejme som sa bol pokochať, ale len ako pasívny divák.

Fotoaparát som však nenechal zaháľať a nafotil som aspoň skvelú kapelu Funny Felows, ktorá vyhrávala na svojom upravenom Barkase.









Použitá technika: Sony A7 III, FE 85/1,4 GM.

Novinkou “1000 míľ československých” boli preteky šliapacích autíčok. Tie niesli názov “100 metrov bratislavských” a súťažili medzi sebou škôlkari zo školiek v Starom meste. Trať viedla z Hlavného námestia, okolo sôch Schöne Náciho a Čumila, cieľ bol na Hviezdoslavovom námestí.







Použitá technika: Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO

V sobotu som absolvoval fyzicky najťažšie fotografovanie. Fotografoval som korunovačný sprievod. Teploty prekročili 30°C a bola aj vysoká vlhkosť vzduchu. Vypil som cez 2,5l tekutín, ale aj tak som bol občas na omdletie. Sprievod si išiel svojím tempom, ale ja som behal dopredu, dozadu. Nezávidel som ani účinkujúcim. Väčšina bola oblečená v ťažkých šatách. Už vôbec som nezávidel rytierom a šermiarom. Ty si museli užiť malé peklo.











Použitá technika: Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO, Olympus OM-D E-M1 Mark II, M.Zuiko 7-14/2,8 PRO.

Ako “profesionálny” fotograf, ktorý sa už fotografovaním živí, musím myslieť na svoju reklamu. Mám svoju stránku karolsrnec.sk, instagramový i facebookový profil. Aby bolo na akciách zrejmé, že som fotograf (nielen podľa toho, že mám fotoaparát), dal som si urobiť tričká. Vybral som si svoje obľúbené farby, čiernu, tmavomodrú a khaki zelenú. Vyskúšal som https://www.shirttuning.sk/ a online si navrhol a objednal trička. Sú lacnejší ako Shirtinator a kvalita tlače je lepšia. Takmer zázrakom som si vybral farby, ktoré sa presne hodia k mojim novým Peak Design popruhom.

O Instagrame

“Instagram už nie je aplikácia pre zdieľanie fotografií.” Toto nie sú moje slová, ale slová šéfa Instagramu Adam Mosseriho. Ten chce túto populárnu aplikáciu priblížiť Tik Toku a YouTubu, má slúžiť pre zábavu. Instagram už dávno nie je tým, čím bol na začiatku. Začínal ako digitálny Polaroid. Bohužiaľ sa z neho postupne stala aplikácia propagujúca životný štýl. Zrodili sa influenceri. Fotografi si toho všimli už dávnejšie a utekajú na Twitter. Teraz je tu nová aplikácia Glass, zatiaľ v beta verzii a len pre iOS. Je to aplikácia s predplatným, určená fotografom. Na členstvo si musíte počkať na čakacej listine, alebo vás musí pozvať iný člen Glass. Glass neobmedzuje pomer strán fotografie, podporuje zobrazenie na celú stranu a aj EXIF.

Uvidíme, ako sa aplikácii bude dariť. Zvažujete si ju nainštalovať?

https://glass.photo/

EISA awards 2020-2021

Opäť tu máme vyhlásenie cien EISA. Pozrime sa na produkty v kategórii Fotografia:

  • Fotoaparát roka: Sony Alpha 1
  • Pokročilý fotoaparát: Nikon Z6II
  • Prémiový fotoaparát: Canon EOS R6
  • Profesionálny fotoaparát: Fujifilm GFX 100s
  • Foto/Video fotoaparát: Sony Alpha 7S III
  • Najlepšia kúpa (FF): Nikon Z5
  • Najlepšia kúpa (APS-C): Fujifilm X-S10
  • Objektív roka: Tamron 17-70/2,8 Di III-A VC RXD
  • Širokouhlý objektív: Sony FE 14/1,8 GM
  • Širokouhlý transfokátor (APS-C): Tamron 11-20/2,8 Di III-A RXD
  • Širokouhlý transfokátor (FF): Sony FE 12-24/2,8 GM
  • Štandardný objektív: Sony FE 50/1,2 GM
  • Tele transfokátor: Tamron 150-500/5-6,7 Di III VC VXD
  • Profesionálny tele transfokátor: Nikon Z 70-200/2,8 VR S
  • Portrétny objektív: Sigma 85/1,4 DG DN Art
  • Manuálny objektív: Laowa Argus 33/0,95 CF APO
  • Makroobjektív: Nikon Z MC 50/2,8
  • Špeciálny objektív: Laowa 15/4,5 Zero-D Shift
  • Inovatívny objektív: Canon RF 100/2,8 Macro IS USM
  • Softvér pre spracovanie fotografie: Zoner PhotoStudio X
  • Pokročilý softvér pre spracovanie fotografie: DXO PureRAW
  • Služba pre fotografov: CEWE Photoworld
  • Foto tlačiareň: Epson SureColor SC-P700
  • Pokročilý smartfón Oppo Find X3Pro
  • Multimediálny smartfón: Sony Xperia 1 III


https://eisa.eu/awards/photography/

Overené i neoverené správy

  • Viltrox bude ponúkať APS-C  objektívy AF 23mm f/1.4 Z,  AF 33mm f/1.4 Z a AF 56mm f/1.4 Z  pre DX bezzrkadlovky Nikon radu Z. Konečne sa rozšíri ponuka DX objektívov. Nový retro Nikon Z-fc zvýšil dopyt po natívnych objektívoch. Viltrox tieto objektívy ponúka pre fotoaparáty Canon EOS M, Sony E, Fujifilm X.
  • Objavujú sa prvé informácie o Sony A9 III. Jej príchod naznačuje ukončenie výroby prvej generácie tejto “športovej” bezzrkadlovky. Fotoaparát má mať prepracovaný vrstvený CMOS snímač s rozlíšením 24 Mpx a stabilizáciou s účinnosťou 5,5 EV, nový procesor BIONZ XR, zvládať 30 obr./s. s AF/AE, X-sync 1/400 s. a samozrejme 4K video. Fotoaparát by mal byť pravdepodobne predstavený v štvrtom kvartáli 2021.

Novinky

Godox predstavil makroblesk, ktorý akoby z oka vypadol makroblesku od Nikonu. Rovnako využíva malé blesky ovládané rádiovo, ktoré sa nasadzujú na kruhový držiak. Blesk MF12 je kompatibilný s ostatnými produktami značky, využívajúce 2,4 GH rádiový signál. Plusom je zabudovaná batéria dobíjateľná cez USB-C a pilotné svetlo. Základný kit obsahuje 2 blesky s držiakom a príslušenstvom a stojí $249, samostatná blesková jednotka stojí $109.




Prerobte svoju izbu na cameru obscuru. Firma Bonfoton ponúka zariadenie, ktoré poskytuje lepší obraz, naviac správne otočený. Cena je €373.15.




https://bonfoton.com/collections/frontpage/products/bonfotonup

Elinchrom predstavili štúdiový blesk ONE. Má zabudovanú batériu a podporuje TTL/HSS. Displej je dotykový, a blesk je možné napájať aj z powerbanky. Modelové svetlo má nastaviteľnú teplotu. Výkon blesku je 131 Ws/J. Základný set stojí $899,99.



https://one.elinchromus.com/

Inšpirácia

Išli by ste fotografovať portrét aj v daždi? Neil Redfern sa pár kvapiek nebojí a výsledok stojí za to. Odporúčam dopozerať do konca.



Láka ma kúpiť si filter typu Black Mist, je to jemne difúzujúci portrétny filter. Vyrába sa s rôznou účinnosťou. Vanessa Joy otestovala tri filtre Nisi. S obľubou ich používa aj môj obľúbený fotograf Daniel Lovegrove.



Nikon ambasádor Joey Terrill natočil video o domácej makrofotografii. Olej vo vode už som párkrát fotografoval. Nepotrebujete nič špeciálneho, ale profesionálny ateliér, v ktorom fotografuje Joey, mu tíško závidím.



Fínsky fotograf Hannu Huhtamo je majster v kreslení svetlom. Využil funkciu Live Composite, ktorú nájdete v bezzrkadlovkách Olympus. Až sa nechce veriť, že nakreslil párik labutí. Neveriacich presvedčí video.


Foto: Neil Redfern


Tipy a triky

Starnutie nezastavíš a platí to aj pre mňa. Klasický problém s videním nablízko. Musel som si kúpiť okuliare. Zatiaľ slabé, ale chcel som kvalitné, vhodné k počítaču. Občas je reklama na Facebooku aj užitočná a ja som si vybral značku Nooz, ktorá ponúka aj okuliare blokujúce modré svetlo vychádzajúce z monitorov. Najmä potme je rozdiel veľký.

Od kúpy svojej prvej AF zrkadlovky (filmový Canon EOS 100), až donedávna, som nemenil spôsob, akým používam AF-S a AF-C zaostrovanie. Keď som prešiel na bezzrkadlovky, mohol som používať väčší počet bodov na väčšej ploche a live view, ale využitie AF-S a AF-C som nemenil. Moje návyky sa začínajú meniť. Najnovšia generácia bezzrkadloviek má v štandarde pokročilé zaostrovanie na tvár a oko. Často aj na zvieratá a dokážu sledovať objekty využívajúc AI a strojové učenie. Pristihol som sa, že viac používam AF-C tam, kde som predtým striktne používal AF-S. Skupinu Funny Fellows som teraz fotil práve s pomocou AF-C a detekcie tváre a očí. Je načase začať prepisovať fotografické príručky.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Krtko fotografom
2021-08-16 09:59:04
Tie labute sú krásne .
 
JozoOrech
2021-08-16 10:09:22
Tie detské preteky na šliapacích autíčkach nemajú chybu. A zábery sú naozaj pekné. Zaujal aj Godox s makrobleskom
 
matpi
2021-08-16 19:15:45
Instagram je to iste, co facebook. Hlavne na zaciatku to chce vela prace vytriedit "odpad" a potom sa tam zobrazuje presne to, co chcem. Z mojich sledovanych fotografov zatial nikto neusiel
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia