Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 5/2018

V januári sme mali 5 pondelkov a preto aj 5 mojich stĺpčekov. Čoskoro sa prehupneme do februára. Aj keď sa neviem dočkať jari, február by mal priniesť tiež trochu radosti.

S blížiacou sa výstavou CP+ budú jednotliví výrobcovia predstavovať svoje novinky. Kým sa ich dočkáme, ešte stihnem jeden-dva stĺpčeky. Dúfam, že aj v nich nájdete dostatok zaujímavostí.

Lensball

O fotografoch sa vie, že sú ochotní zaplatiť hromadu peňazí za akúkoľvek blbosť, ktorú pri fotení môžu použiť. Toho sa s radosťou chopia výrobcovia príslušenstva. Vymyslia atraktívnu reklamnú kampaň a nový názov súvisiaci s fotografovaním. Za to si naúčtujú 100% prirážku.

Fotky krištáľovej gule, cez ktorú vidno svet hore nohami a sféricky skreslený, ste už určite videli. Fotografi využívajú rôzne optické prvky na ozvláštnenie záberov. Krištáľová guľa sa používa ako dekorácia do bytu, či kancelárie. Kúpite ju aj ako rekvizitu pre veštenie. Ak ju však niekto nazve Lensball, je jasné, že to nemôže byť obyčajná guľa. Lens = šošovka/objektív. A z vešteckej gule je razom fotopríslušenstvo za dvojnásobnú cenu. Možno ale výrobcovi krivdím a skutočne si dáva záležať na vysokej kvalite.

https://www.lensball.com/

BCN Award 2018

Spoločnosť BCN každoročne vyhodnocuje predaje fototechniky v Japonsku. A tie dokazujú, aký odlišný je japonský trh od zvyšku sveta. V kategórii kompaktov a ultrazoomov je Canon s miernym náskokom pred Nikonom. Zaujímavé je tretie miesto značky Casio, ktorá z nášho, ale aj ostatných trhov, zmizla už pred rokmi.

Viac vás určite zaujíma kategória zrkadloviek. Tam je dominancia Canonu neotrasiteľná. Canon by na 1/2 roka musel prestať predávať zrkadlovky, aby ho Nikon dobehol. Drobky pozbieral Ricoh so zrkadlovkami Pentax. U nás by tretie miesto asi patrilo skôr Sony.

V kategórii bezzrkadloviek už tretím rokom víťazí Olympus. Veľký pozor si musí dávať na Canon, ktorý predbehol Sony na treťom mieste. Pritom portfólio Canonu nie je nijako zaujímavé. Dôležité sú ale predaje. Kde je u nás tak populárny Fujifilm?

Vo videokamerách je prvý Panasonic, v tesnom závese Sony na druhom mieste. Tretie je JVC.

V akčných kamerách má takmer monopol a teda drtivé víťazstvo GoPro.

https://www.bcnaward.jp/award/gallery/detail/contents_type=251&date=2018

Aurora Aperture PowerGXND

Kvalita fotografických filtrov sa neustále zlepšuje. V posledných rokoch sme zaznamenali vylepšenie antireflexných vrstiev, sklá sú odolnejšie, filtre sa menej špinia. Neutrálne filtre sú neutrálnejšie. Vyslovene revolučná novinka sa objaví, ale len zriedkavo. Takúto novinku teraz predstavila firma Aurora Aperture. Ich nový filter PowerGXND je splnený sen mnohých krajinkárov. Jedná sa o neutrálny prechodový filter s premenlivou účinnosťou. Princíp fungovania je založený na využití polarizačných filtrov, rovnako ako u Vario ND filtrov.

Filter je plynule nastaviteľný v rozsahu 0-5 stupňov. Prechod je ostrý. Použité je sklo Schott B 270® i Ultra-White Glass. Filter má priemer 105 mm a určený je pre použitie s držiakmi pre obdĺžnikové filtre.



http://aurora-aperture.com/2018/01/13/powergxnd-worlds-first-variable-graduated-neutral-density-filter-family/

Predaj fotiek na podporu národných parkov

V posledných rokoch to ide s našou prírodou dole vodou. Niekedy doslova. Nadmerná ťažba dreva, prírodné katastrofy. Ochranári bijú na poplach a čoraz viac aj laická verejnosť. Objavuje sa čoraz viac iniciatív, ktoré si dávajú za úlohu vyburcovať širokú verejnosť a zabrániť vzniku ďalších škôd. Sympatický je projekt The Art Ranger, ktorým by sme sa mohli inšpirovať aj my. Vznikol v USA, funguje tak, že fotografi poskytnú svoje fotky. Priamo na stránke http://www.theartrangers.com/ si ktokoľvek môže kúpiť niektorú z fotografií vytlačenú na papieri alebo podložke vhodnej na zavesenie. Môže si kúpiť aj obal na telefón s danou fotkou. 100% zisku ide nadácii národných parkov. Aby skrátka nezostali ani fotografi, ktorí poskytli svoje fotografie, môžu vyhrať fotoaparát Sony.

Luxus na pleci

Fotobrašní je nepreberné množstvo typov a značiek. Líšia sa dizajnom, materiálmi, spracovaním a cenou. Moja skriňa o tom vie svoje. My fotografi vieme, že techniku potrebujeme prevážať a chrániť, ale peniaze väčšinou investujeme radšej do techniky, než do brašne. Nad 100€ už je to riadna pálka. Sú aj oveľa drahšie brašne. Značka Oberwerth štartuje s ponukou ešte o niečo vyššie. Malá brašnička stojí 249€. Väčšie sú už cez 500€. Toľko zaplatíte za ručne vyrábané brašne z mäkkej kože a kordury. Značku si ako partnera vybrala Leica, čo o niečom svedčí. Niektoré brašne Oberwerth stoja viac, ako bežná amatérska fotovýbava. Ponuka je jasne zacielená na majetnejších a náročnejších zákazníkov, ktorí do fototechniky investovali tisíce. Fotografov, ktorí chcú niečo jedinečné, luxusné a pritom elegantné.

https://www.oberwerth.com/en/camera-bags/

Corrina Gissemann

Osobne sa food photografii, teda foteniu jedla, nevenujem i keď sa mi páči. Možno v budúcnosti sa mne, a možno aj vám, zíde niečo o fotení tohto žánru vedieť. Na Facebooku preto sledujem Corinnu Gissemann, fotografku jedla, ktorá občas zverejní jednoduché video alebo fotonávod, ako na to.

https://www.fotountergrund.de/

Doplnky pre fotografov novorodencov

Novorodencov, alebo ak chcete “newborn”, tak isto nefotím. To je vyslovene ženská parketa. Nám chlapom chýba neha a silnejšie prežívanie emócií. Ale na vás ženy myslíme, čoho dôkazom je aj tento tip.

Ak profesionálne fotíte deti, potrebujete množstvo rekvizít a doplnkov. Ich nákup nikdy nekončí tak, ako sa mení móda. Dečky, čiapočky, topánočky a ktovie čo ešte. Nájsť kvalitného dodávateľa s atraktívnym tovarom nie je ľahké. Myslím, že sa fotografkám zapáči ponuka Baby Props by Sally.

http://www.babyprops.co.uk/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
spektrum
2018-01-29 08:43:36
Ja som si kedysi Casio kúpila kvôli rýchlemu sekvenčnému snímaniu 30/s. Len tak pre zaujímavosť, aj takto môže vyzerať olej na vode, kvapky vám prevracajú poradie farieb z pozadia ako šošovky www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/540557/medzi-modrou-a-cervenou/
 
blasi
2018-01-30 19:32:01
sa mi paci pokec k tomu lensball dobre zhrnute
 
bonifacko
2018-02-02 14:19:17
Neutrálne filtre sú neutrálnejšie a infračervené filtre infračervenejšie?
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované