Hore

Fotostĺpček 46/2023

Posledný jesenný výlet na Myjavu sa vydaril. Otestoval som na ňom nový plnoformátový retro Nikon Z f.

Z archívu: Viking

V zime roku 2017 nasnežilo v Bratislave pomerne hojne v jeden deň. S Petrom Rainhardom Hricákom a vtedy ešte jeho priateľkou, teraz už manželkou, sme to bleskovo využili a vyrazili do sadu Janka Kráľa. Fotografoval som so Sony A7 II a objektívom Zeiss 85/1,8 Batis.













Spomienky na jeseň

Táto jeseň je nekonečná. Stromy, ktorých listy po iné roky dávno už opadali, sú niekedy ešte zelené. Zvyčajne to býva posledný októbrový týždeň, kedy jeseň vrcholí. Babie leto sa však už nevráti a moje jesenné fotenia pravdepodobne skončili. Vybral som pár záberov, ktoré som nafotil na svojich prechádzkach, aby sme ešte chvíľu mohli vychutnávať hrejivú atmosféru jesene.














Myjava a okolie

S bandou sme vyrazili na výlet. Cieľom bola Myjava a okolie. Využil som to na testovanie nového Nikonu Z f. Špeciálne som si vyžiadal univerzálny cestovateľský objektív 24-200 mm, ktorý sa mi osvedčil už dávnejšie.




















Overené i neoverené správy

  • V prvých mesiacoch roku 2024 by vraj mal Fujifilm predstaviť niekoľko nových fotoaparátov. Najtúžobnejšie sa očakáva nástupca X100 V.
  • V prvej polovici budúceho roku by vraj mal Canon predstaviť 4 prime objektívy radu “L”: Canon RF 14mm f/1.4L USM, Canon RF 24mm f/1.4L IS USM, Canon RF 28mm f/1.4L IS USM a Canon RF 35mm f/1.4L IS USM. Všetky tieto štyri nové objektívy vraj budú mať v sebe úplne novú technológiu.
  • Podľa najnovších správ, pripravované fotoaparáty Canon, medzi ktoré patrí vlajková loď bezzrkadloviek Canon R1 a Canon R5 Mark 2, nebudú používať snímač Global Shutter.
  • Podľa najnovších zvestí môže spoločnosť Nikon oznámiť fotoaparát Nikon Z9H s globálnou uzávierkou. Názov ešte nie je potvrdený, ale existuje veľká možnosť, že pred olympijskými hrami, ktoré sú v prvom štvrťroku 2024, ponúkne Nikon vysokorýchlostný stroj s globálnou uzávierkou.
  • Spoločnosť Sony Japan zverejnila túto tabuľku. Objektívy s označením "*1" dostanú v decembri aktualizáciu firmvéru, aby boli kompatibilné s A9III. Zatiaľ čo objektívy s označením "*2" budú mať vždy hodnotu clony, ktorá je pevne nastavená na hodnotu clony nastavenú pre prvý záber. Kompatibilita sa týka vysokorýchlostného sériového snímania.


Novinky

Sigma 70-200mm F2.8 DG DN OS | Sports

Spoločnosť Sigma predstavila objektív 70-200 mm F2,8 DG DN OS pre full-frame fotoaparáty Sony s bajonetom E a fotoaparáty Leica, Sigma a Panasonic s bajonetom L.

70-200 mm má konštrukciu s vnútorným zaostrovaním a patrí do série "športových" objektívov spoločnosti. Využíva dva lineárne pohony "High-response" na pohon dvoch zaostrovacích skupín. Vďaka tomu objektív dosahuje minimálnu zaostrovaciu vzdialenosť 65 cm pri najširšej ohniskovej vzdialenosti a 100 cm na dlhom konci.

Spoločnosť Sigma tvrdí, že interné zaostrovanie a interný zoom spôsobujú minimálnu zmenu ťažiska počas prevádzky, čo uľahčuje používanie na gimbale. Tvrdí tiež, že na oboch koncoch zoomu bolo minimalizované dýchanie pri zaostrovaní a že je k dispozícii clonový krúžok, ktorý možno deklinovať, aby sa umožnili plynulé prechody.

Objektív váži 1345 g vo vyhotovení s bajonetom L a o 10 g menej v prípade bajonetu E. Obsahuje odnímateľnú statívovú päticu kompatibilnú so systémom Arca-Swiss a slnečnú clonu vyrobenú z plastu vystuženého uhlíkovými vláknami.

Objektív bude k dispozícii od 7. decembra 2023 za odporúčanú cenu 1499 USD, čím je výrazne lacnejší ako ekvivalentný objektív Sony alebo Panasonic a Leica.



https://www.sigmaphoto.com/70-200mm-f2-8-dg-dn-os-s

Pentax WG-90

Spoločnosť Ricoh oznámila model WG-90, ktorý je aktualizáciou série odolných kompaktných fotoaparátov WG. Veľkou zmenou je, že WG-90 sa vrátil k označovaniu Pentax. Podľa spoločnosti Ricoh bola zmena označenia zameraná na využitie povesti spoločnosti Pentax, ktorá "vyvíja prachotesné, vodotesné a poveternostným vplyvom odolné produkty".

Model WG-90 je navrhnutý ako odolný a vodotesný s objektívom s ekvivalentom 28 mm až 140 mm s 5-násobným optickým zoomom a integrovaným prstencovým svetlom. Je postavený okolo 16MP snímača BSI CMOS typu 1/2,3 (6,17 x 4,55 mm). Uvádza sa odolnosť voči vode do hĺbky 14 m, nárazuvzdornosť proti pádu z výšky 1,6 m a mrazuvzdornosť pri teplotách do -10 °C.

Model WG-90 je k dispozícii v dvoch nových farbách: modrej a "klasickej" čiernej.

https://pentax.eu/products/pentax-wg-90

SmallRig FreeRover AP-100

Súprava fotostatívu SmallRig FreeRover Carbon Fiber AP-100 je ľahký a kompaktný cestovný statív s rýchloupínacími nohami FreeSpeed pre jednoduché nastavenie.

Je vyrobený z 1,2 mm hrubých uhlíkových vlákien, je stabilný a zároveň ľahký. Rýchlo nastaviteľný stredový stĺpik má odnímateľný krátky stĺpik na fotografovanie z minimálnej výšky.

Obrátená guľová hlava umožňuje prenosnejšiu konštrukciu a podporuje vertikálne snímanie. S nosnosťou 8 kg je vhodný aj ťažšiu výbavu.

Statív má otvory na silikónové podložky nôh so skrytými hrotmi na všestranné použitie v teréne a dá sa k nemu pripojiť rôznorodé príslušenstvo. Cena je 239 USD.




https://www.smallrig.com/smallrig-FreeRover-Carbon-Fiber-Photo-Tripod-Kit-AP-100-4353.html

Hobolite Mini-X a LiteDock-X

Spoločnosť Hobolite tvrdí, že jej nová séria osvetľovacích riešení X je prvá, ktorá je určená pre fotografov a kameramanov pracujúcich v "extrémnych" prostrediach. Nové zariadenia Mini-X a LiteDock-X majú stupeň krytia IP54 a odolávajú aj nízkym teplotám do -10°C.

Mini-X je 20W dvojfarebné kontinuálne LED svetlo, ktoré vyzerá ako prepracovaná verzia Mini LED, ktorá bola uvedená na trh začiatkom tohto roka. Poskytuje nastavenie teploty v rozsahu od 2 700°K do 6 500°K, pričom spoločnosť Hobolite sľubuje "vynikajúce CRI", a to za zaostriteľnou šošovkou, ktorá umožňuje fotografom a filmárom nastaviť lúč od 15-stupňového bodového svetla až po 45-stupňový reflektor.

Hlava svetla váži menej ako jeden kilogram a je vybavená ovládacími gombíkmi, ktoré sú navrhnuté tak, aby sa svetlo dalo ľahko nastaviť aj v rukaviciach. Treba poznamenať, že gombíky sú dosť podobné tým, ktoré sa nachádzajú na štandardnom modeli Mini, hoci sa zdajú byť vyššie.

Spoločnosť Hobolite uvádza, že magnetický montážny systém umožňuje rýchle a jednoduché pripevnenie a odpojenie príslušenstva, ako je kopula difúzora alebo gélové farebné filtre, a to aj v nehostinnom prostredí.

Možno ešte pôsobivejší ako Mini-X je LiteDock-X, prenosný batériový grip pre Mini-X, ktorý dokáže LED svetlo naplno napájať až 1,5 hodiny prevádzky. Môže tiež napájať dve svetlá súčasne prostredníctvom dvoch portov USB-C.

Modely Hobolite Mini-X a LiteDock-X budú k dispozícii od 30. novembra za 369 USD a 270 USD.

https://www.hobolite.com/collections/x-line-products/products/mini-x-20w-bi-color-continuous-led-light

https://www.hobolite.com/collections/x-line-products/products/litedock-x

Sirui Sniper Series

Siurui predstavili trojicu objektívov nového radu Sniper. Táto sada objektívov je určená pre APS-C fotoaparáty. Je to prvá sada objektívov SIRUI s automatickým zaostrovaním, obsahuje objektívy s ohniskovou vzdialenosťou 23 mm, 33 mm a 56 mm. K dispozícii sú bajonety E/X/Z a tri voliteľné farby - čierna, biela a strieborná. Svetelnosť objektívov je F1,2.

Na čiernych objektívoch sú použité karbónové vlákna, na bielych keramický povlak a strieborné sú z hliníka. Všetky majú rovnaký priemer filtra 58 mm.



https://www.sirui.com/cf/sniper-series

Inšpirácia

Mads Peter Iversen: Pripravte sa na fotografickú žiarlivosť!

Slovinsko je absolútnou pokladnicou pre fotografovanie krajiny. Je tu toľko krásnych scenérií na fotografovanie a krajiniek na objavovanie. V tomto videu zo Slovinska navštívite niekoľko rôznych miest. Niektoré sú známejšie ako iné.



Tipy a triky

Benett Graezer: Ako natočiť a upraviť filmové video na iPhone 15 Pro Max

Objednaný iPhone 15 Pro Max mi ešte nedorazil, ale už som si o ňom čo to naštudoval. Benett Graezer pripravil skvelé edukačné video nielen o nakrúcaní, ale aj o postprocesingu.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
matpi
2023-11-20 12:08:58
Sama propagacia Ciny. Vyborne.
 
TibkoOzik
2023-11-20 13:35:15
Asi nejaky škriatok vymenil videa v prispevku. Ale to nevadi!
 
Hakuna Matata
2023-11-20 15:32:52
príspevok od: matpi
Sama propagacia Ciny. Vyborne.
Keď som sa rozhodoval, ktorú značku filtrov budem používať, tak mi z toho najlepšie vyšla NiSi (kvalitou, nie cenou). Bohužiaľ, ani VF Foto ani iné "japonsko-západné" značky nedokázali ponúknuť primeranú alternatívu. NiSi sídli (a určite aj vyrába) v "no-name" čínskom meste, na ich worldwide webstránkach sa k tomu veľmi nehlásia a musíš si dať záležať, aby si zistil, že sú to praví nefalšovaní Číňania.

Originálny RT-1 ring od Nikonu na AF-S 70-200 f/4 alebo 300 f/4 (Made in Japan) stojí 242,- €. Alternatíva iShoot vyrobená v Číne 30,- USD + poštovné. Kúpil som čínsku alternatívu. Je plnohodnotná. Pozri si, koľko stojí originálny Made in Japan polarizačný filter od Nikonu a dalo by sa pokračovať.

Ani mne sa nepáči tento čínsky fenomén, ale aká je alternatíva?
 
gytheio
2023-11-20 16:34:29
príspevok od: Hakuna Matata
Keď som sa rozhodoval, ktorú značku filtrov budem používať, tak mi z toho najlepšie vyšla NiSi (kvalitou, nie cenou). Bohužiaľ, ani VF Foto ani iné "japonsko-západné" značky nedokázali ponúknuť primeranú alternatívu. NiSi sídli (a určite aj vyrába) v "no-name" čínskom meste, na ich worldwide webstránkach sa k tomu veľmi nehlásia a musíš si dať záležať, aby si zistil, že sú to praví nefalšovaní Číňania.

Originálny RT-1 ring od Nikonu na AF-S 70-200 f/4 alebo 300 f/4 (Made in Japan) stojí 242,- €. Alternatíva iShoot vyrobená v Číne 30,- USD + poštovné. Kúpil som čínsku alternatívu. Je plnohodnotná. Pozri si, koľko stojí originálny Made in Japan polarizačný filter od Nikonu a dalo by sa pokračovať.

Ani mne sa nepáči tento čínsky fenomén, ale aká je alternatíva?
Cina ma 10 nasobne lacnejsie energie a suroviny ako maju Japonci, da sa povedat, ze to ma Cina z Ruska asi zadarmo iba preto, ze Cina vzdy stoji v OSN na ruskej strane. V podstate podporujete vojnu na Ukraine, znie to prehnane ale je to tak. Dalej cinska vlada masivne dotuje firmy ktore vyrabaju na export.. samozrejme je ten tovar lakavy ale tym nakupom nicite to co zapad budoval storocia a presne o to cinskej vlade ide.
Urcite ten cinsky vyrobok nie je plnohodnotny.
 
gytheio
2023-11-20 17:33:01
a uplne najlepsie je, ze ti cinski smradi nedali nic do vyskumu, iba to okopirovali a ludia im zeru aki si perfektni a ti Japonci zli... cele je to z prdele aka naivita tu vladne
do Ciny zapad nalial biliony a biliony, priniesol tam vacsinu patentov ktore su na celej zemeguli technologii mozgov... cinska vyhoda bola iba v tom, ze ich je vela su hladni a maju super lacne suroviny z Ruska, ich ulohou bolo iba vsetko skopirovat, technologie uz mali a teraz chcu znicit tych ktori im v tom vsetko pomohli aby cely svet bol odkazany na tom co mu Cina dovoli. Kazdy kto kupi padelek z Ciny sa podiela na tom, ze Japonec uz nebude mat peniaze na vyskum a za 30 rokov bude cely svet zaplaveny tretotrienym haraburdim, lebo tak ako Rusko uz nema na to aby pokracovalo v priemyselnom boome z minuleho storocia.. tak isto za 30 rokov nebude v tom pokracovat ani Cina.
 
matpi
2023-11-20 19:25:40
príspevok od: Hakuna Matata
Keď som sa rozhodoval, ktorú značku filtrov budem používať, tak mi z toho najlepšie vyšla NiSi (kvalitou, nie cenou). Bohužiaľ, ani VF Foto ani iné "japonsko-západné" značky nedokázali ponúknuť primeranú alternatívu. NiSi sídli (a určite aj vyrába) v "no-name" čínskom meste, na ich worldwide webstránkach sa k tomu veľmi nehlásia a musíš si dať záležať, aby si zistil, že sú to praví nefalšovaní Číňania.

Originálny RT-1 ring od Nikonu na AF-S 70-200 f/4 alebo 300 f/4 (Made in Japan) stojí 242,- €. Alternatíva iShoot vyrobená v Číne 30,- USD + poštovné. Kúpil som čínsku alternatívu. Je plnohodnotná. Pozri si, koľko stojí originálny Made in Japan polarizačný filter od Nikonu a dalo by sa pokračovať.

Ani mne sa nepáči tento čínsky fenomén, ale aká je alternatíva?
Ja s tebou suhlasim. Alternativa v oblasti foto prislusenstva bud neexistuje alebo je nehorazne draha alebo v pripade americkych vyrobcov sa u nas neda kupit. Ak chcem LED svetla, gimbal alebo dron, inu moznost ako kupit Cinu nemam.

Ked som nedavno kupoval monopod, na vyber bol v pozadovanych parametroch iba Gitzo alebo 5x lacnejsi Leofoto. A mohol by som pokracovat.

Ale na cinske objektivy zatial odkazani nie sme.
 
Hakuna Matata
2023-11-20 21:37:06
príspevok od: gytheio
Cina ma 10 nasobne lacnejsie energie a suroviny ako maju Japonci, da sa povedat, ze to ma Cina z Ruska asi zadarmo iba preto, ze Cina vzdy stoji v OSN na ruskej strane. V podstate podporujete vojnu na Ukraine, znie to prehnane ale je to tak. Dalej cinska vlada masivne dotuje firmy ktore vyrabaju na export.. samozrejme je ten tovar lakavy ale tym nakupom nicite to co zapad budoval storocia a presne o to cinskej vlade ide.
Urcite ten cinsky vyrobok nie je plnohodnotny.
Poviem Ti tajomstvo - on je ešte lepší ako ten originál.

Čo sa týka energií a globálnych dôsledkov: môžeme sa na to pozerať touto optikou, ale čo bráni Japoncom, aby to vyrábali v Mexiku (Indonézií, Bulharsku, ...) a nie v Číne? Ten holder nie je nijako hodný 242,- € Proste nie je, ani keď do toho prirátaš patentovú ochranu, ekoteroristov a umelecký dojem. Keby bola cena dvojnásobná, možno aj trojnásobná, tak by som si kúpil originál. Ale nie 8-násobná! Vieš koľko si pýtajú za 112 mm polarizák? 640,- €! To je manažérska a ekonomická nepríčetnosť, s ktorou nemá politika žiadny, naozaj žiadny súvis.
 
gytheio
2023-11-21 06:50:28
príspevok od: Hakuna Matata
Poviem Ti tajomstvo - on je ešte lepší ako ten originál.

Čo sa týka energií a globálnych dôsledkov: môžeme sa na to pozerať touto optikou, ale čo bráni Japoncom, aby to vyrábali v Mexiku (Indonézií, Bulharsku, ...) a nie v Číne? Ten holder nie je nijako hodný 242,- € Proste nie je, ani keď do toho prirátaš patentovú ochranu, ekoteroristov a umelecký dojem. Keby bola cena dvojnásobná, možno aj trojnásobná, tak by som si kúpil originál. Ale nie 8-násobná! Vieš koľko si pýtajú za 112 mm polarizák? 640,- €! To je manažérska a ekonomická nepríčetnosť, s ktorou nemá politika žiadny, naozaj žiadny súvis.
Slovak sa nikdy nezaprie, ten ring je v baleni s objektivom zadarmo, ked ho nejaky slovacisko strati je na vine Japonec lebo nevyraba ten ring v Bulharsku... v com je lepsi ten cinsky, pouzivas ho 10 rokov a mozes povedat, ze sa nerozpadol?

Zaujimave, ze pri Ferrari za 20 milionov nikto nebluzni o manazerskej a ekonomickej nepricetnosti alebo preco ten Talian nevyraba to Ferrari v Bulharsku...
S tym polarizakom si zatal, vies ako komplikovane sa vyraba spickova optika? Na milion percent nevies.
 
gytheio
2023-11-21 07:08:12
Vsetci by mali vyrabat lacne smejdy ako za komunizmu ake slovenske, cudujete sa, ze Slovensko je iba do poctu v EU?
 
gytheio
2023-11-21 07:40:45
Viete tu nariekat ako Al niekoho obera o pracu, ked Cinan tupo kradne nieco co ini museli vymysliet zafinancovat a pracne uviest do sveta.. ten Cinan je vas hrdina.

Ten Cinan nema ani najmensi podiel na tom, ze fotografujete, trocha respektu tym co vam to umoznili.
 
matpi
2023-11-21 10:45:24
príspevok od: gytheio
Viete tu nariekat ako Al niekoho obera o pracu, ked Cinan tupo kradne nieco co ini museli vymysliet zafinancovat a pracne uviest do sveta.. ten Cinan je vas hrdina.

Ten Cinan nema ani najmensi podiel na tom, ze fotografujete, trocha respektu tym co vam to umoznili.
Cinania uz aj vymyslaju, vyvijaju a inovuju. Skus povedat zapadnu alternativu k Nanlite Pavotube, Roninu alebo Mavicu. Samozrejme, nech to je v rovnakej kvalite.

A ak sa bavime o prislusenstve, tak su to veci, ktore sa bezne stracaju alebo poskodia. Tvoje prirovnanie k Ferrari je - ako obvykle - uplne mimo
 
gytheio
2023-11-21 11:05:45
príspevok od: matpi
Cinania uz aj vymyslaju, vyvijaju a inovuju. Skus povedat zapadnu alternativu k Nanlite Pavotube, Roninu alebo Mavicu. Samozrejme, nech to je v rovnakej kvalite.

A ak sa bavime o prislusenstve, tak su to veci, ktore sa bezne stracaju alebo poskodia. Tvoje prirovnanie k Ferrari je - ako obvykle - uplne mimo
Takze gimbal alebo nejake RGB svetlo vymysleli Cinania?

Ring sa bezne straca? Preco by ten ring mal niekto davat dole z teleobjektivu? Teleobjektivom sa vacsinou foti zo stativu alebo monopodu a ten ring je nato aby si ho mohol nasadit na tie podnozky a ked fotis z ruky tak drzis ten objektiv za ten ring, nepocul som este o nikom kto by stratil ring.
Aj ked niekto povie, ze stratil ring , skor mi to pripada ako keby si chcel kopnut do Japonca ktory to vymyslel a ospevovat Cinana ktory to ukradol.
Pisat tu preco ten Japonec nevyraba ten ring v Bulharsku nie je mimo? Vole to snad ne...
A o tej spickovej optike nic?
 
gytheio
2023-11-21 11:47:28
Ked uz niekto kupi nieco z Ciny co je podla mna normalne lebo su ludia ktori nemaju platy ako maju Japonci, nech kupi, ale treba k tomu ten prizemny dodatok ako ten Japonec a ten Cinan?... Keby to cele ten Japonec nevymyslel, ten Cinan by bol do teraz hladny.
Nedavno som cital clanok v ktorom sa pytali jedneho zahranicneho novinara preco dokazal Fico s jeho kriminalnou minulostou opat vyhrat volby, lebo Slovakov pritahuju zlodeji... velmi strucna a vystizna odpoved.
 
matpi
2023-11-21 12:12:47
príspevok od: gytheio
Takze gimbal alebo nejake RGB svetlo vymysleli Cinania?

Ring sa bezne straca? Preco by ten ring mal niekto davat dole z teleobjektivu? Teleobjektivom sa vacsinou foti zo stativu alebo monopodu a ten ring je nato aby si ho mohol nasadit na tie podnozky a ked fotis z ruky tak drzis ten objektiv za ten ring, nepocul som este o nikom kto by stratil ring.
Aj ked niekto povie, ze stratil ring , skor mi to pripada ako keby si chcel kopnut do Japonca ktory to vymyslel a ospevovat Cinana ktory to ukradol.
Pisat tu preco ten Japonec nevyraba ten ring v Bulharsku nie je mimo? Vole to snad ne...
A o tej spickovej optike nic?
Ja sa nepytam, kto co vymyslel. Ja od teba chcem uviest porovnatelnu zapadnu alternativu k uvedenym produktom. Nevykrucaj sa zase blbymi odpovedami ako had.

A ano, prislusenstvo sa straca. Vseobecne. Vymenoval by som ti sto drahych veci, ktore som poskodil aj pri uplne beznej manipulacii.
 
gytheio
2023-11-21 12:20:52
príspevok od: matpi
Ja sa nepytam, kto co vymyslel. Ja od teba chcem uviest porovnatelnu zapadnu alternativu k uvedenym produktom. Nevykrucaj sa zase blbymi odpovedami ako had.

A ano, prislusenstvo sa straca. Vseobecne. Vymenoval by som ti sto drahych veci, ktore som poskodil aj pri uplne beznej manipulacii.
Prepac netocim videa nevyznam sa v gimbaloch, len som tym chcel povedat, ze oni tie gimbaly nevymysleli iba ich okopirovali. A ked uz chces o tom, tvrdis, ze tie cinske su najlepsie? Alebo nikto iny nevyraba gimbaly iba Cinania? Alebo mas ich vsetky, vies ktory je ako spolahlivy? Alebo si zase nieco vycital v internete? Aj o Huawei Cinania tvrdia, ze je najlepsi...
Ako sa moze stratit ring? Alebo ako sa moze poskodit?
 
matpi
2023-11-21 12:25:56
príspevok od: gytheio
Prepac netocim videa nevyznam sa v gimbaloch, len som tym chcel povedat, ze oni tie gimbaly nevymysleli iba ich okopirovali. A ked uz chces o tom, tvrdis, ze tie cinske su najlepsie? Alebo nikto iny nevyraba gimbaly iba Cinania? Alebo mas ich vsetky, vies ktory je ako spolahlivy? Alebo si zase nieco vycital v internete? Aj o Huawei Cinania tvrdia, ze je najlepsi...
Ako sa moze stratit ring? Alebo ako sa moze poskodit?
Ano, tvrdim, ze cinske su najlepsie...aj svetla, aj gimbaly, aj drony.

A nezaujima ma, co chces cim povedat. Povedal som uplne jasne, co od teba chcem aby si uviedol. Tak mi nedavaj otazky ale odpovedaj.
 
gytheio
2023-11-21 12:58:15
príspevok od: matpi
Ano, tvrdim, ze cinske su najlepsie...aj svetla, aj gimbaly, aj drony.

A nezaujima ma, co chces cim povedat. Povedal som uplne jasne, co od teba chcem aby si uviedol. Tak mi nedavaj otazky ale odpovedaj.
To naozaj vies, ze tie cinske su najlepsie? Skadial to vies? Nestratil si nahodou aj ty ring?
 
Hakuna Matata
2023-11-21 13:14:57
príspevok od: gytheio
Slovak sa nikdy nezaprie, ten ring je v baleni s objektivom zadarmo, ked ho nejaky slovacisko strati je na vine Japonec lebo nevyraba ten ring v Bulharsku... v com je lepsi ten cinsky, pouzivas ho 10 rokov a mozes povedat, ze sa nerozpadol?

Zaujimave, ze pri Ferrari za 20 milionov nikto nebluzni o manazerskej a ekonomickej nepricetnosti alebo preco ten Talian nevyraba to Ferrari v Bulharsku...
S tym polarizakom si zatal, vies ako komplikovane sa vyraba spickova optika? Na milion percent nevies.
Poviem Ti tajomstvo č. 2: ten ring nie je súčasťou balenia objektívu. Musí sa kupovať ako samostatné príslušenstvo. Ja som nič nestratil.

K cene polarizáka: ja si uvedomujem, koľko stojí optika. A práve preto za 1 filter nedám 640 €. A nedáš ich ani Ty.

Zhrniem to: máš pravdu o ekonomických dôsledkoch globalizácie a "vychytranosti" Číňanov. Ale daj mi odpoveď, prečo Japonci dobrovoľne vyrábajú v Číne a nie v Kazachstane, Mexiku, Albánsku,... Kazachstan som uviedol naschvál, málokto dokáže brúsiť sklá ako oni

PS: Tvoj príklad s Ferrari nie je relevantný.
 
gytheio
2023-11-21 13:44:43
príspevok od: Hakuna Matata
Poviem Ti tajomstvo č. 2: ten ring nie je súčasťou balenia objektívu. Musí sa kupovať ako samostatné príslušenstvo. Ja som nič nestratil.

K cene polarizáka: ja si uvedomujem, koľko stojí optika. A práve preto za 1 filter nedám 640 €. A nedáš ich ani Ty.

Zhrniem to: máš pravdu o ekonomických dôsledkoch globalizácie a "vychytranosti" Číňanov. Ale daj mi odpoveď, prečo Japonci dobrovoľne vyrábajú v Číne a nie v Kazachstane, Mexiku, Albánsku,... Kazachstan som uviedol naschvál, málokto dokáže brúsiť sklá ako oni

PS: Tvoj príklad s Ferrari nie je relevantný.
Nekecaj, Nikon predava telezoom bez ringu? S tym som sa este nestretol znie to ako zly vtip..
Clovek ktory chce robit naozaj kvalitne fotografie tak nad tou cenou polarizacneho filtra nebude rozmyslat, keby som bol krajinkar alebo fotil architekturu a fotil ultra sirokacom tak by som ho urcite kupil. To kupujes raz za zivot a pouzivas to cely zivot tak neviem preco nie..
Albanci ani Mexicania nemaju take lacne suroviny, a tie skla... nebud smiesny, chces povedat, ze Cinania zacali brusit skla uz za dinastie xìa cháo 2070 – 1600 pred Kr? Ti Japonci kludne naucia brusit tie skla aj Bulharov... V Cine je to preto lebo ako som uz spominal, maju smiesne lacne suroviny, priemyselna zona v Cine kde je 70 000 firiem je na uzemi velkom ako cele Slovensko a takych priemyselnych zon je tam vela, je tam vsetko na jednom mieste, je to logisticky jednoduchse a lacnejsie. Cinanom je ukradnuta ekologia cele tie priemyselne zony su ekologicky uplne mrtve, netreba tam robit ziadne drahe ekologicke opatrenia ktore by ten tovar este predrazili...
Vy to tu opisujete ako by ti Cinania boli nejaki nadludia akoby u kazdeho bolo IQ nad 130...
 
matpi
2023-11-21 14:07:35
príspevok od: gytheio
To naozaj vies, ze tie cinske su najlepsie? Skadial to vies? Nestratil si nahodou aj ty ring?
Rozhodne to viem lepsie ako ty
 
gytheio
2023-11-21 14:20:20
príspevok od: matpi
Rozhodne to viem lepsie ako ty
Cinsky agent, to iste mozem tvrdit aj ja a v tom je medzi nami rozdiel. Ja poviem neviem neskusal som ich vsetky, ty povies, ze ty vies aj ked si neskusal mozno ani jeden. Natiska sa otazka, je to dobre platene?
 
matpi
2023-11-21 14:25:34
príspevok od: gytheio
Cinsky agent, to iste mozem tvrdit aj ja a v tom je medzi nami rozdiel. Ja poviem neviem neskusal som ich vsetky, ty povies, ze ty vies aj ked si neskusal mozno ani jeden. Natiska sa otazka, je to dobre platene?
Odkial ty vies, co som ja skusal?? Ty si nic neskusal, nevidel, tak odkial vies, ze cinske nie su najlepsie?
 
gytheio
2023-11-21 14:34:03
príspevok od: matpi
Odkial ty vies, co som ja skusal?? Ty si nic neskusal, nevidel, tak odkial vies, ze cinske nie su najlepsie?
pytal som sa ta na to, odmietol si odpovedat.. zober si pilulku prosim ta

ja som nic neskusal ale urcite viem, ze Cinania nevyrabaju najlepsie gimbaly ani drony ani svetla na fotografovanie.. zabudol som nieco ako napr. fotoaparaty, objektivy...?
 
matpi
2023-11-21 14:40:00
príspevok od: gytheio
pytal som sa ta na to, odmietol si odpovedat.. zober si pilulku prosim ta

ja som nic neskusal ale urcite viem, ze Cinania nevyrabaju najlepsie gimbaly ani drony ani svetla na fotografovanie.. zabudol som nieco ako napr. fotoaparaty, objektivy...?
Ja som od teba chcel hned v prvom prispevku uviest alternativu k danym cinskym vyrobkom. Na to, ze "urcite vies, ze Cinania nevyrabaju najlepsie gimbaly", si doteraz ziadny priklad lepsieho gimbalu neuviedol. Zvlastne
 
gytheio
2023-11-21 14:59:40
príspevok od: matpi
Ja som od teba chcel hned v prvom prispevku uviest alternativu k danym cinskym vyrobkom. Na to, ze "urcite vies, ze Cinania nevyrabaju najlepsie gimbaly", si doteraz ziadny priklad lepsieho gimbalu neuviedol. Zvlastne
To ako keby si sa ma pytal ma alternativu k Huawei, ja sa ta opytam skadial vies, ze Huawei je najlepsi a ty odpovedas, ze to skratka vies... Alternativ k cinskemu gimbalu je vela.. ale urcite ani aj ani ty nevies ktory je najlepsi a urcite to nie je ten Cinsky. V Huawei je 40 percent suciastok z Ameriky dalsich neviemkolko 20-30 percent z Juznej Korei a Taiwanu.. preto nemoze byt Huawei nijak najlepsi tak isto nemoze byt Cinsky gimbal alebo dron najlepsi ked Cinsky je na nom iba ten bakelit.
Ked nieco v Cine vyraba americka firma neznamena, ze je to cinsky vyrobok.

Ked si o niecom chorobne presvedceny ta potom tazko.
 
matpi
2023-11-21 15:06:23
príspevok od: gytheio
To ako keby si sa ma pytal ma alternativu k Huawei, ja sa ta opytam skadial vies, ze Huawei je najlepsi a ty odpovedas, ze to skratka vies... Alternativ k cinskemu gimbalu je vela.. ale urcite ani aj ani ty nevies ktory je najlepsi a urcite to nie je ten Cinsky. V Huawei je 40 percent suciastok z Ameriky dalsich neviemkolko 20-30 percent z Juznej Korei a Taiwanu.. preto nemoze byt Huawei nijak najlepsi tak isto nemoze byt Cinsky gimbal alebo dron najlepsi ked Cinsky je na nom iba ten bakelit.
Ked nieco v Cine vyraba americka firma neznamena, ze je to cinsky vyrobok.

Ked si o niecom chorobne presvedceny ta potom tazko.
Stale cakam na ten priklad. Nikde som od teba nechcel uviest najlepsi gimbal, svetlo alebo dron. Chcem od teba rovnocennu ALTERNATIVU.

A zbytocne vypisujes poviedky. Ked nevidim v prvej vete to, co od teba ziadam, dalej aj tak nikdy necitam
 
gytheio
2023-11-21 15:14:09
príspevok od: matpi
Stale cakam na ten priklad. Nikde som od teba nechcel uviest najlepsi gimbal, svetlo alebo dron. Chcem od teba rovnocennu ALTERNATIVU.

A zbytocne vypisujes poviedky. Ked nevidim v prvej vete to, co od teba ziadam, dalej aj tak nikdy necitam
Tak ostanme pri tom co tu tvrdis ty, drony gimbaly osvetlenie vyrabaju iba Cinania.

Aj keby som napisal hocico ty tvrdis, ze Cinsky dron je najlepsi.. ty ani len netusis ake drony maju v Amerike
 
matpi
2023-11-21 15:26:34
príspevok od: gytheio
Tak ostanme pri tom co tu tvrdis ty, drony gimbaly osvetlenie vyrabaju iba Cinania.

Aj keby som napisal hocico ty tvrdis, ze Cinsky dron je najlepsi.. ty ani len netusis ake drony maju v Amerike
Akurat si zatial nic nenapisal.

Vies, co som skusal, vies, ze netusim ake drony maju v Amerike, vies, co by som napisal. Vsetko vies...otazka je, naco teda diskutujes?

Ja zase viem, ze mi ani v dalsom prispevku ziadny priklad neuvedies.
 
gytheio
2023-11-21 15:34:26
príspevok od: matpi
Akurat si zatial nic nenapisal.

Vies, co som skusal, vies, ze netusim ake drony maju v Amerike, vies, co by som napisal. Vsetko vies...otazka je, naco teda diskutujes?

Ja zase viem, ze mi ani v dalsom prispevku ziadny priklad neuvedies.
Tie prasky si si uz zobral? Pytal som sa ta co si skusal, namiesto toho tvrdis, ze ty to urcite vies lepsie ako ja. No neviem neviem

A opytam sa ta este raz, je to dobre platene?
 
matpi
2023-11-21 15:55:01
príspevok od: gytheio
Tie prasky si si uz zobral? Pytal som sa ta co si skusal, namiesto toho tvrdis, ze ty to urcite vies lepsie ako ja. No neviem neviem

A opytam sa ta este raz, je to dobre platene?
Pekne po poradi. Nepredbiehaj sa. Ja som chcel od teba prvy uviest alternativny vyrobok/znacku.

Uved a potom ti odpoviem, co som skusal.
 
gytheio
2023-11-21 16:12:48
príspevok od: matpi
Pekne po poradi. Nepredbiehaj sa. Ja som chcel od teba prvy uviest alternativny vyrobok/znacku.

Uved a potom ti odpoviem, co som skusal.
Furt nerozumies? Si sa vyjadril, ze ty mas patent na to ktory gimbal dron.. je najlepsi, naco ti tu budem pisat nejake drony ked ja ten patent nemam.
Radsej by si nam mohol povedat kolko ti ten Cinan plati.
 
Hakuna Matata
2023-11-21 17:55:37
príspevok od: gytheio
Nekecaj, Nikon predava telezoom bez ringu? S tym som sa este nestretol znie to ako zly vtip..
Clovek ktory chce robit naozaj kvalitne fotografie tak nad tou cenou polarizacneho filtra nebude rozmyslat, keby som bol krajinkar alebo fotil architekturu a fotil ultra sirokacom tak by som ho urcite kupil. To kupujes raz za zivot a pouzivas to cely zivot tak neviem preco nie..
Albanci ani Mexicania nemaju take lacne suroviny, a tie skla... nebud smiesny, chces povedat, ze Cinania zacali brusit skla uz za dinastie xìa cháo 2070 – 1600 pred Kr? Ti Japonci kludne naucia brusit tie skla aj Bulharov... V Cine je to preto lebo ako som uz spominal, maju smiesne lacne suroviny, priemyselna zona v Cine kde je 70 000 firiem je na uzemi velkom ako cele Slovensko a takych priemyselnych zon je tam vela, je tam vsetko na jednom mieste, je to logisticky jednoduchse a lacnejsie. Cinanom je ukradnuta ekologia cele tie priemyselne zony su ekologicky uplne mrtve, netreba tam robit ziadne drahe ekologicke opatrenia ktore by ten tovar este predrazili...
Vy to tu opisujete ako by ti Cinania boli nejaki nadludia akoby u kazdeho bolo IQ nad 130...
Ahoj,

no vidíš, Ty máš nejaký názor a ja Ti ponúkam fakty, ktorý ho vyvracajú. Takže nech sa páči, tu sú dôkazy:
Statívový prstenec RT-1 (originál od Nikonu) kúpiš napríklad na tomto linku za 242,- € https://www.prolaika.sk/e-shop/nikon-af-s-nikkor-70-200mm-f-4g-ed-vr/p-3451114.xhtml
Objektív Nikon AF-S 70-200 mm f/4 má prstenec RT-1 iba ako voliteľné príslušenstvo (teda treba ho osobitne kúpiť) - tu je dôkaz: https://www.prolaika.sk/e-shop/nikon-af-s-nikkor-70-200mm-f-4g-ed-vr/p-3451114.xhtml
Objektív Nikon AF-S 300mm f/4 sa takisto nedodáva so statívovým prstencom (poskroluj nadol a pozri položku Dodávané príslušenstvo)

Takže si túto debatu zhrnieme:
Ty tvrdíš, že kecám. Dokázal som Ti, že nekecám.
Ty tvrdíš, že ja som niečo stratil. Dokázal som TI, že som nič nestratil.
Ty tvrdíš, že Čína je defakto smutný dôsledok globálnej ekonomiky. Tu máme v princípe zhodu.
Ty tvrdíš, že Číňania brúsia sklo už cca 4000 rokov, uvádzaš príklad s Ferrari, radíš mi kúpiť si polarizák za 630 € (japonský originál) a podsúvaš mi tvrdenie o čínskych "nadluďoch", ktoré som nikdy nepovedal.

Keďže si vytiahol aj tému Ferrari, tak mám na záver tejto diskusie pre Teba prekvapenie č. 3: ak si myslíš, že energie v Mexiku sú drahé, tak premýšľam, prečo vyrába konzorcium Daimler niektoré modely zn. Mercedes-Benz práve v Mexiku. Prečo sa čínska automobilka Volvo (koncový vlastník je z Číny) rozhodla stavať nejaký závod pri Košiciach. Máme tu lacnejšie energie?


Ja sa nepotrebujem s Tebou hádať, ja mám svoj názor, Ty máš Tvoj a ostatní diskutujúci si názor spravia sami. Prosím, len už nepíš, že ja som niečo stratil, alebo že neviem, čo sa skrýva za brúsením skla. Nepoznáš môj životný príbeh, ani moje know-how. Prajem Ti dobré svetlo, ahoj.
 
matpi
2023-11-21 17:57:31
príspevok od: gytheio
Furt nerozumies? Si sa vyjadril, ze ty mas patent na to ktory gimbal dron.. je najlepsi, naco ti tu budem pisat nejake drony ked ja ten patent nemam.
Radsej by si nam mohol povedat kolko ti ten Cinan plati.
Radsej by si nam mohol povedat tu alternativu? Nemam na teba cely den.
 
gytheio
2023-11-21 19:18:29
príspevok od: Hakuna Matata
Ahoj,

no vidíš, Ty máš nejaký názor a ja Ti ponúkam fakty, ktorý ho vyvracajú. Takže nech sa páči, tu sú dôkazy:
Statívový prstenec RT-1 (originál od Nikonu) kúpiš napríklad na tomto linku za 242,- € https://www.prolaika.sk/e-shop/nikon-af-s-nikkor-70-200mm-f-4g-ed-vr/p-3451114.xhtml
Objektív Nikon AF-S 70-200 mm f/4 má prstenec RT-1 iba ako voliteľné príslušenstvo (teda treba ho osobitne kúpiť) - tu je dôkaz: https://www.prolaika.sk/e-shop/nikon-af-s-nikkor-70-200mm-f-4g-ed-vr/p-3451114.xhtml
Objektív Nikon AF-S 300mm f/4 sa takisto nedodáva so statívovým prstencom (poskroluj nadol a pozri položku Dodávané príslušenstvo)

Takže si túto debatu zhrnieme:
Ty tvrdíš, že kecám. Dokázal som Ti, že nekecám.
Ty tvrdíš, že ja som niečo stratil. Dokázal som TI, že som nič nestratil.
Ty tvrdíš, že Čína je defakto smutný dôsledok globálnej ekonomiky. Tu máme v princípe zhodu.
Ty tvrdíš, že Číňania brúsia sklo už cca 4000 rokov, uvádzaš príklad s Ferrari, radíš mi kúpiť si polarizák za 630 € (japonský originál) a podsúvaš mi tvrdenie o čínskych "nadluďoch", ktoré som nikdy nepovedal.

Keďže si vytiahol aj tému Ferrari, tak mám na záver tejto diskusie pre Teba prekvapenie č. 3: ak si myslíš, že energie v Mexiku sú drahé, tak premýšľam, prečo vyrába konzorcium Daimler niektoré modely zn. Mercedes-Benz práve v Mexiku. Prečo sa čínska automobilka Volvo (koncový vlastník je z Číny) rozhodla stavať nejaký závod pri Košiciach. Máme tu lacnejšie energie?


Ja sa nepotrebujem s Tebou hádať, ja mám svoj názor, Ty máš Tvoj a ostatní diskutujúci si názor spravia sami. Prosím, len už nepíš, že ja som niečo stratil, alebo že neviem, čo sa skrýva za brúsením skla. Nepoznáš môj životný príbeh, ani moje know-how. Prajem Ti dobré svetlo, ahoj.
To kecas bolo ako zo srandy, cela ta veta je napisana ako by to bolo neuveritelne.. mal som vela telezoomov ale ani na jednom nechybal ring, ale ja som canonak
Nechapes ako som to vsetko pisal? Predsa ty si tych Cinanov opisoval tak ako by tie skla brusili uz 4000 rokov, panenka maria. A s tym Ferrari to sedi, preco by mal Japonec presuvat vyrobu do Mexika, dal si sa na Nikon tak znasaj nikonacke vrtochy

Lebo Mercedes je mega firma ktora potrebuje statisice zamestnancov, ak kde ich ma v Nemecku zohnat? Nemecko aby udrzalo svoju ekonomiku v chode potrebuje kazdy rok milion novych pracovnikov, nemusis sa so mnou hadat ja viem, ze mas svoju pravdu, divnu ale mas V Mexiku je vysoka nezamestnanost a Mercedes predava velke objemy v juznej Amerike - PRETO
To iste Volvo pri Kosiciach, vlasnik je sice z Ciny ale je tam dohoda, ze nema nijak pravo zasahovat do politiky firmy, takze on vobec nerozhoduje o tom kde bude Volvo stavat fabriku. Cinan Volvu otvoril dvere dokoran do Ciny a on ma pristup ku vsetkym technologiam a patentom ktore vlastni Volvo.
Vy tu velmi radi pouzivate veticky ako si kazdy o mne nieco utvori, radsej by ste tu niektori mohli lepsie porozumiet textu.
orevuar A co s tym vsetkym, ze ospevujes Cinu ma spolocne tvoj zivotny pribeh a tvoje know-how?
 
gytheio
2023-11-21 19:24:43
príspevok od: matpi
Radsej by si nam mohol povedat tu alternativu? Nemam na teba cely den.
ty si fakt pokazeny
 
matpi
2023-11-21 19:49:25
príspevok od: gytheio
ty si fakt pokazeny
Bude to este dnes? Stale cakam.
 
gytheio
2023-11-21 19:53:40
príspevok od: matpi
Bude to este dnes? Stale cakam.
Ty si tu vydedukoval blbost, ze nejaky cinsky dron je najlepsi... si o tej blbosti presvedceny a este ta tu miestne nuly lajkuju.. pritom sa nijak neda dokazat ktory dron alebo gimbal je lepsi. ASPON TROCHU ROZUMIES TOMU CO SOM NAPISAL???
 
gytheio
2023-11-21 19:57:15
Jeden tu tiez napisal, ze ten cinsky ring je lepsi ako original ale nema to ako dokazat... viem, ze vam nedochadza o com tu je rec, ale maju si spravit mienku o mne..
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2023-11-21 20:05:13
No nazdar, koľko komentárov pod článkom. Idem si ho prečítať, čím si to zaslúžil. Smiech!
 
matpi
2023-11-21 20:53:25
príspevok od: gytheio
Ty si tu vydedukoval blbost, ze nejaky cinsky dron je najlepsi... si o tej blbosti presvedceny a este ta tu miestne nuly lajkuju.. pritom sa nijak neda dokazat ktory dron alebo gimbal je lepsi. ASPON TROCHU ROZUMIES TOMU CO SOM NAPISAL???
Alternativa?? Cas sa ti krati. Aspon trochu rozumies, co som napisal?
 
gytheio
2023-11-21 21:01:40
príspevok od: matpi
Alternativa?? Cas sa ti krati. Aspon trochu rozumies, co som napisal?
nevidim u teba ziadne fotografie z dronu, ty tu iba hras blbecka aky expert cez drony si ty
 
matpi
2023-11-21 21:05:18
príspevok od: gytheio
nevidim u teba ziadne fotografie z dronu, ty tu iba hras blbecka aky expert cez drony si ty
Na uvedenie zapadnej alternativy cinskych dronov nepotrebujes vidiet moje fotky. Iba hras blbecka, aky expert si a nemas nic. Tak sup-sup, skor nez kvoli tebe zase uzamknu diskusiu.
 
gytheio
2023-11-21 21:08:21
príspevok od: matpi
Na uvedenie zapadnej alternativy cinskych dronov nepotrebujes vidiet moje fotky. Iba hras blbecka, aky expert si a nemas nic. Tak sup-sup, skor nez kvoli tebe zase uzamknu diskusiu.
radsej si zober tie prasky, s tou hovadinou o cinskych dronoch si prisiel ty tak si aj sam odpovedz a na rozdiel od teba ten dron mam
 
Paladin25
2023-11-21 21:48:49
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
No nazdar, koľko komentárov pod článkom. Idem si ho prečítať, čím si to zaslúžil. Smiech!
To čo vždy miestny ***** melie nezmysli... a uráža všetkých naokolo ... to čo vždy...
 
gytheio
2023-11-22 07:02:39
Popraskaný a vyleptaný povrch jedného z ľadových mesiacov Saturna, Enceladus, je najreflexnejší v našej slnečnej sústave a prispieva k mrazivým chladným povrchovým teplotám, ktoré sa pohybujú okolo -330 °F (-201 °C).⁣

Pod ľadovou škrupinou Enceladus leží veľký podpovrchový oceán, ktorý rozprašuje častice cez trhliny v zamrznutom povrchu do vesmíru. Ľadové častice vody vytvárajú Saturnov prstenec E, ktorý sa rozprestiera asi 75 000 míľ (120 000 kilometrov) až približne 260 000 míľ (420 000 kilometrov) nad rovníkom Saturnu.⁣

Naša kozmická loď Cassini zachytila túto mozaiku Enceladusu vo vzdialenosti približne 38 090 až 6 897 míľ (61 300 až 11 100 km), keď študovala ľadový mesiac. Vedci, ktorí študujú údaje zozbierané sondou Cassini, predpokladajú, že Enceladus by mohol byť možným biotopom pre život mimo nášho domova kvôli jeho oceánu a chemickému zloženiu.⁣

Popis obrázku: Poloosvetlená biela plocha Enceladu ostro kontrastuje s čiernotou vesmíru. Praskliny a hrbole sa kľukatia po povrchu v odtieňoch modrej a bielej.⁣
 
gytheio
2023-11-22 07:03:52
Prvá kozmická loď, ktorá študovala Pluto zblízka – New Horizons – zachytila tento obrázok v modrej, červenej a infračervenej farbe, aby pomohla vedcom rozlíšiť zložitý geologický a klimatologický príbeh Pluta. New Horizons spustili v roku 2006 a do systému Pluta dorazili v roku 2015, pričom zachytili snímky Pluta a jeho mesiacov predtým, ako sa vydali ďalej do Kuiperovho pásu, aby študovali začiatok našej slnečnej sústavy.⁣

Dôkazy z New Horizons naznačujú, že povrch Pluta, označený krátermi, horami, rovinami a údoliami, sa mení v dôsledku tektonických síl. Hory na Plutu môžu dosiahnuť výšku 2 až 3 km, sú tvorené vodným ľadom a tenkým leskom zamrznutých plynov. ⁣

Popis obrázku: Krátery a praskliny leptajú povrch Pluta, ktorý sa javí v tmavočervenej, bielej, hnedej, svetlomodrej a oranžovej farbe. Čierny priestor obklopuje trpasličiu planétu
 
roka222
2023-11-22 07:33:33
príspevok od: matpi
Na uvedenie zapadnej alternativy cinskych dronov nepotrebujes vidiet moje fotky. Iba hras blbecka, aky expert si a nemas nic. Tak sup-sup, skor nez kvoli tebe zase uzamknu diskusiu.
,,Iba hras blbecka,, on to nehraje !!!
 
gytheio
2023-11-22 08:21:34
Pripada mi to ako zly absurdny sen, cinska firma okopiruje americky dron, da ho na trh a nelaky vygumovany blazon tu vygeneruje blbost aby som sem dal alternativu k tomu okopirovanemu dronu... a aby bol zaujimavejsi napise tu blbost 10 krat a to ma aj lajkovacov, sice tie iste nuly ako vzdy... ale pochybujem, ze aspon jeden sa zamysly o com ta debata je. Dalsi kupi cinsky ring a napise, ze je omnoho lepsi ako ten original, ale nikdy ten original nemal nema to ako porovnat ktory je lepsi... je Cinsky tak je automaticky lepsi
Slovaci su jediny vo svete kto tvrdi, ze cinsky tovar je najlepsi.. co netvrdia ani samotni Cinania.
 
jozef84
2023-11-22 11:02:03
príspevok od: gytheio
Pripada mi to ako zly absurdny sen, cinska firma okopiruje americky dron, da ho na trh a nelaky vygumovany blazon tu vygeneruje blbost aby som sem dal alternativu k tomu okopirovanemu dronu... a aby bol zaujimavejsi napise tu blbost 10 krat a to ma aj lajkovacov, sice tie iste nuly ako vzdy... ale pochybujem, ze aspon jeden sa zamysly o com ta debata je. Dalsi kupi cinsky ring a napise, ze je omnoho lepsi ako ten original, ale nikdy ten original nemal nema to ako porovnat ktory je lepsi... je Cinsky tak je automaticky lepsi
Slovaci su jediny vo svete kto tvrdi, ze cinsky tovar je najlepsi.. co netvrdia ani samotni Cinania.
Už by si sa mohol naučiť aj gramatiku. Tie "hrubky" mi idú vypichnúť oči... Na e-phote, keď píšeš, tak ti predsa červeným podčiarkuje "podozrivý" text. Ale k veci. Súhlasím s tebou, že Čína kopec technológií okopírovala, používala aj reverzné inžinierstvo(to vlastne používajú všetci- posledne napríklad aj Toyota na Teslu). Spočiatku fakt ako cez kopír. Samozrejme vizuál a hardware je veľký rrozdiel. Vizuálne to bolo to isté, len napríklad autá hrdzaveli, materiál bol nevhodný,plasty smrdeli. Tak Čína kúpila fabriky a dostala sa ku kompletnému know-how.(Napríklad, kúpila Volvo, atď. Apple, JBL, Volkswagen, Škoda, Mitsubishi, Nikon, si zriadili v Číne výrobu) Kedže je to veľký trh tak pretrpeli to, že si Čína reverným inžinierstvom nakopíruje výrobné postupy, materiály, a využije ich aj inde.) Okrem toho si Čína vybudovala centrá dizajnu aj po Európe a zaplatila veľmi dobrých designerov. Je veľmi štedrá podpora od štátu na podporu technológií a proexportné aktivity. Takto sa za 15 rokov Čína prehupla do štádia, že je zdatná vo všetkých technológiách a je schopná vyrábať skoro všetko. Dostala sa do štádiá, že dáva najviac patentov, priemyselných vzorov na svete. Tým, že sa do Číny vrátili späť mozgy, tak to bol znova inpulz na rozvoj technológií. V čom Čína zaostáva, tak je schopná svojou pragmatickou politikou dosiahnuť. Vo väčšine technológií je už v čele a v čom zaostáva, tak tam tvrdo šľape a je to len otázkou času, kedy to dosiahne. V niektorých oblastiach pragmaticky radšej kúpila technológie spolu s firmou a niekde ako sú elektromobily a materiálové inžinierstvo je v čele. Európske firmy napríklad pred pár rokmi nemysliteľné - kupujú technológie z Číny na elektroautá(software, podvozková platforma, batérie). Čína je najväčším výrobcom nielen áut, ale aj elektroáut, batérií, materiálov, stavebných technológií, materiálových technológií, atď. Skrátka predsudky nabok. Čína, už nie je čo bývala. Je schopná vyrobiť všetko. Od šuntov po vesmírne technológie. Amerika ide do sračiek, za ktoré si môžu sami. Technologickými lídrami budú už iné krajiny.
 
gytheio
2023-11-22 11:41:04
príspevok od: jozef84
Už by si sa mohol naučiť aj gramatiku. Tie "hrubky" mi idú vypichnúť oči... Na e-phote, keď píšeš, tak ti predsa červeným podčiarkuje "podozrivý" text. Ale k veci. Súhlasím s tebou, že Čína kopec technológií okopírovala, používala aj reverzné inžinierstvo(to vlastne používajú všetci- posledne napríklad aj Toyota na Teslu). Spočiatku fakt ako cez kopír. Samozrejme vizuál a hardware je veľký rrozdiel. Vizuálne to bolo to isté, len napríklad autá hrdzaveli, materiál bol nevhodný,plasty smrdeli. Tak Čína kúpila fabriky a dostala sa ku kompletnému know-how.(Napríklad, kúpila Volvo, atď. Apple, JBL, Volkswagen, Škoda, Mitsubishi, Nikon, si zriadili v Číne výrobu) Kedže je to veľký trh tak pretrpeli to, že si Čína reverným inžinierstvom nakopíruje výrobné postupy, materiály, a využije ich aj inde.) Okrem toho si Čína vybudovala centrá dizajnu aj po Európe a zaplatila veľmi dobrých designerov. Je veľmi štedrá podpora od štátu na podporu technológií a proexportné aktivity. Takto sa za 15 rokov Čína prehupla do štádia, že je zdatná vo všetkých technológiách a je schopná vyrábať skoro všetko. Dostala sa do štádiá, že dáva najviac patentov, priemyselných vzorov na svete. Tým, že sa do Číny vrátili späť mozgy, tak to bol znova inpulz na rozvoj technológií. V čom Čína zaostáva, tak je schopná svojou pragmatickou politikou dosiahnuť. Vo väčšine technológií je už v čele a v čom zaostáva, tak tam tvrdo šľape a je to len otázkou času, kedy to dosiahne. V niektorých oblastiach pragmaticky radšej kúpila technológie spolu s firmou a niekde ako sú elektromobily a materiálové inžinierstvo je v čele. Európske firmy napríklad pred pár rokmi nemysliteľné - kupujú technológie z Číny na elektroautá(software, podvozková platforma, batérie). Čína je najväčším výrobcom nielen áut, ale aj elektroáut, batérií, materiálov, stavebných technológií, materiálových technológií, atď. Skrátka predsudky nabok. Čína, už nie je čo bývala. Je schopná vyrobiť všetko. Od šuntov po vesmírne technológie. Amerika ide do sračiek, za ktoré si môžu sami. Technologickými lídrami budú už iné krajiny.
A ty si samozrejme v tom, ze tvoj text je bezchybny...
Ked Toyota vyrobila prvy hybrit Tesla myslim este ani neexistovala, je pravda, ze Toyota patri medzi najskaradsie auta ale to co ma pod kapotou je ovela kvalitnejsie ako to co ma Tesla.
Nemas to jedno ci kupila tie znacky? O tom rec nebola, rec bola o tom, ze vsetko okopirovala, nic sami nevymysleli a ked mas pracovnu silu know how suroviny a peniaze je velmi jednoduche to vsetko napodobnit. Oni to vsetko dosiahli tym, ze obisli vsetky pravidla ktore su svate na zapade, pre vas niektorych je to normalne tomu rozumiem, co v civilizacii je nepripustne.
Do Ciny sa vratili mozgy? Ked tie mozgy z Ciny odchadzali jedine co vedeli bolo, ze sa maju na tom zapade naucit to ako to cele funguje, o to, ze nieco vedia sa postaral zapad. Kazdy Cinan ktory bol vyslany na zapad studovat a nasledne par rokov v obore pracovat ma ked sa vrati do Ciny garantovany plat minimalne ako na zapade. A takych Cinanov bolo do sveta vyslanych desiatky milionov. Da sa s urcitostou povedat vela z nich boli spioni.
Co sa tyka technologii pre automobilovy priemysel a vobec veskerych technologii tak daleko pred Cinou je Amerika Nemecko Japonsko Taiwan.... Dokonca Nemci dokazu napriklad tych robotov vyrabat vyrabat ovela lacnejsie ako Cinania, problem je iba, ze Nemci nemaju pravcovnu silu, preto sa to vyraba v Cine a nasledne pre niektorych je to automaticky Cinsky produkt.
Pamatas ked si tu do mna skakal vypysoval si adminovy, ze kradnem fotografie inym fotografom? Dokazal si tu spravit neuveritelny cirkus iba preto, ze som sem dal svoje fotografie ktore som sem dal predtym pod inym nikom. Pritom sa jednalo o moje fotografie. Ked Cina kradne vsetko co vidi tak pre vas je to Cinske a nie toho kto to vymyslel a pracne vyrobil.
Keby som tomu vypatlanemu blaznovy vyhovel a dal sem tu alternativu.. to ako keby som uznal, ze to ti Cinania vymysleli
Ukradni auto, preraz vyrobne cislo, zaregistruj ho na svoje meno a kazdemu rozpravaj, ze to je tvoje auto... to presne robia Cinania.
 
jozef84
2023-11-22 12:37:58
príspevok od: gytheio
A ty si samozrejme v tom, ze tvoj text je bezchybny...
Ked Toyota vyrobila prvy hybrit Tesla myslim este ani neexistovala, je pravda, ze Toyota patri medzi najskaradsie auta ale to co ma pod kapotou je ovela kvalitnejsie ako to co ma Tesla.
Nemas to jedno ci kupila tie znacky? O tom rec nebola, rec bola o tom, ze vsetko okopirovala, nic sami nevymysleli a ked mas pracovnu silu know how suroviny a peniaze je velmi jednoduche to vsetko napodobnit. Oni to vsetko dosiahli tym, ze obisli vsetky pravidla ktore su svate na zapade, pre vas niektorych je to normalne tomu rozumiem, co v civilizacii je nepripustne.
Do Ciny sa vratili mozgy? Ked tie mozgy z Ciny odchadzali jedine co vedeli bolo, ze sa maju na tom zapade naucit to ako to cele funguje, o to, ze nieco vedia sa postaral zapad. Kazdy Cinan ktory bol vyslany na zapad studovat a nasledne par rokov v obore pracovat ma ked sa vrati do Ciny garantovany plat minimalne ako na zapade. A takych Cinanov bolo do sveta vyslanych desiatky milionov. Da sa s urcitostou povedat vela z nich boli spioni.
Co sa tyka technologii pre automobilovy priemysel a vobec veskerych technologii tak daleko pred Cinou je Amerika Nemecko Japonsko Taiwan.... Dokonca Nemci dokazu napriklad tych robotov vyrabat vyrabat ovela lacnejsie ako Cinania, problem je iba, ze Nemci nemaju pravcovnu silu, preto sa to vyraba v Cine a nasledne pre niektorych je to automaticky Cinsky produkt.
Pamatas ked si tu do mna skakal vypysoval si adminovy, ze kradnem fotografie inym fotografom? Dokazal si tu spravit neuveritelny cirkus iba preto, ze som sem dal svoje fotografie ktore som sem dal predtym pod inym nikom. Pritom sa jednalo o moje fotografie. Ked Cina kradne vsetko co vidi tak pre vas je to Cinske a nie toho kto to vymyslel a pracne vyrobil.
Keby som tomu vypatlanemu blaznovy vyhovel a dal sem tu alternativu.. to ako keby som uznal, ze to ti Cinania vymysleli
Ukradni auto, preraz vyrobne cislo, zaregistruj ho na svoje meno a kazdemu rozpravaj, ze to je tvoje auto... to presne robia Cinania.
Čo to tu trepeš o svojich fotkách...nauč sa tú gramatiku, skoro mi zasa oko vypichlo to tvrdé "Y". A ja súhlasím s tebou, že to aj tak bolo s tou Čínou. Bol to veľký trh, tak sa západné a východné firmy ulakomili na zisk. To, že to bolo krátkozraké, to je ich problém a bolo to s ich tichým súhlasom. To, že to chcú teraz zabrzdiť rôznymi embargami, ničomu už nepomôže. Len akurát naštartuje novú potrebu a Čína si to buď kúpi, ukradne, alebo sama vyvinie.Už si vyvinuli sami snímač do najlepšieho svojho mobilu, už majú dve technológie na čipy už myslím 5nm, najlepší kvantový počítač, 5G technológiu, spúšťajú 6G, najrýchlejšiu sieť na svete, najrýchlejšie rastúcu cestnú, železničnú sieť, logistiku, software do áut, nanotechnológie. Veď aj preto Biden stiahol chvost. Čína je najväčší dodávateľ surovín pre výrobu Tranq drogy v USA. A teraz s tým USA má sakra problém. Preto prosili Čínu o spoluprácu a nakoniec to aj tak Biden "diplomaticky" pohnojil. Takže všetko ostane po starom a darmo sa diplomacia USA trápila... a keď ty niečo tvrdíš, mal by si to doložiť. Lebo takto to vyzerá, že iba táraš.Nikto sa s tebou neháda o tom, čo bolo prv. Či vajce, či sliepka. Dôležitý je stav teraz. A teraz je situácia taká, že Čína je v komerčných dronoch na prvom mieste.
 
gytheio
2023-11-22 13:28:30
príspevok od: jozef84
Čo to tu trepeš o svojich fotkách...nauč sa tú gramatiku, skoro mi zasa oko vypichlo to tvrdé "Y". A ja súhlasím s tebou, že to aj tak bolo s tou Čínou. Bol to veľký trh, tak sa západné a východné firmy ulakomili na zisk. To, že to bolo krátkozraké, to je ich problém a bolo to s ich tichým súhlasom. To, že to chcú teraz zabrzdiť rôznymi embargami, ničomu už nepomôže. Len akurát naštartuje novú potrebu a Čína si to buď kúpi, ukradne, alebo sama vyvinie.Už si vyvinuli sami snímač do najlepšieho svojho mobilu, už majú dve technológie na čipy už myslím 5nm, najlepší kvantový počítač, 5G technológiu, spúšťajú 6G, najrýchlejšiu sieť na svete, najrýchlejšie rastúcu cestnú, železničnú sieť, logistiku, software do áut, nanotechnológie. Veď aj preto Biden stiahol chvost. Čína je najväčší dodávateľ surovín pre výrobu Tranq drogy v USA. A teraz s tým USA má sakra problém. Preto prosili Čínu o spoluprácu a nakoniec to aj tak Biden "diplomaticky" pohnojil. Takže všetko ostane po starom a darmo sa diplomacia USA trápila... a keď ty niečo tvrdíš, mal by si to doložiť. Lebo takto to vyzerá, že iba táraš.Nikto sa s tebou neháda o tom, čo bolo prv. Či vajce, či sliepka. Dôležitý je stav teraz. A teraz je situácia taká, že Čína je v komerčných dronoch na prvom mieste.
Najrychlejsie rastucu cestnu a zeleznicnu siet na svete... to je to o com sa tu cely cas bavime. Zapad ma tu zeleznicnu a cestnu siet davno vybudovanu, Cina ich iba dobieha, preto su momentalne v tom najrychlejsi a rovnako je to vo vsetkom ostatnom. Uz som to spominal, niektori v tom vidite to, ze Cina je pre tu ich aktivitu lider, pravda je, ze sa snazi niekoho dobehnut.
Furt sa tocime okolo toho isteho, zapad nema ludske zdroje pre ten svoj potencial tak vyuziva Cinu, vy v tom vidite to, ze to vsetko vymyslela Cina.
Co je to Tranq drogy??? dal som to do vyhladavaca a vyslo, ze zombie narkomani..
5G technologie su na zapade uz roky, sofver do aut? to srandujes? nano technologie? dalsia sranda? v tom vsetkom je Japonsko Amerika Nemecko a spol asi o 30 rokov pred Cinou.
Palubovku Mercedesu riadili presipacie hodiny? Snazis sa tu silou mocou nieco napisat?
 
jozef84
2023-11-22 13:51:45
príspevok od: gytheio
Najrychlejsie rastucu cestnu a zeleznicnu siet na svete... to je to o com sa tu cely cas bavime. Zapad ma tu zeleznicnu a cestnu siet davno vybudovanu, Cina ich iba dobieha, preto su momentalne v tom najrychlejsi a rovnako je to vo vsetkom ostatnom. Uz som to spominal, niektori v tom vidite to, ze Cina je pre tu ich aktivitu lider, pravda je, ze sa snazi niekoho dobehnut.
Furt sa tocime okolo toho isteho, zapad nema ludske zdroje pre ten svoj potencial tak vyuziva Cinu, vy v tom vidite to, ze to vsetko vymyslela Cina.
Co je to Tranq drogy??? dal som to do vyhladavaca a vyslo, ze zombie narkomani..
5G technologie su na zapade uz roky, sofver do aut? to srandujes? nano technologie? dalsia sranda? v tom vsetkom je Japonsko Amerika Nemecko a spol asi o 30 rokov pred Cinou.
Palubovku Mercedesu riadili presipacie hodiny? Snazis sa tu silou mocou nieco napisat?
Necítim potrebu práve teba presvedčiť, že je to už inak. To, čo píšeš bolo. Už nie je.
Áno Tranq je tá zombie droga. Ako američania ušli z Afganistanu, tak výroba ópia a morfia v Afganistane klesla prakticky na nulu. Afganistan bol myslím najväčší výrobca a USA žoldnieri z toho profitovali spolu s afgánskou klikou. Taliban túto výrobu zrušil. A kedže narkomani potrebovali drogu, tak vymysleli lacnú náhradu v podobe drogy Tranq(zombie droga) - zmes fentanylu(syntetický opiát-100x účinnejší ako morfín) a xylazínu(sedatíva pre dobytok). Väčšina fentanylu sa dostáva do USA z Číny a cez mexickú hranicu. A xylazín miešajú aj s inými drogami. V USA je u ľudí pod 50 rokov, najčastejšou príčinou úmrtí.Mestá ako Philadelpia, San Francisco, aj napríklad Hollywood je toho plno. Pri návšteve čínskeho prezidenta ich zakryli 3m plechovým plotom, aby to nevidel. Tu máš napríklad link: https://www.youtube.com/watch?v=OhDA0lHC9z8
 
gytheio
2023-11-22 14:01:09
príspevok od: jozef84
Necítim potrebu práve teba presvedčiť, že je to už inak. To, čo píšeš bolo. Už nie je.
Áno Tranq je tá zombie droga. Ako američania ušli z Afganistanu, tak výroba ópia a morfia v Afganistane klesla prakticky na nulu. Afganistan bol myslím najväčší výrobca a USA žoldnieri z toho profitovali spolu s afgánskou klikou. Taliban túto výrobu zrušil. A kedže narkomani potrebovali drogu, tak vymysleli lacnú náhradu v podobe drogy Tranq(zombie droga) - zmes fentanylu(syntetický opiát-100x účinnejší ako morfín) a xylazínu(sedatíva pre dobytok). Väčšina fentanylu sa dostáva do USA z Číny a cez mexickú hranicu. A xylazín miešajú aj s inými drogami. V USA je u ľudí pod 50 rokov, najčastejšou príčinou úmrtí.Mestá ako Philadelpia, San Francisco, aj napríklad Hollywood je toho plno. Pri návšteve čínskeho prezidenta ich zakryli 3m plechovým plotom, aby to nevidel. Tu máš napríklad link: https://www.youtube.com/watch?v=OhDA0lHC9z8
Bez debaty si chory, Afganistan bol heroinovy lider davno predtym ako tam prisli Americania a cele to pozdvihla ruska armada ktora tym svinstvom zaplavila cely Sovietsky zvaz. Vela Rusov ostalo v Afganistane aj po odchode ruskej armady len aby ten biznis udrzali v chode..
Smerak sa ukaze az ked nema o com, hned vytiahne drogy, ze Rusi su lidri v konzumacii drog nevies alebo nechces spomenut?
 
matpi
2023-11-22 15:54:42
príspevok od: roka222
,,Iba hras blbecka,, on to nehraje !!!
 
jozef84
2023-11-22 15:58:05
príspevok od: gytheio
Bez debaty si chory, Afganistan bol heroinovy lider davno predtym ako tam prisli Americania a cele to pozdvihla ruska armada ktora tym svinstvom zaplavila cely Sovietsky zvaz. Vela Rusov ostalo v Afganistane aj po odchode ruskej armady len aby ten biznis udrzali v chode..
Smerak sa ukaze az ked nema o com, hned vytiahne drogy, ze Rusi su lidri v konzumacii drog nevies alebo nechces spomenut?
Chorý si tu akurát ty. Ale to je tu všeobecne známe aj s tvojou diagnózou. Áno, Afganistan má veľmi dlhú históriu pestovania omamných rastlín a pred Afganistanom hlavne India, kde konope rastie bežne a spásajú ju aj kravy. A samozrejme aj Čína, kde hlavným vinníkom bolo Anglicko a z toho vznikli aj ópiové vojny. Z toho sa Čína veru na vlastne škode poučila a veľmi dlho sa spamätávala. Neviem aká je situácia v Rusku, ale silne pochybujem, že je taká ako popisuješ. Môžeš doložiť, ale myslím si že zasa táraš ako vždy. USA sa dá doložiť a je na to spústa dokumentácie. Myslím, že je najväčší trh drogy. A je tam aj kopec peňazí a drogy to je ako mucholapka. Je mi ľúto, že takto dopadli, ale môžu si za to sami. A Smerák nie som, varíš z vody. Neurazil som sa.
 
gytheio
2023-11-22 17:05:13
príspevok od: jozef84
Chorý si tu akurát ty. Ale to je tu všeobecne známe aj s tvojou diagnózou. Áno, Afganistan má veľmi dlhú históriu pestovania omamných rastlín a pred Afganistanom hlavne India, kde konope rastie bežne a spásajú ju aj kravy. A samozrejme aj Čína, kde hlavným vinníkom bolo Anglicko a z toho vznikli aj ópiové vojny. Z toho sa Čína veru na vlastne škode poučila a veľmi dlho sa spamätávala. Neviem aká je situácia v Rusku, ale silne pochybujem, že je taká ako popisuješ. Môžeš doložiť, ale myslím si že zasa táraš ako vždy. USA sa dá doložiť a je na to spústa dokumentácie. Myslím, že je najväčší trh drogy. A je tam aj kopec peňazí a drogy to je ako mucholapka. Je mi ľúto, že takto dopadli, ale môžu si za to sami. A Smerák nie som, varíš z vody. Neurazil som sa.
Cina sa spamatavala z coho? Nespamatavali sa ani z toho ked ich 100 milionov vyvrazdilo Cinske komunisticke komando.
USA sa da dolozit preto lebo vsetko zverejnuju a nevies preco je v Rusku taka situacia... lebo vsetko taja, v Rusku je viac deti bezdomovcov ako v Amerike vsetkych bezdomovcov, je tam najviac narkomanov kriminalnych cinov vrazd 81% rozvodovost... samozrejme, ze nevies ked vsetko taja. Kazdeho kto nadava na Ameriku by mali na par rokov poslat do Ruska.
 
slavik74
2023-11-22 17:22:41
Tej politiky zo strany gytheio-a už asi stačilo, nie pán administrátor?
Mal by sa presunúť do SME alebo Denníka N, tam by si s tebou a tvojimi názormi na svet a politiku diskutéri rozumeli. Toto tu sa tvári ako fotoportál.
 
jozef84
2023-11-22 17:49:35
príspevok od: gytheio
Cina sa spamatavala z coho? Nespamatavali sa ani z toho ked ich 100 milionov vyvrazdilo Cinske komunisticke komando.
USA sa da dolozit preto lebo vsetko zverejnuju a nevies preco je v Rusku taka situacia... lebo vsetko taja, v Rusku je viac deti bezdomovcov ako v Amerike vsetkych bezdomovcov, je tam najviac narkomanov kriminalnych cinov vrazd 81% rozvodovost... samozrejme, ze nevies ked vsetko taja. Kazdeho kto nadava na Ameriku by mali na par rokov poslat do Ruska.
Bol som v USA a pobehal a videl som toho dosť, aby som po tom ich "blahobyte" netúžil. Toľko bezdomovcov a narkomanov to je fakt sila. A to som si myslel, že na Stockoholm to nikdy nebude mať. Ale dávam za pravdu slavikovi74, že sme sa od témy dosť vzdialili. Začalo to tým, že si nedoložil svoje tvrdenie o dronoch. Áno, Amerika má skvelé špionážne drony. Na tie asi Čína si fakt nemá.Aj keď sa s tým asi nechváli.
 
gytheio
2023-11-22 17:50:01
príspevok od: jozef84
Chorý si tu akurát ty. Ale to je tu všeobecne známe aj s tvojou diagnózou. Áno, Afganistan má veľmi dlhú históriu pestovania omamných rastlín a pred Afganistanom hlavne India, kde konope rastie bežne a spásajú ju aj kravy. A samozrejme aj Čína, kde hlavným vinníkom bolo Anglicko a z toho vznikli aj ópiové vojny. Z toho sa Čína veru na vlastne škode poučila a veľmi dlho sa spamätávala. Neviem aká je situácia v Rusku, ale silne pochybujem, že je taká ako popisuješ. Môžeš doložiť, ale myslím si že zasa táraš ako vždy. USA sa dá doložiť a je na to spústa dokumentácie. Myslím, že je najväčší trh drogy. A je tam aj kopec peňazí a drogy to je ako mucholapka. Je mi ľúto, že takto dopadli, ale môžu si za to sami. A Smerák nie som, varíš z vody. Neurazil som sa.
nakoniec ti ostalo iba olajkovat niekoho kto si pomylil mna s tebou
 
gytheio
2023-11-22 17:55:36
príspevok od: jozef84
Bol som v USA a pobehal a videl som toho dosť, aby som po tom ich "blahobyte" netúžil. Toľko bezdomovcov a narkomanov to je fakt sila. A to som si myslel, že na Stockoholm to nikdy nebude mať. Ale dávam za pravdu slavikovi74, že sme sa od témy dosť vzdialili. Začalo to tým, že si nedoložil svoje tvrdenie o dronoch. Áno, Amerika má skvelé špionážne drony. Na tie asi Čína si fakt nemá.Aj keď sa s tým asi nechváli.
davas mu za pravdu co? ze si do toho zatiahol tu politiku a drogy? vy ste fakt smejdi..

a do tej Ameriky si zabehol preto aby si mohol vykladat kolko narkomanov si tam videl? su v celom svete, preco si nebol v Rusku? trhalo by ti srdce pisat negativa o Rusku?
 
jozef84
2023-11-22 18:14:34
príspevok od: gytheio
davas mu za pravdu co? ze si do toho zatiahol tu politiku a drogy? vy ste fakt smejdi..

a do tej Ameriky si zabehol preto aby si mohol vykladat kolko narkomanov si tam videl? su v celom svete, preco si nebol v Rusku? trhalo by ti srdce pisat negativa o Rusku?
V Rusku som nebol(ak nerátam Krym), len na Ukrajine. Ale to je asi podobné. Áno máš pravdu. Na západe ich máš plno. Najviac som ich videl v Stockholme, ale kombinácia bezdomovcov a drôg je najviac vo výkvete kapitalizmu. Veľa ich bolo aj v Paríži, Osle. Páčil sa mi Rím(aj keď bol dosť špinavý-ale na Paríž veru nemá).Edinburg v Škótsku je super, ten sa mi páčil. A kupodivu sa mi páčia mestá v Rumunsku a Bulharsku, ktoré sú čistejšie ako niektoré naše mestá. Dokonca aj cigánske sídliská sú pomerne čisté a nedajú sa vôbec porovnať s našimi napríklad Lunikom IX. Pomerne dobre si s nimi poradili a majú na nich dobrý systém.
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2023-11-23 11:00:35
Nevie náhodou niekto, prečo ma Sony A9 III skoro identickú cenovku ako top model Sony A1? To má globálna závierka až takú cenu? Až sa bojím pomyslieť na to, koľko si Canon vypýta za Canon R1!
 
gytheio
2023-11-23 14:11:29
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Nevie náhodou niekto, prečo ma Sony A9 III skoro identickú cenovku ako top model Sony A1? To má globálna závierka až takú cenu? Až sa bojím pomyslieť na to, koľko si Canon vypýta za Canon R1!
Očakávame, že Canon EOS R1 sa bude predávať na úrovni Canon 1D X Mark III alebo Sony Alpha A1 – čo by znamenalo cenovku minimálne 6 500 $ / 6 500 GBP / 10 500 AUD.
 
matpi
2023-11-23 16:59:11
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Nevie náhodou niekto, prečo ma Sony A9 III skoro identickú cenovku ako top model Sony A1? To má globálna závierka až takú cenu? Až sa bojím pomyslieť na to, koľko si Canon vypýta za Canon R1!
Myslim, ze tebe som pisal tesne pred oznamenim A9III, ze samotne Sony nevie, co s radom A9. Vydanim A1 sa z neho stal zbytocny rad. Povodna A9 je doteraz fantasticky fotak, A9II prisla iba s minimalnymi vylepseniami, pritom cenovy rozdiel medzi nimi je nezmyselne velky. A9III v tom pokracuje. Sony ju propaguje ako revolucny stroj ale v praxi to bude iba A1 s nizsim rozlisenim.
 
gytheio
2023-11-24 16:09:57
príspevok od: jozef84
V Rusku som nebol(ak nerátam Krym), len na Ukrajine. Ale to je asi podobné. Áno máš pravdu. Na západe ich máš plno. Najviac som ich videl v Stockholme, ale kombinácia bezdomovcov a drôg je najviac vo výkvete kapitalizmu. Veľa ich bolo aj v Paríži, Osle. Páčil sa mi Rím(aj keď bol dosť špinavý-ale na Paríž veru nemá).Edinburg v Škótsku je super, ten sa mi páčil. A kupodivu sa mi páčia mestá v Rumunsku a Bulharsku, ktoré sú čistejšie ako niektoré naše mestá. Dokonca aj cigánske sídliská sú pomerne čisté a nedajú sa vôbec porovnať s našimi napríklad Lunikom IX. Pomerne dobre si s nimi poradili a majú na nich dobrý systém.
Odporucam pozriet video od 1:35.. Cinsky vyrobok

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/manzel-nemuze-zit-bez-klobasy-rusove-jsou-zdeseni-pohledem-n/r~9145136e8ab411ee8b4e0cc47ab5f122/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_term=position-1&utm_campaign=Aktualne
 
jozef84
2023-11-24 21:19:33
príspevok od: gytheio
Odporucam pozriet video od 1:35.. Cinsky vyrobok

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/manzel-nemuze-zit-bez-klobasy-rusove-jsou-zdeseni-pohledem-n/r~9145136e8ab411ee8b4e0cc47ab5f122/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_term=position-1&utm_campaign=Aktualne
No a? Nechodis do obchodu? Vsade vo svete sa zdvihli ceny. U nas niektore aj o 100%. Aj byvanie, energie, doprava. Nielen oni pocitili embargo. Ale spustu potravin su sebestacni vdaka embargu, ktore ich donutilo si to vypestovat sami. Energie maju vlastne. Ano, chybaju im tovary s vyssou prridanou hodnotou, ale toto Cina rychlo vyplna. A koniec koncov uz sa tam kadejakymi kluckami vracaju spat aj vyrobcovia ako Volswagen, Bosch, Siemens atd.Aj plyn sa predava viac a za drahsie s vyssou pridanou hodnotou, lebo je skvapalneny, dopraveny ruskymi tankermi. USA a Francuzsko kupuju o 100% viac uranu, a tak by sa toho dalo popisat velmi vela. A ciel sa splnil. Europa je bez lacnych surovin a na lopatkach. Pozri si o kolko je v Usa a v Europe bezdomovcov. A to je len zaciatok.
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2023-11-24 21:19:48
príspevok od: matpi
Myslim, ze tebe som pisal tesne pred oznamenim A9III, ze samotne Sony nevie, co s radom A9. Vydanim A1 sa z neho stal zbytocny rad. Povodna A9 je doteraz fantasticky fotak, A9II prisla iba s minimalnymi vylepseniami, pritom cenovy rozdiel medzi nimi je nezmyselne velky. A9III v tom pokracuje. Sony ju propaguje ako revolucny stroj ale v praxi to bude iba A1 s nizsim rozlisenim.
Za tú cenu ani neviem, či Sony A9 III alebo Somy A1? Asi by som počkal na nástupcu Sony A1. Ten už by mohol mať tiež globálnu uzávierku alebo možno aj nie, pretože by potom asi nikto Sony A9 III nekupoval. Smiech! Snáď to Sony všetko uživí.
 
jozef84
2023-11-24 22:14:34
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Za tú cenu ani neviem, či Sony A9 III alebo Somy A1? Asi by som počkal na nástupcu Sony A1. Ten už by mohol mať tiež globálnu uzávierku alebo možno aj nie, pretože by potom asi nikto Sony A9 III nekupoval. Smiech! Snáď to Sony všetko uživí.
Mne z toho vychadza A1 lepsie. Bsi snimac s vyssim rozlisenim, super zaostrovanie, rychlost. Nevidim zatial vela dovodov na A9III. Moze to mat svoje nevychytane muchy - vyssi sum, spolahlivost, treba este pockat. A1 moze dostat aktualizaciu a jej male musky este vychytst.
 
matpi
2023-11-24 22:52:58
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Za tú cenu ani neviem, či Sony A9 III alebo Somy A1? Asi by som počkal na nástupcu Sony A1. Ten už by mohol mať tiež globálnu uzávierku alebo možno aj nie, pretože by potom asi nikto Sony A9 III nekupoval. Smiech! Snáď to Sony všetko uživí.
Ja mam povodnu A9, fotim hlavne sport a uprimne, okrem vyssieho rozlisenia kvoli crop modu mi na tom fotaku nechyba a ani nevadi vobec nic. A to je uz takmer sedemrocny stroj.
 
gytheio
2023-11-25 04:36:13
príspevok od: jozef84
No a? Nechodis do obchodu? Vsade vo svete sa zdvihli ceny. U nas niektore aj o 100%. Aj byvanie, energie, doprava. Nielen oni pocitili embargo. Ale spustu potravin su sebestacni vdaka embargu, ktore ich donutilo si to vypestovat sami. Energie maju vlastne. Ano, chybaju im tovary s vyssou prridanou hodnotou, ale toto Cina rychlo vyplna. A koniec koncov uz sa tam kadejakymi kluckami vracaju spat aj vyrobcovia ako Volswagen, Bosch, Siemens atd.Aj plyn sa predava viac a za drahsie s vyssou pridanou hodnotou, lebo je skvapalneny, dopraveny ruskymi tankermi. USA a Francuzsko kupuju o 100% viac uranu, a tak by sa toho dalo popisat velmi vela. A ciel sa splnil. Europa je bez lacnych surovin a na lopatkach. Pozri si o kolko je v Usa a v Europe bezdomovcov. A to je len zaciatok.
Na koho alebo na co si reagoval?
 
gytheio
2023-11-25 05:50:53
príspevok od: jozef84
No a? Nechodis do obchodu? Vsade vo svete sa zdvihli ceny. U nas niektore aj o 100%. Aj byvanie, energie, doprava. Nielen oni pocitili embargo. Ale spustu potravin su sebestacni vdaka embargu, ktore ich donutilo si to vypestovat sami. Energie maju vlastne. Ano, chybaju im tovary s vyssou prridanou hodnotou, ale toto Cina rychlo vyplna. A koniec koncov uz sa tam kadejakymi kluckami vracaju spat aj vyrobcovia ako Volswagen, Bosch, Siemens atd.Aj plyn sa predava viac a za drahsie s vyssou pridanou hodnotou, lebo je skvapalneny, dopraveny ruskymi tankermi. USA a Francuzsko kupuju o 100% viac uranu, a tak by sa toho dalo popisat velmi vela. A ciel sa splnil. Europa je bez lacnych surovin a na lopatkach. Pozri si o kolko je v Usa a v Europe bezdomovcov. A to je len zaciatok.
A kde si mam pozriet tie statistiky kolko je kde bezdomovcov? Rusi niekedy nieco zverejnili? Bol si tam alebo tam? Ja som bol, iba v Moskve su desiatky ticice deti bezdomovcov, policajti maju zalubu v biti tych deti, ty si nedokazes predstavit co je v Rusku. Ked boli v Rusku MS vo fotbale vsetky deti z Moskvy zmizli aby to nevideli cudzinci, nikto nevie kam a co s nimi spravili..
Ceny v Rusku? ked som v 2009 prisiel do Ruska liter 95 benzinu stal 15 rublov, 39 rublov bolo 1 euro. V tom videu ukazuju kolko stoji teraz 95 oktanovy benzin - 60 rublov, o kolko sa zdvihol ten benzin? A to co ukazuje ten benzin o tolko sa zdvihlo aj vsetko ostatne, o 300 percent od roku 2009... platy v Rusku od roku 2014 klesli o 25 percent. Kde v akych statistikach to Rusi priznavaju? To video je z Moskvy a v Moskve su europske platy, vsade inde v Rusku je to uplne ine.
Rozpraval som sa s kamaratkou z Petrohradu a ona povedala, ze od zaciatku vojny na Ukraine vacsina tovaru v obchodoch zdrazela o 100 percent.
Spomenul som si na jednu aferu v Rusku ked som videl v tom videu o tej klobase... Bielorusko dovaza klobasy z Ruska a spravili rozbor lebo sa im nevidel obsah tych produktov. V niektorych klobasach a salamach bol az 50 percent z obsahu toaletny papier, Rusi nemali co davat do tych produktov tak primiesavali toaletny papier a pisali o tom aj u nas ako Bielorusi hromzili na Rusov aby si to zrali sami.
O tom Cinskom tovare, uz v 2009 bol uplne vsetok tovar v Rusku Cinsky a to je dovod preco Rusi nenavidia Cinanov, vsetko sa tam kazi nic tam nefunguje. Ja som kupil do prace velke reproduktory, po roku prestali hrat tak som ich rozobral, membrana nevibrova, ten reproduktor bol zo zadu hrdzavy, po roku... ako je to mozne nevedno lebo v zime je tam 10% vlhkost pri tych mrazoch a v lete skoro vobec neprsi, tiez ziadna vlhkost, v podstate su Cinania pasaci, maju materialy ktore zhrdzaveju aj bez vlhkosti.
Dam ti radu, nezatahuj do debaty veci o ktorych vobec nic nevies.
 
Porubo
2023-11-26 05:09:50
príspevok od: gytheio
A kde si mam pozriet tie statistiky kolko je kde bezdomovcov? Rusi niekedy nieco zverejnili? Bol si tam alebo tam? Ja som bol, iba v Moskve su desiatky ticice deti bezdomovcov, policajti maju zalubu v biti tych deti, ty si nedokazes predstavit co je v Rusku. Ked boli v Rusku MS vo fotbale vsetky deti z Moskvy zmizli aby to nevideli cudzinci, nikto nevie kam a co s nimi spravili..
Ceny v Rusku? ked som v 2009 prisiel do Ruska liter 95 benzinu stal 15 rublov, 39 rublov bolo 1 euro. V tom videu ukazuju kolko stoji teraz 95 oktanovy benzin - 60 rublov, o kolko sa zdvihol ten benzin? A to co ukazuje ten benzin o tolko sa zdvihlo aj vsetko ostatne, o 300 percent od roku 2009... platy v Rusku od roku 2014 klesli o 25 percent. Kde v akych statistikach to Rusi priznavaju? To video je z Moskvy a v Moskve su europske platy, vsade inde v Rusku je to uplne ine.
Rozpraval som sa s kamaratkou z Petrohradu a ona povedala, ze od zaciatku vojny na Ukraine vacsina tovaru v obchodoch zdrazela o 100 percent.
Spomenul som si na jednu aferu v Rusku ked som videl v tom videu o tej klobase... Bielorusko dovaza klobasy z Ruska a spravili rozbor lebo sa im nevidel obsah tych produktov. V niektorych klobasach a salamach bol az 50 percent z obsahu toaletny papier, Rusi nemali co davat do tych produktov tak primiesavali toaletny papier a pisali o tom aj u nas ako Bielorusi hromzili na Rusov aby si to zrali sami.
O tom Cinskom tovare, uz v 2009 bol uplne vsetok tovar v Rusku Cinsky a to je dovod preco Rusi nenavidia Cinanov, vsetko sa tam kazi nic tam nefunguje. Ja som kupil do prace velke reproduktory, po roku prestali hrat tak som ich rozobral, membrana nevibrova, ten reproduktor bol zo zadu hrdzavy, po roku... ako je to mozne nevedno lebo v zime je tam 10% vlhkost pri tych mrazoch a v lete skoro vobec neprsi, tiez ziadna vlhkost, v podstate su Cinania pasaci, maju materialy ktore zhrdzaveju aj bez vlhkosti.
Dam ti radu, nezatahuj do debaty veci o ktorych vobec nic nevies.
A bol ten toaletny papier aspon pouzity?
 
gytheio
2023-11-26 05:11:07
príspevok od: Porubo
A bol ten toaletny papier aspon pouzity?
Pouzity a Cinsky
 
jozef84
2023-11-27 10:50:55
príspevok od: gytheio
A kde si mam pozriet tie statistiky kolko je kde bezdomovcov? Rusi niekedy nieco zverejnili? Bol si tam alebo tam? Ja som bol, iba v Moskve su desiatky ticice deti bezdomovcov, policajti maju zalubu v biti tych deti, ty si nedokazes predstavit co je v Rusku. Ked boli v Rusku MS vo fotbale vsetky deti z Moskvy zmizli aby to nevideli cudzinci, nikto nevie kam a co s nimi spravili..
Ceny v Rusku? ked som v 2009 prisiel do Ruska liter 95 benzinu stal 15 rublov, 39 rublov bolo 1 euro. V tom videu ukazuju kolko stoji teraz 95 oktanovy benzin - 60 rublov, o kolko sa zdvihol ten benzin? A to co ukazuje ten benzin o tolko sa zdvihlo aj vsetko ostatne, o 300 percent od roku 2009... platy v Rusku od roku 2014 klesli o 25 percent. Kde v akych statistikach to Rusi priznavaju? To video je z Moskvy a v Moskve su europske platy, vsade inde v Rusku je to uplne ine.
Rozpraval som sa s kamaratkou z Petrohradu a ona povedala, ze od zaciatku vojny na Ukraine vacsina tovaru v obchodoch zdrazela o 100 percent.
Spomenul som si na jednu aferu v Rusku ked som videl v tom videu o tej klobase... Bielorusko dovaza klobasy z Ruska a spravili rozbor lebo sa im nevidel obsah tych produktov. V niektorych klobasach a salamach bol az 50 percent z obsahu toaletny papier, Rusi nemali co davat do tych produktov tak primiesavali toaletny papier a pisali o tom aj u nas ako Bielorusi hromzili na Rusov aby si to zrali sami.
O tom Cinskom tovare, uz v 2009 bol uplne vsetok tovar v Rusku Cinsky a to je dovod preco Rusi nenavidia Cinanov, vsetko sa tam kazi nic tam nefunguje. Ja som kupil do prace velke reproduktory, po roku prestali hrat tak som ich rozobral, membrana nevibrova, ten reproduktor bol zo zadu hrdzavy, po roku... ako je to mozne nevedno lebo v zime je tam 10% vlhkost pri tych mrazoch a v lete skoro vobec neprsi, tiez ziadna vlhkost, v podstate su Cinania pasaci, maju materialy ktore zhrdzaveju aj bez vlhkosti.
Dam ti radu, nezatahuj do debaty veci o ktorych vobec nic nevies.
Zasa trepeš dve na tri. Pobavilo. Áno viem o separáte, ktorý pridávajú do párkov. Vizuálne sa fakt niekedy môže podobať po vysušení, ako vláknina z papiera. (A takto vznikajú fámy a polopravdy)Separát sa vyrába lisovaním kostí pod tlakom a "zužitkuje" sa tak chrupavky, zbytky mäsa, špik z kostí a lymfa. Odpad z lisovania sa ďalej už len melie a používa ako fosforečné hnojivo. A separát sa používa aj u nás veru štedro do konzerv, paštét, párkov, mäkkých klobás, instatných polievok, atď.Za socializmu sa potajme používal tiež(bolo to vraj zakázané) napríklad v Mäsopriemysel Brno, kde sme na to robili výlučne v noci. A lisované tablety z kostí sa posielali do Nemecka na hnojivo. Takže cením si tvoju aktivitu a bol by som rád, keby si to rozvíril aj u nás, lebo vyššie vymenované sú štedro pridávané kôli cene. A už sa to fakt nedá niekedy žrať...
 
gytheio
2023-11-27 11:26:15
príspevok od: jozef84
Zasa trepeš dve na tri. Pobavilo. Áno viem o separáte, ktorý pridávajú do párkov. Vizuálne sa fakt niekedy môže podobať po vysušení, ako vláknina z papiera. (A takto vznikajú fámy a polopravdy)Separát sa vyrába lisovaním kostí pod tlakom a "zužitkuje" sa tak chrupavky, zbytky mäsa, špik z kostí a lymfa. Odpad z lisovania sa ďalej už len melie a používa ako fosforečné hnojivo. A separát sa používa aj u nás veru štedro do konzerv, paštét, párkov, mäkkých klobás, instatných polievok, atď.Za socializmu sa potajme používal tiež(bolo to vraj zakázané) napríklad v Mäsopriemysel Brno, kde sme na to robili výlučne v noci. A lisované tablety z kostí sa posielali do Nemecka na hnojivo. Takže cením si tvoju aktivitu a bol by som rád, keby si to rozvíril aj u nás, lebo vyššie vymenované sú štedro pridávané kôli cene. A už sa to fakt nedá niekedy žrať...
Bieloruske labolatoria nevedia to co vies ty Ty si schopny uplne preonacit debatu, z nicoho nic zacnes pisat o temach o ktorych si pocul iba v kremelskej propagande, sudruh smerak.
 
jozef84
2023-11-27 11:35:23
príspevok od: gytheio
Bieloruske labolatoria nevedia to co vies ty Ty si schopny uplne preonacit debatu, z nicoho nic zacnes pisat o temach o ktorych si pocul iba v kremelskej propagande, sudruh smerak.
Ty si z dobrého laboratória Takže bieloruským laboratóriám veríš? To je mi novinka... Smer som nevolil, už som ti to písal, ale okrem clony a mastnej šošovky zabúdaš aj na takéto "podstatné" veci. A súdruh som nebol a ani nebudem. Stranám sa nedôveruje, ale sa kontrolujú. To isté platí o vládach, netreba ani jednej veriť, každá má svoje záujmy.
 
gytheio
2023-11-27 11:43:35
príspevok od: jozef84
Ty si z dobrého laboratória Takže bieloruským laboratóriám veríš? To je mi novinka... Smer som nevolil, už som ti to písal, ale okrem clony a mastnej šošovky zabúdaš aj na takéto "podstatné" veci. A súdruh som nebol a ani nebudem. Stranám sa nedôveruje, ale sa kontrolujú. To isté platí o vládach, netreba ani jednej veriť, každá má svoje záujmy.
smer sns hlas republika... rovnaka proruska zumpa a ty tu pises kremelske bludy

Ja som v rom Rusku bol a viem ako chutia Ruske klobasy, mdlo, zujes pol hodinu a ziadny vysledok.
Boli v Rusku vselijake zaujimavosti, v jednom spracovatelskom zavode mlieka zohrievali mlieko a kedze bola treskuca zima zamestnanci sa v tych teplych kadiach v tom mlieku kupali, tocili to na video a zavesili na internet a ked to vysetrovali tak zistili, ze to tam robili vsetci a v kazdom zavode na spracovanie mlieka.
Lukasenko osobne cez media vynadal Rusom pre ten toaletak v klobasach, zopakujem to este raz, ty vies viac ako Bieloruske labolatoria.
 
jozef84
2023-11-27 12:23:02
príspevok od: gytheio
smer sns hlas republika... rovnaka proruska zumpa a ty tu pises kremelske bludy

Ja som v rom Rusku bol a viem ako chutia Ruske klobasy, mdlo, zujes pol hodinu a ziadny vysledok.
Boli v Rusku vselijake zaujimavosti, v jednom spracovatelskom zavode mlieka zohrievali mlieko a kedze bola treskuca zima zamestnanci sa v tych teplych kadiach v tom mlieku kupali, tocili to na video a zavesili na internet a ked to vysetrovali tak zistili, ze to tam robili vsetci a v kazdom zavode na spracovanie mlieka.
Lukasenko osobne cez media vynadal Rusom pre ten toaletak v klobasach, zopakujem to este raz, ty vies viac ako Bieloruske labolatoria.
Takže tam bol toaleťák, neviem ti to vyvrátiť. A je mi to jedno. Nech si to vyštrngajú medzi sebou. V Rusku som nebol, ak nerátam Krym a Ukrajinu, tak neviem posúdiť. Ale strava na Ukrajine a na Kryme bola super. A Krym sa mne osobne veľmi páčil. Čistota, poriadok, fakt exkluzívna výkladná skriňa. A na Ukrajine som bol aj v takých obchodoch, že mi sánka spadla. Velikánsky obchod a plný jedným druhom ventilátorov, ďalší matriošky a lampy, atď. Pre mňa vtedy šok verejné WC(s krátkymi dvierkami, šlapací, kôš na papier a smrad) Odvtedy som ale pochodil Egypt, Jordánsko, USA, Taliansko, Švédsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, pobaltské republiky, Poľsko, Chorvátsko, Bosna a Herzegovina, Rumunsko, Bulharsko, atď. Všade sa niečo nájde, aj ja by som dosť vedel popísať. Je to o ľuďoch a nielen o systéme. A najpohostinnejší boli veru tí chudobnejší. Vedia si viac vážiť, čo majú. A doba sa stále mení. Tam, kde som sa pred desiatimi rokmi cítil bezpečne a dobre, tak to už neplatí. Vidím, že to ide fakt nesprávnym smerom. Tie hodnoty na ktorých stavali systém, sú už niekde úplne inde. Veď žiješ v Nemecku. Ak si tam dlhšie ako 10 rokov, tak vieš porovnať, ako sa život zmenil. Tiež mám priateľov z Nemecka, ktorí boli ako ty, takí slniečkári. A po pár rokoch sa to zmenilo. Ale to je na dlhšie. Ale páčilo sa mi, že už dokázali nestranne popísať čo sa tam udialo a prečo zmena postoja nastala. Prečo sa tam už necítia bezpečne.
 
gytheio
2023-11-27 13:46:27
príspevok od: jozef84
Takže tam bol toaleťák, neviem ti to vyvrátiť. A je mi to jedno. Nech si to vyštrngajú medzi sebou. V Rusku som nebol, ak nerátam Krym a Ukrajinu, tak neviem posúdiť. Ale strava na Ukrajine a na Kryme bola super. A Krym sa mne osobne veľmi páčil. Čistota, poriadok, fakt exkluzívna výkladná skriňa. A na Ukrajine som bol aj v takých obchodoch, že mi sánka spadla. Velikánsky obchod a plný jedným druhom ventilátorov, ďalší matriošky a lampy, atď. Pre mňa vtedy šok verejné WC(s krátkymi dvierkami, šlapací, kôš na papier a smrad) Odvtedy som ale pochodil Egypt, Jordánsko, USA, Taliansko, Švédsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, pobaltské republiky, Poľsko, Chorvátsko, Bosna a Herzegovina, Rumunsko, Bulharsko, atď. Všade sa niečo nájde, aj ja by som dosť vedel popísať. Je to o ľuďoch a nielen o systéme. A najpohostinnejší boli veru tí chudobnejší. Vedia si viac vážiť, čo majú. A doba sa stále mení. Tam, kde som sa pred desiatimi rokmi cítil bezpečne a dobre, tak to už neplatí. Vidím, že to ide fakt nesprávnym smerom. Tie hodnoty na ktorých stavali systém, sú už niekde úplne inde. Veď žiješ v Nemecku. Ak si tam dlhšie ako 10 rokov, tak vieš porovnať, ako sa život zmenil. Tiež mám priateľov z Nemecka, ktorí boli ako ty, takí slniečkári. A po pár rokoch sa to zmenilo. Ale to je na dlhšie. Ale páčilo sa mi, že už dokázali nestranne popísať čo sa tam udialo a prečo zmena postoja nastala. Prečo sa tam už necítia bezpečne.
Po druhej svetovej vojne zbombardovane a vykradnute Nemecko zobralo miliardove pozicky na obnovu ekonomiky ale nemalo ludi. V Turecku zriadilo stovky naborovych kancelarii a kedze Turecko bolo jeden z najchudobnejsich statov sveta v ktorom malo pracu asi iba 30% obyvatelov, v milionoch sa prestahovali do Nemecka. Nemci vedia, ze funguju iba vdaka pristahovalcom migrantom... neviem ako ich este chces nazyvat. Pristahovalci nie su v Nemecku vobec ziadny problem, ti tvoji priatelia v Nemecku su ak naozaj su, presne taky ako si aj ty.
Pravda je, ze Nemci velmi radi spominaju na casy spred 30 rokov, este pred Merkel, ona aj s jej CDU vybudovala to na co Nemci nadavaju, agresivny system. Pracovne agentury, asi 20% Nemcov je trvale nezamestnanych na podpore, iba preto lebo sa mozu zamestnat iba cez pracovnu agenturu a po 18 mesiacoch je prepusteny, je tu zakon, ze mozes pracovat maximalne 18 mesiacov v jednej firme. Je to zakon zarucuje pracovnej agenture mesacne napr. 2000 eur cisteho a tebe 1200. Preto vela ludi nechce pracovat. A takych absurdit je tu vela, na to ludia nadavaju a nie na pristahovalcov.
To je jedno, ty budes aj nadalej kremelsku propagandu...
 
jozef84
2023-11-27 14:06:02
príspevok od: gytheio
Po druhej svetovej vojne zbombardovane a vykradnute Nemecko zobralo miliardove pozicky na obnovu ekonomiky ale nemalo ludi. V Turecku zriadilo stovky naborovych kancelarii a kedze Turecko bolo jeden z najchudobnejsich statov sveta v ktorom malo pracu asi iba 30% obyvatelov, v milionoch sa prestahovali do Nemecka. Nemci vedia, ze funguju iba vdaka pristahovalcom migrantom... neviem ako ich este chces nazyvat. Pristahovalci nie su v Nemecku vobec ziadny problem, ti tvoji priatelia v Nemecku su ak naozaj su, presne taky ako si aj ty.
Pravda je, ze Nemci velmi radi spominaju na casy spred 30 rokov, este pred Merkel, ona aj s jej CDU vybudovala to na co Nemci nadavaju, agresivny system. Pracovne agentury, asi 20% Nemcov je trvale nezamestnanych na podpore, iba preto lebo sa mozu zamestnat iba cez pracovnu agenturu a po 18 mesiacoch je prepusteny, je tu zakon, ze mozes pracovat maximalne 18 mesiacov v jednej firme. Je to zakon zarucuje pracovnej agenture mesacne napr. 2000 eur cisteho a tebe 1200. Preto vela ludi nechce pracovat. A takych absurdit je tu vela, na to ludia nadavaju a nie na pristahovalcov.
To je jedno, ty budes aj nadalej kremelsku propagandu...
No a to, čo zarobili a naakumolovali, tak teraz svojimi nešťastnými rozhodnutiami rozdali, odstavili, kúpili za draho. EÚ bola na začiatku ako hospodársky celok na prvom mieste. Pozri si teraz a pozri si krivky, kam to smeruje do budúcnosti. Na Slovensku sme na tom teraz rovnako.Už sme zaostali a sme len pred Bulharskom.
 
gytheio
2023-11-27 14:12:12
príspevok od: jozef84
No a to, čo zarobili a naakumolovali, tak teraz svojimi nešťastnými rozhodnutiami rozdali, odstavili, kúpili za draho. EÚ bola na začiatku ako hospodársky celok na prvom mieste. Pozri si teraz a pozri si krivky, kam to smeruje do budúcnosti. Na Slovensku sme na tom teraz rovnako.Už sme zaostali a sme len pred Bulharskom.
Jedine čosom z toho rozumel, ze Slovensko je v s..č.ách..
co rozdali odstavili?? Nemcov potapa to, ze ludia nechcu pre ten agresivny system pracovat.
 
jozef84
2023-11-27 14:37:39
príspevok od: gytheio
Jedine čosom z toho rozumel, ze Slovensko je v s..č.ách..
co rozdali odstavili?? Nemcov potapa to, ze ludia nechcu pre ten agresivny system pracovat.
Nemcov potopili nesprávne rozhodnutia. Mysleli si, že je jedno kto príde ako prisťahovalec. Ale to jedno nebolo. Jedni sú prínosom, ale druhí len vyžierajú sociálny systém. Namiesto toho, aby si zobrali mentalitou kompatibilných ľudí, napríklad aj z východného bloku ochotných makať a aj so zručnosťou, tak pustili nekontrolovane všetko.A zatiaľ, kým ako tak fungujú sociálne dávky a majú z čoho dať, tak je relatívne ticho.Ale svojou green deal politikou odstavenia jadrových a tepelných elektrární si podkopli svojej ekonomike nohy. Z časti to síce "napravili" kupovaním" energie na burze(kde môžu relatívne lacno nakúpiť energie-napríklad aj zo Slovenska, Francúzska, Maďarska), ale výrobné firmy to pocítia málo. Nákupy majú pod palcom firmy z USA, kde vlastne veľká časť zisku takto odíde. Ďalšia vec. Platobný systém. Z každej operácie cez účtovný bankový systém Swift ide zisk, čo myslíš, kde?Už mali mať dávno iba cez svoj bankový systém. Ďalšia vec. Napriek embargu nakupuje plyn a ropu z Ruska. Len to ide cez viac rúk a s omnoho vyššou cenou. Rusi plyn skvapalnia a prevezú do Španielska a Francúzska a odtiaľ do Nemecka, Belgicka atď. To isté ropa, urán, neón, hélium, argón, hliník, mangán, nikel, hnojivá...Teda omnoho drahšie,ale pokiaľ je to síce ruské, ale kúpime to od Inda, Číňana, Španiela,atď. , tak je to v poriadku. Ale draho a stratili sme výhodu lacných vstupov. Nabaľuje sa na tom India, Čína aj Maďarsko, dokonca aj Poľsko a USA, atď. Zásady sú v obchode nanič. Je to obchod a ide o zisk. A na toto EÚ zabudla.
 
gytheio
2023-11-27 14:54:07
príspevok od: jozef84
Nemcov potopili nesprávne rozhodnutia. Mysleli si, že je jedno kto príde ako prisťahovalec. Ale to jedno nebolo. Jedni sú prínosom, ale druhí len vyžierajú sociálny systém. Namiesto toho, aby si zobrali mentalitou kompatibilných ľudí, napríklad aj z východného bloku ochotných makať a aj so zručnosťou, tak pustili nekontrolovane všetko.A zatiaľ, kým ako tak fungujú sociálne dávky a majú z čoho dať, tak je relatívne ticho.Ale svojou green deal politikou odstavenia jadrových a tepelných elektrární si podkopli svojej ekonomike nohy. Z časti to síce "napravili" kupovaním" energie na burze(kde môžu relatívne lacno nakúpiť energie-napríklad aj zo Slovenska, Francúzska, Maďarska), ale výrobné firmy to pocítia málo. Nákupy majú pod palcom firmy z USA, kde vlastne veľká časť zisku takto odíde. Ďalšia vec. Platobný systém. Z každej operácie cez účtovný bankový systém Swift ide zisk, čo myslíš, kde?Už mali mať dávno iba cez svoj bankový systém. Ďalšia vec. Napriek embargu nakupuje plyn a ropu z Ruska. Len to ide cez viac rúk a s omnoho vyššou cenou. Rusi plyn skvapalnia a prevezú do Španielska a Francúzska a odtiaľ do Nemecka, Belgicka atď. To isté ropa, urán, neón, hélium, argón, hliník, mangán, nikel, hnojivá...Teda omnoho drahšie,ale pokiaľ je to síce ruské, ale kúpime to od Inda, Číňana, Španiela,atď. , tak je to v poriadku. Ale draho a stratili sme výhodu lacných vstupov. Nabaľuje sa na tom India, Čína aj Maďarsko, dokonca aj Poľsko a USA, atď. Zásady sú v obchode nanič. Je to obchod a ide o zisk. A na toto EÚ zabudla.
90% veci v systeme fungovania svetoveho trhu vytvorili America s Anglickom, Swift? Podla teba ho mal niekto vytvorit zadarmo? Pises tu o normalnych veciach, ides na verejne zachody a musis zaplatit? aka nehoraznost.. podla teba clovek ktory sa tam stara o cistotu by to mal robit bez place?
Nemci v Nemecku vyzieraju socialny system viac ako pristahovalci. Aj ked jednu absurditu mi neda nenapisat, ucil som jedneho Syrcana zaklady Nemciny, ma dve ženy, stat im plati 3 byty lebo tie zeny nemozu existovat spolu a ani jedna neznesie, ze by ta druha zila s Jozefom. Jozef zije sam ako kral a moze navstevovat svoje zeny v ich bytoch. To ked mi rozpraval ...
 
jozef84
2023-11-27 16:50:30
príspevok od: gytheio
90% veci v systeme fungovania svetoveho trhu vytvorili America s Anglickom, Swift? Podla teba ho mal niekto vytvorit zadarmo? Pises tu o normalnych veciach, ides na verejne zachody a musis zaplatit? aka nehoraznost.. podla teba clovek ktory sa tam stara o cistotu by to mal robit bez place?
Nemci v Nemecku vyzieraju socialny system viac ako pristahovalci. Aj ked jednu absurditu mi neda nenapisat, ucil som jedneho Syrcana zaklady Nemciny, ma dve ženy, stat im plati 3 byty lebo tie zeny nemozu existovat spolu a ani jedna neznesie, ze by ta druha zila s Jozefom. Jozef zije sam ako kral a moze navstevovat svoje zeny v ich bytoch. To ked mi rozpraval ...
Swift vymysleli veľmi inteligentne. Ale vymysleli aj embargá a celé sa to obrátilo proti nim. Čína, Rusko, Irán, teraz už aj Turecko majú svoj systém a peniaze za transakcie
im ostávajú. Je otázka času, kedy aj ostatné krajiny na tento systém nabehnú. EÚ ako vazal USA pochybujem. A embargá majú aj ďalší účinok. Krajiny, na ktoré boli uvalené embargá, tak mali snahu si sami dopestovať potraviny, vyrobiť si sami výrobky, alebo vymeniť s tými, u ktorých sa to dalo. Čiže mimo tých, ktorí embargo uvalili. A výsledok je tu. EÚ klesá. A pôjdu aj ďalší. Teda aj my-bohužiaľ.
 
gytheio
2023-11-27 16:58:15
príspevok od: jozef84
Swift vymysleli veľmi inteligentne. Ale vymysleli aj embargá a celé sa to obrátilo proti nim. Čína, Rusko, Irán, teraz už aj Turecko majú svoj systém a peniaze za transakcie
im ostávajú. Je otázka času, kedy aj ostatné krajiny na tento systém nabehnú. EÚ ako vazal USA pochybujem. A embargá majú aj ďalší účinok. Krajiny, na ktoré boli uvalené embargá, tak mali snahu si sami dopestovať potraviny, vyrobiť si sami výrobky, alebo vymeniť s tými, u ktorých sa to dalo. Čiže mimo tých, ktorí embargo uvalili. A výsledok je tu. EÚ klesá. A pôjdu aj ďalší. Teda aj my-bohužiaľ.
ako by som kremelske radio pocuval, nebyt Ameriky robil by si otroka v nejakej ruskej zemlanke, nevies vobec co znamena robit niekomu vazala.. zazit rusa na vlastnej kozi...
 
jozef84
2023-11-27 17:47:50
príspevok od: gytheio
ako by som kremelske radio pocuval, nebyt Ameriky robil by si otroka v nejakej ruskej zemlanke, nevies vobec co znamena robit niekomu vazala.. zazit rusa na vlastnej kozi...
Na rozdiel od teba viem porovnať oba systémy. Každý má svoje pozitíva a aj negatíva. A môžem ti povedať, že nejakých 20 rokov sa mi kapitalistický demokratický systém páčil. Ale potom to dodrbali a sami urobili u seba socializmus a pustili k moci indivíduá, ktoré na to nemali. Prví začali Švédi a tam sa to skoro dalo(okrem tých narkomanov a černochov, ktorým sa nechcelo robiť, len tr..ť blonďaté švédky). A postupne si to do...li všetky krajiny. Mysleli si, že lacná pracovná sila im prinesie prosperitu. Zo začiatku to tak aj bolo. Lebo si ešte vyberali kto príde. Kto prišiel, tak väčšinou študoval, zamestnal učiteľov, ubytovacie a stravovacie kapacity sa zvýšili, bolo treba ľudí nakŕmiť, dopraviť atď. Ale potom bolo treba ešte viac a viac a už sa tak na kvalitu príchodzích tak nepozeralo. A s tým prišla aj sociálna turistika(aj našej minoritnej skupiny) a tí vyžierali sociálne systémy krajín. A náklady a sprievodné problémy s tým narastali. Ak si pred tým zatváraš oči, zapcháš uši, tak to je tvoj problém. Ja musím makať a nie je mi jedno, kam moje odvedené dane idú. Prví prisťahovalci si to museli zaslúžiť, aby tam mohli byť, ale tí následní už nie. Veď si dal aj dobrý príklad s tým Sýrčanom. Ako Nemcovi by sa ti to páčilo? Ale ak si ako ten Sýrčan, tak samozrejme ťa chápem.
 
gytheio
2023-11-27 18:02:50
príspevok od: jozef84
Na rozdiel od teba viem porovnať oba systémy. Každý má svoje pozitíva a aj negatíva. A môžem ti povedať, že nejakých 20 rokov sa mi kapitalistický demokratický systém páčil. Ale potom to dodrbali a sami urobili u seba socializmus a pustili k moci indivíduá, ktoré na to nemali. Prví začali Švédi a tam sa to skoro dalo(okrem tých narkomanov a černochov, ktorým sa nechcelo robiť, len tr..ť blonďaté švédky). A postupne si to do...li všetky krajiny. Mysleli si, že lacná pracovná sila im prinesie prosperitu. Zo začiatku to tak aj bolo. Lebo si ešte vyberali kto príde. Kto prišiel, tak väčšinou študoval, zamestnal učiteľov, ubytovacie a stravovacie kapacity sa zvýšili, bolo treba ľudí nakŕmiť, dopraviť atď. Ale potom bolo treba ešte viac a viac a už sa tak na kvalitu príchodzích tak nepozeralo. A s tým prišla aj sociálna turistika(aj našej minoritnej skupiny) a tí vyžierali sociálne systémy krajín. A náklady a sprievodné problémy s tým narastali. Ak si pred tým zatváraš oči, zapcháš uši, tak to je tvoj problém. Ja musím makať a nie je mi jedno, kam moje odvedené dane idú. Prví prisťahovalci si to museli zaslúžiť, aby tam mohli byť, ale tí následní už nie. Veď si dal aj dobrý príklad s tým Sýrčanom. Ako Nemcovi by sa ti to páčilo? Ale ak si ako ten Sýrčan, tak samozrejme ťa chápem.
Jozefa som nedal ako priklad, to bol ojedinely extrem. A skadial ty vies porovnat oba systemy??? Z propagandy?
Pred nedavnom som sa rozpraval s jednym africanom, strasne ospevoval Putina, ruske rakety auta, ked zacal o tych autach opytal som sa ho ci pozna nejaku znacku ruskeho auta, on, ze Mazda povedal som, ze Mazda je Japonska, on sa zacal smiat, ze to je ruske auto. Tak som vyguglil Mazdu a ukazal, jemu bolo az do placu aky bol sklamany. Opytal som sa ci pozna este nejaku inu rusku znacku, on ze Audi... musim spomenut, ze uz 11 rokov zije v Nemecku...
Ty si presne ako ten African, ziadny rozdiel medzi vami, smerak african vsetko jedno.
Z mojej strany vsetko
 
jozef84
2023-11-27 18:06:36
príspevok od: gytheio
Jozefa som nedal ako priklad, to bol ojedinely extrem. A skadial ty vies porovnat oba systemy??? Z propagandy?
Pred nedavnom som sa rozpraval s jednym africanom, strasne ospevoval Putina, ruske rakety auta, ked zacal o tych autach opytal som sa ho ci pozna nejaku znacku ruskeho auta, on, ze Mazda povedal som, ze Mazda je Japonska, on sa zacal smiat, ze to je ruske auto. Tak som vyguglil Mazdu a ukazal, jemu bolo az do placu aky bol sklamany. Opytal som sa ci pozna este nejaku inu rusku znacku, on ze Audi... musim spomenut, ze uz 11 rokov zije v Nemecku...
Ty si presne ako ten African, ziadny rozdiel medzi vami, smerak african vsetko jedno.
Z mojej strany vsetko
ok. Dobrý príklad - vyhral si. Bolo to presvedčivé.
 
gytheio
2023-11-27 18:16:07
príspevok od: jozef84
ok. Dobrý príklad - vyhral si. Bolo to presvedčivé.
Porovnavas alebo ohovaras Svedsko ktore patri medzi krajiny s najkvalitnejsim a najstastnejsim zivotom s Ruskom ktore je na opacnom konci a z ktoreho kazdy rok emigruje milion obyvatelov? TY si ten African o ktorom som pisal vyssie.
 
jozef84
2023-11-27 19:46:15
príspevok od: gytheio
Porovnavas alebo ohovaras Svedsko ktore patri medzi krajiny s najkvalitnejsim a najstastnejsim zivotom s Ruskom ktore je na opacnom konci a z ktoreho kazdy rok emigruje milion obyvatelov? TY si ten African o ktorom som pisal vyssie.
Veď som ti písal, že si vyhral.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia