Hore

Autor: Jürgen Novotny

Fotostĺpček šéfredaktora 12/2019

Už som si myslel, že mi z redakčného stola veci na testovanie konečne budú ubúdať. Houby! Prišli ďalšie.

Mimo iné, filtre Nisi. Tie však budú musieť počkať až jar vypukne naplno. Takmer po roku som musel oprášiť Nikon D800E, aby som otestoval nový Samyang AF 14/2,8 F. Recenziu si môžete prečítať dnes. Nikon D800E je stále výborná bezzrkadlovka a ojazdenky sa predávajú aj pod 800€. Uvedomil som si však, ako som si na bezzrkadlovky zvykol. Zrazu mi prišlo divné, že v hľadáčiku vidím jedno a na displeji druhé. Že live view nie je prirodzeným režimom, fotoaparát vydáva pri fotení zvuky a obraz nie je stabilizovaný, nech je objektív akýkoľvek. Definitívne som si potvrdil, že sa k DSLR nevrátim, ako sa nevrátim k Windows.

Minulý týždeň boli predstavené nové objektívy Samyang a mne je smutno, že nie pre Canon EF a Nikon Z. My užívatelia doplácame na to, že tieto značky si strážia svoje know how ohľadom kompatibility objektívov a fotoaparátov. Otvorenejšie systémy by určite pomohli zvýšiť záujem o nové fotoaparáty. Podľa môjho prieskumu sa novým bezzrkadlovkám u nás bohvieako nedarí, pritom sú to vydarené fotoaparáty. Majú smolu, že sa zrodili v čase, kedy celý fotobiznis upadá.

Overené i neoverené správy

Podľa patentu na nás Canon chystá riadne zverstvo v podobe superširokouhlého objektívu Canon EF 10mm f/2.8L. Začiatkom roku 2020 má byť predstavený Canon EOS 1DX Mark III, tak aby stihol olympiádu. Má to vraj byť posledná zrkadlovka radu 1D, potom ju nahradí profi model bezzrkadlovky radu EOS R.

Podľa nepotvrdených správ by mal Nikon koncom roka predstaviť DX bezzrkadlovku s bajonetom Z. Neviem, či má ešte zmysel fotoaparát s APS-C snímačom, či skutočne ušetrí výrobné náklady, aby mohol byť lacnejší. Predsa len to roztriešti sily, ktoré dáva Nikon do vývoja a výroby objektívov. Kapacity sú obmedzené a ja by som bol rád, keby sa Nikon plne sústredil na FF bezzrkadlovky a objektívy.

Rumory prinášajú nepotvrdené informácie aj o pripravovanom Sony A7S III. FF bezzrkadlovka s 36,4 Mpx snímačom by mala mať konečne globálnu elektronickú uzávierku, ďalej 4K video 60p aj v HDR, 10 obr./s. a lepšiu výdrž batérie.

Po dlhšej odmlke sa laboratórium dxomark.com opäť venuje testovaniu fotoaparátov, nielen v mobiloch. Konečne sa dozvedáme, ako si počínajú nové fotoaparáty. Keďže som majiteľom Nikonu Z7, potešilo ma, že čerstvo dostal 99 bodov, čo je len bodík za famóznym Nikonom D850 a Sony A7R III.

Novinky

Lensbaby predstavil nový širokouhlý objektív pre systém Optic Swap. Edge 35mm pasuje do Composer Pro a Composer Pro II. Tieto tilt adaptéry umožňujú používať výmenné objektívy na fotoaparátoch Canon EF, Nikon F, Sony E, Fuji X a Micro Four-Third. Objektív dopĺňa dvojicu 50 a 80 mm objektívov. Svetelnosť je F3,5 a najkratšia zaostrovacia vzdialenosť je 18 cm. Samotný objektív má stáť 249 USD, s Composer Pro II 449 USD.

https://lensbaby.com/shop/?swoof=1&product_cat=edge35

Sigma aktualizovala firmvér pre niekoľko objektívov a adaptér. Pre nahratie je potrebný Sigma USB Dock a program Sigma Optimization Pro.

  • SIGMA 30mm F1.4 DC HSM | Art pre CANON EF Mount
  • SIGMA 24-70 mm F2,8 DG OS HSM | Art pre CANON EF Mount
  • SIGMA 60-600 mm F4,5-6,3 DG OS HSM | Sport pre CANON EF Mount
  • SIGMA 120-300 mm F2,8 DG OS HSM | Sport pre CANON EF Mount
  • SIGMA 150-600 mm F5-6,3 DG OS HSM | Contemporary pre CANON EF Mount
  • SIGMA 85 mm F1,4 DG HSM | Art pre CANON EF Mount
  • SIGMA MC-11 EF-E
  • SIGMA HSM 150-600 mm F5-6,3 DG OS  pre Nikon F Mount


https://www.sigma-global.com/en/news/2019/03/14/2068/

Aj u nás populárny výrobca brašní, firma Think Tank, predstavila nové brašne pre zrkadlovky a bezzrkadlovky. V rade Vision sú tri rôzne veľké brašne.

https://www.thinktankphoto.com/collections/vision-shoulder-bag-series

Inšpirácia

Priznám sa, Korben Dallas je jedna z mojich najobľúbenejších filmových postáv vôbec. Hudobnú skupinu rovnakého mena prakticky nepoznám, pretože už pekných pár rokov slovenskú tvorbu nepočúvam. Odporučím vám však ich nový klip Raketa, na ktorom sa podieľal kamarát Tomáš Hulík, ktorého vám nemusím predstavovať. Fotograf a filmár, ambasádor Nikon, sa vám predstavil aj na podujatí Foto Slovakia. Tomáš už nejaký čas zbiera podklady pre časozberné videá, jeho fotoaparáty cvakajú 24 hodín denne na niekoľkých miestach Slovenska. A z toho bratislavského je Time Lapse použitý vo videoklipe Korben Dallas.


K Škodovke máme my Slováci blízko. Česká Škoda ponúkla prácu maďarskému fotografovi Benedekovi Lampertovi, ktorý sa špecializuje na fotenie hračiek a modelov. Modely áut v mierke 1:43 fotil tak, aby nemusel používať Photoshop. Preto mu tvorba jednej fotografie trvala 7 - 12 hodín a na jednej scéne pracoval až 10 dní.


https://petapixel.com/2019/03/13/these-car-ads-were-shot-with-toy-cars/

Jürgen Novotny nafotil vintage fotoaparáty vo vintage štýle. V galérii Color Limited: ISO nájdete viacero ľúbivých kúskov. Možno sa aj vám v skrini povaľuje fotogenický aparátik. Stačí kus farebného papiera, svetlo od okna a aj vy si môžete urobiť pekný obrázok na stenu.


Foto: Jürgen Novotny

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
mllpo
2019-03-18 07:47:39
"Nikon D800E je stále výborná bezzrkadlovka "
 
robertondrejovic
2019-03-18 07:53:25
Prečo by Nikon nemal vydať APS-C bezzrkadlovky? Fotím s Nikon d500 spokojnosť je maximálna a veru som zvedavý na jeho bezzrkadlovú verziu. Keď vyšli bezzrkadlové Fx Nikony prišiel na mňa strašný tlak túžby prejsť na tieto bezzrkadlovky lebo ako pracuje bezzrkadlovka a jej prednosti sú mi známe zo Sony RX 10 III ktorý tiež používam. Tlak žiadosti používať moju zbierku objektívov s bajonetom Nikon F na bezzrkadlovom tele čiastočne ustúpil a tak čakám na bezzrkadlový Nikon D500.
 
smarek
2019-03-18 09:49:11
Ahoj Karol, hned v uvode som sa pousmial nad tymto, citujem
"Uvedomil som si však, ako som si na bezzrkadlovky zvykol. Zrazu mi prišlo divné, že v hľadáčiku vidím jedno a na displeji druhé. Že live view nie je prirodzeným režimom, fotoaparát vydáva pri fotení zvuky a obraz nie je stabilizovaný, nech je objektív akýkoľvek. Definitívne som si potvrdil, že sa k DSLR nevrátim..."

Je to presne tak ako u mna, osobne nevidim jediny dovod sa vratit do minulosti a fotit s DSLR, bezzrkadlovky mi davaju vacsiu volnost a ta je pre fotografa predsa velmi dolezita Na DSLR som nafotil cca 900 000 zaberov (cca 13 rokov) na CSC cca 200 000 (cca od 2014) cize nie je to zbrkle konstatovaníe po jednom dni pouzivania
 
aesace
2019-03-18 10:42:55
Tiez nechapem Karola, preco by Nikon ale aj hociaka ina znacka mala vyrabat uz len FF, ak s tym zacala..Doposial mal nikon APSC aj FF DSLR, takze logicky len prejde na bezzrkadlovky APSC a FF. Nic zvlastne a ziadna tragedia z delenia vyroby, trhu, investicii...toto je vlastne ta odpoved pre tych vsetkych 'profikov' , ktori uz davno v svojich prispevkoch a nazoroch pochovali Canonacky M system, M43 od panasonicu a olympusu a pod. Akosi vsetci zabudli na to, ze FF nie je univerzal, nie su to skladne systemy na hranie...aj ked tela su mensie, objektivy su este vacsie nez doposial. A to je ten priestor pre 'beznych' fotografov nadsencov, aby si vybrali z APSC a M43 podla preferencii. To, ze trh sa redukuje, je sice pravda, ale to este neznamena, ze nas spasi FF. Trosku viac otvorenosti nazorov by som cakal od profikov...ved su to ti isti profici, co tvrdili, ze mirrorless systemy nie su a nebudu dost profi a preto cvakaju na zrkadlo, a ze digitalne hladaciky nenahradia realny nahlad na svet..Sucasny vyvoj bol praveze jasny uz 10 rokov dozadu, ked prisiel na trh Sony so svojimi polopriepustnymi zrkadlami na A bajonete smerujuci k celkovej digitalizacii, ktoru tu mame dnes(co sa fotakov tyka).
 
gigapixel
2019-03-18 11:43:20
"Nikon D800E je stále výborná bezzrkadlovka a ojazdenky sa predávajú" To by chcelo asi opraviť.
 
robertondrejovic
2019-03-18 12:49:59
Keď mám nutkanie prejsť z DX na FX, čo sa v cykloch opakuje ,vyliečim sa z toho tak že si stiahnem trebárs Karolove fotky z FX Nikonu a zamiešam ich medzi moje z Nikonu D500 spustím automatické prehrávanie a hľadám technické rozdiely . Do 1600 ISO sú pri zobrazení na plnú obrazovku neviditelné, hoci existujú a pri 100% zobrazení ich vidno. Hneď ma prejde chuť investovať do nového tela a objektívov pod 70mm lebo tie dlhšie sklá mám FX. Ja odfotím Nikonom d500 všetko čo ja potrebujem aj malú hĺbku ostrosti a keď je ISO 1600 málo vyťahujem statív alebo balím stroj. Nechcem týmto zatratiť Fx práve naopak super sú obidva nech si každý vyberie čo mu vyhovuje ja som fanúšik APS -C čipu preto čakám na tieto bezzrkadlovky.
 
gigapixel
2019-03-18 14:48:36

blahoslav J B Art, čo sa Vám nepozdáva? Nikon D800E nie je bezzrkadlovka, darmo dávate dislajky.
 
Hakuna Matata
2019-03-18 15:12:18
príspevok od: robertondrejovic
Keď mám nutkanie prejsť z DX na FX, čo sa v cykloch opakuje ,vyliečim sa z toho tak že si stiahnem trebárs Karolove fotky z FX Nikonu a zamiešam ich medzi moje z Nikonu D500 spustím automatické prehrávanie a hľadám technické rozdiely . Do 1600 ISO sú pri zobrazení na plnú obrazovku neviditelné, hoci existujú a pri 100% zobrazení ich vidno. Hneď ma prejde chuť investovať do nového tela a objektívov pod 70mm lebo tie dlhšie sklá mám FX. Ja odfotím Nikonom d500 všetko čo ja potrebujem aj malú hĺbku ostrosti a keď je ISO 1600 málo vyťahujem statív alebo balím stroj. Nechcem týmto zatratiť Fx práve naopak super sú obidva nech si každý vyberie čo mu vyhovuje ja som fanúšik APS -C čipu preto čakám na tieto bezzrkadlovky.
na prechod APSC - FF by si nemal mať nutkanie, ale reálny dôvod. Sú disciplíny, v ktorých jednoducho potrebuješ FX (napríklad ak potrebuješ naozaj širokouhlý záber, tak najmenší DX - FX na nikone je rozdiel, obdobne to platí pre fisheye, ktorý sa ti v kruhu na APSC jednoducho nevykreslí. A naopak, ak hodíš napríklad 300 mm na APSC dostaneš ekv. 450 mm, čo môže byť veľmi atraktívne. Kupovať pevné FX 400 alebo 500 mm je riadna pálka.
Takisto ak tlačíš väčšie formáty a 24 MPx Ti jednoducho nestačí, budeš to musieť riešiť FF. Ja som dilemu vyriešil kúpou oboch systémov, lepšie povedané, dokúpil som FF, ale APSC som nepredal.
PS: a potom som objavil čaro Fuji GFX...
 
igric
2019-03-18 15:58:08
príspevok od: gigapixel

blahoslav J B Art, čo sa Vám nepozdáva? Nikon D800E nie je bezzrkadlovka, darmo dávate dislajky.
Pan Blahoslav mozno necital clanok,len Vas prispevok v diskusii - kde pisete, ze je to bezzrkadlovka.Treba pisat blbuvzdorne a ... - cize napisat,ze v povodnom texte je preklep-chyba.Tym padom preco namietat proti dislajku a Panovi Artistovi...
 
robertondrejovic
2019-03-18 16:01:29
príspevok od: Hakuna Matata
na prechod APSC - FF by si nemal mať nutkanie, ale reálny dôvod. Sú disciplíny, v ktorých jednoducho potrebuješ FX (napríklad ak potrebuješ naozaj širokouhlý záber, tak najmenší DX - FX na nikone je rozdiel, obdobne to platí pre fisheye, ktorý sa ti v kruhu na APSC jednoducho nevykreslí. A naopak, ak hodíš napríklad 300 mm na APSC dostaneš ekv. 450 mm, čo môže byť veľmi atraktívne. Kupovať pevné FX 400 alebo 500 mm je riadna pálka.
Takisto ak tlačíš väčšie formáty a 24 MPx Ti jednoducho nestačí, budeš to musieť riešiť FF. Ja som dilemu vyriešil kúpou oboch systémov, lepšie povedané, dokúpil som FF, ale APSC som nepredal.
PS: a potom som objavil čaro Fuji GFX...
Z reálneho dôvodu mi je už FF úplne nanič , som amatér nadšenec fotím pre vlastné potešenie a keď je spoločenská alebo rodinná akcia aj pre ostatných a tí si pozerajú moje fotky na mobiloch možno na malom tablete čiže je im úplne jedno z čoho vyšli, nikdy som nevytlačil fotku ani nebudem lebo tých z čias filmových mám plnú skriňu, vtedy fotiť a doma vyvolať čiernobielu a nedajbože farebnú fotku nebolo samozrejmé aj som si tým finančne prilepšoval, fisheye sa mi nepáči , Sigma 8 - 16 mm pri clone 8 a ručnom zaostrení na hyperfokálnu vzdialenosť je na krajinu super ostrá a hlavne o koľko menšia ako alternatívna Sigma 12 - 24 na FF , od decka relaxujem pri pohľade ma krajinu cez ďalekohľad a teraz mi to technika umožňuje aj odfotiť desí ma predstava že moja Sigma 150 - 600 Sports bude na FF naozaj 150 - 600 a nie v prepočte 225- 900. Bez statívu nevychádzam ani šport v halách nefotím vysoké ISO mi nechýba . Veď to je najhoršie, že v hlave sa bijú veci ako reálna potreba a faktor zvedavosti, radosti a potreby vyskúšať niečo nové ešte že mám slovenský plat a ten definitívne vyrieši moje starosti.
 
Hakuna Matata
2019-03-18 16:09:02
príspevok od: robertondrejovic
Z reálneho dôvodu mi je už FF úplne nanič , som amatér nadšenec fotím pre vlastné potešenie a keď je spoločenská alebo rodinná akcia aj pre ostatných a tí si pozerajú moje fotky na mobiloch možno na malom tablete čiže je im úplne jedno z čoho vyšli, nikdy som nevytlačil fotku ani nebudem lebo tých z čias filmových mám plnú skriňu, vtedy fotiť a doma vyvolať čiernobielu a nedajbože farebnú fotku nebolo samozrejmé aj som si tým finančne prilepšoval, fisheye sa mi nepáči , Sigma 8 - 16 mm pri clone 8 a ručnom zaostrení na hyperfokálnu vzdialenosť je na krajinu super ostrá a hlavne o koľko menšia ako alternatívna Sigma 12 - 24 na FF , od decka relaxujem pri pohľade ma krajinu cez ďalekohľad a teraz mi to technika umožňuje aj odfotiť desí ma predstava že moja Sigma 150 - 600 Sports bude na FF naozaj 150 - 600 a nie v prepočte 225- 900. Bez statívu nevychádzam ani šport v halách nefotím vysoké ISO mi nechýba . Veď to je najhoršie, že v hlave sa bijú veci ako reálna potreba a faktor zvedavosti, radosti a potreby vyskúšať niečo nové ešte že mám slovenský plat a ten definitívne vyrieši moje starosti.
Zostan pri apsc, nemas dovod menit. Ani ja som nepresiel na stredny format. Toto je presne ta situacia, kedy väčší nebýva lepší
 
robertondrejovic
2019-03-18 16:42:34
príspevok od: Hakuna Matata
Zostan pri apsc, nemas dovod menit. Ani ja som nepresiel na stredny format. Toto je presne ta situacia, kedy väčší nebýva lepší
Výborne dospeli sme k záveru že existuje skupina fotografov ktorým je reálna potreba FF technicky zbytočná preto pripravovať ,vyvíjať a vydať bezzrkadlovky APS-C má zmysel a to nie preto aby sa šetrili výrobné náklady a veď aj ako, len o to že má čip menšiu plochu ? V tele je inak to isté.
 
gigapixel
2019-03-18 18:49:08
príspevok od: igric
Pan Blahoslav mozno necital clanok,len Vas prispevok v diskusii - kde pisete, ze je to bezzrkadlovka.Treba pisat blbuvzdorne a ... - cize napisat,ze v povodnom texte je preklep-chyba.Tym padom preco namietat proti dislajku a Panovi Artistovi...
" kde pisete, ze je to bezzrkadlovka" a "cize napisat,ze v povodnom texte je preklep-chyba." Lenže ja som dal pôvodný text do úvodzoviek, z čoho by malo byť zrejmé, že som citoval pôvodný text z článku. Hneď za tým som napísal, že: "To by chcelo asi opraviť." Z toho je asi každému jasné, že som písal o preklepe. Či sa to dalo aj nejako inak pochopiť? Neviem, mňa učili, že do úvodzoviek sa dáva citácia cudzieho textu a nie vlastný text.
 
blahoslav J B Art
2019-03-18 20:47:35
príspevok od: gigapixel
" kde pisete, ze je to bezzrkadlovka" a "cize napisat,ze v povodnom texte je preklep-chyba." Lenže ja som dal pôvodný text do úvodzoviek, z čoho by malo byť zrejmé, že som citoval pôvodný text z článku. Hneď za tým som napísal, že: "To by chcelo asi opraviť." Z toho je asi každému jasné, že som písal o preklepe. Či sa to dalo aj nejako inak pochopiť? Neviem, mňa učili, že do úvodzoviek sa dáva citácia cudzieho textu a nie vlastný text.
netreba okolo toho maturovat, aj ked bol maturitny tyzden
na konci clanku vlavo je tlacidlo 'Zdielaj na facebooku' a vpravo tlacidlo 'nahlasit chybu v clanku'

... nemate za co
 
mirrrec
2019-03-20 12:15:13
Je smutne ze kazdy si vsima chybu na bezrkadlovku D800E a nikto si nevsimol chybu v oznaceni objektivov: "Minulý týždeň boli predstavené nové objektívy Samyang a mne je smutno, že nie pre Canon EF a Nikon Z."

Urcite neni smutno ze EF objektiv nebol predstaveny, kedze Samyang na bajonet EF robi vkuse nejake objektivy.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia