Hore

Fotostĺpček 6/2022

Nie som žiaden umelecký fotograf, kúpil som si fotoaparát, aby som fotil veci okolo seba. Niečo sa na mňa za tie roky nalepilo. Zvládol som remeselnú stránku fotografie a vybavil sa dobrou fototechnikou, hoci by mi stačila aj horšia. Je to ale môj koníček, fotografovanie i fototechnika.

Zlatá a modrá hodinka

Minulý týždeň som bol opäť testovať statív Leofoto LP-324C+LH-40. Ako miesto fotenia som si vybral moje obľúbené schodisko pri Žigmundovej bráne. Je odtiaľ skvelý výhľad na most SNP, Petržalku, Staré Mesto i moderné výškové budovy, ktoré rastu ako huby po daždi. Moderná výstavba je prijímaná rôzne. Mne sa nové výškové budovy v Bratislave páčia, ak majú charakter a sú fotogenické. Nová panoráma Bratislavy je fotogenická. Nutne to nemusí znamenať, že je kvalitná. Nie som odborník na architektúru. Odkedy ale stojí nový downtown, mám nový motív. Pri testovaní nutne nepotrebujem skvelé svetlo, ale poteší. A potešilo rovnako, ako pred rokmi pri Neusiedleri, hoci úplne iného charakteru.

Aj teraz sa mraky pretrhli a na pár minút cez ne intenzívne zažiarilo oranžové slnko a zalialo Staré Mesto i novú výstavbu. Oranžová krásne kontrastovala s modrou v pozadí.


Pri testovaní statívu Leofoto LP-324C+LH-40 som potreboval otestovať jeho pevnosť, tak som naň naložil plnoformátový Sony A7III s teleobjektívom FE 100-400/4,5-5,6 GM OSS.


Najprv teplé slnečné lúče zaliali rakúsku nížinu, nad ktorou sa tiahli búrkové mračná.


Nemusíte mať radi modernú výškovú výstavbu, ale musíte uznať, že pri tomto svetle, vyzerá super.


A v diaľke svoj prídel teplých lúčov dostal aj Slovnaft.


O pár minút slnko zapadlo a nastala modrá hodinka. Začiatok modrej hodinky nie je zaujímavý.


Posledné zvyšky svetla. Stačilo obrátiť pohľad iným smerom a  začiatok modrej hodinky vyzerá hneď zaujímavejšie.


Nočné zábery fotografujem, keď je na oblohe ešte trochu svetla.
Dodáva to fotografiám farebný kontrast.


Zvyškové svetlo pomáha aj prekresliť tiene, vďaka nemu nie je popredie jedná veľká čierna škvrna.


Aj keď na tejto fotografii obloha nie je, aj tu pomáha prekresliť tiene.

Čarovný večer v Podersdorfe

Najpamätnejším zážitkom bol výlet do Podersdorfu. Vracali sme sa s v zime s Izzinom z Viedne, počasie nič moc. Na diaľnici sme sa blížili k odbočke k Neusiedleru. Urobíme si zachádzku? Napokon sme si urobili a nikdy sme to neľutovali. Keď sme prišli k podersdorfskému majáku, svetlo stále nebolo nič moc. Slnko pomaly zapadalo, aj keď sme to kvôli mrakom nevideli. Ale na krátko vykuklo z pod mrakov a stal sa zázrak. Tie farby, tá atmosféra… Keď už nemalo zmysel fotografovať, vybrali sme sa naspäť do Bratislavy. Celú cestu v aute sme boli ako nadrogovaní. Fotografovanie môže vyvolávať endorfíny. Ešte druhý deň ráno som sa preberal, ako z najkrajšieho sna. Príroda je mocná čarodejka.


Asi sme sem išli zbytočne.


Za pár minút sa začalo nebeské divadlo. Pamätať si ho budem do konca života.

Overené i neoverené správy

  • Už 9. februára by mala Sigma predstaviť objektív 20mm F2 DG DN Contemporary s E a L-bajonetom.
  • Konečne by mali byť predstavené aj objektívy Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary, Sigma 30mm f/1.4 DC DN Contemporary a Sigma 56mm f/1.4 DC DN Contemporary s bajonetom Fujifilm X.
  • Kampaň K-Lens na Kickstarteri bola zrušená, kvôli finančným problémom. Podporovateľom budú vrátené peniaze. K-Lens One mal byť objektív typu light-field. Mal ešte kratší život, ako fotoaparáty Lytro s touto technológiou.
  • OM Digital Solutions lákajú na nový fotoaparát, ktorý má byť predstavený na CP+ 2022. Niet sa preto čo čudovať, keď sa na internete objavujú rôzne dohady. Prvé píšu o tom, že fotoaparát by mal stáť niečo nad $2.000 a mal by sa začať predávať v marci. Špekuluje sa o novom 24 Mpx snímači od Sony. CP+ je za rohom a my sa čoskoro dočkáme oficiálneho predstavenia.
  • Canon podal patent na APS-C objektív RF-S 16-55mm F2.8. To by naznačovalo príchod profesionálnejšej APS-C bezzrkadlovky s RF bajonetom. Mohol by to byť model EOS R7, ktorý má vraj byť predstavený v marci?


Novinky

Capture One Live

Capture One predstavili Capture One Live, nástroj na spoluprácu v reálnom čase pre Capture One Pro 22. Pomocou Capture One Live môžu fotografi spolupracovať odkiaľkoľvek na svete, počas fotenia v reálnom čase, alebo pri úprave obrázkov. Členovia tímu alebo klienti môžu na diaľku prezerať, hodnotiť a označovať obrázky z ľubovoľného prehliadača na akomkoľvek zariadení.



https://www.captureone.com/en/live

Joby Wavo

Joby predstavilo nový profesionálny smerový mikrofón Wavo Pro. Upevnený je na protiotrasovom lôžku Rycote Lyre. Má systém aktívneho potlačenia štrukturálneho hluku pochádzajúceho z pohybov kamery, jej obsluhy a hluk vetra. Mikrofón je možné prepojiť so smartfónom a ovládať jeho nastavenia. K dispozícii je 3,5 mm audio vstup pre pripojenie ďalšieho mikrofónu. Mikrofón je napájaný internou lítium-iónovou batériou s výdržou až 60 hodín a mikrofón sa automaticky vypne po vypnutí fotoaparátu. Zároveň bol predstavený aj lacnejší mikrofón Wavo Pro DS s rovnakou kvalitou záznamu, ale bez možnosti pripojenia k chytrému zariadeniu.



Spoločnosť tiež predstavila bezdrôtový mikrofónový set s názvom Wavo Air. Skladá sa z dvoch vysielačov, dvoch lav mikrofónov a prijímača.

https://joby.com/uk-en/

Inšpirácia

Zálohujete? Mali by ste, najmä ak fotografujete profesionálne. John Branch IV fotografuje svadby s fotoaparátmi Fujifilm. Zálohuje už na mieste svadby.


Tipy a triky

Vyváženie bielej a korekcia expozície

Svetlo má svoj charakter. Intenzitu, tvrdosť/mäkkosť, smer, farbu. To všetko musíte vnímať. Pri fotografovaní krajiny sa dá svetlo predpokladať, rovnako aj pri fotení mestskej panorámy. Treba sledovať počasie, vedieť, kde svetlo vychádza a zapadá. Vedieť, aký má charakter v tom ktorom ročnom období. Prirodzenému svetlu nerozkážete, ale viete ho do určitej miery predvídať. Intuícia vás vyzýva ísť fotografovať, hoci sa to zdá niekedy beznádejné. Je v tom aj kus šťastia.

Keď som fotografoval panorámu Bratislavy, mal som na svetlo šťastie. Ale to nestačí. Fotoaparát to môže všetko pokaziť. Aj ten najdrahší a najlepší fotoaparát nemusí v automatike fungovať správne. Nevie, aký je váš zámer. Jednou z mojich najobľúbenejších poučiek je, že ak automatické funkcie fungujú, používaj ich, ale ak nie, prevezmi kontrolu. Tentokrát som kontrolu prevziať musel. Konkrétne nad expozíciou a vyvážením bielej. Pre mňa je to prakticky rutina. Najčastejšie používam program A/Av a takmer stále v kombinácii s korekciou expozície +/-. Pri vyváženie bielej používam prednastavenia.


Takmer presne vyzerala scéna aj v skutočnosti. Aby bola tak zachytená, musel som použiť korekciu expozície a manuálne nastaviť WB. Korekcia expozície bola -2EV. WB nastavené na “denné svetlo/slnečno”. Toto nastavenie prizná farbu zdroja svetla.


Fotoaparát nevie, aký je váš kreatívny zámer. Snaží sa o vyváženú expozíciu, aby boli prekreslené aj tiene. Nejak takto by vyzerala fotografia, keby som expozíciu nechal na fotoaparáte. Stratila by svoje dramatické čaro.


Ak by som nechal WB na automatiku, tá by sa snažila potlačiť, pre ňu nesprávne oranžové zatónovanie. Pre fotografiu je to ešte horšie, ako automatická expozícia, bez korekcie.

Korekcia expozície a vyváženie bielej sú moje dva najmocnejšie nástroje, ktoré mi umožňujú realizovať moju víziu.

Kuchynské zátišie

Potreboval som otestovať Focus Stacking. Vonku niet čo fotografovať a tak som v obchode kúpil mininarcisy za 0,99€. V kuchyni som vytvoril improvizovaný ateliér. Pozadie z kartónu, odraznú dosku z darčekovej papierovej tašky a svetlo od okna som difúzoval igelitkou. Snažím sa, všetko čo fotografujem, nafotiť aj Iphonom. Ak nezabudnem. Teraz som nezabudol. iPhone 12 Pro Max si vie s expozíciou dobre poradiť, ale aj jeho treba občas korigovať. Tak sa teraz stalo, nastavil som expozíciu o -2/3 až 1 EV, aby sa nepreexponovali svetlé kvety na tmavom pozadí.


Improvizovaný kuchynský ateliér. Vzadu kartónové pozadie z papiernictva. Vľavo darčeková papierová taška, ktorej povrch zaujímavo odráža svetlo. Okno je napravo, oprel som o neho obyčajnú bielu igelitku, aby zmäkčila svetlo.


Takmer bez úprav, len som pridal jemnú vinetáciu.


ČB úprava z aplikácie Snapseed.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
matpi
2022-02-07 10:14:48
Aj ked fotky takmer vzdy zaujimave, je to donekonecna iba Bratislava. Slovensko je nadherna krajina. Co tak sadnut do auta alebo do vlaku a spravit si vylet? Aspon raz za mesiac.
 
blahoslav J B Art
2022-02-07 10:58:17
príspevok od: matpi
Aj ked fotky takmer vzdy zaujimave, je to donekonecna iba Bratislava. Slovensko je nadherna krajina. Co tak sadnut do auta alebo do vlaku a spravit si vylet? Aspon raz za mesiac.
Auto sa dá prenajať, lístok na vlak sa dá kúpiť... Ale dobre svetlo sa objednať na požadovaný termín nedá
 
gytheio
2022-02-07 11:23:05
príspevok od: blahoslav J B Art
Auto sa dá prenajať, lístok na vlak sa dá kúpiť... Ale dobre svetlo sa objednať na požadovaný termín nedá
Da sa v kazdej situacii, vola sa to kreativita.
 
Hakuna Matata
2022-02-07 11:42:02
príspevok od: matpi
Aj ked fotky takmer vzdy zaujimave, je to donekonecna iba Bratislava. Slovensko je nadherna krajina. Co tak sadnut do auta alebo do vlaku a spravit si vylet? Aspon raz za mesiac.
Všetci čitatelia tohto stĺpčeka majú možnosť napísať a zverejniť svoj vlastný. Aspoň raz za mesiac. A hneď tu budú fotky z Púchova, Medzilaboriec aj Lučenca.
 
MagickVamp
2022-02-07 11:44:43
príspevok od: blahoslav J B Art
Auto sa dá prenajať, lístok na vlak sa dá kúpiť... Ale dobre svetlo sa objednať na požadovaný termín nedá
njn treba fotit len kolo domu, idealne z okna, to mas istotu... ,-)
 
Porubo
2022-02-07 12:04:12
Nic nie je zle na tom, ak sa Karol rozhodol byt bratislavskym fotografom. Je to jeho specializacia, ktora mu uz davno sedi. To je podobne ako ked niekto sa specializuje na svadby: Tiez sa nevravi ze ten co foti len svadby ma fotit aj ine udalosti, napriklad rozvody.

P.S. Na tychto fotkach vidno to co davno vravim, tu budovu v Petrzalke (za Novym mostom, s napisom O2) musel schvalit nejaky zloduch, uplne kazi charakter mesta. Akoby si niekto povedal, a just dam na protiven aby bolo ludom do prieku ked sa budu pozerat na Novy most od (Bratislavskeho) hradu (z najlepsieho vyhladu na most)!
 
matpi
2022-02-07 12:40:37
príspevok od: blahoslav J B Art
Auto sa dá prenajať, lístok na vlak sa dá kúpiť... Ale dobre svetlo sa objednať na požadovaný termín nedá
To sa neda ani v BA. A staci trochu planovania a +/- sa da dobre svetlo trafit.
 
gytheio
2022-02-07 13:03:16
Je nemozne sa niekam posunut ked sa roky pozerate na to iste.
 
Rofo
2022-02-07 13:20:36
Je to uplne prirodzene ked fotograf foti to co je pre neho dostupne. Ja osobne si nebudem davat za ciel fotenie krajinky pri vychode slnka ked sa raz za 5 rokov vytrepem na turistiku... Pokial turistika nie je zivotny styl fotografa, naco to ma byt na jeho fotogkach. Krajinky a turistiku som uviedol len ako priklad.
 
Hakuna Matata
2022-02-07 13:42:07
príspevok od: Porubo
Nic nie je zle na tom, ak sa Karol rozhodol byt bratislavskym fotografom. Je to jeho specializacia, ktora mu uz davno sedi. To je podobne ako ked niekto sa specializuje na svadby: Tiez sa nevravi ze ten co foti len svadby ma fotit aj ine udalosti, napriklad rozvody.

P.S. Na tychto fotkach vidno to co davno vravim, tu budovu v Petrzalke (za Novym mostom, s napisom O2) musel schvalit nejaky zloduch, uplne kazi charakter mesta. Akoby si niekto povedal, a just dam na protiven aby bolo ludom do prieku ked sa budu pozerat na Novy most od (Bratislavskeho) hradu (z najlepsieho vyhladu na most)!
Len pre úplnosť : návrh tej obludnej auparkovej výškovej haraburdy vykonala architektonická kancelária Jančina architekti a developer bol HB Reavis. Existujú pohľadnice, na ktorých je budova doslova vymazaná, aby nešpatila panorámu mesta.

Fotografovanie rozvodov je dobrý nápad a jasná diera na trhu
 
Porubo
2022-02-07 14:02:33
Ja som chcel fotit rozvody:
Nic cloveka tak nepotesi, ked na starobu pri pive vytiahne fotografiu zachytavajucu ten moment ako mu dopada tazky keramicky kvetinac pri bezradnom stati pred vymknutym domom. Samozrejme v case rozvodu taka fotografia moze byt bolestiva, ale ked casom pochopi ze ako dobre ze je opat slobodny a zbavil sa svojej starej, tak taka fotka je frajerina. Presne naopak ako pri svadbe, cerstve fotografie nikoho nebudu zaujimat, ale s odstupom casu to bude vesely album plny spomienok.
 
matpi
2022-02-07 15:37:02
príspevok od: Rofo
Je to uplne prirodzene ked fotograf foti to co je pre neho dostupne. Ja osobne si nebudem davat za ciel fotenie krajinky pri vychode slnka ked sa raz za 5 rokov vytrepem na turistiku... Pokial turistika nie je zivotny styl fotografa, naco to ma byt na jeho fotogkach. Krajinky a turistiku som uviedol len ako priklad.
A mozno je len fotograf lenivy
 
blahoslav J B Art
2022-02-07 15:57:09
príspevok od: matpi
A mozno je len fotograf lenivy
Karol sa už živí fotením, tak ak od neho chceme fotky podľa nášho výberu lokality, mali by sme mu to zaplatiť ako zákazku. Neviem, akú má sadzu na celodenné fotenie. Koľko si ochotný prispieť?
 
Porubo
2022-02-07 15:58:08
To nie je dolezite ci je lenivy alebo z akeho dovodu, nech si kazdy robi co chce a foti co ho bavi. Mna by napriklad vobec nebavilo fotit svadby. Nemam rad velke spolocnosti, hluk, alkohol, stale pocuvat ako ma niekto nuti sa prejedat a pit, alebo tancovat na insitnu hudbu, ci cakat kedy konecne budem moct ist sa vyspat - byt dlho hore mi nepride vonkoncom ako zabava. Rardsej som sam niekde v prirode a rozjimam, meditujem, premyslam a radsej mam tzv. vaznu - komplikovanu hudbu.
Tak si radsej fotim len tak pre seba v prirode, alebo pre znamych. Sem tam dostanu vytlacky a to ma bavi. Naco by som sa znechucoval svadbami, alebo vecami ku ktorym nemam vztah.
A ked niekto miluje Bratislavu, a to sa neni co cudovat, su tam nadherne historicke pamiatky, tak nech sa specializuje na nu. Alebo Bansku Stiavnicu, ci Cesky Krumlov. Nahodou je to takto dobre, rad si pozriem pekne fotky Bratislavy, aj napriek tomu ze som tam dlho zil a moze mi prist obkukana.
 
matpi
2022-02-07 16:17:27
príspevok od: blahoslav J B Art
Karol sa už živí fotením, tak ak od neho chceme fotky podľa nášho výberu lokality, mali by sme mu to zaplatiť ako zákazku. Neviem, akú má sadzu na celodenné fotenie. Koľko si ochotný prispieť?
Platim predplatne ephoto...teda uz nie ale keby boli fotky roznorodejsie, mozno by som znova zacal
 
blahoslav J B Art
2022-02-07 16:50:57
príspevok od: gytheio
Da sa v kazdej situacii, vola sa to kreativita.
Myslíš napr. tak, že keď nie je dobre svetlo, tak odfotíš Tatry alebo radnicu v Levoči kreativne tak, že pootočíš foťákom a do toho praskneš bleskom?
 
blahoslav J B Art
2022-02-07 17:26:58
príspevok od: matpi
Platim predplatne ephoto...teda uz nie ale keby boli fotky roznorodejsie, mozno by som znova zacal
Jasne, zadarmo... A nechcel by si aj vlaky zadarmo? 😊
 
gytheio
2022-02-07 21:06:32
príspevok od: blahoslav J B Art
Myslíš napr. tak, že keď nie je dobre svetlo, tak odfotíš Tatry alebo radnicu v Levoči kreativne tak, že pootočíš foťákom a do toho praskneš bleskom?
Keby si to vedel odfotit tak ako to popisujes tak by si to ty tak aj odfotil
Ja by som to skusal urcite inak, da sa to odfotit na miliony sposobov lebo fantazia je nekonecna.
Fantazia hovori ti to nieco?
 
Porubo
2022-02-07 21:29:19
Ktore z toho su fotografie a ktore su kolaze?
 
gytheio
2022-02-07 21:34:58
príspevok od: Porubo
Ktore z toho su fotografie a ktore su kolaze?
Nie su moje, je to iba priklad, ze sa da uplne v kazdej situacii za kazdeho pocasia fotit. Ale poznam osobne fotografa z Petrohradu prostredna fotografia, je to fotografia.
 
Porubo
2022-02-07 21:38:26
To jemne povedane pochybujem:
Vezmi si perspektivu medzi znackami alebo autami, ako sa pomerne rychlo zmensuju v dialke, a zober si aky je velky slnecny disk, teda pod akym uzkym pozorovacim uhlom by to muselo byt fotene, ale potom aby to popredie vyslo do obrazku by to muselo byt z velmi velkej dialky fotene co by bolo sporne s tou perpektivou u znaciek a aut...
 
gytheio
2022-02-07 21:43:23
príspevok od: Porubo
To jemne povedane pochybujem:
Vezmi si perspektivu medzi znackami alebo autami, ako sa pomerne rychlo zmensuju v dialke, a zober si aky je velky slnecny disk, teda pod akym uzkym pozorovacim uhlom by to muselo byt fotene, ale potom aby to popredie vyslo do obrazku by to muselo byt z velmi velkej dialky fotene co by bolo sporne s tou perpektivou u znaciek a aut...
Fotil si niekedy s teleobjektivom? Asi nie.
 
Porubo
2022-02-07 21:49:27
Ad hominem ako "logicky argument"?
A to som este nerozoberal ako daleko by musel byt pri zemi s fotakom a mat volny priestor...
Len tak narychlo to Slnko:
Vyzera byt fotene cca ekvivalent 300mm na FF. Mozeme si preratat cez trigonometriu, to som len narychlo prirovnal s nejakymi mojimi fotkami co som fotil Slniecko z kopca pri zapade minuly mesiac - ale vlastne JA VOBEC NEFOTIM S TELEOBJEKTIVOM, lebo Omniscientny velky G. povedal!
Moja domienka, vlepene Slnko a kusok okolo neho prave tam kde koncia a su useknute droty....
 
Porubo
2022-02-07 21:51:40
P.S.
A zas keby sedel pri zemi s 300mm zasa dlazdice by sa mu nezbiehali tak pekne...
 
blahoslav J B Art
2022-02-07 22:09:52
príspevok od: gytheio
Keby si to vedel odfotit tak ako to popisujes tak by si to ty tak aj odfotil
Ja by som to skusal urcite inak, da sa to odfotit na miliony sposobov lebo fantazia je nekonecna.
Fantazia hovori ti to nieco?
taketo a podobne fotky sa daju nafotit aj v Bratislave a prilahlych parkoch a clovek nespozna, ze je to z BA ... poziadavka ale bola, aby Karol vyrazil po Slovensku a nafotil ine pekne slovenske miesta
 
blahoslav J B Art
2022-02-07 22:13:57
Kreatívne sa dá odfotiť aj vianočný stromček počas návštevy
 
gytheio
2022-02-07 22:15:06
Dlazdice sa zbiehaju presne tak ako by sa zbiehali pri telezoome a ziadne droty nie su useknute. Ked na lavej strane chyba par drotom koniec neznamena, ze su useknute. Pri tych podmienkach,ze to bolo proti slnku je to uplne v poriadku.
Dovod preco som to sem dal nebol ten, ci je to montaz ale ten, ze fantazia a kreativita robia fotografiu dobrou a pri nich sa da vzdy a za kazdej situacie.
 
Porubo
2022-02-07 22:17:27
Ok,
troska skolackej Matematiky:
Sirka Slnka: 135 px
Rozmer obrazku: 1624 px x1065 px
Uholpriecka = sqrt (1624^2 + 1065^2)
~1942
Teda ked podelim uholpriecku a priemer Slnka v pixeloch, tak mame ze uholpriecka je:
14,386 priemerov slnka

Ako je uhlovo velke Slniecko? Zrejme podobne ako Mesiacik co si pamatame zo ZS hodnotu zhruba pol stupna ale podme presnejsie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Angular_diameter
31′27″ – 32′32″

Pozorovaci uhol bude teda zhruba:
14,386 x 32 = 460,34 minut = 7 stupnov 40 sekund (7,672339827 stupna)
tan (uhol / 2) = 0,067054022
To sa musi rovnat d/ (2D) kde d je priemer - uholpriecka snimaca a D je ohniskova vzdialenost:
0,134108045 = d/D => D = d/ 0,134108045
Ked vlozime uholpriecku pre FF dostavame cca:
322,128325709 [mm]

Skuska spravnosti:
https://www.pointsinfocus.com/tools/depth-of-field-and-equivalent-lens-calculator
Pre 322 mm mame 7.69° [Diag]

Tak narychlo, od oka som to vcelku dobre odhadol...
 
gytheio
2022-02-07 22:20:23
príspevok od: blahoslav J B Art
taketo a podobne fotky sa daju nafotit aj v Bratislave a prilahlych parkoch a clovek nespozna, ze je to z BA ... poziadavka ale bola, aby Karol vyrazil po Slovensku a nafotil ine pekne slovenske miesta
Je vedlajsie aka bola poziadavka, ty si pisal nieco, ze vzdy treba dobre svetlo. Ked sa niekto vyhovara na dobre svetlo nie je kreativny. To som chcel povedat.
 
gytheio
2022-02-07 22:26:29
príspevok od: blahoslav J B Art
Kreatívne sa dá odfotiť aj vianočný stromček počas návštevy
to su asi tie najobycajnejsie najnezaujimavejsie fotografie
 
Porubo
2022-02-07 22:30:09
Ale aspon su zabavne! Na nic sa nehraju ako niektore kolaze!
 
gytheio
2022-02-07 22:33:47
príspevok od: Porubo
Ale aspon su zabavne! Na nic sa nehraju ako niektore kolaze!
To pises preto lebo to je maximum co by si zvladol.
 
blahoslav J B Art
2022-02-07 22:36:41
príspevok od: gytheio
to su asi tie najobycajnejsie najnezaujimavejsie fotografie
ja som len najobycajnejsi fotomobilovy fotic ... na rozdiel od tvojho kamarata, najneobycajnejsieho najzaujimavejsieho fotografa s fantaziou, ktoreho kreativne fotky si postol
 
Porubo
2022-02-07 22:42:10
príspevok od: gytheio
To pises preto lebo to je maximum co by si zvladol.
Hej to je moja chyba ze najviac co som zvladol je umyselne neklamat!
A nevydavat za fotografie co nie je fotografiou.
Tam hore som Ti poslal taky priklad z trigonometrie, idem spat, vela hodin, rano ma praca caka.
DU: Zatial si mozes na preratat ako daleko by musel byt fotograf na ulici (mozno az zamurovany v zadnej budove ak tam nejaka je) a stlpiky, auta, znacky aku by mali perspektivu. Aspon sa naucit troska kriticky mysliet a hned nenaletis ze nieco je fotografia a nie kolaz.
Dobru noc!
 
gytheio
2022-02-07 22:46:36
príspevok od: blahoslav J B Art
ja som len najobycajnejsi fotomobilovy fotic ... na rozdiel od tvojho kamarata, najneobycajnejsieho najzaujimavejsieho fotografa s fantaziou, ktoreho kreativne fotky si postol
Ostal urazeny??? Rychlo si zabudol o com je tato debata, stazoval si sa na svetelne podmienky. Si ako rozmaznane decko ktoremu zoberu hracku.

Osobne nemam nic proti montazam ale samozrejme prstom najviac ukazuju ti ktori vedia o tom prd. Vsetky obrazy starych majstrov su montaze ani jeden nie je verny, preco by fotografia mala byt verna? Take pravidlo neexistuje...

Kreativita sa da naucit, to len tak naokraj.
Z mojej strany vsetko.
 
blahoslav J B Art
2022-02-07 22:52:46
príspevok od: gytheio
Ostal urazeny??? Rychlo si zabudol o com je tato debata, stazoval si sa na svetelne podmienky. Si ako rozmaznane decko ktoremu zoberu hracku.

Osobne nemam nic proti montazam ale samozrejme prstom najviac ukazuju ti ktori vedia o tom prd. Vsetky obrazy starych majstrov su montaze ani jeden nie je verny, preco by fotografia mala byt verna? Take pravidlo neexistuje...

Kreativita sa da naucit, to len tak naokraj.
Z mojej strany vsetko.
mna nemozes urazit ... ked chcem, som ako tenisova stena, vsetko vratim a neda sa nado mno vyhrat
 
blahoslav J B Art
2022-02-07 23:12:47
príspevok od: Porubo
Ok,
troska skolackej Matematiky:
Sirka Slnka: 135 px
Rozmer obrazku: 1624 px x1065 px
Uholpriecka = sqrt (1624^2 + 1065^2)
~1942
Teda ked podelim uholpriecku a priemer Slnka v pixeloch, tak mame ze uholpriecka je:
14,386 priemerov slnka

Ako je uhlovo velke Slniecko? Zrejme podobne ako Mesiacik co si pamatame zo ZS hodnotu zhruba pol stupna ale podme presnejsie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Angular_diameter
31′27″ – 32′32″

Pozorovaci uhol bude teda zhruba:
14,386 x 32 = 460,34 minut = 7 stupnov 40 sekund (7,672339827 stupna)
tan (uhol / 2) = 0,067054022
To sa musi rovnat d/ (2D) kde d je priemer - uholpriecka snimaca a D je ohniskova vzdialenost:
0,134108045 = d/D => D = d/ 0,134108045
Ked vlozime uholpriecku pre FF dostavame cca:
322,128325709 [mm]

Skuska spravnosti:
https://www.pointsinfocus.com/tools/depth-of-field-and-equivalent-lens-calculator
Pre 322 mm mame 7.69° [Diag]

Tak narychlo, od oka som to vcelku dobre odhadol...

toto je pre nas umelcov prilis zlozite, my nemam bunky prave na matematiku, skor na kreativne napady ... pripadne ak, tak kreativne uctovnictvo
 
gytheio
2022-02-07 23:16:26
príspevok od: Porubo
Hej to je moja chyba ze najviac co som zvladol je umyselne neklamat!
A nevydavat za fotografie co nie je fotografiou.
Tam hore som Ti poslal taky priklad z trigonometrie, idem spat, vela hodin, rano ma praca caka.
DU: Zatial si mozes na preratat ako daleko by musel byt fotograf na ulici (mozno az zamurovany v zadnej budove ak tam nejaka je) a stlpiky, auta, znacky aku by mali perspektivu. Aspon sa naucit troska kriticky mysliet a hned nenaletis ze nieco je fotografia a nie kolaz.
Dobru noc!
Vsetko je fotografia co je odfotene, to by si mohol vediet tak ako vsetko je obraz co je namalovane.

Myslis, ze neklames ked tu pises o americkych indianoch? Kto moze o sebe povedat, ze neklame?

A o tej fotografii, som presvedceny, ze nevies ako foti telezoom.
 
Porubo
2022-02-08 14:15:36
príspevok od: gytheio
Je vedlajsie aka bola poziadavka, ty si pisal nieco, ze vzdy treba dobre svetlo. Ked sa niekto vyhovara na dobre svetlo nie je kreativny. To som chcel povedat.
[ zaciatok ironie ] Hej tyka sa to hlavne krajinkarskej fotografie! [ / koniec ironie ]
 
blahoslav J B Art
2022-02-08 23:19:47
aby som bol pozitivny a isiel prikladom ...

ked sme boli v aprili 2017 na Islande, 1 den sme vyhradili na vylet z Rejkjaviku na Snaefellsnes polostrov, s finalnou destinaciou vrchom Kirkjufell. Predpoved nevyzerala dobre, cely den jemne mrholilo a na oblohe bola nizka jednoliata seda deka. Takze fotky aj tak vyzerali. Pri Ciernom kostoliku a dalej mala byt vidiet sopka ale nic sme kvoli oblacnosti nevideli. Ako sme sa blizili ku Kirkjufellu, moja nadej na nejake pouzitelne fotky klesala. Az poislednych par kilometrov pred cielom sa to zacalo zlepsovat. Ked sme zastavili pod kopcom a presli k vodopadom, zacala fotograficka extaza oblacnost sme mali za chrbtom, ale kopec smerom k moru bolo krasne vidiet.
Mnohi ludia to asi kvoli predpovedi vopred vzdali, lebo na lokacii okrem nas troch boli len dalsi 2 fotografi.
 
gytheio
2022-02-08 23:41:35
príspevok od: blahoslav J B Art
aby som bol pozitivny a isiel prikladom ...

ked sme boli v aprili 2017 na Islande, 1 den sme vyhradili na vylet z Rejkjaviku na Snaefellsnes polostrov, s finalnou destinaciou vrchom Kirkjufell. Predpoved nevyzerala dobre, cely den jemne mrholilo a na oblohe bola nizka jednoliata seda deka. Takze fotky aj tak vyzerali. Pri Ciernom kostoliku a dalej mala byt vidiet sopka ale nic sme kvoli oblacnosti nevideli. Ako sme sa blizili ku Kirkjufellu, moja nadej na nejake pouzitelne fotky klesala. Az poislednych par kilometrov pred cielom sa to zacalo zlepsovat. Ked sme zastavili pod kopcom a presli k vodopadom, zacala fotograficka extaza oblacnost sme mali za chrbtom, ale kopec smerom k moru bolo krasne vidiet.
Mnohi ludia to asi kvoli predpovedi vopred vzdali, lebo na lokacii okrem nas troch boli len dalsi 2 fotografi.
Ja by som si nezapamatal ake pocasie bolo pri foteni minuly tyzden a nie pred piatimi rokmi🙄
 
blahoslav J B Art
2022-02-09 00:03:36
príspevok od: gytheio
Ja by som si nezapamatal ake pocasie bolo pri foteni minuly tyzden a nie pred piatimi rokmi🙄
Dr. Bukovský odporúča na zlepšenie pamäti jest orechy denne aspoň za 1 hrsť a cvičiť mozog napr. lustenim krížoviek a pod.
 
gytheio
2022-02-09 09:55:03
príspevok od: Porubo
Ok,
troska skolackej Matematiky:
Sirka Slnka: 135 px
Rozmer obrazku: 1624 px x1065 px
Uholpriecka = sqrt (1624^2 + 1065^2)
~1942
Teda ked podelim uholpriecku a priemer Slnka v pixeloch, tak mame ze uholpriecka je:
14,386 priemerov slnka

Ako je uhlovo velke Slniecko? Zrejme podobne ako Mesiacik co si pamatame zo ZS hodnotu zhruba pol stupna ale podme presnejsie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Angular_diameter
31′27″ – 32′32″

Pozorovaci uhol bude teda zhruba:
14,386 x 32 = 460,34 minut = 7 stupnov 40 sekund (7,672339827 stupna)
tan (uhol / 2) = 0,067054022
To sa musi rovnat d/ (2D) kde d je priemer - uholpriecka snimaca a D je ohniskova vzdialenost:
0,134108045 = d/D => D = d/ 0,134108045
Ked vlozime uholpriecku pre FF dostavame cca:
322,128325709 [mm]

Skuska spravnosti:
https://www.pointsinfocus.com/tools/depth-of-field-and-equivalent-lens-calculator
Pre 322 mm mame 7.69° [Diag]

Tak narychlo, od oka som to vcelku dobre odhadol...
prave pre toto to nevies
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia