Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 7/2018

Minulý týždeň bol predstavený nový Olympus PEN E-PL9. Prináša vylepšený dizajn, jednoduchšie ovládanie, 4K video a po prvýkrát u Olympusu aj Bluetooth. 

Tento týždeň bude však predstavená špičková mašinka inej značky. Keď o nej vyjde tlačová správa, ja budem na európskej premiére v portugalskom Lisabone. Čoskoro sa tak môžete tešiť na moje prvé dojmy z nového foťáčiku.

Ktorá značka je najlepšia

Nedávno sme sa vo fóre opäť pustili do seba, vo všetkej počestnosti. Nikdy nekončiaca vojna, ktorá značka vyrába lepšie fotoaparáty. Ak nie ste zaslepený zadubenec, dáte mi za pravdu, že víťaz neexistuje. Existuje len víťaz v tom, koľko techniky predá a aký má zisk. To nič nehovorí o kvalite, ale skôr o popularite, marketingu a šikovnom obchodovaní.

Sú situácie, kedy je skutočne dôležité, aký má fotoaparát výstup, ako funguje kontinuálne preostrovanie atď. V ničom nebudeme nikdy úplne spokojní, všetko sa dá zlepšiť. Tak to je.  Drvivá väčšina fotografov sú obyčajní amatéri, ktorých fotenie baví. Nepotrebujú špičkové vybavenie, stačí slušný štandard, ktorý je dnes dostupný prakticky pre každého. Aj tá najlacnejšia zrkadlovka má profesionálny obrazový potenciál. Fotografi by sa mali viac zaujímať o to, ako techniku využiť na maximum jej správnym používaním, než tým, koľko šumu vyprodukuje na ISO 25 600. Veľa fotografov nedokáže naplno využiť potenciál techniky, pretože k foteniu nepristupujú poctivo. Dúfajú, ba priam veria, že lepší fotoaparát zaručí lepšie fotky. Tak tomu nie je. Fotoaparát určuje len obrazový potenciál a jeho funkcie nám pomáhajú pri fotení. Fotenie môžeme rozdeliť na dve časti: technickú a umeleckú. Technická je o výbere techniky a jej použití. Určuje technickú kvalitu záberov. Pre dosiahnutie vysokej technickej kvality nepotrebujeme nutne to najlepšie. Potrebujeme kvalitný štandard. Výbava musí byť vyvážená, aby niektorý z komponentov (napr. objektív) nespôsoboval, že sa nedá potenciál fotoaparátu využiť naplno. Umelecká stránka fotografovania je rovnako dôležitá, v niektorých žánroch dôležitejšia ako tá technická. Fotograf musí ovládať kompozíciu, prácu so svetlom a vedieť kreatívne využiť vlastnosti použitej techniky. Patrí sem aj fotografické videnie a kreativita. Môžete mať najlepší fotoaparát na svete, ak neviete fotiť a neviete čo fotiť, zadok vám nakope ktokoľvek s mobilom.

Pre samé odborné debaty o AF, snímačoch, šume, podaní farieb a iných technických záležitostiach, niektorí zabúdajú na to, že fotoaparát je nástroj. Väčšina z nás ho má, lebo nás fotografovanie baví. My chlapi máme techniku radi a tak sa vieme nadchnúť nielen pre fotografovanie, ale aj pre samotné fotoaparáty. Nemalo by to však prerásť cez hlavu. To prenechajme predavačom vo fotoobchode.

Som "obviňovaný", že tu uprednostňujem takú značku pred onakou. Je to i nie je to pravda. Z množstva výrobcov si aj ja musím vybrať, čím budem fotiť. Nemám taký plat, aby som si mohol kúpiť techniku každej značky len preto, aby ma tu niekto neobviňoval z nadržiavania. Vystriedal som veľa fotoaparátov a objektívov: Praktica, Minolta, Canon, Nikon, Olympus, Sony, Zeiss, Sigma, Tokina, Tamron… Dúfam, že to svedčí o tom, že na značke mi nezáleží. Žiadna značka nie je univerzálna. Najlepšia je tá, ktorá vyhovuje vaším potrebám a budete s ňou spokojný. Žiadna iná. Ako fotograf, aj ako redaktor, mám svoj subjektívny názor. Ten je podporený dlhoročnými skúsenosťami. Asi by ste ani nechceli čítať nesubjektívne názory. Niektorí zabúdajú, že je viac zdrojov informácií. Ich preštudovaním si urobíte komplexnejší názor. Ja a ePhoto sme len jedným dielikom veľkej skladačky. Osobne dúfam, že dostatočne veľkým.

Že fotím Olympusom, Nikonom a donedávna aj so Sony, je všeobecne známe, pretože to netajím. Ako som už písal, každý si musí vybrať, čím bude fotiť. V rámci práce fotím aj inými značkami. Ak je foťák dobrý, fotenie si užívam bez ohľadu na značku. V recenziách samozrejme musím spomenúť všetko. Ak by som však nebol redaktor, ale len bloger - amatér, ktorý chce napísať niečo o svojich skúsenostiach, písal by som viac o zážitku. Celkovo by som najradšej nechal porovnávanie snímačov na špecializované servery. Zaujíma ma duša fotoaparátu, pretože tá určuje, ako si budeme rozumieť.

Prečo uprednostňujem bezzrkadlovky

O zrkadlovkách toho bolo popísaného veľa. Bezzrkadlovky sú relatívne mladý typ fotoaparátu a stále sa nájdu takí, ktorí o nich toho nevedia dostatok. Preto im dávame viac priestoru. Svet zrkadloviek je až na výnimky nudný. A o tom sa ťažko píše. Naviac si myslím, že bezzrkadlovky sú modernejšie a postupne vytlačia zrkadlovky. Už teraz im môžete rezervovať miesto v zozname ohrozených druhov, kde sú už obyčajné kompakty, ktoré nemilosrdne vytlačili fotomobily.

Prečo som nadšený z Olympusu, Panasonicu, Fujifilmu a frflem nad Canonom a Nikonom? Dvaja najväčší hráči sú ako slony. Mohutní, neohrození, kráčajú si svojím tempom s vysokou zotrvačnosťou. Zatiaľ ich nič nenúti pridať tempo. Zrkadlovky sa stále dobre predávajú, prečo by mali niečo meniť? Aby sa nepovedalo, tak niečo vyprodukovali, ale náročnejší fotograf z toho nejasá. Ak nie ste zaslepení, musíte si uvedomiť, že giganti zaspali. Dúfam, že sa prebudia v čas. Okolo nich totiž poskakujú mrštné antilopy v podobe Fujifilmu, Panasonicu a Olympusu. Tieto značky boli už takmer na odpis. Chytili sa však šance, zavetrili, že budúcnosť je v bezzrkadlovkách. Aby mohli slonom konkurovať, musia vyvíjať oveľa viac úsilia. Prinášajú viac inovácií, lepšie parametre, nové funkcie, rýchlo budujú portfólio objektívov a lepšie počúvajú svojich užívateľov. Výsledok je, že ich ponuka sa stáva zaujímavejšou. Bezzrkadlovky mnohým vrátili chuť do fotografovania. Už to nie je len o parametroch, ale aj o tom, aký máte z používania techniky pocit. Vidím to okolo seba. Kamaráti a známi majú skoro všetci bezzrkadlovky. Myslím, že by radi, tak ako ja, ostali u značky, od ktorej mali zrkadlovku. K prechodu k inej značke boli vlastne donútení.

Sony robí v kategórii bezzrkadloviek zaujímavé veci, zvolili však zvláštnu politiku vysokých cien. Pentax chrní a tak skoro sa zrejme neprebudí. Canon s Nikonom majú ešte nejaký ten čas, ale kráti sa. Už čoskoro môžu prísť s niečím, čo bude inovatívne a upriami na nich pozornosť tých, čo medzitým migrovali k inej značke. Na trhu s fotoaparátmi môže byť onedlho riadne dusno, kto vyhrá? No predsa my fotografi.

Eterna

I mne, ktorý sa fotografii venuje s prestávkami už od základky, sa občas stane, že niečo neviem. Hovorí vám niečo Eterna? Eterna je farebný negatívny film od spoločnosti Fujifilm. Necítim sa však hlúpo, je to film pre kinematografiu. Na rumor stránkach sa šušká, že by mohol, teda jeho simulácia, rozšíriť ponuku filmových simulácií vo fotoaparátoch Fujifilm X. Využitie sa priam natíska, samozrejme pre video. Už sa teším, ak sú drby pravdivé.

Ešte niečo pre Fujimilov

Majitelia bezzrkadloviek si svojich miláčikov radi skrášľujú. Väčšinou sú to kožené polopuzdra, alebo ručne robené popruhy. Tento krát tu máme niečo, čo vám z jedného fotoaparátu urobí druhý. Konkrétne zmení Fujifilm X-E3 na Leicu Q, teda dizajnovo, nie kompletne. Neviem, či to nazvať puzdro, alebo kryt, v každom prípade Tekiac X-Cover výrazne zmení prednú časť fotoaparátu a naviac ho zvýši, čím dostane fotograf väčší grip.

http://tekiac.de/x-cover-for-fuji-x-e3/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
PavolDelej
2018-02-12 06:06:07
Na zaciatku je zduplovana veta
 
filip.p3k
2018-02-12 06:10:13
ajajajaaaaj, takže predsa X-H1?
 
Martina Pírová
ePhotoshop 2018-02-12 08:16:33
príspevok od: PavolDelej
Na zaciatku je zduplovana veta
ďakujeme za upozornenie, už je to opravené.
 
marcus_labeo
2018-02-12 08:19:52
príspevok od: filip.p3k
ajajajaaaaj, takže predsa X-H1?
Jasné, že X-H1, už je toho plný internet (ofiko predstavenie vo štvrtok):
high-end telo, utesnené, s veľkým gripom, stavovým displejom
5-osá stabilizácia tele
24 MPx APSC X-Trans
polohovateľný displej
3,7 MPx EVF
http://www.cameraegg.org/fujifilm-x-h1-leaked-images-press-release/
 
blahoslav J B Art
2018-02-12 11:30:33
Som zvedavý, ktorý zaslepeny zadubenec tu prvý zagaga ... Dávam za pravdu K.Srncovi, ako aktuálne majiteľ bezzrkadloviek značiek Olympus, Panasonic a Fuji 😁
 
fatality
2018-02-12 12:01:57
príspevok od: blahoslav J B Art
Som zvedavý, ktorý zaslepeny zadubenec tu prvý zagaga ... Dávam za pravdu K.Srncovi, ako aktuálne majiteľ bezzrkadloviek značiek Olympus, Panasonic a Fuji 😁
no..gratulujem..bol si to ty..☺..
 
pa10
2018-02-12 12:03:37
Je este niekto, komu Fuji X-H1 pripomina novy Lumix G9? Ked si odmyslime hranaty Fuji dizajn, mne sa zdaju proporcionalne tieto dva modely velmi podobne. Vieme, ze Fuji s Panasonicom spolupracuje na organickom senzore, zeby ta spolupraca bola hlbsia?
 
drecpy©photo
2018-02-12 12:26:47
Kombinácia Nikon D850 a Fuji XT1 mi spoľahlivo vyriešila všetky mysliteľné požiadavky.
 
lukaslacko
2018-02-12 12:58:48
X-H1 ma byt viac orientovana na video. Ma takmer vsetko potrebne - 5axis IBIS, interny Flog, robustnejsi 200Mbs intercodec, Eterna simulacia, 120fps 1080p, 4K DCI, vylepsena ergonomia, dotykovy displej, detekcia tvare v 4K, lepsi AF. Negativa ako sluchadlovy vystup iba v gripe a slaba vydrz baterie a 15min limit nahravania beriem ako nepodstatne, kedze pre serioznejsiu pracu ten grip treba mat. Tym padom 3x dlhsia vydrz, jack v gripe a limit posunuty na 30min.
V kombinacii s pripravovanymi MK x-mount cine objektivmi to bude pecka,ALE ma to podla mna 2 chyby.

Chyba 60fps v 4K.
A interny zaznam iba 8bit 420. Externe 8bit 422.
Velka skoda ze sa z toho neda dostat 10bit 422 ajked iba externe.
Zevraj sa to pripisuje snimacu a procesoru, ktore su z X-T2 a nezvladnu 60fps a 10bit.
Az X-T3 s novym snimacom a procesorom to ma zvladnut, ale tam sa zevraj nepocita s IBIS.
 
fatality
2018-02-12 13:13:37
príspevok od: lukaslacko
X-H1 ma byt viac orientovana na video. Ma takmer vsetko potrebne - 5axis IBIS, interny Flog, robustnejsi 200Mbs intercodec, Eterna simulacia, 120fps 1080p, 4K DCI, vylepsena ergonomia, dotykovy displej, detekcia tvare v 4K, lepsi AF. Negativa ako sluchadlovy vystup iba v gripe a slaba vydrz baterie a 15min limit nahravania beriem ako nepodstatne, kedze pre serioznejsiu pracu ten grip treba mat. Tym padom 3x dlhsia vydrz, jack v gripe a limit posunuty na 30min.
V kombinacii s pripravovanymi MK x-mount cine objektivmi to bude pecka,ALE ma to podla mna 2 chyby.

Chyba 60fps v 4K.
A interny zaznam iba 8bit 420. Externe 8bit 422.
Velka skoda ze sa z toho neda dostat 10bit 422 ajked iba externe.
Zevraj sa to pripisuje snimacu a procesoru, ktore su z X-T2 a nezvladnu 60fps a 10bit.
Az X-T3 s novym snimacom a procesorom to ma zvladnut, ale tam sa zevraj nepocita s IBIS.
vsetko bude v X-H2
 
blahoslav J B Art
2018-02-12 13:27:22
príspevok od: fatality
no..gratulujem..bol si to ty..☺..
to sa mýliš, ako obyčajne, o čom svedčí aj to, že som rozšíril počet značiek fototechniky o dalsiu
 
blasi
2018-02-12 14:06:45
príspevok od: drecpy©photo
Kombinácia Nikon D850 a Fuji XT1 mi spoľahlivo vyriešila všetky mysliteľné požiadavky.
pridam sa Nikon D800 a 810 a Xpro 2 a som spokojny uz veelmi dlho nic mi nechyba. (predtym bola este X100, ktoru som nahradil xpro2)
 
vd
2018-02-12 14:24:04
všetko je o prioritách, pre mna sú trendy mrtve. Nepotrebujem dotykový display ani mirrorless.. A pri 12 a 14 bit RAWe rozmýšlam, či to klinet spozná...
 
blahoslav J B Art
2018-02-12 16:04:59
príspevok od: blahoslav J B Art
Som zvedavý, ktorý zaslepeny zadubenec tu prvý zagaga ... Dávam za pravdu K.Srncovi, ako aktuálne majiteľ bezzrkadloviek značiek Olympus, Panasonic a Fuji 😁
zabudol som, ze technofili taketo clanky necitaju ...
pritom su to myslienky reagujuce na nedavne diskusie vo fore, s ktorymi sa stotoznujem ... fototechnika je pracovny nastroj, lopata ... a ja som teraz kupil novu lopatu znacky Panasonic a lopaty Olympus posuniem dalej
 
JohnNewton
2018-02-12 16:40:36
príspevok od: blahoslav J B Art
Som zvedavý, ktorý zaslepeny zadubenec tu prvý zagaga ... Dávam za pravdu K.Srncovi, ako aktuálne majiteľ bezzrkadloviek značiek Olympus, Panasonic a Fuji 😁
Tri lopaty a dve ruky
 
Miro Bartánus
2018-02-12 18:11:42
Hm, fandím Fujifilmu, ale pozrel som si rozmery a váhy bez batérií:

D500: 147 × 115 × 81mm @ 760g
X-H1: 149,8 x 97,3 x 85,5mm @ 623g

A D7500 je ešte o niečo menšia...

Ale zase f1.4 objektívy sú asi menšie, neviem ako zoomy?
 
blahoslav J B Art
2018-02-12 18:22:53
príspevok od: JohnNewton
Tri lopaty a dve ruky
2 lopaty zn. Olympus predam a ostanu mi len 2 lopaty ... Panasonic a Fuji
 
blahoslav J B Art
2018-02-12 18:29:48
clanok som si pridal medzi oblubene ... budem ho pouzivat ako kladivo na technofilov
 
JohnNewton
2018-02-12 21:29:36
príspevok od: blahoslav J B Art
clanok som si pridal medzi oblubene ... budem ho pouzivat ako kladivo na technofilov
pridaj si aj článok o posterizácii, a používaj ho ako kladivo na seba
 
viliam223
2018-02-12 22:18:26
príspevok od: JohnNewton
pridaj si aj článok o posterizácii, a používaj ho ako kladivo na seba
a ty by si mal vyhľadať odbornú pomoc, hlúpy troll.
 
MagickVamp
2018-02-13 07:05:03
príspevok od: blahoslav J B Art
clanok som si pridal medzi oblubene ... budem ho pouzivat ako kladivo na technofilov
Blahoslav ja verim ze v tvojich rukach je kladivo vsetko okrem rozumu, takze je uplne jedno cim nas budes zas cely rok spamovat, bude to ako vzdy otravne a odveci.
 
MagickVamp
2018-02-13 07:38:33
A k clanku, uz dlhsie som nepostrehol zeby niekto tvrdil ze nejaka znacka je najlepsia, akurat sa prejavuje ze sme ludia a objektivitu si udrzat je tazke, kedze kazdy na to pozera z pohladu svojich potrieb. A suhlasim ze CSC su buducnost, len nie v takej podobe ako ich vidime dnes, su povacsine ovela krehkejsie ako zrkadlovky, vacsina ma slabe ostrenie, slabsiu vydrz a rozne muchy, navyse X krat su rozne komba (objektiv+telo) ktore su v pripade zrkadlovky este lahsie ako v pripade CSC. A ked sa CSC stanu buducnostou tak tak Canon aj Nikon uz bude mat plnohodnotne zastupenie, ja si myslim ze to bude plynuly prechod bez nejakej hektiky zeby sme teraz maly rychlo predavat zrkadlovky a kupovat CSC. Okrem toho vela ludi uz CSC ma popri zrkadlovke a dokonca na jednej policke a nebiju sa...
 
JohnNewton
2018-02-13 07:53:28
príspevok od: MagickVamp
A k clanku, uz dlhsie som nepostrehol zeby niekto tvrdil ze nejaka znacka je najlepsia, akurat sa prejavuje ze sme ludia a objektivitu si udrzat je tazke, kedze kazdy na to pozera z pohladu svojich potrieb. A suhlasim ze CSC su buducnost, len nie v takej podobe ako ich vidime dnes, su povacsine ovela krehkejsie ako zrkadlovky, vacsina ma slabe ostrenie, slabsiu vydrz a rozne muchy, navyse X krat su rozne komba (objektiv+telo) ktore su v pripade zrkadlovky este lahsie ako v pripade CSC. A ked sa CSC stanu buducnostou tak tak Canon aj Nikon uz bude mat plnohodnotne zastupenie, ja si myslim ze to bude plynuly prechod bez nejakej hektiky zeby sme teraz maly rychlo predavat zrkadlovky a kupovat CSC. Okrem toho vela ludi uz CSC ma popri zrkadlovke a dokonca na jednej policke a nebiju sa...
Možno sa skutočne Nikon a Canon nevenujú dostatočne amatérskemu segmentu, ale ako "lopaty" v zmysle odolného, spoľahlivého a trvanlivého pracovného nástroja do ťažkých podmienok sú ich vrcholné modely top. Stačí sa pozrieť na žánre ako novinárska , prírodopisná, wild live alebo športová foto. Myslím tým samozrejme ľudí, ktorí sa tým živia na plný úväzok. Nám tu mnohým stačia aj "lopatky", na zábavku, a to nie je žiadna urážka, požívame to čo potrebujeme alebo dokážeme využiť.
 
JohnNewton
2018-02-13 08:16:05
príspevok od: viliam223
a ty by si mal vyhľadať odbornú pomoc, hlúpy troll.
Čo prskáte ? Veď som vášho X miláčika ani nespomenul
 
marcus_labeo
2018-02-13 08:30:10
príspevok od: Miro Bartánus
Hm, fandím Fujifilmu, ale pozrel som si rozmery a váhy bez batérií:

D500: 147 × 115 × 81mm @ 760g
X-H1: 149,8 x 97,3 x 85,5mm @ 623g

A D7500 je ešte o niečo menšia...

Ale zase f1.4 objektívy sú asi menšie, neviem ako zoomy?
To je proste fakt; keď chceš spraviť mirrorless, čo má špičkovú ergonómiu, odolnosť, ostrenie, výdrž batérie, tak Ti z toho vyjde... zrkadlovka , ako tvarom, tak aj rozmermi a hmotnosťou.
Všimnite si trend od príchodu zrkadloviek: spočiatku sa bojovalo hlavne rozmermi a váhou, išlo o štýl (pôvodne preferovaný rangefinder style, viď začiatky PENov či Fuji X) postupne, ako sa pridávala funkcionalita, aby bezzrkadlovky boli schopné konkurovať DSLR, tak rástli rozmery aj hmotnosť a prechádzalo sa na DSLR štýl a dnešné špičkové mirrorlessy (G9, a9, X-H1) v podstate vyzerajú, sú veľké a vážia ako zrkadlovky.
http://j.mp/2BUOGAI
 
MagickVamp
2018-02-13 08:42:01
príspevok od: marcus_labeo
To je proste fakt; keď chceš spraviť mirrorless, čo má špičkovú ergonómiu, odolnosť, ostrenie, výdrž batérie, tak Ti z toho vyjde... zrkadlovka , ako tvarom, tak aj rozmermi a hmotnosťou.
Všimnite si trend od príchodu zrkadloviek: spočiatku sa bojovalo hlavne rozmermi a váhou, išlo o štýl (pôvodne preferovaný rangefinder style, viď začiatky PENov či Fuji X) postupne, ako sa pridávala funkcionalita, aby bezzrkadlovky boli schopné konkurovať DSLR, tak rástli rozmery aj hmotnosť a prechádzalo sa na DSLR štýl a dnešné špičkové mirrorlessy (G9, a9, X-H1) v podstate vyzerajú, sú veľké a vážia ako zrkadlovky.
http://j.mp/2BUOGAI
Tak tak a velkost kvalitneho svetelneho utesneneho objektivu je navyse zavisla od velkosti cipu nie od velkosti tela fotaka. A tak casto krat mozme vidiet ze kvalitny objektiv na CSC je dokonca aj tazsi ako objektiv na zrkadlovku s rovnako velkym cipom.
 
JohnNewton
2018-02-13 08:51:39
príspevok od: marcus_labeo
To je proste fakt; keď chceš spraviť mirrorless, čo má špičkovú ergonómiu, odolnosť, ostrenie, výdrž batérie, tak Ti z toho vyjde... zrkadlovka , ako tvarom, tak aj rozmermi a hmotnosťou.
Všimnite si trend od príchodu zrkadloviek: spočiatku sa bojovalo hlavne rozmermi a váhou, išlo o štýl (pôvodne preferovaný rangefinder style, viď začiatky PENov či Fuji X) postupne, ako sa pridávala funkcionalita, aby bezzrkadlovky boli schopné konkurovať DSLR, tak rástli rozmery aj hmotnosť a prechádzalo sa na DSLR štýl a dnešné špičkové mirrorlessy (G9, a9, X-H1) v podstate vyzerajú, sú veľké a vážia ako zrkadlovky.
http://j.mp/2BUOGAI
Chvála bohu za ten trend, čím viacej sa to bude podbať na DSLR, tým lepšia ergonómia. Nič lepšie ešte nebolo vymyslené.
 
blahoslav J B Art
2018-02-13 10:54:43
príspevok od: MagickVamp
Blahoslav ja verim ze v tvojich rukach je kladivo vsetko okrem rozumu, takze je uplne jedno cim nas budes zas cely rok spamovat, bude to ako vzdy otravne a odveci.
Neboj, budeš môcť kľudne spávať, zajtrajším dňom končím na Ephote ... aspoň počas pôstu ... a po Veľkej noci si to premyslim ...
Ale na Fotoma.sk budem určite pokračovať v pridávaní fotiek ...
 
MagickVamp
2018-02-13 11:37:26
príspevok od: blahoslav J B Art
Neboj, budeš môcť kľudne spávať, zajtrajším dňom končím na Ephote ... aspoň počas pôstu ... a po Veľkej noci si to premyslim ...
Ale na Fotoma.sk budem určite pokračovať v pridávaní fotiek ...
Blahoslav budes nam velmi chybat a na fotoma budes urcite velkym prinosom a vseci sa uz tesia ako im to tam popastujes.
 
vd
2018-02-13 12:12:52
príspevok od: marcus_labeo
To je proste fakt; keď chceš spraviť mirrorless, čo má špičkovú ergonómiu, odolnosť, ostrenie, výdrž batérie, tak Ti z toho vyjde... zrkadlovka , ako tvarom, tak aj rozmermi a hmotnosťou.
Všimnite si trend od príchodu zrkadloviek: spočiatku sa bojovalo hlavne rozmermi a váhou, išlo o štýl (pôvodne preferovaný rangefinder style, viď začiatky PENov či Fuji X) postupne, ako sa pridávala funkcionalita, aby bezzrkadlovky boli schopné konkurovať DSLR, tak rástli rozmery aj hmotnosť a prechádzalo sa na DSLR štýl a dnešné špičkové mirrorlessy (G9, a9, X-H1) v podstate vyzerajú, sú veľké a vážia ako zrkadlovky.
http://j.mp/2BUOGAI
presne, je to ako porovnávať 2,5 litrový motor s 1,0 turbo Ale ako píšem, každému, čo vyhovuje..
 
lukaslacko
2018-02-13 13:05:37
Ja to vidim tak, ze najprv, ked boli CSC horsie ako DSLR, tak jediny dovod nakupu bola vaha a rozmer. CSC urazilo kus cesty a dnes sa vyrovnaju alebo dokonca predcia DSLR. Vyrobcovia si mozu dovolit zrazu ist do DSLR teritoria co sa tyka ergonomie, lebo uz sa na CSC pozera inak. Predsalen vacsie telo je lepsie na tazke zoomy a na urcite aplikacie. Na druhej strane vedia ponuknut aj kompaktne top telo napriklad na male pevne skla. Toto DSLR nevie. Variabilita CSC. Pre mna je DSLR mrtve. Hocijako sa pozriem na vyhody a nevyhody oboch systemov, tak nemam dovod uz pozerat na DSLR. Caka sa uz iba v podstate na Canon a Nikon kedy nastupia na vlak a zarezu DSLR definitivne.
 
marcus_labeo
2018-02-13 14:05:53
príspevok od: lukaslacko
Ja to vidim tak, ze najprv, ked boli CSC horsie ako DSLR, tak jediny dovod nakupu bola vaha a rozmer. CSC urazilo kus cesty a dnes sa vyrovnaju alebo dokonca predcia DSLR. Vyrobcovia si mozu dovolit zrazu ist do DSLR teritoria co sa tyka ergonomie, lebo uz sa na CSC pozera inak. Predsalen vacsie telo je lepsie na tazke zoomy a na urcite aplikacie. Na druhej strane vedia ponuknut aj kompaktne top telo napriklad na male pevne skla. Toto DSLR nevie. Variabilita CSC. Pre mna je DSLR mrtve. Hocijako sa pozriem na vyhody a nevyhody oboch systemov, tak nemam dovod uz pozerat na DSLR. Caka sa uz iba v podstate na Canon a Nikon kedy nastupia na vlak a zarezu DSLR definitivne.
No DSLR nie sú mŕtve, kým ich neopustia Canon a Nikon. Oni sú veľkí hráči, ktorí ovládajú trh, či sa to výrobcom mirrorlessov páči, alebo nie, so svojimi jednotkovými percentuálnymi podielmi oni trhmi nehýbu. A zatiaľ ani Canon, ani Nikon nedali mirrorlessom "svoje požehnanie", Canon ich má len tak do počtu a Nikon nemá vôbec nič. A kým títo duopolní hráči DSLR neopustia, žiadne víťazstvo CSC sa nebude konať.
Áno, niektorí zákazníci kričia, že chcú CSC namiesto dinosaurov, ale tých majiteľov dinosaurov je strašne veľa a to sa nedá len tak hodiť za hlavu. Pritom nejde ani tak o telá, tie aj tak človek raz za pár rokov mení, ale ide o sklá, stovky miliónov skiel pre DSLR, ktoré - ak by všetci chceli prejsť na CSC - sa zrazu stanú bezcennými ťažítkami, ktoré nebudú mať komu predať. A to nechcú nielen výrobcovia, ale ani samotní zákazníci. Ja som úplný amatér, nemám moc drahé sklá, ale aj tak v nich mám zainvestované tisícky eur a bol by som veľmi nerád, keby som ich mal zahodiť. O to viac nejaký profík s eLkovými Canon sklami v hodnote desaťtisícov eur.
Takže áno, tiež myslím, že budúcnosť sú bezzrkadlovky, ale ten prechod bude pomalší a postupnejší, ako nadšenci mirrorlesov hlásajú.
 
Otecadams
2018-02-13 14:35:20
príspevok od: lukaslacko
Ja to vidim tak, ze najprv, ked boli CSC horsie ako DSLR, tak jediny dovod nakupu bola vaha a rozmer. CSC urazilo kus cesty a dnes sa vyrovnaju alebo dokonca predcia DSLR. Vyrobcovia si mozu dovolit zrazu ist do DSLR teritoria co sa tyka ergonomie, lebo uz sa na CSC pozera inak. Predsalen vacsie telo je lepsie na tazke zoomy a na urcite aplikacie. Na druhej strane vedia ponuknut aj kompaktne top telo napriklad na male pevne skla. Toto DSLR nevie. Variabilita CSC. Pre mna je DSLR mrtve. Hocijako sa pozriem na vyhody a nevyhody oboch systemov, tak nemam dovod uz pozerat na DSLR. Caka sa uz iba v podstate na Canon a Nikon kedy nastupia na vlak a zarezu DSLR definitivne.
Tak, ako ty nemáš dôvod pozerať na DSLR, tak nemá množstvo ich majitelov dôvod pozerať na CSC a na to tu je marketing so svojimi oblbovačkami. Jedinú podstatnú výhodu CSC vidím v lepšie využiteľnom videu. Inak ak nevyžadujem od svojho foťáku dušu a to aby ma zabával, ale vystačím si s tým že spoľahlivo robí svoju prácu, tak na prechod na iný systém dôvod nemám.
 
lukaslacko
2018-02-13 14:38:43
príspevok od: marcus_labeo
No DSLR nie sú mŕtve, kým ich neopustia Canon a Nikon. Oni sú veľkí hráči, ktorí ovládajú trh, či sa to výrobcom mirrorlessov páči, alebo nie, so svojimi jednotkovými percentuálnymi podielmi oni trhmi nehýbu. A zatiaľ ani Canon, ani Nikon nedali mirrorlessom "svoje požehnanie", Canon ich má len tak do počtu a Nikon nemá vôbec nič. A kým títo duopolní hráči DSLR neopustia, žiadne víťazstvo CSC sa nebude konať.
Áno, niektorí zákazníci kričia, že chcú CSC namiesto dinosaurov, ale tých majiteľov dinosaurov je strašne veľa a to sa nedá len tak hodiť za hlavu. Pritom nejde ani tak o telá, tie aj tak človek raz za pár rokov mení, ale ide o sklá, stovky miliónov skiel pre DSLR, ktoré - ak by všetci chceli prejsť na CSC - sa zrazu stanú bezcennými ťažítkami, ktoré nebudú mať komu predať. A to nechcú nielen výrobcovia, ale ani samotní zákazníci. Ja som úplný amatér, nemám moc drahé sklá, ale aj tak v nich mám zainvestované tisícky eur a bol by som veľmi nerád, keby som ich mal zahodiť. O to viac nejaký profík s eLkovými Canon sklami v hodnote desaťtisícov eur.
Takže áno, tiež myslím, že budúcnosť sú bezzrkadlovky, ale ten prechod bude pomalší a postupnejší, ako nadšenci mirrorlesov hlásajú.
Nepisal som objektivne ale subjektivne pre mna je DSLR mrtve. Keby som chcel dnes top system tak uprednostnim Sony s drahymi sklami pred DSLR. Toto o objektivoch co pises nie je novinka a vsade sa to rozobera. To zalezi uz na Canone a Nikone ako si to vyriesia. Mna ako jednotlivca to nezaujima. A myslim si, obe znacky sa trosku aj boja CSC kedze konkurencia ma uz skusenosti s CSC a urcite nechce ani Canon ani Nikon prist s niecim nekompletnym medzi CSC. Zmena moze prist uz coskoro ale moze to byt aj beh na dlhu trat
 
MagickVamp
2018-02-13 14:59:10
príspevok od: lukaslacko
Nepisal som objektivne ale subjektivne pre mna je DSLR mrtve. Keby som chcel dnes top system tak uprednostnim Sony s drahymi sklami pred DSLR. Toto o objektivoch co pises nie je novinka a vsade sa to rozobera. To zalezi uz na Canone a Nikone ako si to vyriesia. Mna ako jednotlivca to nezaujima. A myslim si, obe znacky sa trosku aj boja CSC kedze konkurencia ma uz skusenosti s CSC a urcite nechce ani Canon ani Nikon prist s niecim nekompletnym medzi CSC. Zmena moze prist uz coskoro ale moze to byt aj beh na dlhu trat
No uprednostnil by si Sony a dostal by si skla +- rovnako tazke ako maju zrkadlovky. Minus by bola vydrz a slabsia odolnost ci uz na poveternostne podmienky ci uz voci mechanickemu poskodeniu, pretoze je ovela krehkejsia. A zeby si este aj kvalitu finalneho vystupu neskutocne preplatil sa je bavit zbytocne. Lahsie telo + tahsi objektiv = dost zla manupulacia. Ale ziskal by si 5 osu, ktora zacina byt u CSC bezna a nemusel by si riesit BF a FF.... kazdi si to ci ano ci nie vyhodnoti inak.
 
PeCh
2018-02-13 15:05:50
príspevok od: marcus_labeo
No DSLR nie sú mŕtve, kým ich neopustia Canon a Nikon. Oni sú veľkí hráči, ktorí ovládajú trh, či sa to výrobcom mirrorlessov páči, alebo nie, so svojimi jednotkovými percentuálnymi podielmi oni trhmi nehýbu. A zatiaľ ani Canon, ani Nikon nedali mirrorlessom "svoje požehnanie", Canon ich má len tak do počtu a Nikon nemá vôbec nič. A kým títo duopolní hráči DSLR neopustia, žiadne víťazstvo CSC sa nebude konať.
Áno, niektorí zákazníci kričia, že chcú CSC namiesto dinosaurov, ale tých majiteľov dinosaurov je strašne veľa a to sa nedá len tak hodiť za hlavu. Pritom nejde ani tak o telá, tie aj tak človek raz za pár rokov mení, ale ide o sklá, stovky miliónov skiel pre DSLR, ktoré - ak by všetci chceli prejsť na CSC - sa zrazu stanú bezcennými ťažítkami, ktoré nebudú mať komu predať. A to nechcú nielen výrobcovia, ale ani samotní zákazníci. Ja som úplný amatér, nemám moc drahé sklá, ale aj tak v nich mám zainvestované tisícky eur a bol by som veľmi nerád, keby som ich mal zahodiť. O to viac nejaký profík s eLkovými Canon sklami v hodnote desaťtisícov eur.
Takže áno, tiež myslím, že budúcnosť sú bezzrkadlovky, ale ten prechod bude pomalší a postupnejší, ako nadšenci mirrorlesov hlásajú.
Ja som nejako cítil, že DSLR končí a podľahne CSC. Tiež som mal kopec tisíc v DSLR a sklách pre ne. Ale predsa len som sa rozhodol prejsť na CSC. Hlavne som to urobil zavčasu a prakticky všetko som rozpredal. Keby som čakal, kým na CSC prejde aj Canon a Nikon s prípadným novým bajonetom (EF-M?), tak by som to už predal len ťažko alebo veľmi pod cenu. Je síce šanca, že Canon a Nikon prejdú na CSC a zachovajú si existujúci bajonet, ale veľmi by som sa na to nespoliehal .
 
lukaslacko
2018-02-13 15:22:00
príspevok od: MagickVamp
No uprednostnil by si Sony a dostal by si skla +- rovnako tazke ako maju zrkadlovky. Minus by bola vydrz a slabsia odolnost ci uz na poveternostne podmienky ci uz voci mechanickemu poskodeniu, pretoze je ovela krehkejsia. A zeby si este aj kvalitu finalneho vystupu neskutocne preplatil sa je bavit zbytocne. Lahsie telo + tahsi objektiv = dost zla manupulacia. Ale ziskal by si 5 osu, ktora zacina byt u CSC bezna a nemusel by si riesit BF a FF.... kazdi si to ci ano ci nie vyhodnoti inak.
Ja skor mierim k potencialu a technologiam daneho systemu. Nie k momentalnym plusom a minusom. Chapem, ze vela ludi si bude obhajovat DSLR ale u mna potencial CSC vyhrava. Caka sa uz iba na Canon a Nikon. Ale musia prist s niecim adekvatnym k ich DSLR a ku konkurencnym CSC. Inac to nema zmysel. A vyriesit objektivy 😂
 
blahoslav J B Art
2018-02-13 15:57:14
príspevok od: MagickVamp
Blahoslav budes nam velmi chybat a na fotoma budes urcite velkym prinosom a vseci sa uz tesia ako im to tam popastujes.
gratulujem ti k novej funkcii hovorcu Ephoto a Fotoma.
 
MagickVamp
2018-02-13 16:22:53
príspevok od: blahoslav J B Art
gratulujem ti k novej funkcii hovorcu Ephoto a Fotoma.
Ale no myslis ze sa netesia tam vseci a naopak ze tu nam nebudes chybat?
 
MagickVamp
2018-02-13 16:59:23
príspevok od: lukaslacko
Ja skor mierim k potencialu a technologiam daneho systemu. Nie k momentalnym plusom a minusom. Chapem, ze vela ludi si bude obhajovat DSLR ale u mna potencial CSC vyhrava. Caka sa uz iba na Canon a Nikon. Ale musia prist s niecim adekvatnym k ich DSLR a ku konkurencnym CSC. Inac to nema zmysel. A vyriesit objektivy 😂
Neviem to asi spravne podat asi. Nemam dovod obhajovat zrkadlovky. Podla mna sa tie systemi skvele doplnaju, len csc mi pridu este nedospele...taky predcasny booom. Ano vychadzam zo svojich kriterii a financnych moznosti. Uplne chapem ked ma dakto ine priority a vyjde mu to inak len si treba uvedomit ze nie su vseci blbci ale vela ludi ma jednoducho ine priority. A ja sa tiez napriklad snazim rozmyslat nad potencialom systemu. Situacia pri velkych hracoch sa moze raz dva zvrtnut a preberu si trh aj v teritoriu csc. Co sa tyka skiel, vezmi si kvalitne skla sony na ff a zacni porovnavat s tymi co idu na zrkadlovky a zistis ze vahovo su obcas aj tazsie. Takze ak nikon ci canon vydaju profi ff csc na ktore pojdu aj ich sucasne objektivy bez redukcie su zrazu na urovni sony aj v oblasti csc. Hovori sa tiez o zakrivenom snimaci, ktory by teoretocky umoznoval aj mensie objektivy, ale ten zatial nema nik.
 
igric
2018-02-15 15:39:18
príspevok od: blahoslav J B Art
zabudol som, ze technofili taketo clanky necitaju ...
pritom su to myslienky reagujuce na nedavne diskusie vo fore, s ktorymi sa stotoznujem ... fototechnika je pracovny nastroj, lopata ... a ja som teraz kupil novu lopatu znacky Panasonic a lopaty Olympus posuniem dalej
Nabuduce si nastuduj technicke parametre,aby si nemal zlu lopatu mily pane.Aj ked k lopate treba fortiel v rukach.Practise makes perfect!

https://morningchores.com/best-shovel/
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia