Hore

Fotostĺpček 42/2022

Jeseň je tu! Mám už prvé tohtoročné zábery, len som mal trochu problémy s farbami.

Malý problém so zobrazovaním farieb

O farebných profiloch a colormangemente som toho už napísal veľa. I tak mi však chvíľu trvalo, prečo sú na jednom monitore fotky saturovanejšie, ako na druhom. Pritom sú obidva rovnaké a rovnako nastavené. Mám počítače s MacOS a tie majú podporu profilov naprieč celým systémom. Potom mi zaplo. Porovnával som náhľad v Lightroome s náhľadom v prehliadači. V LR sú fotky zobrazované s profilom AdobeRGB, na Facebook som ich ale vyexporoval s profilom sRGB. Ten je menší a niektoré výrazne saturované farby oreže. Donedávna som si to neuvedomoval, pretože som nemal monitor so širokým gamutom. Takže všetko je v poriadku, tak ako má byť. Profesionalizujem sa a k tomu patria aj lepšie monitory, na ktorých vidím aj farby palety AdobeRGB farieb.

Nočné mesto nemusí byť ústretové voči fotografom

Predminulý týždeň som si dobre zafotil. Oprášil som techniku HDR pre fotografovanie nočného mesta. Úspech ma povzbudil a opäť som vyrazil do Starého mesta. Bolo plné ľudí, ale ja som veril, že pri dlhých časoch sa efektne rozmažú. Nepočítal som však s bielou obuvou a oblečením. Tie sa na fotografiách exponovali veľmi rušivo a tak som mal veľa odpadu.


Biela obuv sa na fotografiách exponovala veľmi rušivo.






Všetky fotografie sú HDR z troch záberov +/- 1EV.

Technika: OM System OM-1, M.Zuiko 12-100/4 IS PRO.

Eurovea

Mesto je žijúci, neustále sa meniaci organizmus. Po dlhšom čase som zavítal k Eurovea. Ako redaktor som tam chodil často testovať fotoaparáty a objektívy, z redakcie tam išiel priamy spoj. Mojim najobľúbenejším objektom bol sklad č. 7. Teraz sa za ním stavia pokračovanie Eurovea a aj najvyššia budova na Slovensku.









Technika: OM System OM-1, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO.

Ako som prekonal svoju vrodenú lenivosť a neľutoval som

Do Bratislavy prišla upršaná jeseň. V sobotu som tradične vyrazil do mesta, ale ani sa mi nechcelo brať fotoaparát. Má zmysel fotografovať jesennú atmosféru, keď mrholí alebo prší? Vybral som sa naľahko, len so Sony A7 III a FE 85/1,4 GM. Vyštartoval som z Auparku, cez Sad J. Kráľa, Most SNP, historické centrum, do Medickej záhrady a fotovýlet som ukončil na Ondrejskom cintoríne. Vo fotoaparáte som nastavil WB na zamračené, čo pekne oteplí farby a zvolil som obrazový profil Autumn (jeseň), hoci sa prejaví len na JPG fotografiách. Ale aspoň v hľadáčiku vidím potenciál scény, ktorú chcem zachytiť. Potom je na mne, aby som pri vyvolávaní RAW obrazový profil Autumn napodobil. Mám pár špeciálnych presetov “vylepšujúcich” jesenné farby.






















Technika: Sony A7 III, FE 85/1,4 GM.

Prečo nepoužívam blesk

Bol som na káve s kamarátom Janom. Bavili sme sa samozrejme o fotografovaní. Mimochodom, on teraz fotí Bratislavské hudobné slávnosti. Bavili sme sa aj o fotografovaní svadieb. Pred rokmi som mu poradil, aby používal blesk odrazený od stropu a časť svetla odrazil vstavanou doštičkou. Do očí sa tak dostane iskra. Je to známa technika svietenia a funguje aj dnes. Ale ja som blesky prestal používať už pred pár rokmi. Vlastne žiaden nevlastním, len veľký štúdiový Godox s batériou a softboxom. Ale to nie je ekvivalent bežného externého blesku nasadeného na fotoaparáte. A tu sú dôvody prečo už externý blesk nepoužívam, hoci viem, že niektorým fotografiám by prospel ani nie tak množstvom, ale kvalitou svetla.

  1. Kedysi bolo použitie blesku v interiéri prakticky nutnosťou. Dnes sú fotoaparáty na oveľa vyššej úrovni a zvládajú dobre aj veľmi zlé svetelné podmienky. Výrazný pokrok dosiahol softvér pre spracovanie obrazu. Nedostatok svetla už nie je strašiak.
  2. Blesk niekedy, napriek snahe fotografa, potláča prirodzenú svetelnú atmosféru.
  3. Odkedy fotografujem bezzrkadlovkami, zvykol som si na tichý režim, že niekoho neruším zvukom fotoaparátu. A nechcem rušiť ani nepríjemným blýskaním blesku.
  4. Na niektorých akciách sa vyžaduje, aby fotograf nerušil. Používať mechanickú uzávierku a blesk je zakázané.
  5. Je len málo bezzrkadloviek, u ktorých môžete použiť blesk v režime elektronickej uzávierky.
  6. Pri fotografovaní s bezzrkadlovkou viac využívam sériové zábery, pri ktorých by sa blesk nestačil dobíjať. Aj toho viac nafotím a musel by som mať v zásobe dostatočný počet záložných batérií.
  7. No a posledným dôvodom je moja lenivosť. Blesk mi na fotoaparáte prekáža, v brašni zaberá miesto a keďže bežne fotografujem s dvomi fotoaparátmi, tak by bol môj problém dvojnásobný.

Budúci týždeň bez stĺpčeka

Budúci týždeň ideme s partiou na Liptov, nebudem mať čas pre vás napísať tradičný stĺpček. Ak sa mi podarí niečo pekné nafotiť, v tom nasledujúcom ich publikujem. Ale bez stĺpčeka úplne neostanete. Bude to živnostenský špeciál. Keď som začal podnikať, začal som si písať svoje skúsenosti z toho, čo to obnáša. Nebude to návod, ako sa stať profesionálnym fotografom, ale možno pomôže tým, ktorí zvažujú, že si fotografovaním začnú zarábať (legálne).

Overené i neoverené správy

  • Objavuje sa čoraz viac správ o pripravovanom Canone EOS R6 Mark II. Má mať 24 Mpx stabilizovaný snímač s Dual CMOS AF II, 12 obr./s., 4K/30p a 60p video, Canon Log3, HDR a duálny slot.
  • Budúci mesiac má byť predstavený Fujifilm X-T5. Má mať vnútro z X-H2, čiže 40 Mpx snímač. Naďalej bude mať klasický dizajn, ale vraj už nebude mať možnosť pripojiť batériový grip.
  • Objavili sa obrázky pripravovaného OM System OM-5. Prístroj sa dizajnom nijako nelíši od Olympusu OM-D E-M5 Mark III. Ak nepôjde len o rebranding, zmeny sa budú ukrývať vo vnútri.

Novinky

Nitecore BlowerBaby 2

Nitecore predstavili vylepšené dúchadielko na čistenie techniky ofukovaním. BlowerBaby 2 má oproti svojmu predchodcovi výkonnejší motor, batériu s vyššou kapacitou, 3 nastaviteľné rýchlosti, magnetickú odnímateľnú kefku a zabudované LED svetlo.


https://photo.nitecore.com/product/bb2

AstrHori 40mm F5.6

AstrHori predstavili objektív pre fotoaparáty Fujifilm GFX. Je to ekvivalent 32 mm s manuálnym zaostrovaním. Clona má len 5 lamiel. Pri cene $289 sa dá očakávať, že to nebude žiaden zázrak, skôr kvalitnejší Toy objektív.

https://www.astrhori.com/

TTArtisan 50mm f/1.4 Tilt

Nový objektív od TTArtisan je určený pre bezzrkadlovky Sony s bajonetom E. Umožňuje naklápanie optickej sústavy, čo sa využíva pre dosiahnutie efektu miniatúry, alebo zväčšenie DOF. Cena objektívu je len $199.




https://ttartisan.myshopify.com/products/tilt-50mm-f1-4

Microsoft Surface Pro 9, Surface Laptop 5 a Surface Studio 2 Plus

Microsoft predstavil trojicu nových produktov radu Surface. Surface Pro 9 je prístroj 2 v 1. Môžete si vybrať medzi procesormi Arm a Intel. 13" PixelSense Flow displej má rozlíšenie 2880 x 1920 a podporou obnovovacej frekvencie 120 Hz. Model s novým neurónový procesorom Arm SQ3, dokáže vylepšiť spracovanie fotografií a zvuku. Oba modely začínajú s 8 GB pamäte RAM, ale verzia Intel má 32 GB a variant SQ3 má 16 GB. Oba modely začínajú s 128 GB úložného priestoru. Intel Surface Pro 9 môže mať až 1 TB úložného priestoru, zatiaľ čo model SQ3 je obmedzený na 512 GB. Surface Pro 9 s procesorom Intel začína na 1 000 USD s čipom Intel Core i5, 8 GB pamäte a 128 GB úložného priestoru. Najvyššia verzia Intel Surface Pro 9 stojí 2 600 dolárov. Edícia SQ3 začína na 1 300 USD (8 GB RAM/128 GB úložisko) a pohybuje sa na úrovni 1 900 USD. Novinkou je možnosť vybrať si z niekoľkých farebných variantov.

Surface Laptop 5 sa dodáva vo veľkostiach 13,5" a 15". Najnovšie modely sľubujú až o 50 % lepší výkon ako ich predchodcovia. Surface Laptop 5 môže byť vybavený procesormi Intel 12. generácie Intel a pripojením Thunderbolt 4. Surface Laptop 5 ponúka celodennú výdrž batérie, podporu Dolby Vision IQ, priestorový zvuk Dolby Atmos 3D a nové povrchy z eloxovaného hliníka. Notebook ponúka možnosti 8 GB, 16 GB a 32 GB LPDDR5x RAM a možnosti úložiska 256 GB, 512 GB a 1 TB. 13,5" displej má rozlíšenie 2256 x 1504 (201 PPI) a 15" displej má rozlíšenie 2496 x 1664 (tiež 201 PPI). Displeje sú multidotykové. Webová kamera zostáva trochu sklamaním 720p. 13,5" Microsoft Surface Laptop 5 začína na 1 000 USD a môže stáť až 1 700 USD. 15" verzia sa pohybuje od 1 300 do 2 400 USD.

Microsoft Surface Studio 2 Plus má iba jednu konfiguráciu s 11. generáciou Intel Core i7, 32 GB DDR4 RAM a 1 TB SSD. Cena je 4 299 USD. Ak chcete stylus, klávesnicu a myš v cene, je to 4 499 USD. Nový stolný tablet, okrem výkonnejšieho procesoru, neprináša významnejšie vylepšenia, oproti 4 roky starému modelu Surface Studio 2.

https://www.microsoft.com/sk-sk/surface

Inšpirácia

Reportáž Ruda Baranoviča zo Zámockej ulice

Väčšina z nás začala fotografovať, aby zaznamenala to krásne okolo nás. Asi tak to bolo aj v Rudovom prípade. Je to kamarát, známy a dobrý street a koncertný fotograf. Dokumentuje život Bratislavy, ale aj iných miest. A k životu neodmysliteľne patrí aj smrť. Tentokrát to avšak nebola tá prirodzená, ako keď Rudo zachytil posledné okamihy života Milana Lasicu, pri jeho vystúpení na koncerte. Plné noviny sú správ o tragédii na Zámockej ulici, ktorá zasiahla najmä LGBT komunitu. Tá ukázala, že hoci má strach a trúchli, nebojí sa protestovať. Rudo bol pri tom a tu je jeho fotopríbeh, reportáž z Pochodu za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite.

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=rudolfbaranovic&set=a.634692454795318

Tipy a triky

Jeseň vrcholí. Približne do konca októbra máte čas fotografovať, potom už stromy rýchlo zhodia farebné lístie. Na ePhoto nájdete niekoľko článkov špeciálne venovaných fotografovaniu jesennej krajiny a farieb.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
z80
2022-10-17 07:50:30
Ak bude OM System OM-5 len rebranding, prípadne iba zmena FW, ktorá sa do pôvodného OM-D E-M5 Mark III už nedostane, bude to signál, že melú z posledného.
 
Hanigal
2022-10-17 10:25:20
Karol,
opäť veľká vďaka za článok a fotografie. Potešili. Rád s ním začínam pondelok...
 
ruiger1
2022-10-17 10:44:11
Ahoj Karol.

Vdaka za clanok. Dobre som si pocital. A dakujem za spomenutie mojej malickosti a reportaze, ktoru som spravil, vazim si to.
 
mllpo
2022-10-17 12:44:05
"Vybral som sa naľahko, len so Sony A7 III a FE 85/1,4 GM"
To fakt je toto zostava "naľahko?
 
gytheio
2022-10-17 14:03:47
príspevok od: mllpo
"Vybral som sa naľahko, len so Sony A7 III a FE 85/1,4 GM"
To fakt je toto zostava "naľahko?
Tu nejde o zostavu, ide o to, ze nebral brasnu s dalsimi objektivami.
 
blahoslav J B Art
2022-10-17 21:30:23
ja ked idem nalahko do mesta, beriem len smartfon ... a ked idem s cielenym zamerom fotit ... beriem 2 smartfony
 
blahoslav J B Art
2022-10-17 23:27:01
DSLR ci bezDSLR
https://digiarena.zive.cz/jake-jsou-nejpouzivanejsi-fotoaparaty-v-roce-2022
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2022-10-18 10:31:36
Do mesta si každý so sebou berie peňaženku, kľúče a smartfón. Pokiaľ ide niekto do mesta a chce aj niečo fotografovať (krajinu, portrét, mestský život) si berie fotoaparát. Ak niekto ide na fotenie akcie si berie zo sebou fotovýbavu. Stále sme na stránke, kde sa pri fotení používa fotoaparát a nie smartfón. Pokiaľ narážame pri fotení na obmedzenia systému Micro 4/3, ako môže niekto považovať chytré zariadenie za fotoaparát? Smartfón dokáže fotografovať, ale to z neho nerobí automatický fotoaparát. Pokiaľ kvalitný fotograf napíše v texte:"Vybral som sa naľahko" vie o čom píše.
 
close
2022-10-18 12:33:27
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Do mesta si každý so sebou berie peňaženku, kľúče a smartfón. Pokiaľ ide niekto do mesta a chce aj niečo fotografovať (krajinu, portrét, mestský život) si berie fotoaparát. Ak niekto ide na fotenie akcie si berie zo sebou fotovýbavu. Stále sme na stránke, kde sa pri fotení používa fotoaparát a nie smartfón. Pokiaľ narážame pri fotení na obmedzenia systému Micro 4/3, ako môže niekto považovať chytré zariadenie za fotoaparát? Smartfón dokáže fotografovať, ale to z neho nerobí automatický fotoaparát. Pokiaľ kvalitný fotograf napíše v texte:"Vybral som sa naľahko" vie o čom píše.
Živý dôkaz že chlap si peňaženku nekupuje skôr ako sa rozpadne, alebo ak ju dostane na sviatok inak si neviem vysvetliť k inak tak peknej a elegantnej koženej zostave takú hnusobu so suchým zipsom
 
JohnNewton
2022-10-18 13:45:57
príspevok od: close
Živý dôkaz že chlap si peňaženku nekupuje skôr ako sa rozpadne, alebo ak ju dostane na sviatok inak si neviem vysvetliť k inak tak peknej a elegantnej koženej zostave takú hnusobu so suchým zipsom
To je hlod ako zo "smotánky", ešte topánky z krokodílej kože 😂
 
gytheio
2022-10-18 13:57:17
príspevok od: blahoslav J B Art
DSLR ci bezDSLR
https://digiarena.zive.cz/jake-jsou-nejpouzivanejsi-fotoaparaty-v-roce-2022
niekto pre koho je vaha a velkost na prvom mieste nie je fotograf
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2022-10-18 22:12:24
príspevok od: close
Živý dôkaz že chlap si peňaženku nekupuje skôr ako sa rozpadne, alebo ak ju dostane na sviatok inak si neviem vysvetliť k inak tak peknej a elegantnej koženej zostave takú hnusobu so suchým zipsom
To bol dar a mám k tej peňaženke vytvorený citový vzťah. Mám ju od človeka, ktorý je môjmu srdcu veľmi blízky. Mám aj klasickú koženú peňaženku. Je ale pravda, že mám niektoré obľúbené veci, ktoré slúžia až do doby ich rozpadnutia.
 
close
2022-10-19 14:33:29
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
To bol dar a mám k tej peňaženke vytvorený citový vzťah. Mám ju od človeka, ktorý je môjmu srdcu veľmi blízky. Mám aj klasickú koženú peňaženku. Je ale pravda, že mám niektoré obľúbené veci, ktoré slúžia až do doby ich rozpadnutia.
Aj som si myslel že v tom môže hrať ešte táto tretia možnosť ktorú som nespomenul
 
fatality
2022-10-19 21:16:17
príspevok od: close
Živý dôkaz že chlap si peňaženku nekupuje skôr ako sa rozpadne, alebo ak ju dostane na sviatok inak si neviem vysvetliť k inak tak peknej a elegantnej koženej zostave takú hnusobu so suchým zipsom
Zdenko evidentne investuje len do fototechniky.. ..nasvedcuje tomu aj ten prehistoricky smartphone s vrecuskom ako obalom
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2022-10-20 11:19:55
príspevok od: fatality
Zdenko evidentne investuje len do fototechniky.. ..nasvedcuje tomu aj ten prehistoricky smartphone s vrecuskom ako obalom
Pred rokom 2016 som svoje fotografické zameranie nijak zásadne nešpecifikoval. Rokom 2016 došlo ku zmene smerom ku portrétnej a svadobnej fotografii. Za týmto účelom nasledovalo v roku 2017 zakúpenie zrkadlovky Nikon D850. Ku 50mm ohnisku nasledovalo zakúpenie Nikonu 24-70 a neskôr Tamronu 70-200. O rok bol dokúpení ako druhe telo Nikon D4. S touto zostavou som fotografoval do roku 2020. V tom istom roku som kvôli lepšiemu obrazu pri vysokých citlivostiach ISO kvôli svadobnému foteniu nahradil Nikon D4 modelom Nikon D780. Ku koncu toho roku som prešiel k bezzrkadlvkám (Nikon Z6II a neskôr Fujifilm XT4) a k objektívom Nikon Z 24-70S, Nikon Z85S a Fujifilm 16-55. Kvôli jednote celého systému v tomto roku došlo k obmene a Fujifilm XT4 nahradil Nikon Z6II a týmto sa kruh uzatvoril. V priebehu týchto rokov som sa zbavil Tamronu 70-200, ale v decembri ma čaká svadobné fotenie, kde sa mladomanželia chcú fotografovať na koňoch a tu je ohnisko 70-200 lepšia voľba ako 85mm. Čaká ma teda opätovné zakúpenie tohto ohniska. Svoju fotografickú výbavu prispôsobujem potrebám môjho fotografovania. Komfort bezzrkadlového systému je oproti zrkadlovkám nesmierni a došlo tak ku zmene systému, čo si postupne vyžiadalo aj zmenu optiky. Smartfón používam výlučne na telefonovanie, posielanie SMS, messenger, instagram a apgrejd nie je potrebný, pretože na fotografickú tvorbu to nemá žiadny vplyv. Môj 5 ročný smartfón tak budem používať až do doby jeho rozpadnutia a aktuálne púzdro je dočasné riešenie, lebo pôvodne plastové ochranné púzdro sa postupne rozpadlo. Rád sa bavím o fototechnike a pre mňa je to zaujímavejšie, ako baviť sa o topografii. Fotografia môže byť dobrá, niekde na pol ceste alebo zlá. Časom fotogram sám zistí podľa dostupnej literatúry, ako na tom je a nepotrebujem tak túto tému preberať. Fotografická technika sa na rozdiel od fotografie neustále vyvíja a je rozumné na to reagovať a postupne sa prispôsobovať daným podmienkam. V zimnom období nepotrebujem svoj kabát meniť a tak používam ten istý už siedmi rok a minulý rok si toho asi rodina všimla a kúpila mi nový kabát, ale i napriek tomu svoj starý kabát ešte používam. Ak by si to ale fotografa práca vyžadovala, menil by som starý kabát za nový častejšie.
 
z80
2022-10-20 17:50:30
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Pred rokom 2016 som svoje fotografické zameranie nijak zásadne nešpecifikoval. Rokom 2016 došlo ku zmene smerom ku portrétnej a svadobnej fotografii. Za týmto účelom nasledovalo v roku 2017 zakúpenie zrkadlovky Nikon D850. Ku 50mm ohnisku nasledovalo zakúpenie Nikonu 24-70 a neskôr Tamronu 70-200. O rok bol dokúpení ako druhe telo Nikon D4. S touto zostavou som fotografoval do roku 2020. V tom istom roku som kvôli lepšiemu obrazu pri vysokých citlivostiach ISO kvôli svadobnému foteniu nahradil Nikon D4 modelom Nikon D780. Ku koncu toho roku som prešiel k bezzrkadlvkám (Nikon Z6II a neskôr Fujifilm XT4) a k objektívom Nikon Z 24-70S, Nikon Z85S a Fujifilm 16-55. Kvôli jednote celého systému v tomto roku došlo k obmene a Fujifilm XT4 nahradil Nikon Z6II a týmto sa kruh uzatvoril. V priebehu týchto rokov som sa zbavil Tamronu 70-200, ale v decembri ma čaká svadobné fotenie, kde sa mladomanželia chcú fotografovať na koňoch a tu je ohnisko 70-200 lepšia voľba ako 85mm. Čaká ma teda opätovné zakúpenie tohto ohniska. Svoju fotografickú výbavu prispôsobujem potrebám môjho fotografovania. Komfort bezzrkadlového systému je oproti zrkadlovkám nesmierni a došlo tak ku zmene systému, čo si postupne vyžiadalo aj zmenu optiky. Smartfón používam výlučne na telefonovanie, posielanie SMS, messenger, instagram a apgrejd nie je potrebný, pretože na fotografickú tvorbu to nemá žiadny vplyv. Môj 5 ročný smartfón tak budem používať až do doby jeho rozpadnutia a aktuálne púzdro je dočasné riešenie, lebo pôvodne plastové ochranné púzdro sa postupne rozpadlo. Rád sa bavím o fototechnike a pre mňa je to zaujímavejšie, ako baviť sa o topografii. Fotografia môže byť dobrá, niekde na pol ceste alebo zlá. Časom fotogram sám zistí podľa dostupnej literatúry, ako na tom je a nepotrebujem tak túto tému preberať. Fotografická technika sa na rozdiel od fotografie neustále vyvíja a je rozumné na to reagovať a postupne sa prispôsobovať daným podmienkam. V zimnom období nepotrebujem svoj kabát meniť a tak používam ten istý už siedmi rok a minulý rok si toho asi rodina všimla a kúpila mi nový kabát, ale i napriek tomu svoj starý kabát ešte používam. Ak by si to ale fotografa práca vyžadovala, menil by som starý kabát za nový častejšie.
Pri 5 ročnom smartfóne bacha na to, že už na neho nebudú bezpečnostné aktualizácie. Ak je na smartfóne banková aplikácia alebo niečo podobné, predstavuje to riziko.
 
fatality
2022-10-21 09:41:23
príspevok od: z80
Pri 5 ročnom smartfóne bacha na to, že už na neho nebudú bezpečnostné aktualizácie. Ak je na smartfóne banková aplikácia alebo niečo podobné, predstavuje to riziko.
Vobec si sa nemusel takto rozpisovat bolo to len take pousmiatie(najma nad tym vrecuskom,ktore uz nevidavam ani u dochodcov,alebo prvacikov a
nie vysmievanie..lebo..vysmievat sa takymto veciam nemoze clovek, ktory
pouziva mobil, ktory vidis na obrazku dole .. kedysi som si povedal,
vymenim ho, az ked sa pokazi..a on sa nechce pokazit uz 15ty rok (viem to uplne presne, lebo som "s nim" o rok dlhsie, nez so svojou manzelkou ).
Samozrejme mam uz aj smartphone(koli dronu,mailom,aplikaciam,atd) ale tuto Sony Ericsson raritku stale "zivim"..aj zo zvedavosti, dokedy vydrzi..
 
z80
2022-10-21 09:56:05
príspevok od: fatality
Vobec si sa nemusel takto rozpisovat bolo to len take pousmiatie(najma nad tym vrecuskom,ktore uz nevidavam ani u dochodcov,alebo prvacikov a
nie vysmievanie..lebo..vysmievat sa takymto veciam nemoze clovek, ktory
pouziva mobil, ktory vidis na obrazku dole .. kedysi som si povedal,
vymenim ho, az ked sa pokazi..a on sa nechce pokazit uz 15ty rok (viem to uplne presne, lebo som "s nim" o rok dlhsie, nez so svojou manzelkou ).
Samozrejme mam uz aj smartphone(koli dronu,mailom,aplikaciam,atd) ale tuto Sony Ericsson raritku stale "zivim"..aj zo zvedavosti, dokedy vydrzi..
Tiež som donedávna používal nejakú "blbú" Nokiu. Až CovidPass pred pár rokmi ma donútil prejsť plnohodnotne na smartfón. V každom prípade, na takýchto blbých telefónoch banková aplikácia asi nebude Častokrát nie sú zapnuté ani dáta. Riziko napadnutia je minimálne.
 
Porubo
2022-10-21 10:58:53
príspevok od: z80
Tiež som donedávna používal nejakú "blbú" Nokiu. Až CovidPass pred pár rokmi ma donútil prejsť plnohodnotne na smartfón. V každom prípade, na takýchto blbých telefónoch banková aplikácia asi nebude Častokrát nie sú zapnuté ani dáta. Riziko napadnutia je minimálne.
Nerozumiem slovu "donutil". Problem je ze ludia hromadne posluchaju "Boha-vladu". Vidis Ja som si nic take neinstaloval na firemny mobil (sukromny mam tzv. dumb phone asi 10 rokov stary). Odmietam segregaciu ludi! Kebyze ludia odmietaju poslusnost vladam "Bohovi- vlade" a konaju vylucne podla svojho svedomia, tak tu nemame nielen segregaciu, ale ani svetove vojny.
 
Porubo
2022-10-21 11:01:50
príspevok od: z80
Pri 5 ročnom smartfóne bacha na to, že už na neho nebudú bezpečnostné aktualizácie. Ak je na smartfóne banková aplikácia alebo niečo podobné, predstavuje to riziko.
Troska som guglil a mas asi pravdu. Pride mi to chore, na jednej strane akoze setrime prirodu a nemame kupovat plastove slamky (nahubky vsak uz ano...), na druhej mobil ma byt zastaraly po par rokoch. To je chore! Vsak taky mobil by mal vydrzat aj zo 10 rokov, a nie ze ma softverovu podporu len par rokov. Tato dvojtvarnost spolocnosti (ohladom tzv. setrenia a nevytvarania zbytocneho odpadu) ma ale neprekvapuje.
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2022-10-21 11:03:21
príspevok od: fatality
Vobec si sa nemusel takto rozpisovat bolo to len take pousmiatie(najma nad tym vrecuskom,ktore uz nevidavam ani u dochodcov,alebo prvacikov a
nie vysmievanie..lebo..vysmievat sa takymto veciam nemoze clovek, ktory
pouziva mobil, ktory vidis na obrazku dole .. kedysi som si povedal,
vymenim ho, az ked sa pokazi..a on sa nechce pokazit uz 15ty rok (viem to uplne presne, lebo som "s nim" o rok dlhsie, nez so svojou manzelkou ).
Samozrejme mam uz aj smartphone(koli dronu,mailom,aplikaciam,atd) ale tuto Sony Ericsson raritku stale "zivim"..aj zo zvedavosti, dokedy vydrzi..
To som rád, že nie som jediný. Smartfón, ktorý používam už prežil pád na koľajnice, pád zo schodov, do mláky a na to, že nie je utesnený si vedie dobre. Možno dosť pomáha, že je celokovový. Skôr mám dilemu, či sa tešiť na nástupcu Nikonu Z6II? Na to, čo potrebujem mi vlastné bohaté stačí. Je to prvá bezzrkadlovka čo vlastním a uvažovať o kúpe nástupcu len preto, že bude lepší je asi blbosť. Dosť mi vadí výdrž batérie na jedno nabitie no neviem, či by sa to u jeho nástupcu nejak dramaticky posunulo smerom na hor. Je možnosť dokúpiť battery grip, ale tým sa stratí výhoda malých rozmerov. U zrkadloviek takáto dilema nebola.
 
gytheio
2022-10-21 14:07:03
príspevok od: Porubo
Troska som guglil a mas asi pravdu. Pride mi to chore, na jednej strane akoze setrime prirodu a nemame kupovat plastove slamky (nahubky vsak uz ano...), na druhej mobil ma byt zastaraly po par rokoch. To je chore! Vsak taky mobil by mal vydrzat aj zo 10 rokov, a nie ze ma softverovu podporu len par rokov. Tato dvojtvarnost spolocnosti (ohladom tzv. setrenia a nevytvarania zbytocneho odpadu) ma ale neprekvapuje.
System je tak nastaveny, keby sme mali telefony 10 rokov auta 30 iba dobijacie baterie kabat 20 rokov... Mali by sme ovela horsiu zivotnu uroven ako mame. Stavkuje a demonstruje sa za vyssie platy, kde ma tento svet zobrat na to aby ukojil nase potreby? Musi sa vsetko rychlejsie obmienat.
 
JohnNewton
2022-10-23 13:59:58
príspevok od: gytheio
System je tak nastaveny, keby sme mali telefony 10 rokov auta 30 iba dobijacie baterie kabat 20 rokov... Mali by sme ovela horsiu zivotnu uroven ako mame. Stavkuje a demonstruje sa za vyssie platy, kde ma tento svet zobrat na to aby ukojil nase potreby? Musi sa vsetko rychlejsie obmienat.
Nie že by mi to bol sympatický postup, ale konštatuješ to správne..
 
gytheio
2022-10-23 15:18:39
príspevok od: JohnNewton
Nie že by mi to bol sympatický postup, ale konštatuješ to správne..
Logicky keby sme menili auta kazdych 30 rokov telefony 10 rokov atd. stredna trieda by neexistovala a vo svete by bol hladomor vojny na tejto planete by boli takou samozrejmostou akou je, ze si mozme menit smartfon kazde dva roky... Sice priroda by bola v ovela lepsej kondicii ale ruku na srdce, kto by chcel zit bez teplej vody dovolenky...
Volakedy som bol tiez triedic odpadu ekolog, teraz ked vidim tu usoplenu Gretu mam chut podpalit les.
 
JohnNewton
2022-10-23 15:28:09
Neblbni, teraz zatýkali hasičov, čo najprv zapálili a potom hasili 😁
 
JohnNewton
2022-10-23 15:31:26
https://www.noviny.sk/krimi/704613-hasici-podpalaci-mieria-do-vazby-sud-zvratil-povodne-rozhodnutie
 
z80
2022-10-24 07:56:25
príspevok od: Porubo
Nerozumiem slovu "donutil". Problem je ze ludia hromadne posluchaju "Boha-vladu". Vidis Ja som si nic take neinstaloval na firemny mobil (sukromny mam tzv. dumb phone asi 10 rokov stary). Odmietam segregaciu ludi! Kebyze ludia odmietaju poslusnost vladam "Bohovi- vlade" a konaju vylucne podla svojho svedomia, tak tu nemame nielen segregaciu, ale ani svetove vojny.
To je síce pravda ale vráťme sa do reality. Kľúče od basy (a všetky ostatné inštitúcie, ktoré k nej vedú) má v rukách (bohužiaľ) štát.
 
gytheio
2022-10-24 08:40:33
príspevok od: Porubo
Nerozumiem slovu "donutil". Problem je ze ludia hromadne posluchaju "Boha-vladu". Vidis Ja som si nic take neinstaloval na firemny mobil (sukromny mam tzv. dumb phone asi 10 rokov stary). Odmietam segregaciu ludi! Kebyze ludia odmietaju poslusnost vladam "Bohovi- vlade" a konaju vylucne podla svojho svedomia, tak tu nemame nielen segregaciu, ale ani svetove vojny.
Keby ludia odmietli posluchat bolo by to vsetko ovela horsie, viac vojen nekontrolovatelna anarchia. ludia by sa vrazdili pre krajec chleba. Tie vlady ten system je tu prave preto aby sa to vsetko udrzalo na uzde. Vsetkemu by vladli ozbrojene gangy ktore by doslova polovali na ostatnych, ked ide o prezitie masovo by sa vrazdilo.
Budme radi, ze si zijeme ako v raji, aj ked nie vsetko je idealne ale oproti tomu co by bolo keby nebol system, zijeme v raji...
 
JohnNewton
2022-10-24 08:46:08
príspevok od: Porubo
Nerozumiem slovu "donutil". Problem je ze ludia hromadne posluchaju "Boha-vladu". Vidis Ja som si nic take neinstaloval na firemny mobil (sukromny mam tzv. dumb phone asi 10 rokov stary). Odmietam segregaciu ludi! Kebyze ludia odmietaju poslusnost vladam "Bohovi- vlade" a konaju vylucne podla svojho svedomia, tak tu nemame nielen segregaciu, ale ani svetove vojny.
Slušne naivna a utopistická predstava. Zvlášť v krajine kde viac ako 50% obyvateľov verí rôznym konšpiráciám. Pre porovnanie Dánsko, 6,7 %, ale pocit výnimočnosti stredu galaxie nám nechýba😁
 
gytheio
2022-10-24 09:18:36
príspevok od: JohnNewton
Slušne naivna a utopistická predstava. Zvlášť v krajine kde viac ako 50% obyvateľov verí rôznym konšpiráciám. Pre porovnanie Dánsko, 6,7 %, ale pocit výnimočnosti stredu galaxie nám nechýba😁
Najhorsia je nevedomost naivita, nadava sa demokraciu vladu ceny v obchodoch... Drviva vacsina ludi na Slovensku vobec netusi aka chudoba je vo svete, vobec si nevedia predstavit ako zle ziju inde vo svete.
Fico Pellegriny Matovic Kollar... su to paraziti s tym nic nenarobime, mozme byt radi, ze tu nemame mega parazita Orbana, ale urcite som si isty v tom, ze zit na Slovensku alebo v Europe je privilegium, vyhra v loterii.
 
Porubo
2022-10-25 16:23:34
príspevok od: gytheio
Keby ludia odmietli posluchat bolo by to vsetko ovela horsie, viac vojen nekontrolovatelna anarchia. ludia by sa vrazdili pre krajec chleba. Tie vlady ten system je tu prave preto aby sa to vsetko udrzalo na uzde. Vsetkemu by vladli ozbrojene gangy ktore by doslova polovali na ostatnych, ked ide o prezitie masovo by sa vrazdilo.
Budme radi, ze si zijeme ako v raji, aj ked nie vsetko je idealne ale oproti tomu co by bolo keby nebol system, zijeme v raji...
Sice uz vcera som na to dosiel, ale bal som sa to hned napisat, aby mi niekto neukradol prvenstvo v rozrieseni tisicrocnej teologickej zahady:
Takze ak Adam a Eva zili v takom Raji, ako My dnes, tak sa niet co cudovat ze sa ponahlali aby hned nieco vyparatili aby mohli byt vyhnani z Raja. Div si nohy nedolamali aby zjedli ovocie zo zakazaneho stromu, a aku museli mat ulavu ked sa nemohli vratit, ba aj este kvoli tomu to strazili cherubini.
A ze preco spravili "taku chybu". Dik za vysvetlenie, ak Raj bol v takom istom stave ako sucasne Slovensko, tak je to hned jasne!
 
JohnNewton
2022-10-25 18:34:27
Nepoplietol si si web, tu asi nie sú študovaní teológovia?
Mal som strýka farára a ŠtB áka zároveň, ale už sa nedozviem ako to boh a jeho riadiaci dôstojník vidia 😁
 
gytheio
2022-10-25 19:07:10
príspevok od: Porubo
Sice uz vcera som na to dosiel, ale bal som sa to hned napisat, aby mi niekto neukradol prvenstvo v rozrieseni tisicrocnej teologickej zahady:
Takze ak Adam a Eva zili v takom Raji, ako My dnes, tak sa niet co cudovat ze sa ponahlali aby hned nieco vyparatili aby mohli byt vyhnani z Raja. Div si nohy nedolamali aby zjedli ovocie zo zakazaneho stromu, a aku museli mat ulavu ked sa nemohli vratit, ba aj este kvoli tomu to strazili cherubini.
A ze preco spravili "taku chybu". Dik za vysvetlenie, ak Raj bol v takom istom stave ako sucasne Slovensko, tak je to hned jasne!
A v akom stave je to Slovensko, rad si pokecam o tom. Prosim ta len nie o politike.
 
blahoslav J B Art
2022-10-25 19:09:17
príspevok od: Porubo
Sice uz vcera som na to dosiel, ale bal som sa to hned napisat, aby mi niekto neukradol prvenstvo v rozrieseni tisicrocnej teologickej zahady:
Takze ak Adam a Eva zili v takom Raji, ako My dnes, tak sa niet co cudovat ze sa ponahlali aby hned nieco vyparatili aby mohli byt vyhnani z Raja. Div si nohy nedolamali aby zjedli ovocie zo zakazaneho stromu, a aku museli mat ulavu ked sa nemohli vratit, ba aj este kvoli tomu to strazili cherubini.
A ze preco spravili "taku chybu". Dik za vysvetlenie, ak Raj bol v takom istom stave ako sucasne Slovensko, tak je to hned jasne!
tu mam fotku Adam a Eva, vyhnanie z raja
www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/562088/adam-a-eva-vyhnanie-z-raja/?s=photos

analogiu vidim napriklad v tom, ze nejaky fotograf ma vsetku vybavu, co k svojim fotkam potrebuje ... ale aj tak vymysla, ci by nemal kupit este nieco lepsie ... to je nieco ako trvalo urdzatelny rozvoj
 
JohnNewton
2022-10-26 08:59:59
príspevok od: gytheio
A v akom stave je to Slovensko, rad si pokecam o tom. Prosim ta len nie o politike.
Na to, aká je táto spoločnosť nadmieru zaostalá v mnohých smeroch, si tu žijeme prekvapivo dobre😊
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia