Hore

Fotostĺpček 49/2023

Príde vám zatiaľ zima šedivá? Stačí počkať na modrú hodinku a pestré farby máte postarané.

Z archívu: Keď je zima v Bratislave krásna

V roku 2015 som si kúpil svoj prvý FF od Sony, model A7 II. Mal som k nemu niekoľko dobrých objektívov. Fotoaparát bol ale pomalý, hlučný, žrút batérií. Ale užili sme si minimálne jednu krásnu hodinku. Fotografoval som s objektívmi Sony FE 55/1,8 ZA a Zeiss Batis 85/1,8.









https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/nocna-fotografia-ii-nocne-mesto/

Mesto s Tamronom 35-150/2-2,8

Poprechádzal som sa po meste s objektívom Tamronom 35-150/2-2,8, je to hlavne reportážny objektív. Vďaka výbornej ostrosti sa však uplatní aj pri fotografovaní architektúry a detailov. Použitý fotoaparát Nikon Z f.




















Zimné stromovanie s iPhonom

Pre mňa už klasika, ktorej sa venujem každú zimu. Je to nenáročný motív, zvládne to ľubovoľný fotoaparát, vrátane mobilov, v mojom prípade iPhone 12 Pro Max. Kvôli svetlej oblohe len odporúčam pridať korekciu expozície do plusu.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/zimne-stromovanie-ii---ciernobielo/

Overené i neoverené správy

  • Panasonic Lumix DC-G9 II získa možnosť prenášať „RAW“ video do obľúbených externých videorekordérov cez port HDMI. Tento doplnok približuje špecifikácie videa G9 II k špecifikáciám GH6. Firmvér v2.0 bude dostupný v nešpecifikovanom budúcom termíne.
  • Spoločnosť Panasonic Japan oznámila menšiu hardvérovú inováciu vlogovacej kamery Lumix G100, ktorá pridala port USB Type-C a zmenila elektronický hľadáčik fotoaparátu na OLED.
  • Sony by vraj v pomerne krátkom termíne malo predstaviť objektív FE 24-200mm F2.8-4.5 G.
  • Canon vydal firmvéry pre fotoaparáty EOS R3, R6, R7, R8, R10, R50, prinášajú odstránenie niektorých chýb a podporu objektívu RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM.
  • Postupne sa upresňuje špecifikácia pripravovaného Sony A7S IV. Má mať dvojvrstvový 20 Mpx snímač, 6K 120p video, 8 stopový IBIS, Dual ISO, oproti predchodcovi vylepšenú ergonómiu, hľadáčik a displej.
  • Ďalšie správy potvrdzujú príchod fotoaparátov Fujifilm X100 VI a X-Pro 4 v roku 2024.
  • Na internet unikli prvé zábery objektívu Laowa 10mm F2.8 s bajonetom Sony E. Má to byť prvý AF objektív tejto značky.


Novinky

7artisan 50mm f/1.8 FE

7Artisan s automatickým zaostrovaním? Podľa obrázku je to pomerne veľký objektív. Presnejšie parametre a ani cena nie sú zatiaľ špecifikované.

Inšpirácia

Mathew Granger: Globálna uzávierka a blesk

Sony A9 III je prvý systémový fotoaparát s globálnou uzávierkou. Je to technológia, ktorá umožní fotoaparátu snímať rýchlosťou až 120 snímok za sekundu, používať rýchlosť uzávierky až 1/80 000 s a možno najpôsobivejšie, synchronizácia s bleskom pri akejkoľvek rýchlosti uzávierky. Fotograf a pedagóg Matthew Granger zverejnil nové podrobné video, ktoré sa ponorí do témy globálnej synchronizácie uzávierky a blesku, vrátane diskusie o tom, čo môže a9 III znamenať pre fotografovanie s bleskom a čo by mali fotografi očakávať, keď fotoaparát príde na jar budúceho roka.


Tipy a triky

Glyn Dewis: Photoshop Remove tool

Nástroj Odstrániť vo Photoshope môže byť ešte výkonnejší, ako si myslíte!

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia