Hore

Fotostĺpček 46/2022

Tento mesiac mám samé workshopy. Hlavne Lightroom a OM SYSTEM. Takmer nemám čas fotografovať.

Okolie Borinky

Pár záberov som urobil popri individuálnom školení v Borinke. Býva tam kamarát, ktorého manželka sa rozhodla začať fotografovať. V Borinke bývajú krátko a tak sme všetci boli prekvapení, aké krásy sme  objavili v blízkom okolí.















Technika: OM SYSTEM OM-1, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO







Technika: iPhone 12 Pro Max

Svetlo, tieň, tvary a štruktúry

Po sérii workshopov, na ktorých som toho narozprával ako nikdy doteraz, som mal konečne aj voľný deň. Vrchol jesene máme za sebou a tak som sa nevybral do prírody, ani do žiadneho parku, či na cintorín. Vlastne som nemal žiaden plán, zobral som foťák a vyrazil do mesta. Kvôli posunu času je slnko nízko už krátko po obede. Má to jedno plus, kvôli dlhým tieňom nemusím čakať až do večera.
















Technika: Sony A7 III, FE 85/1,4 GM

Overené i neoverené správy

  • Sigma si nechala patentovať dva MFT objektívy, 14/1,4 a 20/1,4.
  • https://www.canonrumors.com/ má nový dizajn.
  • Canon EOS R1 vraj nebude predstavený skôr ako v roku 2024.
  • Začína sa viac šepkať o Nikone Z8. Vraj má prísť v máji 2023. Jeden zdroj píše o tom, že má vyzerať ako Z6/Z7 a má mať snímač z Z9, druhý hovorí o tom, že má mať rovnaký 61 Mpx snímač, ako Sony A7R V.
  • Sony A9III možno bude predstavený začiatkom roka 2023. Vybraný fotografi ho vraj dostanú na testovanie počas svetového pohára FIFA a ázijských hier.
  • Apple iCloud Photos si môžete spustiť už aj pod Windows 11.
  • Populárny video editor LumaFusion spustíte aj na zariadeniach s Androidom a OS Chrome.
  • Panasonic S5 Mark II má byť drahší, ako súčasný model. Predstavený má byť začiatkom roka na CP+. S1 Mark II má byť predstavený až v 3. štvrťroku 2023.
  • DaVinci Resolve 18.1 pridáva podporu vertikálneho videa, uzamknutie časovej osi, nové zvukové nástroje poháňané AI a množstvo ďalších noviniek.

Novinky

Pentax KF

Posledný mohykán v kategórii výroby DSLR, Pentax, predstavil novú APS-C zrkadlovku KF. Je to mierne vylepšený model K-70. Medzi vylepšenia patrí otočný displej, nové obrazové režimy a prístroj prešiel malou odtučňovacou kúrou. Fotoaparát sa začne predávať koncom novembra za €949,99. Limitované edície Crystal Blue a Crystal White za €999,99. Fotoaparát je osadený stabilizovaným 24 Mpx APS-C snímačom, je utesnený a hľadáčik pokrýva 100% snímaného obrazu.



https://pentax.eu/products/pentax-kf

Leitz Phone 2

Leica predstavila svoj druhý smartfón. Je to rebrendovaný Sharp Aquos R7. Prístroj je osadený 1” 47,2 Mpx CMOS snímačom a objektívom 19/1,9 (ekvivalent 35 mm). Poháňaný je čipsetom Snapdragon 8 Gen 1. Displej je 6,6” OLED. Okrem optiky Leica dodala aj špeciálne obrazové režimy. Cena je $1,580, mobil sa však predáva len v Japonsku.

https://leica-camera.com/en-US/World-of-Leica/Leitz-Phone-2

Affinity Photo 2

Affinity Photo je obľúbenou alternatívou Photoshopu. Teraz sa program dočkal významného prepracovania. Asi najzaujímavejšou novinkou je nedeštruktívne spracovanie RAW v module RAW Develop, čo je alternatíva Adobe Camera Raw. Vylepšené sú funkcie vrstiev, maskovania, retušovania, štetce a pribudla funkcia focus stacking. Affinity Photo 2 je k dispozícii pre macOS, Windows a iPad.



https://affinity.serif.com/en-us/photo/

Capture One Pro 23

Významným vylepšením prešiel aj RAW konvertor Capture One Pro. Medzi šesť zásadných noviniek patria inteligentné automatické úpravy, vylepšené triedenie fotografií, funkcia vrstiev, možnosť editovať čas snímania, zmena dizajnu albumov a Capture Live pre všetkých užívateľov zdarma.

https://www.captureone.com/en/products/capture-one-pro

ACDSee Photo Studio Mac 9

Aj ACDSee prišlo s vylepšením svojho programu. Prináša AI detekciu tvárí, nový panel presetov, histórie, snapshotov a niekoľko drobných vylepšení.


https://www.acdsee.com/en/products/photo-studio-mac/

https://www.acdsee.com/en/mac/whats-new/

Inšpirácia

PEAK DESIGN vs HEIPI

Priznám sa, statív od Peak Design ma nezaujal. Áno je krásny, ale kompaktnosť a dizajn sú na úkor funkcionality a naviac je príšerne drahý. Je však populárny a preto neprekvapí, že má napodobňovateľov. Jedným z nich je statív HEIPI, ktorý bol úspešne predstavený na Kickstarteri. YouTube kanál The Slanted Lens obidva statívy porovnal. Ako to dopadlo?


https://www.kickstarter.com/projects/heipi/most-lightweight-and-compact-3-in-1-travel-tripod

Dámy, viete zbaliť fototechniku na cesty?

Ženy si na cesty berú viac vecí ako muži. Laura BC im môže s balením pomôcť. Pozrite sa, ako si zabalí fototechniku a osobné veci tak, aby do lietadla nastupovala len s Carry-On batožinou.


Tipy a triky

Colorgrading v Lightroome


https://sightseeingstan.com/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované