Hore

Fotostĺpček 51/2023

Sviatočný stĺček je samozrejme o zime. V Bratislave sme mali hmlu, ale i husté sneženie. Skvelá príležitosť pre fotografa, nafotiť niečo zaujímavé.

Z archívu: December 2013

V decembri roku 2013 som testoval Nikony D5300, D610 a Df. Prevetral som však aj Olympus OM-D E-M1. Prevažne som fotografoval počas zlatej a modrej hodinky, ktoré sú v zime oveľa atraktívnejšie ako bežný šedivý bratislavský deň.
















Keď konečne v Bratislave sneží

Posledný krát v tomto roku som sa vybral na trhy do Starej tržnice. Výnimočne v Bratislave snežilo. Veľké mokré vločky sa rýchlo topili, ale stačila z nich vznikať mokrá kaša. Fotografoval som so Sony A7R V a FE 85/1,4 GM.















Vianočný TOSTABUR

Celý mokrý, pokrytý vločkami, som sa snažil zachytiť pár známych objektov, keď som pri Primaciálnom paláci narazil na časť skupiny TOSTABUR. Bola to náhoda, práve sa chystali na súkromné vystúpenie. Mali už len pár minút do začiatku akcie. Bleskovo som využil šancu a v priebehu pár minút urobil pár portrétov, v pozadí s vianočným stromčekom, ktorý dodal sviatočný bokeh.









Zahmlená prechádzka

Na dva dni sa Bratislava zahalila do hmly. Jeden deň som využil na prechádzku Starým mestom, samozrejme s fotoaparátom. Nebol som jediný, cestou som stretol hneď niekoľko fotografov a fotografiek, čo mali rovnaký zámer. Fotografoval som so Sony A7R V a FE135/1,8 GM.
















Overené i neoverené správy

  • Objektív Canon RF 35mm F1,2L USM by mal byť predstavený v prvej polovici roku 2024.
  • Canon ukončil výrobu bezzrkadloviek EOS M a objektívov pre ne. Sústrediť sa bude len na systém EOS R.
  • Betatestery Nikonu Z6 III tvrdia, že vo vnútri to bude profesionálny fotoaparát s novovyvinutým 24 Mpx snímačom. Vraj bude mať väčšie ergonomickejšie telo a veľa prvkov z modelu Z8. Predstavený by mal byť v apríli.
  • Pripravovaný fotoaparát Sony A7V môže dostať 44-megapixelový full-frame BSI CMOS snímač. Ten má byť 2x rýchlejší ako 61 Mpx snímač.
  • Canon EOS R5 Mark II by mal byť predstavený vo februári. Mal by mať 62 Mpx vrstvený CMOS snímač, 8K 60p video, novú batériu a prepracované ovládanie.
  • Nová aktualizácia Photomator 3.3 umožňuje používateľom pridávať obrázkový, textový a dlaždicový vodoznak.

Tipy a triky

Gavin Hoey: Malý blesk a veľký softbox

Môže sa malý blesk Speedlight používať vo väčšom softboxe? Je to otázka, na ktorú sa často nesprávne odpovedá záporne. Ale držte svetlo blízko objektu a možno budete prekvapení, čo váš malý blesk Speedlight dokáže. Low Key poskytuje fotografovi Gavinovi Hoeyovi dokonalú príležitosť uplatniť túto teóriu v praxi a popritom urobiť niekoľko nádherných štúdiových portrétov.

Gavin na začiatku ukazuje obmedzenia vzdialenosti svojho blesku Speedlight a ponúka návrh rýchleho riešenia, ako získať najlepšie osvetlenie s nízkym kľúčom z jedného blesku. Potom pokračuje a ukazuje tri varianty portrétneho osvetlenia s nízkym kľúčom, ktoré sú ideálne pre veľké softboxy a malé svetlá.

Nakoniec má Gavin niekoľko najlepších tipov, ako maximalizuje svetelný výkon z kombinácie blesku Speedlight a veľkého softboxu.


KingJvpes: Tri simulácie Fujifilm

Tri simulácie Fujifilm, ktoré musíte bezpodmienečne vyskúšať, najmä ak ste fanúšikom skutočných 35 mm filmov. Tieto recepty fungujú od starších fotoaparátov Fuji, ako je X-T1/X-Pro1, až po úplne nový Fuji X100v.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia