Hore

Autor: Francisco Negroni

Fotostĺpček šéfredaktora 30/2018

Ako ten čas letí. Akoby som písal prvý stĺpček len nedávno a už tu máme tridsiaty. Rok sa preklopil do druhej polovice a ja začínam myslieť na Vianoce. Ale ešte predtým ma čaká Photokina a nás spolu aj PHOTO SLOVAKIA (4. november).

Ja si vo voľnom čase vyrazím do mesta na kávu, samozrejme s foťákom. Určite nie som sám. Pokiaľ si na plece nezavesím nejakú veľkú rúru, nik si ma nevšíma. Ale sú takí, ktorí sa zvýšenej pozornosti nevyhnú. Ani vlastne nechcú. Taký je môj kamarát Peter z KVH Teokratos. Má vo zvyku si pripomínať významné historické udalosti. Nie len také obyčajné. Aby ste mali predstavu, v piatok si pripomenul výročie narodenia Alexandra Veľkého. Ako? Prechádzkou mestom. Najlepšiu predstavu, ako to v jeho ponímaní vyzerá, si urobíte z fotografií. Použitá technika: Olympus PEN-F + M.Zuiko 75/1,8 MSC.

Viac fotografií v FB albume.

Zaručené i nezaručené správy

Minulý týždeň nám Fujifilm urobili radosť s novým kompaktom XF10. Niektorí sa mu až tak nepotešili, lebo dúfali, že je to náhrada X70. Je to nižší model, čo nie je jeho chyba, a tak môžeme len dúfať, že sa nejaká X-80-ka objaví. Fujifilm však s novinkami nekončí, vyšli nové firmvéry pre niektoré bezzrkadlovky, ale hlavne bola aktualizovaná Lens Roadmap. Tú máme radi, pretože nám Fuji dáva dopredu vedieť, na čo sa máme tešiť a sporiť. Nepotrvá dlho a budete si môcť zakúpiť superširokáč XF 8-16/2,8R, o niečo neskôr svetelný teleobjektív XF 200/2R. Na mape objektívov pribudli tri nové objektívy. Svetelný širokouhlý objektív XF 16mm f2.8 R WR, základný zoom strednej triedy XF 16-80mm f4 R LM OIS WR a (prosím virbel), vysokosvetelný záklaďák XF 33mm F1 R WR. 


Superširokouhlý zoom XF 8-16mm F2.8 R LM WR by mal byť dostupný v novembri. Ešte sa netešte, cena je stanovená na 1.999,- USD, čo väčšinou znamená približne rovnakú sumu v EUR.



Z lacného kraja nie je ani svetelný teleobjektív Fujinon XF 200mm F2 R LM OIS WR, cena by mala byť do 6.000,- USD.


Nová mapa objektívov Fujifilm.

Do kategórie nepotvrdených správ patrí aj tá o novom Olympuse, ktorý by sa mal predstaviť na Photokine, ale do predaja sa dostane až v roku 2019. Má to byť ešte vyšší model, ako je aktuálna vlajková loď E-M1 Mark II. Teraz čisto moja špekulácia, čo by som na takom fotoaparáte chcel. Možno stavový displej, global shutter, multishot z ruky, Bluetooth, joystick, organický snímač od Panasonicu…

Minulý týždeň médiá tiež priniesli správu o ukončení výroby systému Nikon 1. To sa dalo čakať, mŕtvy bol už cca 2 roky. Teraz sa objavili správy, že Nikon končí aj s akčnými kamerami Keymission. Nikon sa k tomu oficiálne nevyjadril. Na viacerých stránkach Nikonu sú niektoré modely označené "ukončená výroba". Možno to len znamená, že sa chystajú nové modely.

Optimistickejšia je správa o tom, že Adobe pracuje na plnohodnotnom Photoshope pre iPady, ak by bol súčasťou fotografického balíčka bez priplácania, bolo by to super. Výborne by doplnil vydarený Lightroom CC. 

Tipy

Konvertory nám pomáhajú s prepočtom parametrov, ktoré vo fotografii používame. Asi najpopulárnejší je DOF kalkulátor pre výpočet hĺbky ostrosti. Ale sú aj iné, napr. pre prácu s ND filtrami. Peknú zbierku kalkulátorov nájdete na stránke www.pointsinfocus.com/tools/.

 

Kniha Tonyho Northrupa Stunning Digital Photography (v angličtine) je teraz zdarma vo formátoch PDF, ePUB a Mobi. V knihe nájdete množstvo odkazov na videá.

freesdp.com/free-sdp/

Inšpirácia

Je veľa žánrov, ktoré môže fotiť každý, ale k foteniu vulkánov z lietadla sa dostane len hŕstka vyvolených. Úchvatné prírodné divadlo pritom stojí za zaznamenanie. Fotograf Francisco Negroni mal to šťastie a my sa môžeme vytešovať z jeho jedinečných fotografií. Čilský fotograf sa foteniu "špinavých búrok" venuje už niekoľko rokov. 


Foto a titulné foto: Francisco Negroni.

V postprocesingu prichádzajú neustále nové trendy. Výraznejšiu manipuláciu s farbami umožňujú LUT tabuľky, ktoré sa už roky používajú pri úprave videa. Nikolaus Gruenwald využíva vo svojich nočných záberoch miest kontrast studených a teplých farieb. Odporúčam pozrieť jeho sériu Hong Kong Respiration.


Foto: Nikolaus Gruenwald


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
kwido
2018-07-23 14:38:18
Karol , velka vdaka za tip na knihu zadarmo
 
igric
2018-07-23 15:48:32
sranda,akurat som tam v piatok sedel na lavicke pri Dome Sv.Martina - ja ze nejake biblicke fotenie
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované