Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 22/2019

Zverejnili sa štatistiky predaja plnoformátových bezzrkadloviek v Japonsku. Sony má 50% podiel na trhu a vidno, že sa oplatilo začať s bezzrkadlovkami skôr a mať niekoľkoročný náskok.

Bestsellerom je model A7III. Canon má 30% podiel, čo vôbec nie je zlé, najlepšie sa predáva lacnejší model RP.  Nikon má približne 10% podiel, čo je smutné, keď zvážime, že modely Z6 a Z7 sú vydarenejšie ako modely Canonu, ktorý ťaží z toho, že je celosvetovo najpopulárnejším výrobcom fototechniky. O Panasonicu sa štatistiky nezmieňujú.

https://www.sonyalpharumors.com/new-bcn-report-sony-slowly-loosing-market-sshare-in-japan-about-time-to-announce-new-cameras/

V stredu som chcel ísť s kamarátom Janom fotografovať jeden kostolík. Počasia neprialo a ani po niekoľkých dňoch neprestávalo pršať. Druhý deň sa vyčasilo, ale ku kostolíku sme nešli. Jano zavolal starostovi mestečka, kde sa kostolík nachádza a zistil, že je všetko nielen rozbahnené, ale sa tam rekonštruuje príjazdová cesta. Ušetrili sme si 80 km jazdu tam a rovnako dlhú naspäť. Ako náhradný plán som vybral Neusiedler. Mal som v pláne otestovať filtre NiSi. Niekoľko fotografii som urobil, ale potom som to vzdal. Celý čas som musel fotoaparát chrániť pred silným nárazovým vetrom, čo pri niekoľko sekundových expozíciách marilo moje snaženie. Z vetra mali radosť surferi, pripravovali sa na víkendové preteky. Horko som zaplakal, že som so sebou nemal teleobjektív.

Použitá technika: Olympus OM-D E-M1 Mark II, M.Zuiko 12-100/4 IS PRO, M.Zuiko 7-14/2,8 PRO a Olympus OM-D E-M5 Mark II Limited, M.Zuiko 12-40/2,8 PRO.


Na Neusiedler See som sa vybral otestovať filtre NiSi, počasie však bolo proti.


Pár záberov, kde som fotoaparát kryl vlastným telom, napokon vyšlo.


Počasie však bolo vhodnejšie na fotenie krátkymi časmi.






Celkový záber na surferov.


Keď už sme boli v Podersdorfe, navštívili sme aj veterný mlyn.

Overené i neoverené správy

  • Tamron podal patent na 500 mm objektív so svetelnosťou F5.6 pre MFT fotoaparáty. Mohol by to byť najdostupnejší ekvivalent 1000 mm objektívu a ďalší dôvod, prečo by sa wildliferi mali o MFT systém zaujímať. Či sa bude aj vyrábať, nie je isté.
  • Canon si patentoval objektív RF 135/1,8L USM pre FF bezzrkadlovky radu R. Jeho výroby sa s najväčšou pravdepodobnosťou dočkáme.
  • Canon si nechal patentovať aj RF 17-34mm f/4-5.6, čo by mohol byť lacný superširokouhlý transfokátor pre EOS RP.
  • Na 31. mája chystá Panasonic prekvapenie v podobe “Lumix Cine Gear”. Zatiaľ nikto nevie, či pôjde o kompakt alebo bezzrkadlovku s MFT alebo L bajonetom.
  • Po minulotýždňovej panike Adobe vracia na zoznam ponúk fotografický balíček za 9,99 USD. Skončil tým pokus o pretlačenie drahšieho balíčku.
  • Marketingový riaditeľ Ricoh Hiroki Sugahara tvrdí, že za 1-2 roky sa fotografi začnú vracať k zrkadlovkám. Ak sa Ricoh bude riadiť jeho názormi, je možné, že Pentax sa vytratí zo zoznamu výrobcov fotoaparátov, pretože v najbližšom čase neplánuje predstaviť bezzrkadlovku. Veriť, že sa prebudí záujem o zrkadlovky, je ničím nepodložený nezmysel.
  • Fujifilm X-Pro 3 by vraj mal prísť na trh v októbri. Fotoaparát by mal byť osadený snímačom 26.1MP BSI CMOS a procesorom X Processor 4. Mal by mať väčší displej aj hľadáčik a lepšiu výdrž batérie.
  • Canon ponúka možnosť odomknutia Control ringu na nových objektívoch s bajonetom RF. Štandardne prstenec pracuje po krokoch, čo môže prekážať pri snímaní videa. Servisne je možné nastaviť plynulý chod. Služba je platená. Či je k dispozícii aj u nás, to neviem.

Novinky

Ešte nie je v predaji, ale ten je zaručený, aj keď stále prebieha kampaň na Kickstarteri. O čom hovorím, o prvom statíve od Peak Design. Vyzbieraná suma dávno niekoľkonásobne presiahla požiadavku 500 000 USD. A číslice naskakujú ako zbesilé. Niet sa čo čudovať, pretože Peak Design pracoval 4 roky na novej koncepcii statívu. A myslím, že sa im to podarilo. Začínam sporiť.


https://www.kickstarter.com/projects/peak-design/travel-tripod-by-peak-design

Leica CL “100 years of bauhaus” Edition je limitovaná verzia Leica CL, vzdávajúca poctu 100. výročiu Bauhausu. Oproti štandardnej verzii sa limitka odlišuje embosovaným logom Bauhaus na koženom polepe, čiernym logom Leica a špeciálnym popruhom. Cena je  3750 USD, čo je na APS-C bezzrkadlovku bežných parametrov riadne prehnaná suma.

https://www.leicacamerausa.com/cl-100-jahre-bauhaus-edition.html

Hitom minulého týždňa je 102 Mpx stredoformát od Fujifilm, ktorý sme predstavili v oficiálnej tlačovej správe. Dizajnovo najvýraznejšou novinkou je však limitovaná verzia Leica M Monochrom, na ktorej sa podieľal spevák a multiinštrumentalista Lenny Kravitz. Dizajn reflektuje Kravitzovu garderóbu. The Drifter, ako sa limitka volá, prichádza v hnedej farbe s polepom a popruhom zo syntetickej hadej kože. V hnedej farbe je aj dvojica objektívov Summicron-M 28mm f/2 ASPH a APO-Summicron-M 75mm f/2 ASPH. Kit dopĺňa kožená brašna, puzdra pre fotoaparát a objektívy.  Vyrobených bude len 125 ks a cena je £ 20 500.







http://us.leica-camera.com/Photography/Leica-M/Leica-M-Special-Editions/Drifter

Godox predstavil nový rádiový odpaľovač X2. Nástupca populárneho X1 prináša niekoľko vylepšení. Zmenené je ovládanie, ostáva zachovaný monochromatický podsvietený displej na zadnej strane, je ale väčší. Zmenená je poistka upevnenia pätice. Najvýznamnejšou novinkou je zabudovanie Bluetooth, vďaka čomu budete môcť ovládať odpaľovač pomocou chytrého zariadenia. Mňa potešila viac možnosť manuálneho nastavenia minimálneho výkonu na 1/256. Vylepšení je viac, napr. viac skupín, automatické vyhľadávanie kanálov s najsilnejším signálom atď. Odpaľovač bude vo verziách pre Nikon, Canon, Sony, Pentax, Fujifilm, Olympus/Panasonic. Samozrejmosťou je HSS a TTL.

http://www.godox.com/EN/Products_Remote_Control_X2_TTL_Wireless_Flash_Trigger.html

Inšpirácia

Aj keď jedlo nefotím, páči sa mi žáner “foodphotography”. Rád si pozriem dobré fotky a aj vzdelávacie videá. Obľúbil som si YT kanál fotografky Joanie Simon. Snáď si ho obľúbite aj vy!


Architekt/fotograf Dimitar Karanikolov cestuje po celom svete. Mimochodom má krásne fotky z dronu. Dnes si však predstavíme jeho album portrétov.



https://www.behance.net/gallery/79355215/10-PORTRAITS-from-Around-The-World

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
krispin.pucinko
2019-05-27 08:21:24
Fuh, skoda ze ten stativ je za taku cenu. Vyzera velmi "prenosne" ale za tu cenu je to neprijatelene pre tych co potrebuju stativ 5x do roka.
 
robertondrejovic
2019-05-27 08:26:58
Vrátiť sa k zrkadlovke ? NIKDY. Keď Karol pár týždňov dozadu napísal že Nikon by sa mal venovať len FX zrkadlovkám a nestrácať čas z DX systémom tak ma to nahnevalo, lebo vlastním Nikon D500 a nič lepšie so si nemohol želať a ani nevedel predstaviť a čakal som na bezzrkadlovky DX. Lenže bola tam aj druhá veta že majitelia DX stále túžia prejsť na FX v mojom prípade úplná pravda a neustále pokušenie až nočná mora. Už je preč, Nikon zľavil a to rozhodlo od minulého piatku som majiteľom Nikon Z7.Otvoril sa mi iný svet. Nie v rozdiele medzi FX a DX o tom nechcem , lebo so ho ešte aj tak nestihol úplne spoznať ,ale o hlavnom a veľmi závažnom nedostatku všetkých zrkadloviek. Možný front a backfokus cez vikend som vyskúšal všetky objektívy a všetky v aj keď som si myslel že sú poriadku v porovnaní Z Nikon D7 zaostrovali nepresne aj originál nikonácke ,no najviac sa to prejavilo na Tamron 70 - 200 G2 ale aj Nikon 35/1,8 DX, a Nikon 85 mm/1,8 DX tam som ani pod clonu 4 nešiel lebo som menšiu hĺbku ostrosti nechcel a to bolo vždy len nepresne zaostrené , až teraz so spoznal čaro clony 1.8 naplno aj keď zatiaľ len na DX. Rozhodol som sa pre Nikon Z7 preto lebo v DX má rozlíšenie len o 2,4 % percenta menšie ako Nikon D500 a naozaj rozdiel medzi DX na Nikon D500 a Z7 v kvalite výstupu nie je zato v presnosti zaostrenia pod clonu 2,8 obrovský , hovorím úplne iný svet. Viem že používať objektívy DX na FX je nezmysel ,ale len vtedy keď vlastníte ekvivalent na FX. Veď časom bude aj to. Ak beriem do úvahy že Nikon Z7 sú vlastne tri prístroje v jednom a to vynikajúci FX a zároveň DX fotoaparát a ešte aj kamera tak ma tá utratená suma až tak moc nebolí. Opakujem uprednostňujem bezrrkadlovku aj keby som mal nosiť vrece bateriek. Ďakujem Karolovi aj všetkým diskutujúcim pretože hlavne vaše názory a postrehy zohrali hlavnú úlohu v rozhodnutí prejsť na svet FX, idem sa ho učiť a vychutnávať hoci FX objektívy vlastním len od 70mm hore.
 
marcus_labeo
2019-05-27 09:05:42
príspevok od: robertondrejovic
Vrátiť sa k zrkadlovke ? NIKDY. Keď Karol pár týždňov dozadu napísal že Nikon by sa mal venovať len FX zrkadlovkám a nestrácať čas z DX systémom tak ma to nahnevalo, lebo vlastním Nikon D500 a nič lepšie so si nemohol želať a ani nevedel predstaviť a čakal som na bezzrkadlovky DX. Lenže bola tam aj druhá veta že majitelia DX stále túžia prejsť na FX v mojom prípade úplná pravda a neustále pokušenie až nočná mora. Už je preč, Nikon zľavil a to rozhodlo od minulého piatku som majiteľom Nikon Z7.Otvoril sa mi iný svet. Nie v rozdiele medzi FX a DX o tom nechcem , lebo so ho ešte aj tak nestihol úplne spoznať ,ale o hlavnom a veľmi závažnom nedostatku všetkých zrkadloviek. Možný front a backfokus cez vikend som vyskúšal všetky objektívy a všetky v aj keď som si myslel že sú poriadku v porovnaní Z Nikon D7 zaostrovali nepresne aj originál nikonácke ,no najviac sa to prejavilo na Tamron 70 - 200 G2 ale aj Nikon 35/1,8 DX, a Nikon 85 mm/1,8 DX tam som ani pod clonu 4 nešiel lebo som menšiu hĺbku ostrosti nechcel a to bolo vždy len nepresne zaostrené , až teraz so spoznal čaro clony 1.8 naplno aj keď zatiaľ len na DX. Rozhodol som sa pre Nikon Z7 preto lebo v DX má rozlíšenie len o 2,4 % percenta menšie ako Nikon D500 a naozaj rozdiel medzi DX na Nikon D500 a Z7 v kvalite výstupu nie je zato v presnosti zaostrenia pod clonu 2,8 obrovský , hovorím úplne iný svet. Viem že používať objektívy DX na FX je nezmysel ,ale len vtedy keď vlastníte ekvivalent na FX. Veď časom bude aj to. Ak beriem do úvahy že Nikon Z7 sú vlastne tri prístroje v jednom a to vynikajúci FX a zároveň DX fotoaparát a ešte aj kamera tak ma tá utratená suma až tak moc nebolí. Opakujem uprednostňujem bezrrkadlovku aj keby som mal nosiť vrece bateriek. Ďakujem Karolovi aj všetkým diskutujúcim pretože hlavne vaše názory a postrehy zohrali hlavnú úlohu v rozhodnutí prejsť na svet FX, idem sa ho učiť a vychutnávať hoci FX objektívy vlastním len od 70mm hore.
S tým FF/BF máš úplnú pravdu. Na DSLR som mal Sigmu 18-35/1,8 a hoci to bol opticky špičkový objektív, krásny prenos farie, kontrastu, ostrosť aj na plnej diere, ale proste tá úspešnosť zaostrenia bola lotéria. Snažil som sa to doladiť (foťák mal mikroadjustment pre každý objektív samostatne), ale proste to nešlo, keď sa trafil, super, keď nie, tak proste celé zle, preto som s ním radšej jednu kompozíciu fotil tri-štyri krát.
Teraz mám na bezzrkadlovke objektív s f1,2 a ešte som neriešil, že je zaostrené dopredu alebo príliš dozadu, proste si ostrenie chytí oko a sedí to. A to je silne návykové, keď veci fungujú.
Nehovorím, že ML je vo všetkom lepší, ako DSLR, najmä z hľadiska robustnosti, utesnenia a výdrže bol Pentax špička, ale inak je pán z Ricohu buď veľký optimista, alebo už pár rokov nevidel krivky predaja, každopádne vedie Pentax v horšom prípade ku krachu, v lepšom prípade k okrajovej značke s predajmi na úrovni Leicy (lenže na rozdiel od Leicy tie nízke predaje Pentax nemôže kompenzovať vysokou cenou).
 
tom-o
2019-05-27 12:29:29
Bezzrkadlovky su jasna buducnost, ale mam pocit ze zrkadlovky sa teraz strasne demonizuju. Doteraz tu skoro kazdy fotil zrkadlovkou a dalo sa, teraz mam pocit ze je normalne zazrak ze vobec cosi bolo ostre. Ale asi to bude len hlasna nespokojna skupina...
 
blahoslav J B Art
2019-05-27 13:28:25
buducnost patri fotomobilom, ci sa to zrkadlovkarom a bezzrkadlovkarom paci, alebo nie
 
aesace
2019-05-27 15:04:03
príspevok od: blahoslav J B Art
buducnost patri fotomobilom, ci sa to zrkadlovkarom a bezzrkadlovkarom paci, alebo nie
Buducnost snad ano a masam tiez. Otazne je, ci smartphony zostanu v tejto neforemnej podobe Ale pri foteni ide niektorym ludom o viac, nez len cvaknut to, co vidia, alebo niekedy aj co nevidia Niekedy ide aj o zabavu z toho fotenia, kreativitu s prislenstvom, ktore lepsie sedi vacsim pristrojom, lepsie ovladanie ktore ma clovek pod palcom, ci inym prstom Jednoducho nie je to vsetko len o tej skladnosti..Ale zase, ked sa inak neda, mobil svoju pracu spravi tiez a nebudem mu to mat za zle.
 
landov
2019-05-27 15:46:43
príspevok od: robertondrejovic
Vrátiť sa k zrkadlovke ? NIKDY. Keď Karol pár týždňov dozadu napísal že Nikon by sa mal venovať len FX zrkadlovkám a nestrácať čas z DX systémom tak ma to nahnevalo, lebo vlastním Nikon D500 a nič lepšie so si nemohol želať a ani nevedel predstaviť a čakal som na bezzrkadlovky DX. Lenže bola tam aj druhá veta že majitelia DX stále túžia prejsť na FX v mojom prípade úplná pravda a neustále pokušenie až nočná mora. Už je preč, Nikon zľavil a to rozhodlo od minulého piatku som majiteľom Nikon Z7.Otvoril sa mi iný svet. Nie v rozdiele medzi FX a DX o tom nechcem , lebo so ho ešte aj tak nestihol úplne spoznať ,ale o hlavnom a veľmi závažnom nedostatku všetkých zrkadloviek. Možný front a backfokus cez vikend som vyskúšal všetky objektívy a všetky v aj keď som si myslel že sú poriadku v porovnaní Z Nikon D7 zaostrovali nepresne aj originál nikonácke ,no najviac sa to prejavilo na Tamron 70 - 200 G2 ale aj Nikon 35/1,8 DX, a Nikon 85 mm/1,8 DX tam som ani pod clonu 4 nešiel lebo som menšiu hĺbku ostrosti nechcel a to bolo vždy len nepresne zaostrené , až teraz so spoznal čaro clony 1.8 naplno aj keď zatiaľ len na DX. Rozhodol som sa pre Nikon Z7 preto lebo v DX má rozlíšenie len o 2,4 % percenta menšie ako Nikon D500 a naozaj rozdiel medzi DX na Nikon D500 a Z7 v kvalite výstupu nie je zato v presnosti zaostrenia pod clonu 2,8 obrovský , hovorím úplne iný svet. Viem že používať objektívy DX na FX je nezmysel ,ale len vtedy keď vlastníte ekvivalent na FX. Veď časom bude aj to. Ak beriem do úvahy že Nikon Z7 sú vlastne tri prístroje v jednom a to vynikajúci FX a zároveň DX fotoaparát a ešte aj kamera tak ma tá utratená suma až tak moc nebolí. Opakujem uprednostňujem bezrrkadlovku aj keby som mal nosiť vrece bateriek. Ďakujem Karolovi aj všetkým diskutujúcim pretože hlavne vaše názory a postrehy zohrali hlavnú úlohu v rozhodnutí prejsť na svet FX, idem sa ho učiť a vychutnávať hoci FX objektívy vlastním len od 70mm hore.
No, niekedy sa len pousmejem co vsetko sa popise
Sam vlastnim Nikon D500 uz treti rok a mam kopu nativnych aj objektivov tretich stran. Zaroven som druhym mesiacom vlastnikom Z6+ nejakych Z skiel.
V kratkosti:
- Z6 je super strojcek...naharada D500 to nie je ani nahodou
- na D500 fotim velmi casto so Sigmou 50-100/1,8 a 99% na clonu 1,8. Mam nastaveny objektiv AF fine tune (ako vsetky moje skla) a odpadu je minimum
- moznosti nastavenia AF u D500 pre sport a pohyb su u Z6 nedosiahnutelne
- Z6 ma presnejsie ostrenie do krajov, to je naozaj parada
- OVF je na pohyb to prave orechove
Atd...proste kazde ma svoje vyhody a nevyhody (video ma nezaujima).
 
robertondrejovic
2019-05-27 16:12:42
príspevok od: blahoslav J B Art
buducnost patri fotomobilom, ci sa to zrkadlovkarom a bezzrkadlovkarom paci, alebo nie
Toto je matematická istota. Stačí sa okolo seba pozrieť kto fotí mobilom a kto fotoaparátom nech už je akýkoľvek ,mne to vychádza že 99% fotí mobilom a sú spokojní. dokonca aj to čo ja nafotím si ostatní pozerajú len na mobiloch a zase sú spokojní. Ja som išiel do Nikon D7 aj preto že je to pravdepodobne posledný fotoaparát ktorý som kúpil lebo Nikon už tri krát zlacnel svoje bezzrkadlovky a čo bude ďalej ? ešte zlacnie a koľkokrát ? alebo naopak zdražie a už duplovane stratí aj tých 10% na trhu . Tak či onak labutia pieseň , pre masy fotiace mobilom neexistuje nič čo by ich motivovalo fotiť systémovým fotoaparátom ani cena ani obrazový výstup. Logicky fotoaparáty musia zdražieť aj 10 a viac násobne možno sa budú vyrábať len na objednávku ako helikoptéry Robinson, a dovolia si ich len profesionáli ako technickú nevyhnutnosť k svojej živnosti. Potiaľto je to matematická istota koľko času ešte ostáva to si skutočne netrúfam odhadnúť. Ja fotiť mobilom nebudem nikdy fotím pre potešenie a radosť mi robí meniť objektívy a hlavne hrať sa z nastaveniami fotoaparátu aby výsledok bol aj moje dielo nie produkt umelej inteligencie, lebo umelá inteligencia má jednu nepríjemnú vlastnosť časom potláča až úplne zabije inteligenciu prirodzenú. A čo sa týka veľkosti Ja som odchovaný na Pentagone Six s nasadeným hranolom a všetci ktorý vedia o čom je reč vedia ai to že súčasné fotoaparáty sú v porovnaní s ním smiešne malé.
 
viliamhruby
2019-05-27 18:48:31
Presne DX zrkadlovky a objektívy na ne sú kaput a zdochýnajú...Preto som si postupne kúpil cez bazár Nikkor 35,Nikkor 50,Tamron 70-300 5,6 VC USD a Tokinu 11-20,všetko v stave nových kusov dokopy za 810e(Ľudia sa toho zbavujú) a to som chcel DX telo predať a ísť do Z-systému,Keď som to spočítal koľko eur by bolo treba na telo + objektívy.....jáj pokračujem a teším sa s mojou velkou a nemodernou zdochlinkou...
 
robertondrejovic
2019-05-27 19:08:41
príspevok od: landov
No, niekedy sa len pousmejem co vsetko sa popise
Sam vlastnim Nikon D500 uz treti rok a mam kopu nativnych aj objektivov tretich stran. Zaroven som druhym mesiacom vlastnikom Z6+ nejakych Z skiel.
V kratkosti:
- Z6 je super strojcek...naharada D500 to nie je ani nahodou
- na D500 fotim velmi casto so Sigmou 50-100/1,8 a 99% na clonu 1,8. Mam nastaveny objektiv AF fine tune (ako vsetky moje skla) a odpadu je minimum
- moznosti nastavenia AF u D500 pre sport a pohyb su u Z6 nedosiahnutelne
- Z6 ma presnejsie ostrenie do krajov, to je naozaj parada
- OVF je na pohyb to prave orechove
Atd...proste kazde ma svoje vyhody a nevyhody (video ma nezaujima).
Určite Nikon d500 nezahodím ani nepredám chcel som len vyjadriť radosť nad tým že s Nikon Z7 zmizol problém z BF a FF, aj mne Sigma 150 - 600 S ostrí úplne presne na d500 aj na d7200 . Ako najväčšia nevýhoda bezrkadlovky mi príde to ,že ju musím zapnúť aby som niečo videl, som zvyknutý pozerať sa okolo seba cez hľadáčik zrkadlovky mať ju stále v pohotovosti aj keď nakoniec nestlačím spúšť u Z7 to bude problém preto som spomínal vrece bateriek Ako ostrí pohyb Z7 v porovnaní z D500 nemám vyskúšané lebo Z7 vlastním len 3. deň ale myslí je víťaz je istý dopredu , žeby Nikon D500?
 
seifi
2019-05-27 20:17:31
... Nikon má približne 10% podiel, čo je smutné, keď zvážime, že modely Z6 a Z7 sú vydarenejšie ... keby tam bolo napísané, .... myslím si, že ... vyznelo by to lepšie; takto je to vyznie ako fakt z najvyššieho súdu;
podobne vyznie vyjadrenie "prehnaná cena" ... to by som nechal na výrobcovi, cena nie je výrobné náklady + réžia + primeraný zisk ; takéto vyjadrenia sú podľa mňa kontraproduktívne, pravda ak nie sú reklamou ... môj názor
no a ďalej som to ani nečítal
 
kamikzi
2019-05-28 08:08:13
príspevok od: blahoslav J B Art
buducnost patri fotomobilom, ci sa to zrkadlovkarom a bezzrkadlovkarom paci, alebo nie
jo jo už sa teším keď budú ľudia v brne na okruhu, na ringu alebo v kopčanoch fotiť motorky na mobily a robiť rovnaké fotky na APS-C, FF alebo 4/3 snímače
 
pa10
2019-05-29 08:31:29
príspevok od: kamikzi
jo jo už sa teším keď budú ľudia v brne na okruhu, na ringu alebo v kopčanoch fotiť motorky na mobily a robiť rovnaké fotky na APS-C, FF alebo 4/3 snímače
tomu ver ze budu, a ze im to bude pre ich potreby stacit. fotografovi by to nestacilo, ale tomu kto sa tomu nevenuje to staci bohate. prave preto je fotografovanie so smartfonom take lakave. plne saturuje potrebu kvality na spomienkove rodinne fotky z dovoleniek, oslav a rastu deti v rodinnom segmente. ten je co do predajov vyrazne najsilnejsi. dobre je to, ze fotografia a pekne fotky sa vracaju tam, kam patria- do ruk zanietencov a profesionalov. trh to len uprace. ako predaje klesaju, niekto mozno povie, ze je skoda, ze do vyvoja techniky uz nepojdu take zdroje, ako v obdobi pred 5 az 15 rokmi, ktore vdaka vysokemu zaujmu o fotografiu priniesli napriklad csc pristroje, ale aj hromadu prislusenstva, noveho softveru a pod., ja si vsak myslim, ze aj to bude mat nieco do seba. obmedzia sa javy ako G.A.S., kedy je fotograf opantany prekrmenymi marketingovymi oddeleniami a stale novymi modelmi, rodina nema pomaly co do ust a on si stale kupuje nove skla, stativy, brasne, pristroje, ak sa predlzia zivotne cykly, aj hoarderi budu mat vacsi priestor aby vyuzivali to co maju, kym budu mat opat sancu oplieskat prachy na nove... v dobe setrenia a nedostatku sa zvysuje racionalita aj efektivita. kolektivna vdaka za to. aj zakaznici hladajuci kvalitne zabery pochopia, ze na dobru fotku treba dobreho fotografa, nie novy iphone. vlastne mozeme podakovat smartfonom, ze komplexne prispievaju k lepsej a kvalitnejsej fotografii. aj ked nepriamo.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované