Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 12/2020

Hrozba koronavírusu je reálna, ako dokazuje napr. situácia v Taliansku.

Od môjho výletu do prázdneho centra Bratislavy ostávam doma na home office a von idem raz za tri dni, vyniesť smeti a nakúpiť. Z balkóna pozerám, že ľudia z nudy porušujú odporúčania v boji proti vírusu. U nás na Dolných honoch to vyzerá ako cez prázdniny. Na lavičkách sa zoskupujú psíčkari a rôzni neprispôsobiví občania. Športoviská sú plné, ešteže aspoň detské ihriská zívajú prázdnotou. No a ja opäť nazriem do archívu.

Z archívu

Moju druhú dovolenku pri mori som strávil na Rhodose. Stále som fotil ešte na film, mal som ale už AF zrkadlovku Minolta Dynax 9xi a k nej bežné Sigma zoomy. Lepšie som si vtedy nevedel dovoliť. Fotil som na diapozitívy. Keď som ich pred nejakým časom kontroloval, zistil som, že všetky Kodaky majú farby posunuté do oranžova. Toľko k médiu, ktoré má vydržať aspoň 100 rokov.

Je to hrozné pozerať si vlastné zábery z čias, keď som začínal fotografovať. Teoreticky som bol na tom dobre, ale prax… Keď vidím nepresné zaostrovanie, občasnú zlú prácu s expozíciou a DOF a vidno aj, že objektívy neboli TOP. Ale také bývalo fotenie na film, kde nemáte okamžitú kontrolu záberov. Skeny sú trochu nekvalitné, pochádzajú z minilabu.


















Okrem diákov som fotil aj na ČB film, väčšinou Ilford PAN, mali sme ho v redakcii Nového času, kde mi laboranti vyvolali filmy aj fotky.














Overené i neoverené správy

  • Správou týždňa je zrušenie Photokiny. To väčšina predpokladala, ale teraz je to oficiálne. Uvidíme, či sa Photokina bude konať budúci rok. Situácia vo fotobiznise je neradostná a môže sa stať, že výrobcovia si vystačia s predstavením noviniek na internete.
  • Samsung vraj pracuje na 1" ISOCELL CMOS snímači s rozlíšením 150 Mpx, ktorý sa má objaviť v telefónoch už koncom roka. 1" snímač v telefóne zatiaľ použil len Panasonic a už je tomu pár rokov.
  • Na internete sú prvé klepy o Panasonicu Lumix S1V. Má to byť nástupca Lumixu S1H. Má mať 11.8MP Full Frame CMOS, vylepšený DFD AF a 4K 96p/120p/160p.
  • Sony pripravuje objektív 12-24 mm f / 2,8 GM, ktorý doplní rad F2,8 transfokátorov radu GM. Podľa klebiet sa objektív oneskorí a naviac má byť výrazne drahší ako konkurenčné objektívy, vraj má stáť až 4000 USD. Objektív by vraj mohol mať zadný systém pre filtre, podobne, ako to býva u profesionálnych teleobjektívoch.
  • Nové neoverené správy o pripravovanom Canone EOS R6 tvrdia, že má byť predstavený v máji a predávať sa má začať v júli. FF bezzrkadlovka nižšej triedy mám mať 20 Mpx snímač a 4K 60p video.
  • Správy naznačujú, že Canon nezostane pri jedinom F2 transfokátore, ale predstaví celú “svätú trojicu”. Ďalším objektívom má byť Canon RF 14-28 mm f / 2L USM a neskôr teleobjektív  RF 70-135 mm f / 2L USM.
  • Tony Northrup sa zahral na jasnovidca a vo svojom videu predpovedá, aké nové fotoaparáty nás v roku 2020 čakajú:


Ako sa vyvíja a testuje utesnenie fotoaparátov? To sa dozviete vo videu Dava Etchellsa, ktorý vyspovedá aj Takao Takasua z Olympusu.


Novinky

Skylum vydalo aktualizáciu pre Luminar pod číslom 4.2. Tá prináša novú funkciu AI Augmented Sky. Tá umožňuje vkladať do oblohy rôzne druhy záberov a vytvárať prirodzene pôsobiace koláže.



Ďalej Luminar 4.2 prináša vylepšenú detekciu tváre a s tým spojené presnejšie automatické úpravy. Rozpoznávané sú tváre v náklone, čiastočne zakryté alebo s výrazným make-upom. Pribudla funkcia na potlačenie odleskov na pokožke. Vylepšená bola aj funkcia AI Sky Replacement, ktorá lepšie pracuje s farbami pôvodnej fotografie. Zoznam všetkých vylepšení nájdete v tlačovej správe.

Apple, tentokrát bez pompéznej Keynote predstavil nový Macbook Air a iPad Pro. Macbook Air  prináša dvojnásobný nárast výkonu, oproti predchodcovi. Výrobca sa vrátil k osvedčenej klávesnici s vyšším zdvihom a menšou kazovosťou. Dobrou správou je, že minimálna veľkosť úložiska je 256GB. V ponuke sú najnovšie procesory i3, i5 a i7. Max úložisko má kapacitu 2TB a pamäť môže mať až 32GB.

iPady Pro  vo veľkosti 11" a 12,9" teraz podporujú okrem klávesnice aj trackpad. Displej podporuje obnovovaciu frekvenciu 120FPS, P3 obrazový priestor a technológiu TrueTone. Tablety sú vybavené novými fotoaparátmi (širokouhlý a štandardný) a hlavne Lidarom pre prácu s rozšírenou realitou. Majú nový výkonnejší procesor A12Z Bionic a 8-jadrovú grafiku.

LEE Filters predstavili LEE85 Filter System určený hlavne pre bezzrkadlovky a menšie zrkadlovky. Nový ľahký držiak je vyrobený z hliníka a má rýchloupínací systém. K dispozícii budú redukčné krúžky 37 až 72 mm. Nové filtre LEE85 majú výstupok pre ľahšiu manipuláciu. Nezabudlo sa ani na praktický systém upevňovania polarizačného filtra. V ponuke bude niekoľko kitov. S predajom by sa malo začať niekedy v lete.



https://www.leefilters.com/images/pdf/LEE-Filters-System-Overview-2020.pdf

Inšpirácia

Ak vás od núteného home officu mrle žerú, čo takto si urobiť poriadne selfíčko? Hayden Pedersen vám ukáže, ako k tomu pristupovať kreatívne len s tým, čo nájdete doma.


No a po karanténe sa môžete vyblbnúť s LED-kami, ak ich máte. Jiggie Alejandrino má niekoľko pekných videií o práci so svetlom.


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
z80
2020-03-23 08:28:10
Na Rodose maju v obchodikoch zaujimavy sortiment
 
matpi
2020-03-23 09:08:26
Konecne zadne filtre na 12-24mm objektive. Som zvedavy na realnu cenu.
 
mirosz
2020-03-23 09:35:19
príspevok od: z80
Na Rodose maju v obchodikoch zaujimavy sortiment
Take otvaraky som doniesol aj z Kosa....kolegovci pivari ocenili
 
z80
2020-03-23 09:47:51
príspevok od: mirosz
Take otvaraky som doniesol aj z Kosa....kolegovci pivari ocenili
A pivarky nie ?
 
seifi
2020-03-24 10:48:04
fajn rozsah 14-28; a ak to bude mať ešte charakteristiky ako Sigma 14-24/2,8 ! len ta váha ... a tá cena
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované