Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 21/2018

Minulý týždeň to najprv vyzeralo, že prišlo leto. Napokon však prišiel oneskorený apríl a konečne zapršalo.

Keď prší, môžete zostať v suchu doma, alebo vyraziť fotiť. Ja som urobil to druhé. Zobral som foťák so záklaďákom, dáždnik a vyrazil do mesta. Mokrá dlažba zmení atmosféru mesta. Je v ňom aj menej ľudí. Ľudia mi normálne prekážajú, ale ak majú dáždniky, stávajú sa z nich figúrky v mojej hre.

Viac foto na FB

O dva dni to vyzeralo opäť na dážď, ale napokon búrka mesto obišla. U nás, na Dolných Honoch za koľajnicami, je koniec Bratislavy. Občas tam skočím fotografovať. Blížil sa večer, nastupovala zlatá hodinka, na obzore hradba z tmavošedých mrakov. Previezol som sa na konečnú, či už sú divé maky. A veru boli. Mal som pri sebe fotoaparát s portrétnym objektívom.

Viac foto na FB

Nový firmvér pre fotoaparát X-T2

Nový firmvér pre fotoaparát X-T2 obsahoval niekoľko chýb, ktoré sa prejavovali pri určitých nastaveniach prístroja. Aby bolo všetko v poriadku, je dostupná aktualizácia, ktorá chyby opravuje. Stiahnuť si ju môžete z tohto linku:

http://www.fujifilm.com/…/software/firmware/x/xt2/index.html

Nová stránka pre fanúšikov X/GFX

Fujifilm USA sprístupnili stránku pre fanúšikov systémov X a GFX. Nájdete tu novinky, rozhovory, príbehy, technické informácie a veľa ďalších užitočných informácií.

https://fujifilmxgfx.com/

Magic Lantern pre Canon EOS M

Magic Lantern poznajú fanúšikovia Canonu, pretože tento hack dokáže pridať do ich fotoaparátov nové funkcie alebo zlepšiť niektoré parametre. Vylepšenia videa sa dočkala prvá canoňácka bezzrkadlovka EOS M z roku 2013. Pozor, používanie Magic Lantern je len na vlastné riziko!


Jedna pani povedala

Canon rumors stránky zverejnili správu o tom, že Canon údajne na jún pripravuje dve novinky v podobe profesionálnych telezoomov Canon EF 70-200mm F4L IS II a Canon EF 70-200mm F2.8L IS III. Veru už je načase. Aj keď aktuálne modely sú veľmi dobré, zrkadlovky medzitým výrazne zvýšili rozlíšenie a konkurencia predstavila niekoľko objektívov s rovnakými parametrami. Čoskoro by mala byť predstavená nová Sigma 70-200mm F2.8 Art, a vieme, ako sa Sigme v poslednom čase dobre darí.

Čoraz viac sa na rumors stránkach objavujú správy o chystanej novej Fujine X-T100. Vraj sa dočkáme už 24. mája. Konštrukčne má fotoaparát vychádzať z modelu X-T20, ale má mať snímač s bayerovou maskou. Zdá sa, že mám tak trochu veštecké schopnosti, pretože som si takýto fotoaparát prial na konci recenzie X-A5.

Novinky

Yongnuo vylepšilo lacný záklaďák pre zrkadlovky Canon EOS, YN 50mm F1.8 II má skrátenú minimálku na 35 cm a možnosť nahrania nového firmvéru. Výrobca tvrdí, že zapracoval na mechanickej konštrukcii a lepšej antireflexnej úprave. Cena ostáva stále ľudová, 75$.

Editor GIMP je už roky najobľúbenejším bezplatným programom, konkurujúcim Photoshopu. Dočkal sa novej verzie 2.10 s výraznými vylepšeniami. Úplne je prepracované grafické rozhranie, zlepšilo sa spracovanie obrazu, pridaná je podpora viacerých jadier procesorov. Vylepšená je správa farieb a práca s maskami a vrstvami. Noviniek je oveľa viac, ich zoznam nájdete tu.

Pred časom Huawei predstavil modely P20 a P20 Pro. Hneď sa dostal do čela rebríčka najlepších fotomobilov na dxomark.com. Cena týchto špičkových telefónov nie je najnižšia. Huawei má však značku Honor, ktorá ponúka veľa z modelov Huawei, za výbornú cenu. Z modelu P20 ťaží novinka Honor 10. Mobil je osadený duálnym fotoaparátom, hlavný je 16 Mpx so svetelným objektívom F1.8, sekundárny fotoaparát používa 24 Mpx monochromatický snímač. 64 GB verzia má stáť 400€. Pri fotení pomáha umelá inteligencia a nechýba ani portrétny režim v štýle Iphonu X.

https://www.hihonor.com/global/products/mobile-phones/honor10/index.html

NEW YORK | Book

Na koniec malá inšpirácia pre tých, čo sa chystajú do New Yorku. Nasajte atmosféru “Veľkého jablka” z knihy Vivien Bertin.


Foto: Vivien Bertin

http://www.vivienbertin.com/new-york-book

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
katjo
2018-05-21 18:42:50
GIMP 2.10.2
Vývoj sľubujú plynulejší, novšia verzia potvrdzuje
- pre fotografov efektívnejší formát HEIF (v porovnaní s JPG ) už táto verzia podporuje import aj export,
v tomto už predbehla aj Photoshop

https://en.m.wikipedia.org/wiki/High_Efficiency_Image_File_Format
 
acton
2018-05-21 18:57:45
príspevok od: katjo
GIMP 2.10.2
Vývoj sľubujú plynulejší, novšia verzia potvrdzuje
- pre fotografov efektívnejší formát HEIF (v porovnaní s JPG ) už táto verzia podporuje import aj export,
v tomto už predbehla aj Photoshop

https://en.m.wikipedia.org/wiki/High_Efficiency_Image_File_Format
A v com ma vyhodu ten HEIF format?
 
Jastojan
2018-05-21 21:44:28
Tak na tú údajnú X-T100 som naozaj zvedavý to by vedelo preklopiť misky váh u mnohých, ktorí doteraz váhali, resp. ktorým X-Trans nevyhovoval. Už len počkať či to bude a ak áno, tak aký ten snímač naozaj bude.
 
katjo
2018-05-22 00:54:36
príspevok od: acton
A v com ma vyhodu ten HEIF format?
Veď sa stačí nechať poučiť strýčkom Google,
napr. https://www.pcrevue.sk/a/Novy-obrazkovy-format-HEIF-posiela-zastaraly-JPEG-do-dochodku
http://martiancraft.com/blog/2017/10/HEIF-image-file-format/

V skratke aspoň pár "fičúr":
- efektívnejší - zaberá menej miesta ako podobne kvalitný JPG
- vyššia farebná hĺbka - 16bit
- podpora viac sekvencií v jednom súbore - analógia GIF
- podpora priehľadnosi

(features HEIF in GIMP https://www.gimp.org/news/2018/05/20/gimp-2-10-2-released/)
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované