Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 16/2020

Už sú tu prvé štatistiky predaja fotoaparátov, ovplyvnené vírusom COVID-19. Posledné roky predaje neustále padajú, medziročne o desiatky percent.

Nepomáha ani to, že fotografi postupne prezbrojujú zo zrkadloviek na bezzrkadlovky. Záujem o fotografiu už nie je taký, ako v minulosti a asi už nikdy ani nebude. Vráťme sa ale k štatistikám. Za marec hlásia prepad o 50% oproti minulému roku. Za apríl očakávam ešte horší výsledok. Nie je problém si kúpiť techniku cez internet, kuriér vám ju dovezie až domov. Ale čo s ňou budete robiť? Teraz ju skutočne nepotrebujete, keď ani neviete, kedy sa skončí obmedzenie pohybu obyvateľstva. Viacerí teraz bojujú s existenciou, míňať peniaze na niečo, čo teraz nepotrebujú, by bolo hlúposťou.

Stále čakám na to, ako zareagujú predajcovia a dovozcovia, aby mali aspoň minimálne obraty. Čakám na drastické zníženie cien na úroveň, kedy si nový fotoaparát alebo objektív kúpi aj ten, čo ho nutne nepotrebuje.

TIPA 2020

TIPA už roky je skôr pre smiech, ako seriózna odborná anketa s vyhlásením výsledkov. Každý výrobca sa samozrejme rád pochváli víťazstvom v tej ktorej kategórii. Už dlhšie mám pocit, že kategórie sa až príliš pružne prispôsobujú novinkám, aby každý v niečom vyhral. Niektoré fotoaparáty súťažia v kategórii samé a vyhrávajú kontumačne. Úplne chýbajú niektoré kategórie. Ocenenie TIPA by si zaslúžili aj Olympus OM-D E-M5 Mark III, Olympus Tough TG-6, Hasselblad X1D II, Leica Q2, Panasonic DC-G90, Panasonic FZ1000 II, DJI Osmo Pocket. Pre ne sa nejaká kategória nenájde?

Fotoaparáty:

Objektívy:

Kompakty:

Príslušenstvo:

  • Best Inkjet Photo Paper: Hahnemuhle Natural Line
  • Best Portable Photo Printer: Fujifilm Instax Mini Link
  • Best Imaging Software: DxO PhotoLab 3
  • Best Imaging Storage Solution: Sandisk Extreme Pro Cfexpress 2.0 Type B memory cards
  • Best Portable Flash: Nissin MG80 Pro
  • Best Professional LED Light: ARRI Orbiter
  • Best Travel Tripod: Manfrotto BeFree GT Xpro
  • Best Tripod Head: Gitzo 3-Way Head
  • Best Professional Photo Monitor: BenQ PhotoVue SW321C
  • Best Professional Video Monitor: LG UltraWide 38WN95C
  • Best Photo Smartphone: Huawei P40 Series
  • Best Mobile Accessory: Godox R1
  • Best Colour Management Solution: X-Rite i1Display Studio / i1Display Pro Plus
  • Best Photo Lab: WhiteWall Masterprint
  • Best Photo Service: CEWE Photobook with leather and linen cover
  • Best Photo Innovation: Sony Real-Time tracking technology

https://www.bestcameranews.com/best-photo-gear-of-2020-tipa-awards/

Prvý infrared

Jar je najlepšie obdobie pre infrafotografiu. Konečne som oprášil svoj modifikovaný Olympus OM-D E-M10 Mark II a urobil pár prvých tohtoročných infrafotografií.









Shaolini v Starom meste

Pokračujem aj v prehrabávaní sa archívom. Narazil som v ňom na fotografie z vystúpenia šaolínskych mníchov. Uskutočnilo sa v roku 2008 v rámci T-Com fiesty, skvelého letného podujatia. Fotografoval som s Nikonom D300a objektívom Nikkor 17-55/2,8G DX. Výrazne oranžové oblečenie mníchov priam volá po postprocesingu s parciálnymi farbami. Ešteže som vtedy už fotil do RAW, dnes môžem úpravy resetovať a urobiť nanovo. A. O pár rokov opäť, keď sa mi parciálna úprava prestane páčiť.















Overené i neoverené správy

  • Nové rumory hovoria o tom, že Fujifilm chce preskočiť jednu generáciu modelu X-E. Tvrdia aj, že Olympus zvažoval úplný koniec PEN-F, ktorému sa na trhu nedarí. Napokon sa ale vraj dočkáme jeho nástupcu.
  • Začiatok predaja Canonu EOS 850D sa kvôli COVID-19 asi oneskorí.
  • Oneskorí sa aj príchod objektívu Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm f/4.5 TC 1.25x IS PRO, predstavenie je posunuté na jeseň.
  • Vyzeralo to tak, že Fujifilm X-T4 je náhradou nielen za X-T3, ale aj X-H1. Začínajú sa ale objavovať nepotvrdené správy o tom, že by sme sa X-H2 mohli napokon dočkať. Fotoaparát by mohol byť osadený novým snímačom Sony s rozlíšením 32 Mpx alebo 43 Mpx. Ak sa ho dočkáme, malo by to byť až budúci rok.
  • Sony neustále pracuje na nových snímačoch. Pre Micro 4/3 systém sú to snímače s rozlíšením 41 a 47 Mpx. To by mohlo naznačovať, že niektorý z nových M43 fotoaparátov by mohol mať 8K video (cca 36 Mpx). Pre APS-C fotoaparáty sú pripravované snímače s rozlíšením 32 Mpx a 43 Mpx.
  • Yosuke Yamane z Panasonicu v rozhovore pre Phototrend odhalil niektoré plány Panasonicu. V pláne je lacnejšia FF bezzrkadlovka radu S. V pláne nie je APS-C L-mount bezzrkadlovka. Panasonic naďalej bude vyrábať M43 fotoaparáty, pretože časť zákazníkov si žiada mobilitu.
  • Stredoformátovým Fujifilmom sa darí lepšie, ako sa predpokladalo. Fujifilm chce z GFX urobiť hlavný produkt a urobiť tento systém ešte dostupnejší.

Novinky

Viltrox sa stáva čoraz populárnejším výrobcom objektívov. Obzvlášť potešujúce je, že objektívy sú vybavené automatickým zaostrovaním. Novinkou je Viltrox AF 33mm f/1.4 pre Sony E, Fuji X a Canon EF-M bajonet. Objektív je navrhnutý pre fotoaparáty s APS-C snímačom, na ktorých je ekvivalentom 50 mm základného objektívu. Optická sústava sa skladá z 10 prvkov v 9 skupinách, jeden prvok je typu ED. Vnútorné zaostrovanie je zabezpečované STM motorčekom, telo je kovové, clona elektronicky ovládaná. Hmotnosť objektívu je 270 g.

https://www.fujirumors.com/viltrox-33mm-f-1-4-more-sample-images/

Lomography pokračuje s predstavovaním cinematických filmov. Babylon Kino B&W má veľmi nízku citlivosť ISO 13. Panchromatický čiernobiely film disponuje veľkým dynamickým rozsahom. Kvôli nízkej citlivosti sa odporúča používať vysokosvetelné objektívy. Film je predstavený krátko po predstavení filmu Fantóm Kino ISO 8.

https://www.lomography.com/magazine/344064-mastering-the-babylon-kino-black-and-white-iso-13-film

Apple predstavil nový “lacný” iPhone SE, postavený na iPhone 8 s hardvérom z iPhonu 11. Telefón má 4,7” HDR Retina HD True Tone IPS displej, A13 Bionic procesor a je vodeodolný (IP67). Oproti ostatným iPhonom je tu slabšia fotovýbava. Prístroj má len jeden hlavný fotoaparát s rozlíšením 12 Mpx a svetelnosťou F1,8. Má automatické zaostrovanie a je stabilizovaný. Podporovaný je HEIF formát. Video je v 4K rozlíšení s frekvenciou až 60 FPS. Predný fotoaparát má 7 Mpx a svetelnosť objektívu je F2,2. Telefón sa bude ponúkať v troch farbách s pamäťou 64, 128 a 256 GB. Najlacnejší model bude u nás stáť 479€.



https://www.apple.com/iphone-se/

OnePlus predstavili telefóny série 8. Najvyšší model OnePlus 8 Pro je osadený trojicou fotoaparátov a snímačom TOF. Hlavný fotoaparát má veľký 11/1,4” 48 Mpx snímač Sony IMX689 Quad-Bayer. Širokouhlý fotoaparát (ekvivalent 16 mm) má menší 1/2” 48 Mpx Quad-Bayer snímač. Stabilizovaný teleobjektív (ekvivalent 74 mm) má rozlíšenie 8 Mpx. Video je v 4K rozlíšení s frekvenciou až 60 FPS. Predný fotoaparát má rozlíšenie 16 Mpx. Prístroj je poháňaný čipovou sadou Qualcomm Snapdragon 865 s podporou 5G, má až 12 GB pamäte RAM a 256 GB úložného priestoru. Špičkový je 6,78-palcový QHD+ OLED displej s frekvenciou 120 FPS a podporou HDR. Štandardný model OnePlus 8 má menší AMOLED displej, slabšiu batériu a má inú fotovýbavu. Hlavný fotoaparát so snímačom Sony IMX586 je doplnený 16 Mpx širokouhlým fotoaparátom a špeciálnym makrofotoaparátom. Štandardný OnePlus 8 štartuje na 699 € a vybavenejší OnePlus 8 Pro začína na 899 €.

https://www.oneplus.com/sk/8
https://www.oneplus.com/sk/8-pro

Yongnuo predstavilo nový objektív 50 mm F1.8 pre APS-C E-Mount (Sony). Optická sústava sa skladá z 8 prvkov v 7 skupinách, vrátane jedného low-dispersion prvku. Bajonet je kovový, kontakty sú pozlátené. Objektív je vybavený Micro USB konektorom, cez ktorý sa dá aktualizovať firmvér. Automatické zaostrovanie je vnútorné.

http://www.hkyongnuo.com/e-detaily.php?ID=491

RAW Power 3 je nový RAW konvertor pre Mac OS a iOS. Ako prvý plne podporuje knižnice oboch operačných systémov, vrátane iCloudu. Softvér vyvinul Nik Bhatt, bývalý inžinier spoločnosti Apple. Zaujímavou novinkou je integrácia LUT tabuliek. 20 je súčasťou programu, ďalšie môžu pridať užívatelia. RAW Power 3  pre iOS prináša integráciu s kamerovou aplikáciou Halida. Podporovaný je aj portrétny režim s nastavením priestorovej masky. RAW Power 3 pre MacOS a iOS je k dispozícii v obchode App Store. RAW Power 3 pre MacOS stojí 39,99 $ a RAW Power 3 pre iOS 9,99 $.

Inšpirácia

Rosťa Stach je známy český wildlifer. Už nejaký ten rok fotografuje s Olympusom. Na Facebooku si pre vás, v spolupráci s Olympusom, pripravil online prednášku o fotení zvierat. Začína 22. apríla o 17:00, samozrejme na Facebooku.

https://www.facebook.com/events/846220522546169/

Túto jar som mal naplánovanú návštevu moravského Toskánska. Ešte som tam nikdy nebol fotiť. Tento rok mi to tiež nevyjde a ani väčšine z vás. Tak sa môžeme aspoň kochať fotografiami Daniela Řeřichu.

Morning in the fields by Daniel Řeřicha on 500px.com


Spring evening at Moravian Slovakia by Daniel Řeřicha on 500px.com


Moravian ribbon by Daniel Řeřicha on 500px.com

https://500px.com/rericha

Na YouTube kanáli Another Perspective som našiel pekné inšpiračné videá, v jednom z nich sa dozviete, ako doma fotografovať mydlové bubliny. O zábavu počas karantény máte postarané.




Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Otecadams
2020-04-20 09:17:54
Mne sa zdá, že to čo som chcel kúpiť, počas vírusu skôr mierne zdraželo. Zatiaľ je zlacňovanie len prianím.
Ozaj, nemá niekto zbytočný NIKON 70-300MM F4.5-5.6E ED VR AF-P ?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2020-04-20 10:12:30
príspevok od: Otecadams
Mne sa zdá, že to čo som chcel kúpiť, počas vírusu skôr mierne zdraželo. Zatiaľ je zlacňovanie len prianím.
Ozaj, nemá niekto zbytočný NIKON 70-300MM F4.5-5.6E ED VR AF-P ?
Radsej si kup Tamron, tento novy Nikon ma zrovna nepresvedcil o svojich kvalitach. Jdine ma rychlejsie zaostrovanie vo videu.
 
z80
2020-04-20 10:14:12
"Čakám na drastické zníženie cien na úroveň, kedy si nový fotoaparát alebo objektív kúpi aj ten, čo ho nutne nepotrebuje."

Skor sa obavam, ze niektori vyrobcovia fototechniky to "zabalia". Teda z kratkodobeho hladiska mozno budu aj nejake vypredaje, ale z dlhodobeho hladiska mensia konkurencia a nasledne zdrazovanie.
 
Dedo
2020-04-20 10:19:19
No vida - za čo všetko vraj môže covid. Foťáky sa nekupujú ako módne handry - keď už ho mám aj s nejakými sklami tak ho treba používať a využiť ho. Okrem profíkov nemá zmysel valiť prachy do predražených noviniek / podobne je na tom aj elektronika /. O.i. mám doma 42ročný Olympus OM-2 s obj. 55/1,2 a funguje skvele - lenže na kinofilm.
Jednu dobu aj tu na portáli boli propagované zrkadlovky a už sú v tieni bezrkadloviek. Asi je to trendy - buď trendy.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2020-04-20 10:43:05
príspevok od: Dedo
No vida - za čo všetko vraj môže covid. Foťáky sa nekupujú ako módne handry - keď už ho mám aj s nejakými sklami tak ho treba používať a využiť ho. Okrem profíkov nemá zmysel valiť prachy do predražených noviniek / podobne je na tom aj elektronika /. O.i. mám doma 42ročný Olympus OM-2 s obj. 55/1,2 a funguje skvele - lenže na kinofilm.
Jednu dobu aj tu na portáli boli propagované zrkadlovky a už sú v tieni bezrkadloviek. Asi je to trendy - buď trendy.
Tomu sa skor hovori pokrok, nez trend. Bezzrkadlovka je dalsi vybvojovy stupen fotoaparatu, ktory prinasa to, co zrkadlovka nemoze mat.
 
marcus_labeo
2020-04-20 10:46:29
K očakávanému zlacňovaniu fototechniky: ono je to veľmi otázne. Základná ekonomická poučka hovorí, že keď klesá dopyt, ponuka musí zareagovať a znížiť ceny, aby sa dosiahlo ekvilibrium. Takže sa podľa tohto logicky dá očakávať, že keď citeľne klesá dopyt, tak by mali zareagovať ceny znížením. Ale to platí pri čistom, ideálnom trhu, kde do cenotvorby vstupujú len predávajúci a kupujúci. Tu dopyt dramaticky neklesol preto, že kupujúcim sa ceny zdajú vysoké, ale pre externé faktory, ktoré nemajú nič spoločné s trhom fototechniky (koronakríza). Výrobcovia budú bojovať o prežitie a je otázne, či pri prudko klesajúcich tržbách z dôvodu prudkého poklesu predajov budú svoje príjmy ešte znižovať tým, že zlacnejú. A samotní predajcovia, ktorí nakúpili za vysokú cenu, nebudú chcieť predávať so stratou, to radšej nepredajú nič. Takže nejaké malé zníženie cien sa dá očakávať (v rámci marží predajcov), ale dramatické zlacňovanie by som nečakal.
 
blahoslav J B Art
2020-04-20 11:18:19
z pozorovania v okoli by som nepovedal, ze zaujem o fotografiu už nie je ako v minulosti, naopak vdaka mobilom foti viac ludi
par mojich pribuznych s vekom nad 70, dostali ako darceky mobily, dovtedy nefotili a vdaka mobilom teraz veselo fotia ... o mladych ani nehovoriac
a aj ja s mobilom fotim viac fotiek, ako ked som fotil so zrkadlovkou alebo potom s bezzrkadlovkou
mobilom fotim kazdy den, co predtym s fotovybavou tak raz dvakrat za tyzden, niekedy ani to nie
vcera podvecer do kupelne svietilo velmi pekne svetlo, tak som hned zobral mobil a nafotil pekne seficka
potom som zavolal von susedu a cvakol som jej par peknych portretov
 
francesco
2020-04-20 11:26:24
príspevok od: marcus_labeo
K očakávanému zlacňovaniu fototechniky: ono je to veľmi otázne. Základná ekonomická poučka hovorí, že keď klesá dopyt, ponuka musí zareagovať a znížiť ceny, aby sa dosiahlo ekvilibrium. Takže sa podľa tohto logicky dá očakávať, že keď citeľne klesá dopyt, tak by mali zareagovať ceny znížením. Ale to platí pri čistom, ideálnom trhu, kde do cenotvorby vstupujú len predávajúci a kupujúci. Tu dopyt dramaticky neklesol preto, že kupujúcim sa ceny zdajú vysoké, ale pre externé faktory, ktoré nemajú nič spoločné s trhom fototechniky (koronakríza). Výrobcovia budú bojovať o prežitie a je otázne, či pri prudko klesajúcich tržbách z dôvodu prudkého poklesu predajov budú svoje príjmy ešte znižovať tým, že zlacnejú. A samotní predajcovia, ktorí nakúpili za vysokú cenu, nebudú chcieť predávať so stratou, to radšej nepredajú nič. Takže nejaké malé zníženie cien sa dá očakávať (v rámci marží predajcov), ale dramatické zlacňovanie by som nečakal.
Tak veru, este by som doplnil, ze koli mensim seriam mozu vyrobcom stupnut naklady. Ak klesnu ceny tak iba na ukor kvality - toto sa stalo pri krize s autami, jednoducho ceny znizili tym, ze zcali používat lacnejsie a teda nekvalitnejsie komponenty.
 
marianr
2020-04-20 12:07:55
príspevok od: Dedo
No vida - za čo všetko vraj môže covid. Foťáky sa nekupujú ako módne handry - keď už ho mám aj s nejakými sklami tak ho treba používať a využiť ho. Okrem profíkov nemá zmysel valiť prachy do predražených noviniek / podobne je na tom aj elektronika /. O.i. mám doma 42ročný Olympus OM-2 s obj. 55/1,2 a funguje skvele - lenže na kinofilm.
Jednu dobu aj tu na portáli boli propagované zrkadlovky a už sú v tieni bezrkadloviek. Asi je to trendy - buď trendy.
No jo, bezzrkadlovky, to sú tu také folklórne kaleráby.

Niekde bol (samozrejme NI TU) rebríček používaných fotoaparátov z poslednej súťaže world press foto...
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2020-04-20 13:09:30
príspevok od: marianr
No jo, bezzrkadlovky, to sú tu také folklórne kaleráby.

Niekde bol (samozrejme NI TU) rebríček používaných fotoaparátov z poslednej súťaže world press foto...
Profesionalni reporteri nie su zrovna reprezentativnou vzorkou. Su to najkonzervativnejsi fotografi, ktory roky fotia tym isym fotoaparatom, kym sluzi. Tvoria velmi male percento kupujucich. Uz minuly rok predaj bezzrkadloviek prekrocil pocet zrkadloviek. Vacsina novych fotakov i objektivov su CSC. Firmy verejne vyhlasili, ze sa na CSC budu sutredovat a DSLR/objektivy pre DSLR, budu vyvijat, len ak bude dostatocny zaujem.
To, ze tebe viac sedi DSLR, je OK. Ale to neznamena, ze bezzrkadlovky nemaju vacsi potencial a nepatri im buducnost. Patri im uz sucasnost. Z mojich kamaratov foti z DSLR len zlomok a aj to preto, ze prechod na CSC by bol pre nich drahy a nutne CSC este nepotrebuju.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2020-04-20 13:12:59
príspevok od: blahoslav J B Art
z pozorovania v okoli by som nepovedal, ze zaujem o fotografiu už nie je ako v minulosti, naopak vdaka mobilom foti viac ludi
par mojich pribuznych s vekom nad 70, dostali ako darceky mobily, dovtedy nefotili a vdaka mobilom teraz veselo fotia ... o mladych ani nehovoriac
a aj ja s mobilom fotim viac fotiek, ako ked som fotil so zrkadlovkou alebo potom s bezzrkadlovkou
mobilom fotim kazdy den, co predtym s fotovybavou tak raz dvakrat za tyzden, niekedy ani to nie
vcera podvecer do kupelne svietilo velmi pekne svetlo, tak som hned zobral mobil a nafotil pekne seficka
potom som zavolal von susedu a cvakol som jej par peknych portretov
Treba oddelovat, tak ako v minulosti, tych co fotia na pamiatku a tych co fotia, pretoze je to ich konicek. Vacsinu tvori prva skupina. S prichodom digitalizacie a internetu sa prudko zvysil zaujem o kreativne fotenie. Osial skoncil a druha skupina fotografov sa zmensuje. Nie preto, ze su tu fotomobily, tie len nahradili kompakty. Len sa vracia stav do normalu. Fotografia uz nie je tak atraktivna ako pred par rokmi. Preto predaj techniky medzirocne stale klesa. Bohuzial do toho prichadzaju aj riadne kopance v podobe recesie, zemetraseni a teraz koronavirusu.
 
matpi
2020-04-20 13:46:33
príspevok od: marianr
No jo, bezzrkadlovky, to sú tu také folklórne kaleráby.

Niekde bol (samozrejme NI TU) rebríček používaných fotoaparátov z poslednej súťaže world press foto...
Pozri si predaje a nie world press photo. Zrkadlovky su OUT!
 
blahoslav J B Art
2020-04-20 14:11:16
príspevok od: Karol Srnec
Treba oddelovat, tak ako v minulosti, tych co fotia na pamiatku a tych co fotia, pretoze je to ich konicek. Vacsinu tvori prva skupina. S prichodom digitalizacie a internetu sa prudko zvysil zaujem o kreativne fotenie. Osial skoncil a druha skupina fotografov sa zmensuje. Nie preto, ze su tu fotomobily, tie len nahradili kompakty. Len sa vracia stav do normalu. Fotografia uz nie je tak atraktivna ako pred par rokmi. Preto predaj techniky medzirocne stale klesa. Bohuzial do toho prichadzaju aj riadne kopance v podobe recesie, zemetraseni a teraz koronavirusu.
ja to takto nerozdelujem na pamiatkarov a konickarov ... ale na tych co fotia hocicim a tych co nefotia vobec ... a tym ze mobil ma takmer kazdy, v sucasnosti foti ovela viac ludi ako predtym
a ano, situacia v predajnostiach sa meni a trvaloudrzatelny rast nefunguje nikde, ani vo fototechnike
 
blahoslav J B Art
2020-04-20 14:12:42
príspevok od: matpi
Pozri si predaje a nie world press photo. Zrkadlovky su OUT!
aj word press foto bude coskoro aut
 
blahoslav J B Art
2020-04-20 15:44:36
príspevok od: blahoslav J B Art
aj word press foto bude coskoro aut
World Press Photo of the Year 2020 vyfoteny Fuji X-H1
https://www.worldpressphoto.org/news/2020/winners-announced/39820

nakoniec reporteri budu fotit s mobilmi a davat to na world press instagram
 
Rofo
2020-04-20 16:40:49
príspevok od: blahoslav J B Art
ja to takto nerozdelujem na pamiatkarov a konickarov ... ale na tych co fotia hocicim a tych co nefotia vobec ... a tym ze mobil ma takmer kazdy, v sucasnosti foti ovela viac ludi ako predtym
a ano, situacia v predajnostiach sa meni a trvaloudrzatelny rast nefunguje nikde, ani vo fototechnike
A kto nefotí vôbec ? Veď mobil má každý a tým pádom fotí každý
 
blahoslav J B Art
2020-04-20 17:29:10
príspevok od: Rofo
A kto nefotí vôbec ? Veď mobil má každý a tým pádom fotí každý
kazdy nema mobil a nefoti ... napriklad moj otec volakedy fotil s Flexaretom a Altixom a doma v kupelni vyvolaval cb fotky ... ked sa rozsirili kompakty na kinofilm a vyroba fotiek vo fotolaboch, tak s tym skoncil ... ked fotky cvakal kazdy naokolo, uz nemal ten pocit vynimocnosti a k foteniu sa uz nikdy nevratil ...
a teraz nepouziva smarfon, aj ked som mu 1 dal, aby mohol fotit, vyskusal ho a vratil sa k tlacidlovemu bez fotaku
 
MagickVamp
2020-04-20 22:26:09
príspevok od: Karol Srnec
Treba oddelovat, tak ako v minulosti, tych co fotia na pamiatku a tych co fotia, pretoze je to ich konicek. Vacsinu tvori prva skupina. S prichodom digitalizacie a internetu sa prudko zvysil zaujem o kreativne fotenie. Osial skoncil a druha skupina fotografov sa zmensuje. Nie preto, ze su tu fotomobily, tie len nahradili kompakty. Len sa vracia stav do normalu. Fotografia uz nie je tak atraktivna ako pred par rokmi. Preto predaj techniky medzirocne stale klesa. Bohuzial do toho prichadzaju aj riadne kopance v podobe recesie, zemetraseni a teraz koronavirusu.
Po Blahoslavovej odpovedi a o jeho ceste od zrkadla k csc a nasledne mobilu si mozno uvedomujes ze na 4/3 Olympus slapu zo spodu mobily aj ked Olympus sa stale snazi tahat dakde medzi FF, skor ako sa mu to podari ho z druhej strany pomelu mobily.... To su jeho najvacsi rivaly a 4/3 maju na rane ako prvy...
 
Rofo
2020-04-21 02:32:54
Kto sa dnes venuje seriozne foteniu ako amater musi ratat s tym ze fotka je samozrejmost, ktoru uz nikto mimo komunity fotografov nijak zvlast neoceni. Takze fotograf amater by sa mal s tym zmierit ze je to iba jeho osobne zabijanie casu a ziadny osoh z toho nikdy nebude Teda cvaka veci co ho zaujimaju a babre sa s fotkami po veceroch iba preto ze ho tato cinnost bavi Nerobi to pre vysledok pretoze ten vysledok je len fotka, nieco co dokaze urobit uplne kazdy.
 
belco
2020-04-21 07:06:54
príspevok od: Dedo
No vida - za čo všetko vraj môže covid. Foťáky sa nekupujú ako módne handry - keď už ho mám aj s nejakými sklami tak ho treba používať a využiť ho. Okrem profíkov nemá zmysel valiť prachy do predražených noviniek / podobne je na tom aj elektronika /. O.i. mám doma 42ročný Olympus OM-2 s obj. 55/1,2 a funguje skvele - lenže na kinofilm.
Jednu dobu aj tu na portáli boli propagované zrkadlovky a už sú v tieni bezrkadloviek. Asi je to trendy - buď trendy.
Tak to OMko, je škoda nechat ležať v skrini. Super kompaktna zrkadlovka s paradnym objektivom. Ja v poslednej dobe fotim viac na film ako na digital
 
tom-o
2020-04-21 08:16:57
príspevok od: Rofo
Kto sa dnes venuje seriozne foteniu ako amater musi ratat s tym ze fotka je samozrejmost, ktoru uz nikto mimo komunity fotografov nijak zvlast neoceni. Takze fotograf amater by sa mal s tym zmierit ze je to iba jeho osobne zabijanie casu a ziadny osoh z toho nikdy nebude Teda cvaka veci co ho zaujimaju a babre sa s fotkami po veceroch iba preto ze ho tato cinnost bavi Nerobi to pre vysledok pretoze ten vysledok je len fotka, nieco co dokaze urobit uplne kazdy.
Suhlasim, ale nechapem preco by to vobec malo byt inak - je to konicek, z toho by v principe nemalo byt nic ine ako radost z cinnosti a vysledku. Ani stavanie modelov lietadiel alebo beh predsa okoliu neprinasa nic, len radost tomu, kto sa tymto veciam venuje
 
luboslav
2020-04-21 10:20:58
príspevok od: MagickVamp
Po Blahoslavovej odpovedi a o jeho ceste od zrkadla k csc a nasledne mobilu si mozno uvedomujes ze na 4/3 Olympus slapu zo spodu mobily aj ked Olympus sa stale snazi tahat dakde medzi FF, skor ako sa mu to podari ho z druhej strany pomelu mobily.... To su jeho najvacsi rivaly a 4/3 maju na rane ako prvy...
Človeče, ty máš ten Olympus a m4/3 ako červené súkno. Niekto od Olympusu ti ukradol ženu, alebo čo?
 
Dedo
2020-04-21 10:23:59
príspevok od: belco
Tak to OMko, je škoda nechat ležať v skrini. Super kompaktna zrkadlovka s paradnym objektivom. Ja v poslednej dobe fotim viac na film ako na digital
Fajn. A ako spracovávaš potom filmy? Ja na to nemám fotokomoru a ani poriadny skener - a ani peniaze.
 
MagickVamp
2020-04-21 12:36:44
príspevok od: luboslav
Človeče, ty máš ten Olympus a m4/3 ako červené súkno. Niekto od Olympusu ti ukradol ženu, alebo čo?
Nie len vyvazujem ze hlavny admin mu tak nadrza ako ambasador
 
Rofo
2020-04-21 12:42:52
príspevok od: tom-o
Suhlasim, ale nechapem preco by to vobec malo byt inak - je to konicek, z toho by v principe nemalo byt nic ine ako radost z cinnosti a vysledku. Ani stavanie modelov lietadiel alebo beh predsa okoliu neprinasa nic, len radost tomu, kto sa tymto veciam venuje
Su konicky ktore okrem samotneho potesenia nieco cloveku aj prinesu. Napriklad ked ma niekto konicek ucenie sa cudzich jazykov, alebo behanie, cvicenie, alebo varenie a podobne … Fotenie okrem potesenia neprinasa nic. Este ide aj do penazi Takze keby sa dalo konicky vyberat cisto racionalne, urcite by som si vybral nieco pre mna prospesnejsie
 
krispin.pucinko
2020-04-21 16:02:34
príspevok od: MagickVamp
Po Blahoslavovej odpovedi a o jeho ceste od zrkadla k csc a nasledne mobilu si mozno uvedomujes ze na 4/3 Olympus slapu zo spodu mobily aj ked Olympus sa stale snazi tahat dakde medzi FF, skor ako sa mu to podari ho z druhej strany pomelu mobily.... To su jeho najvacsi rivaly a 4/3 maju na rane ako prvy...
tak isto ako sa m43 nikdy nemozu kvalitou rovnat APSC alebo FF tak sa mobily nikdy nevyrovnaju kvalitou m43, prave koli rozdielnej velkosti snimaca. Systemovy fotoaparat ti navyse dava ine moznsoti ako mobil.
Medzi mobilom a APSC (FF) je prilis velka diera na trhu, teda v sucastnosti nie je.... aj keby m43 system skoncil tak ho nahradi nieco ine s podobnou velkostou snimaca.
 
krispin.pucinko
2020-04-21 16:13:26
príspevok od: Rofo
Su konicky ktore okrem samotneho potesenia nieco cloveku aj prinesu. Napriklad ked ma niekto konicek ucenie sa cudzich jazykov, alebo behanie, cvicenie, alebo varenie a podobne … Fotenie okrem potesenia neprinasa nic. Este ide aj do penazi Takze keby sa dalo konicky vyberat cisto racionalne, urcite by som si vybral nieco pre mna prospesnejsie
Nikdy nepozeras filmy? telku? necitas knihy? nehral si ziadne pocitacove hry? ani zachodovky na mobile? nepijes alkohol ze? ty ked prides po 8mich hodinach z prace tak navaris, pojdes si zabehas a potom sa do jedenastej vnoci usec cuzdie jazyky vsak? och jaj
Kazda jedna volnocasova aktivita ta stoji cas alebo peniaze, alebo oba.
a dokonca aj fotografiou sa daju zarobit peniaze aj v pripade ked nie si profik. to ze to tebe neprinasa nic nezmanena ze to nic neprinasa inym. od potesenia ducha a mentalneho relaxu az po kadejake fotobanky a sutaze a pripadne setrenie penazi tym ze si oslavu nafotim sam a nebudem platit profika...
 
MagickVamp
2020-04-21 23:35:10
príspevok od: krispin.pucinko
tak isto ako sa m43 nikdy nemozu kvalitou rovnat APSC alebo FF tak sa mobily nikdy nevyrovnaju kvalitou m43, prave koli rozdielnej velkosti snimaca. Systemovy fotoaparat ti navyse dava ine moznsoti ako mobil.
Medzi mobilom a APSC (FF) je prilis velka diera na trhu, teda v sucastnosti nie je.... aj keby m43 system skoncil tak ho nahradi nieco ine s podobnou velkostou snimaca.
To je pravda, lebo na velkosti zalezi...len v olympuse by si to mali uvedomit tiez...netvrdit opak v boji s ff, moze sa mu to vypomstit. 😉 Nehnat ceny na uroven ff. Strati zmysel.
 
JohnNewton
2020-04-22 09:24:28
príspevok od: Rofo
Su konicky ktore okrem samotneho potesenia nieco cloveku aj prinesu. Napriklad ked ma niekto konicek ucenie sa cudzich jazykov, alebo behanie, cvicenie, alebo varenie a podobne … Fotenie okrem potesenia neprinasa nic. Este ide aj do penazi Takze keby sa dalo konicky vyberat cisto racionalne, urcite by som si vybral nieco pre mna prospesnejsie
Veru pravdu máš, sex je výhradne určený len na splodenie potomka, len mnohí to chápu ako nejakú zábavku....
 
MagickVamp
2020-04-22 14:57:14
príspevok od: JohnNewton
Veru pravdu máš, sex je výhradne určený len na splodenie potomka, len mnohí to chápu ako nejakú zábavku....
Ty furt nalozis
 
JohnNewton
2020-04-22 18:07:06
príspevok od: MagickVamp
Ty furt nalozis
 
belco
2020-04-22 18:27:42
príspevok od: Dedo
Fajn. A ako spracovávaš potom filmy? Ja na to nemám fotokomoru a ani poriadny skener - a ani peniaze.
ČB film si spracujem doma a farbu davam do minilabu. Film nasledne oskenujem aby som videl fotky a tie čo sa mi pačia si nazvačšujem v provizornej fotokomore v kupelni
 
Dedo
2020-04-23 17:52:14
príspevok od: belco
ČB film si spracujem doma a farbu davam do minilabu. Film nasledne oskenujem aby som videl fotky a tie čo sa mi pačia si nazvačšujem v provizornej fotokomore v kupelni
Vďaka za info. Film doma spracujem, skenovanie problém /skener/ vercajch mám na všetko. Ešte v 91 / farbu na 30x40 /som robil všetko v DK sme mali fotokomoru.
 
Goriot
2020-04-26 05:45:55
príspevok od: Karol Srnec
Tomu sa skor hovori pokrok, nez trend. Bezzrkadlovka je dalsi vybvojovy stupen fotoaparatu, ktory prinasa to, co zrkadlovka nemoze mat.
Ja som kúpil ako amatér pred dvoma rokmi D5600 a teraz mám zálusk na Sony A7R II. V Alze ho mali krátko v akcii za necelých 1300,- a dozvedel som sa neskoro ... tak tiež čakám až ho zase zlacnejú ... a kto vie či ma do vtedy neprepustia a môj sen sa rozplynie
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia