Hore

Fotostĺpček 50/2022

O predčasnom vianočnom darčeku, farbe roka a koncoročných rekapituláciách.

Prechádzam na Sony A7R V

Myslel som si, že mi Sony A7 III bude stačiť aj na profesionálne fotografovanie. Ak by som fotografoval portréty, krajinky, architektúru, tak by mi nič nechýbalo. Zmieril by som sa s priemerným hľadáčikom, len výklopným displejom a občasnými problémami s flickeringom. Nafotil som s ním veľa dobrých fotografií, ale je to len základný model radu A7 a zistil som, že niekedy ma limituje. Je to najpredávanejšia FF bezzrkadlovka na svete a z toho je vidno, že je to nesmierne populárny fotoaparát. Ja sa však potrebujem posunúť ďalej. Bohužiaľ ma to stojí veľa peňazí. Neplánoval som tak skoro kúpiť nový fotoaparát, ale Sony predstavilo A7R V, fotoaparát, ktorý má takmer všetko, čo chcem. Je to investícia do budúcna, zatiaľ ho ani naplno nevyužijem. Prečo som si nevybral iný model?

V A7 IV je odstránených veľa chýb predchádzajúceho modelu. Vlastne by mi aj postačoval, ale čítanie dát v režime el. uzávierky je stále pomalé, čo bráni jej plnohodnotnému využívaniu. A tak by som si prilepšil len na komforte a o niečo vyššom rozlíšení. A7R IV je výborný fotoaparát, ale už je dlho na trhu. A1 je pre mňa cenovo nedostupný fotoaparát a myslím, že veľmi predražený. Páči sa mi aj A9 II, ale tiež už je nejaký čas na trhu a ja potrebujem skôr univerzálny fotoaparát, ako akčného špecialistu.

Sony A7R V už mám na stole. Zatiaľ ho Lightroom nepozná, takže fotky do tohto stĺpčeka som fotografoval do formátu HEIF. Nepozná ani ten. Takže som napokon nechal všetky skonvertovať na JPG.  V ďalších stĺpčekoch sa podelím o prvé dojmy.



































Technika: Sony A7R V, FE 135/1,8 GM

Z archívu: Kôra

V roku 2008 som bol hrdým majiteľom Nikonu D70, ale chýbal mi nejaký vreckový fotoaparát. Mal som predtým pár pekných kompaktov, chcel som však nejaký profesionálny. Kúpil som si Canon Powershot G9. Krásny fotoaparát, ale snímač bol len priemerný. Mal malý dynamický rozsah a vysoký šum. Dnes by v takom fotoaparáte bol 1” snímač. Že som ho takmer nevyužil, svedčí aj malý počet fotografií v archíve a to, že som ho neskôr nechal modifikovať na infra, aby len tak neležal v skrini.

Z toho, čo som ponechal v archíve, som vybral sériu detailov kôry stromu zo sadu J. Kráľa.













Technika: Canon Powershot G9

Overené i neoverené správy

  • Objektív TTArtisan’s 50mm f/1.4 Tilt je teraz dostupný aj pre fotoaparáty s bajonetmi Nikon Z, Canon RF a Fujifilm X.

PetaPixel Awards 2022

Je koniec roka a to je čas na hodnotenie toho, čo sa počas roka udialo. Ceny v oblasti fotografie vyhlásili PetaPixel:

  • Fotoaparát roka: Nikon Z9
  • Prime objektív roka: Nikon 800mm f/6.3 VR S
  • Zoom objektív roka: Tamron 20-40mm f/2.8 Di III VXD
  • Smartfón roka: Apple iPhone 14 Pro
  • Počítač roka: Apple Mac Studio
  • Softvér roka: Midjourney
  • Príslušenstvo roka: Haukland Photography Jacket
  • Trend roka: Umelá inteligencia

DPreview najlepšia a najhoršia výbava roka 2022

Borci s DPreview zverejnili svoj každoročný výber toho najlepšieho, ale aj najhoršieho:

  • Druhý najlepší objektív: Sigma 20mm F1.4 DG DN Art
  • Najlepší objektív: Sony 24-70mm F2.8 GM II
  • Druhý najlepší fotoaparát na video: Sony FX30
  • Najlepší fotoaparát na video: Fujifilm X-H2S
  • Druhý najlepší fotoaparát: Fujifilm X-H2S
  • Najlepší fotoaparát: Sony a7R V
  • Najhorší fotoaparát na video: Sony ZV-1F
  • Najhorší objektív: Fujinon XF 18-120mm F4 PZ LM WR
  • Najhorší fotoaparát: Nikon Z30

Novinky

Filtre Hasselblad

Hasselblad predstavil filtre CPL, ND8 a UV vo veľkostiach 62mm, 67mm, 72mm a 77mm. Všetky tri sú vyrobené zo skla SCHOTT B 270 s nano ochrannou vrstvou. Každý filter je dodávaný s nárazuvzdorným puzdrom.

Hasselblad tiež uvádza na trh popruh Vandra Camera Strap, ktorý je inšpirovaný dlhoročnou švédskou tradíciou, známou ako „Allemansrätten“ alebo „Sloboda pohybu“. Hlavný popruh je vyrobený z vlákna, ktoré je podľa spoločnosti vyrobené z recyklovaného oceánskeho plastu a „high-tech textílií“, zatiaľ čo spojovacie podložky a upevňovacie krúžky sú vyrobené z umelej kože.



https://www.hasselblad.com/x-system/accessories/

Pixelmator Pro 3.2

Pixelmator Pro sa dočkal väčšieho updatu. Najvýznamnejšou novinkou je možnosť upravovať video. S Pixelmator Pro 3.2 môžu teraz používatelia otvárať Live Photos zachytené zariadeniami iOS. Podporované sú aj ďalšie nové súbory, vrátane podpory súborov .MP4, .MOV a GIF. Pixelmator Pro tiež využíva kľúčovú technológiu Mac, vrátane Core ML, Metal a Swift, čo sľubuje rýchly výkon, a to aj na počítačoch Mac s M1 a M2.

Pre nových používateľov je Pixelmator Pro 3.2 k dispozícii za 19,99 USD, čo predstavuje 50% úsporu v porovnaní s bežnou cenou 39,99 USD.

https://www.pixelmator.com/pro/

Vanguard Veo Optic Guard

Možno to nie je úplná novinka, ale ja som na “Peak Design” od Vanguardu naďabil až teraz. Vanguard okopíroval systém kotvičiek a použil ho na sérii popruhov.



https://www.vanguardworld.co.uk/products/veo-optic-guard-kit-brown

https://www.vanguardworld.co.uk/products/veo-optic-guard-ws-br

https://www.vanguardworld.co.uk/products/veo-optic-guard-ns-br

https://www.vanguardworld.co.uk/products/veo-optic-guard-h-br

Inšpirácia

Farba roka 2023

Ak chcete byť v budúcom roku trendový, v niektorých fotografiách by ste mali využiť farbu roka, ktorú každoročne vyhlasuje spoločnosť Pantone. PANTONE 18–1750 Viva Magenta pochádza z červenej rodiny a je inšpirovaná karmínom, jedným z najvzácnejších farbív patriacich do rodiny prírodných farbív a zároveň jedným z najsilnejších a najjasnejších, aké svet pozná.

Tipy a triky

Glyn Dewis - Ako fotografovať a upravovať portréty

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Paladin25
2022-12-12 09:35:25
Gratulujem ku kúpe. Som veľmi zvedavý čo z tej mašinky dostaneš a aké budú tvoje dojmy!
 
smarek
2022-12-12 11:12:54
Gratulujem, A7rV je nepochybne plnokrvny profi stroj. Rada R je profi mam to otestovane, pouzivam uz skoro 5 rokov A7r3 a mam nafotene viac ako 550 000 a natocene stovky hodin videa. Ako pises, budes mat problem vyuzit plny potencial fotaku (pokial nebudes tocit profi videa), nakolko je to profi kamera a nie len fotak. Prajem dobre svetlo a nech dobre sluzi
Marek
 
francesco
2022-12-12 12:00:06
K A7III som dokupil A7IV, je to posun v akcnej fotografii a vo videu, myslim ze solidny upgrade. Budem sledovat tvoje objektivne postrehy k A7RV z realneho pouzivania.
 
blahoslav J B Art
2022-12-12 13:29:46
Gratulujem a nech sa novemu prirastku vo fotorodine dari
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2022-12-12 16:54:54
"Najhorší fotoaparát: Nikon Z30" Sa ani nečudujem. Nikon by mal prestať experimentovať a konečne začať vyrábať fotoaparáty na úrovni konkurencie. Nikon Z50/Z6II/7II začínajú byť už dinosaurami. Konkrétne mám na mysli tieto dva zbytočné modely: Nikon Z fc a Nikon Z30. Ani u jedného modelu som zatiaľ nezaznamenal masívny predaj a ich výbava nie je nijak oslnivá. Tomuto hovorím plytvanie finančníkmi zdrojmi. Často premýšľam nad tým, či zostať u Nikonu alebo prejsť ku Canonu alebo Sony.Hlavne u objektívov vidím u Nikonu obrovskú trhlinu.
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2022-12-12 17:06:59
Teda trhlinu v tom, že neexistuje žiadna iná varianta od tretích strán s podobnými parametrami (utesnenie) a s automatickým zaostrovaním ako je tomu u Sony. Človek nemá inú možnosť ako sa obrátiť iba na originálne skla. Objektívy od tretích strán s MF s bajonetom Z vnímam pre praktickú prácu svadobného alebo portrétneho fotografa za nepoužiteľnú.
 
landov
2022-12-12 18:55:18
Tak Sigma už ohlásila Z sklá, že budú od 2023.zatial tu je Tamron Z 70-300 a nejaké Viltrox. A budúci rok príde určite aj nový foťák od nikonu.
 
MagickVamp
2022-12-12 19:53:07
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Teda trhlinu v tom, že neexistuje žiadna iná varianta od tretích strán s podobnými parametrami (utesnenie) a s automatickým zaostrovaním ako je tomu u Sony. Človek nemá inú možnosť ako sa obrátiť iba na originálne skla. Objektívy od tretích strán s MF s bajonetom Z vnímam pre praktickú prácu svadobného alebo portrétneho fotografa za nepoužiteľnú.
U Canonu je to ale rovnake a mozno aj horsie...na tretie strany mozes zabudnut...

Obcas to zamrzi, zvlast pri objektivoch na ktorych cloveku extra nezalezi, len ich treba mat. Pre mna take nieco znamena sirokac. Ale ten staci jeden, tak to nutne zlo nejako vydrzim.

Naopak pri niektorych by som zas siel vzdy len do tej najvyssej kvality, u mna su to svetelne skla a teleobjektivy. A najvyssia kvalita a kompatibita znamena vacsinou original, ci si v Nikone, Sony ci Canone. Vzdy som pri tychto sklach nakoniec vymenil tretiu stranu za original...tak to teraz robim rovno, sice z donutenia, ale ked to clovek predycha a uvedomi si, ze aj tak by to tak nakoniec spravil, tak potom mavne rukou. Aspon u mna je to tak.

Pozri si skla, ake ma ktora znacka, pozri si kresbu, grafy, na roznych clonach a ohniskach od stredu po okraj, precitaj si o kusovosti. Pozri si ako su kompaktne. Zhodnot si co by bolo pre teba naj.
 
francesco
2022-12-12 22:37:54
príspevok od: landov
Tak Sigma už ohlásila Z sklá, že budú od 2023.zatial tu je Tamron Z 70-300 a nejaké Viltrox. A budúci rok príde určite aj nový foťák od nikonu.
Nikon zaostava. Ako Nikonista som trpezlivo cakal na ich Z6, ked vysla to bolo posledne utvrdenie, ze je cas na zmenu. Bolo to vyborne rozhodnutie, nelutuje po ziadnej stranke.
 
Hakuna Matata
2022-12-12 23:30:29
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Teda trhlinu v tom, že neexistuje žiadna iná varianta od tretích strán s podobnými parametrami (utesnenie) a s automatickým zaostrovaním ako je tomu u Sony. Človek nemá inú možnosť ako sa obrátiť iba na originálne skla. Objektívy od tretích strán s MF s bajonetom Z vnímam pre praktickú prácu svadobného alebo portrétneho fotografa za nepoužiteľnú.
Viackrat som mal v plane kupit si nejaky specialny objektiv non-nikon (laowa, schneider, voigtländer, meike,...) napokon som tak nikdy nespravil, lebo ho vlastne nepotrebujem. Toto miesanie mi pride ako kupit lexus a nahradne diely toyotu. Kludne mozu pasovat, kludne mozu byt vyrazne lacnejsie a kludne s nimi vodic moze byt spokojny. Ale ak nemam na originálne nahradne diely (ergo objektivy), tak naco si kupujem drahe telo?

Sklamanie zo 100-ho vyrocia nikonu ma uz preslo. Viem, ze niektore - najmä, avšak nie iba - specialne objektivy jednoducho este dlhe roky nebudu. Nefnukam a rozhodne kvoli tomu nebudem menit cely system, ktory je mimochodom uplne v pohode.
 
landov
2022-12-13 07:13:10
príspevok od: francesco
Nikon zaostava. Ako Nikonista som trpezlivo cakal na ich Z6, ked vysla to bolo posledne utvrdenie, ze je cas na zmenu. Bolo to vyborne rozhodnutie, nelutuje po ziadnej stranke.
Kazdy sa zariadi podla seba. Nikon "zaostava" v telach, ale po vydani Z9 ukazal, ze ide sice pomalsie ale na istotu. Uz sa tesim na Z8 alebo Z6III, alebo co to bude. No a v sklach, hlavne dlhych ktore za poslednu dobu vydal, tak to je jedna lahodka za druhou: Z 400/4,5 S, Z 600/4 S, Z 800/6,3 S...Ja som nedavno kupil Z 100-400/4,5-5,6 S + Z TC1,4 a to je teda radsot s nim fotit, o optickej kvalite ani nehovoriac. Uz len cakam na adekvatne telo k nemu.
 
Porubo
2022-12-13 09:20:31
Niekto obdivuje tela modeliek, iny zas fotoaparatov...
 
francesco
2022-12-13 13:01:31
príspevok od: landov
Kazdy sa zariadi podla seba. Nikon "zaostava" v telach, ale po vydani Z9 ukazal, ze ide sice pomalsie ale na istotu. Uz sa tesim na Z8 alebo Z6III, alebo co to bude. No a v sklach, hlavne dlhych ktore za poslednu dobu vydal, tak to je jedna lahodka za druhou: Z 400/4,5 S, Z 600/4 S, Z 800/6,3 S...Ja som nedavno kupil Z 100-400/4,5-5,6 S + Z TC1,4 a to je teda radsot s nim fotit, o optickej kvalite ani nehovoriac. Uz len cakam na adekvatne telo k nemu.
Samozrejme nech sa kazdy zariadi podla seba to nespochybnujem. Dal som iba svoju skusenost, mozno sa niekto rozhoduje a preco sa nepodelit. Nemusim cakat a mozem fotit.
 
fatality
2022-12-13 15:07:34
príspevok od: francesco
Samozrejme nech sa kazdy zariadi podla seba to nespochybnujem. Dal som iba svoju skusenost, mozno sa niekto rozhoduje a preco sa nepodelit. Nemusim cakat a mozem fotit.
to si mohol aj pred tym.. ..s predajom zostavy, vymenou systemu je vzdy ostara, takze chvilu pockat
a fotit s tym co mas, nieje az taka zla volba..a najma od buduceho roku, ked nas nasi "vladcovia" stiahnu o dalsie vypalne..dan za predaj vacsi nez 2000€..
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2022-12-14 08:36:45
príspevok od: MagickVamp
U Canonu je to ale rovnake a mozno aj horsie...na tretie strany mozes zabudnut...

Obcas to zamrzi, zvlast pri objektivoch na ktorych cloveku extra nezalezi, len ich treba mat. Pre mna take nieco znamena sirokac. Ale ten staci jeden, tak to nutne zlo nejako vydrzim.

Naopak pri niektorych by som zas siel vzdy len do tej najvyssej kvality, u mna su to svetelne skla a teleobjektivy. A najvyssia kvalita a kompatibita znamena vacsinou original, ci si v Nikone, Sony ci Canone. Vzdy som pri tychto sklach nakoniec vymenil tretiu stranu za original...tak to teraz robim rovno, sice z donutenia, ale ked to clovek predycha a uvedomi si, ze aj tak by to tak nakoniec spravil, tak potom mavne rukou. Aspon u mna je to tak.

Pozri si skla, ake ma ktora znacka, pozri si kresbu, grafy, na roznych clonach a ohniskach od stredu po okraj, precitaj si o kusovosti. Pozri si ako su kompaktne. Zhodnot si co by bolo pre teba naj.
Asi máte pravdu. Mne ale osobne chýba u Nikonu jeden konkrétny objektív, ktorý sa na trhu neobjavil ani po 4 rokoch od uvedenia systému Z. Mám na mysli Nikkor Z 85mm F/1.2 S. Sledujem to už vyše roka a zatiaľ nič. Každopádne si naň už teraz brúsim zuby a dúfam, že sa raz dočkám. Preto zvažujem prechod ku Canonu.
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2022-12-14 08:39:24
príspevok od: fatality
to si mohol aj pred tym.. ..s predajom zostavy, vymenou systemu je vzdy ostara, takze chvilu pockat
a fotit s tym co mas, nieje az taka zla volba..a najma od buduceho roku, ked nas nasi "vladcovia" stiahnu o dalsie vypalne..dan za predaj vacsi nez 2000€..
Čo zase vymysleli naši vládcovia? Sa im zas dačo podarilo v prospech občana? Politiku nesledujem.
 
MagickVamp
2022-12-14 08:59:46
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Asi máte pravdu. Mne ale osobne chýba u Nikonu jeden konkrétny objektív, ktorý sa na trhu neobjavil ani po 4 rokoch od uvedenia systému Z. Mám na mysli Nikkor Z 85mm F/1.2 S. Sledujem to už vyše roka a zatiaľ nič. Každopádne si naň už teraz brúsim zuby a dúfam, že sa raz dočkám. Preto zvažujem prechod ku Canonu.
No mne zas v Canone chybal RF50F1,4...bol som donuteny kupit RF50F1,2, ale je to fantasticke sklo a je velmi pravdepodobne, ze by som casom aj tak predal F1,4 a kupil F1,2. Z Nikonu na Canon som presiel uz davno a s prichodom R systemu, zvlast R6, som uz maxilane spokojny.
 
landov
2022-12-14 09:22:14
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Asi máte pravdu. Mne ale osobne chýba u Nikonu jeden konkrétny objektív, ktorý sa na trhu neobjavil ani po 4 rokoch od uvedenia systému Z. Mám na mysli Nikkor Z 85mm F/1.2 S. Sledujem to už vyše roka a zatiaľ nič. Každopádne si naň už teraz brúsim zuby a dúfam, že sa raz dočkám. Preto zvažujem prechod ku Canonu.
https://nikonrumors.com/2022/12/12/a-reader-buys-a-nikkor-z-35mm-f-1-8-s-lens-gets-a-warranty-for-a-z-85-1-2-s-lens-nikkor-z-85mm-f-1-2-s-lens-coming-soon.aspx/
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2022-12-14 09:56:30
príspevok od: MagickVamp
No mne zas v Canone chybal RF50F1,4...bol som donuteny kupit RF50F1,2, ale je to fantasticke sklo a je velmi pravdepodobne, ze by som casom aj tak predal F1,4 a kupil F1,2. Z Nikonu na Canon som presiel uz davno a s prichodom R systemu, zvlast R6, som uz maxilane spokojny.
Pamätám si, ako s príchodom Canonu R6/R5 sa všetko zmenilo a konkurencia zrazu ťahala za kratší koniec. Na DPreview som pozeral a Canon R6II už vyzerá obstojne. Pri Canone R6 som mal obavy z prehrievania, ale zdá sa, že sa to u jeho nástupcu výrazne zlepšilo. Dobra správa aspoň pre mňa je aj v tom, že sa vraj zvýšila životnosť batérie na jedno nabitie. Ďalšia vec pre mňa dôležitá je stabilizácia. Nikon Z6II má iba 5EV a to je pri natáčaní videa z ruky veľmi málo a vyžaduje gimbal. Canon R6II má až 8EV a to môže byť paráda. Že je Canon R6II oproti Nikonu Z6 II plastový by som možno aj oželel. Často sa hovorí o odolnosti, ale pošťastilo sa to niekomu otestovať v praxi? Teraz nemám na mysli dážď, ale pád zvýšky na tvrdú zem. Potom možno radšej premýšľať nad Canonom R5.
 
fatality
2022-12-14 10:32:43
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Čo zase vymysleli naši vládcovia? Sa im zas dačo podarilo v prospech občana? Politiku nesledujem.
od noveho roku budes mat povinnost z akehokolvek predaja vacsieho ako 2000€ povinnost zaplatit dan..
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2022-12-14 12:38:30
príspevok od: fatality
od noveho roku budes mat povinnost z akehokolvek predaja vacsieho ako 2000€ povinnost zaplatit dan..
To by ma zaujímalo, koho to bol nápad, aby som vedel, keď sa budú blížiť voľby do parlamentu? Alebo to má na svedomí Európsky parlament?
 
MagickVamp
2022-12-14 14:02:47
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Pamätám si, ako s príchodom Canonu R6/R5 sa všetko zmenilo a konkurencia zrazu ťahala za kratší koniec. Na DPreview som pozeral a Canon R6II už vyzerá obstojne. Pri Canone R6 som mal obavy z prehrievania, ale zdá sa, že sa to u jeho nástupcu výrazne zlepšilo. Dobra správa aspoň pre mňa je aj v tom, že sa vraj zvýšila životnosť batérie na jedno nabitie. Ďalšia vec pre mňa dôležitá je stabilizácia. Nikon Z6II má iba 5EV a to je pri natáčaní videa z ruky veľmi málo a vyžaduje gimbal. Canon R6II má až 8EV a to môže byť paráda. Že je Canon R6II oproti Nikonu Z6 II plastový by som možno aj oželel. Často sa hovorí o odolnosti, ale pošťastilo sa to niekomu otestovať v praxi? Teraz nemám na mysli dážď, ale pád zvýšky na tvrdú zem. Potom možno radšej premýšľať nad Canonom R5.
Ja len fotim, takze R6 mi staci az az. Jj stabilizacia je famozna, na 500mm uplne v pohode fotim na 1/40 sekundy a davam aj menej, ak je zviera fakt nehybne. No test hadzania fotakov o zem asi nerobia. Ono tie plasty uz posobia velmi solidne, to mi nikdy nevadilo. Myslim ze keby mi fotak drbol tak, ze ten plast praskne. Tak keby som mal kovove telo, tak telo sice mozno nepraskne, ale vo vnutri by to asi narobilo sarapatu. Plast zas vie odpruzit. Podla mna je to plus/minus jedno.
 
gytheio
2022-12-14 15:02:41
príspevok od: MagickVamp
Ja len fotim, takze R6 mi staci az az. Jj stabilizacia je famozna, na 500mm uplne v pohode fotim na 1/40 sekundy a davam aj menej, ak je zviera fakt nehybne. No test hadzania fotakov o zem asi nerobia. Ono tie plasty uz posobia velmi solidne, to mi nikdy nevadilo. Myslim ze keby mi fotak drbol tak, ze ten plast praskne. Tak keby som mal kovove telo, tak telo sice mozno nepraskne, ale vo vnutri by to asi narobilo sarapatu. Plast zas vie odpruzit. Podla mna je to plus/minus jedno.
Pre to odpruzenie to robia z plastu odpruzi vnutro sa neposkodi a nepraskne, kov pri naraze tiez nepraskne ale neodpruzi nema pamat nevrati sa do povodneho tvaru a tym narazom sa poskodi vnutro. Kovove telo bol iba marketing, ziadne plus to fotaku neprinieslo.
 
fatality
2022-12-14 16:09:02
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
To by ma zaujímalo, koho to bol nápad, aby som vedel, keď sa budú blížiť voľby do parlamentu? Alebo to má na svedomí Európsky parlament?
myslim ze vietor vanie z Bruselu..asi treba stiahnut pocas korony rozdane €.. ..
ale v Rakusku je tusim ten limit 11000€..holt my sme stale asi len untermenschen.. ..
 
gytheio
2022-12-14 17:18:54
príspevok od: fatality
myslim ze vietor vanie z Bruselu..asi treba stiahnut pocas korony rozdane €.. ..
ale v Rakusku je tusim ten limit 11000€..holt my sme stale asi len untermenschen.. ..
Zase trepes, je na kazdom state ci nieco taketo zavedie alebo nie, Brusel s tym nema vobec nic.
 
francesco
2022-12-14 18:24:56
Celú kauzu aktuálne uviedla na pravú mieru finančná správa, ktorá ozrejmila, že smernica uvaľuje povinnosti len na digitálne platformy, nie samotných používateľov, resp. predajcov. Ak teda predávate svoje osobné veci cez inzertné portály a bazáre, nič sa pre vás nemení a nemáte povinnosť registrovať na stránkach finančnej správy.
 
fatality
2022-12-15 20:54:24
príspevok od: francesco
Celú kauzu aktuálne uviedla na pravú mieru finančná správa, ktorá ozrejmila, že smernica uvaľuje povinnosti len na digitálne platformy, nie samotných používateľov, resp. predajcov. Ak teda predávate svoje osobné veci cez inzertné portály a bazáre, nič sa pre vás nemení a nemáte povinnosť registrovať na stránkach finančnej správy.
Ale ja som nepisal nic o tom ze sa dotycna osoba bude musiet sama nahlasit.. ..
urobi to za teba predajny portal, ak na jeden identifikator predas
viac, ako za 2000€..
a budes to musiet uviest vo svojom danovom priznani a zdanit ich, ak som to spravne pochopil..
 
francesco
2022-12-16 10:35:44
príspevok od: fatality
Ale ja som nepisal nic o tom ze sa dotycna osoba bude musiet sama nahlasit.. ..
urobi to za teba predajny portal, ak na jeden identifikator predas
viac, ako za 2000€..
a budes to musiet uviest vo svojom danovom priznani a zdanit ich, ak som to spravne pochopil..
Je to nezmysel. Zdanuje sa zisk, mozes predat aj za milion ak si kupil za dva nic nedanis. Co mimochodom platilo aj doteraz. Netreba slepo doverovat kazdej hluposti zo soc. siete.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia