Hore

Fotostĺpček 5/2022

Cez víkend bolo v Bratislave hnusne, veterno, pršalo. Ale počas týždňa sa mi predsa len podarilo niečo nafotiť.

Začal som testovať statív Leofoto z radu Poseidon. Je to statív, ktorý má vodotesnú úpravu nôh. Potreboval som urobiť produktové fotografie a tak som vyrazil k vode. Najbližšie to mám do Vrakune k Malému Dunaju, kam chodievam fotografovať tzv. urban wildlife. Aj tento krát mi robili spoločnosť labute, čajky a kačice. Napokon som neodolal, a okrem produktoviek urobil aj zopár fotografií miestnych operených obyvateľov.


Produktovky sa často fotia s nejakou kráskou. Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 60/2,8 Macro.











Technika: Sony A7 III, FE 100-400/4,5-5,6 GM OSS

Prvé skutočné testovanie statívu prebiehalo pri “veľkom” Dunaji, na jeho petržalskej strane. Aby mi vychádzali dlhé časy, ktoré preveria robustnosť statívu, fotografoval som s ND filtrami VFFOTO. Najprv s ND2000 a keď sa zvečerilo, tak s ND64.













Technika: Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 12-100/4 IS PRO, Leofoto LP-324C+LH-40, VFFOTO ND64 a ND2000 Magnetic.

Keď som odchádzal od Dunaja, zbalil veľkú techniku, prišiel čas na iPhone. Stále ma neprestáva prekvapovať, ako zvláda nočné zábery, len tak z ruky a s automatikou. Výsledky sú vlastne lepšie, ako keby som zobral zrkadlovku a nechal ju v plneautomatickom režime. Tá by nastavila vysoké ISO, vyklopila blesk a urobila zábery vhodné len do koša. Komputatívna fotografia v tomto žánri vyhráva nad väčším snímačom a neskúsenou obsluhou.











Technika: Apple iPhone 12 Pro Max.

Overené i neoverené správy

  • Nikon D500 je, podľa môjho názoru, najlepšou APS-C zrkadlovkou všetkých čias a lepšiu už nikto nevyrobí. Nikon ukončuje výrobu tohto skvelého fotoaparátu a nástupca sa nechystá. Ešte niekto pochybuje o tom, že zrkadlovky definitívne končia? Nie hneď, ale ich koniec sa rýchlo blíži.
  • Canon G7X Mark IV by mal byť predstavený tento rok, aj keď sa očakával už ten minulý. Mal by mať 20,1 Mpx 1" snímač, procesor DIGIC X, 4K 60p/Full HD 120p video a až 30 obr./s.
  • Systém Fujifilm X slávi 10. výročie. Gratulujem. Prvým fotoaparátom bol Fujifilm X-Pro1 a ja som ho mal možnosť vidieť a vyskúšať na pražskej premiére. Odvtedy Fujifilm prešlo veľký kus cesty a predstavilo aj stredoformátový systém GFX.


Novinky

DiGi Swap

A je tu ďalší nezmyselný pokus urobiť z mechanických filmových fotoaparátov digitál. Tentokrát pomocou iPhonu a adaptéra DiGi Swap. Adaptér ma stáť $199, aplikácia $49. Aké nezmyselné monštrum z toho vznikne, vidno vo videu. Už je to viac ako 20 rokov, čo sa začali vyrábať digitálne zrkadlovky. Ak by bolo elegantné riešenie, ako modifikovať filmový fotoaparát na digitálny, už by ho konštruktéri navrhli a bolo by úspešné.



https://www.digi-swap.com/

Meyer Optik Görlitz Trioplan 35 mm f/2,8 II

Meyer Optik Görlitz uvádza na trh Trioplan 35 mm f/2,8 II pre 11 rôznych bajonetov. Telo objektívu je vyrobené z čierneho eloxovaného hliníka. Clona je 12-lamelová. Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť je 20 cm. Priemer filtra je 52 mm. Objektív má špecifický “soap bubble” bokeh.

Objektív je k dispozícii s bajonetmi Canon EF, Nikon F, Sony E, Leica L, Fuji X, Micro Four Thirds, Pentax K, Nikon Z a Canon RF. Cena objektívu je 899€ a vzhľadom na nedostatok surovín je na objednávku. Ďalšími plánovanými objektívmi sú Biotar 58 mm f/1,5 II a Biotar 75 mm f/1,5 II.



https://www.meyer-optik-goerlitz.com/en/lenses/trioplan-35-f2.8-ii

Inšpirácia

Fujifilmu treba priznať, že vyrábajú skvelé fotoaparáty a objektívy pre street fotografov. Jedným z nich je Faizal Westcott, ktorý fotografuje s minimalistickou X-E4.



Štúdiové fotenie v štýle disco s bleskami Godox AD200 a AD300 Pro. Alebo, čo spravia s atmosférou farebné fólie a ďalšie triky mojej obľúbenej Sarah Edmunds.



Zima ešte nekončí a keď je škaredo, môžete doma fotografovať makro. Prehľadajte byt a nájdite, čo je na prvý pohľad obyčajné, ale s makroobjektívom objavíte skrytú krásu. Napríklad záchodovej kefy (odporúčam novú).



Tipy a triky

Silné ND filtre

Dobrý fotograf vždy urobí niečo naviac, oproti bežnému fotografovi. Niečo, s čím sa vymaní z priemeru. Je množstvo dobrých fotografov, vlastniacich prvotriednu techniku a ovládajúcich princípy fotografie. Ak chcete  vynikať, nemusíte nutne investovať do lepšej techniky a hľadať drahšie projekty. Niekedy je to o tom, byť kreatívnejší. Vytiahnuť výhernú kartu. Napríklad fotografovať dlhším časom s pomocou silných ND filtrov.


Bez filtra, expozičný čas 1/500 s.


S filtrom VFFOTO ND2000 Magnetic, expozičný čas 20 sekúnd.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/fotograficke-filtre/vffoto-filters-magnetic-system/

Záložná karta

V niektorom z predchádzajúcich stĺpčekov som vám radil ohľadom workflow práce s pamäťovými kartami. Vždy keď vyberiem kartu z fotoaparátu, nechám otvorené dvierka, ktoré signalizujú, že vo fotoaparáte nie je karta. Osvedčilo sa mi to. Ale náhoda je blbec. Požičal som na test fotoaparát inému fotografovi, keď mi ho vrátil, vyrazil som do mesta a samozrejme bez karty. Neviem na čo som myslel. Prišiel som na to v trolejbuse, keď som kontroloval nastavenie fotoaparátu. Už roky nosím pre istotu v peňaženke jednu 4GB kartu, stačí to na pár záberov. Za roky fotografovania sa mi nazhromaždilo množstvo kariet. Dostával som ich na rôznych predvádzacích akciách. Hlavne 16GB sa mi nazhromaždilo veľa. Dnes používam 64 a 128GB karty, pre 16GB nemám využitie. Alebo predsa len áno. Mám množstvo brašien a batohov. Dohromady okolo 20. Pre 16GB karty som našiel využitie, do každej brašne a batohu som dal jednu, ako zálohu. A tu som teraz skutočne aj využil. Odľahlo mi, keď som nešiel do mesta s fotoaparátom zbytočne.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
fotorado
2022-01-31 14:05:57
Vyrobcovia fotoaparatov by uz do nich mohli integrovat nejaku internu pamat aspon na 36 zaberov (Ako pri analogu) ked si clovek zabudne tu externu kartu...
 
Porubo
2022-01-31 14:28:50
DiGi Swap:
Vyborna ukazka upadku ludskeho ducha... asi sa ludia maju prilis dobre, ked od dobroty taketo veci vymyslaju!
 
Otecadams
2022-01-31 15:16:30
Aj na to sú dobré dva sloty. Jednu kartu vyberám kvôli exportu a druhá je vždy vo foťáku.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2022-01-31 15:57:40
príspevok od: fotorado
Vyrobcovia fotoaparatov by uz do nich mohli integrovat nejaku internu pamat aspon na 36 zaberov (Ako pri analogu) ked si clovek zabudne tu externu kartu...
Kedysi mali kompakty bezne vstavanu pamat na par zaberov.
 
matpi
2022-01-31 16:26:36
príspevok od: fotorado
Vyrobcovia fotoaparatov by uz do nich mohli integrovat nejaku internu pamat aspon na 36 zaberov (Ako pri analogu) ked si clovek zabudne tu externu kartu...
Hmmm...to sa naozaj niekomu stava?

Mne sa stalo prave naopak, ze som nechtiac predal fotak s kartou vnutri.
 
z80
2022-02-01 09:38:23
Ja si kontrolujem pred odchodom stav baterky tak, že foťák na chvíľu zapnem. Väčšina pri tom na displeji zobrazí informáciu, že karta chýba.
 
fatality
2022-02-01 10:56:36
príspevok od: Porubo
DiGi Swap:
Vyborna ukazka upadku ludskeho ducha... asi sa ludia maju prilis dobre, ked od dobroty taketo veci vymyslaju!
ono je vpoho, ked si niekto nieco vymysli a:
1.bud najde dost zaujemcov a vyrobi to
2.nenajde ich a vec sa nevyrobi
ale kickstarter sa pomaly stava platformou scamu, kde sa vyberu peniaze na nejaku "super" vec a dotycni potom zmiznu aj s cashom
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia