Hore

Autor: Karol Srnec

Fotostĺpček 44/2022

Po týždňovej pauze je tu opäť klasický fotostĺpček. A s ním aj novinky za posledné dva týždne.

Nitrianská kalvária

Ešte predminulý týždeň ma kamarát Jano zobral na malý výlet do Nitry, najprv sme navšívili čokoládovňu Lyra, vyrábajú najlepšiu čokoládu široko-ďaleko. A potom sme sa vybrali na nitrianskú kalváriu. Nie som veriaci a tak ma zaujímala čisto z architektonického a fotografického hľadiska. Nemôžem povedať, že by bola extra atraktívna. Ani sa mi nechcelo vytiahnuť fotoaparát z tašky, fotografoval som s mobilom. To sa ale zmenilo s príchodom západu slnka. To z objektov a ľudí urobilo siluety. A zrazu bola kalvária fotogenická. Rýchlo som vytiahol fotoaparát a cvakal o dušu. Na západ slnka sa prišlo pozrieť množstvo ľudí, ale mne vôbec nevadili, naopak nevedomky sa stali súčasťou mojich kompozícii. Vždy som si počkal na vhodný okamih, kedy mi vošli do tej časti záberu, kde som chcel.

Technika: OM System OM-1, M.Zuiko 12-100/4 IS PRO.

Liptov s iPhonom

Po dvojročnej prestávke sme s partiou opäť vyrazili na Liptov. Bola nás iba polovina, lebo Covid stále nie a nie odísť. Pre mňa bol výlet dobrou príležitosťou vyskúšať nový OM System OM-5. O tom ale v samostatnom článku. Nezabudol som fotografovať ani mobilom a tak sem pridavam niekoľko fotografii z iPhonu 12 Pro Max.

Predať alebo si nechať

Viem, že som tu už roky za nepriateľa zrkadloviek i keď tomu tak nie je. Roky boli zrkadlovky tým najuniverzálnejším typom fotoaparátu. Potom prišli bezzrkadlovky a mne, o niečo skôr ako ostatným, docvaklo, že toto je budúcnosť systémových fotoaparátov. Hral som sa na veštca predpovedajúceho koniec DSLR, ktorý napokon prišiel skôr, ako som čakal. Nebolo to prvýkrát. Rovnako som cítil, že digitálne fotoaparáty nahradia tie filmové. Nie je to žiadna nadschopnosť, som jednoducho technický typ, ktorý má rád moderné veci a zhodou okolnosti som už dlho v biznise. Zrkadlovky a objektívy k nim sa prestali vyvíjať a poväčšinou aj vyrábať. Posledným mohykánom je Pentax, ale ten veľa vody nanamúti a jeho podiel na trhu je malinkatý.

Pred pár rokmi som písal, že je posledný čas, kedy sa ešte oplatí kúpiť zrkadlovku, najmä z druhej ruky. Bol som príliš optimistický, očakával som postupný prechod z DSLR na CSC, ale ten je oveľa prudší ako som predpokladal. A to som to bral realisticky. Bazáre sa plnia lacnými zrkadlovkami a objektívmi a nik ich nechce. Ak sa ich chcete zbaviť, rýchlo ich predajte pod cenu, kým ich niekto chce. Po pravde, nechce ich nikto. Začínajúci fotograf si radšej kúpi začiatočnícku bezzrkadlovku, ako profesionálnu zrkadlovku za rovnakú cenu. Dnes už nikto nechce vláčiť veľké fotoaparáty a objektívy. S kamarátom sme sa na káve bavili, čo s poslednými DSLR objektívmi, ktoré nám zostali. Z druhej strany padol názor, že radšej si nechať a darovať, ako predať pod cenu. To je hlúposť. Ponechanú techniku nemáte komu darovať. Predajte rýchlo za sumu, ktorú vám je niekto ochotný dať!

Overené i neoverené správy

• Fujifilm X-T5 má byť predstavený 2. novembra spolu s objektívom XF 30 mm F2,8 Macro.

• Nikon vraj pripravuje objektív Z 35/1,2 S.

• Staré digitálne kompakty prichádzajú do módy. Nekvalitný obraz a časová pečiatka sú aktuálne hitom na sociálnych sieťach.

• Leica má v roku 2023 predstaviť objektívy 100-400 mm, 105 mm a telekonvertory s bajonetom L.

• DJI 2. novembra predstaví nový dron. Mohlo by sa jednať o odľahčenú verziu modelu Mavic 3.

• Spoločnosť Leica opätovne uvádza na trh filmový fotoaparát Leica M6 za 5 295 dolárov s vylepšeným hľadáčikom a elektronikou. Na fotoaparáte je aj niekoľko kozmetických zmien.

• Populárny videoeditor DaVinci Resolve príde aj na tablety iPad, kde isto využije nový výkonný procesor M2.

• Od 4. novembra dvíha japonský Canon ceny vybraných foto produktov. Dvíhať ceny bude aj japonský Fujifilm. Uvidíme, ako sa to prejaví v naších končinách.

• Pixelmator Photo 2.1 prináša podporu LUT a režim rozšíreného dynamického rozsahu (EDR).

Novinky

PENTAX-D FA MACRO 100mmF2.8ED AW

Spoločnosť Ricoh predstavila objektív HD PENTAX-D FA MACRO 100 mm F2,8ED AW, prvý makro objektív spoločnosti s dizajnom All Weather (AW). Tento objektív využíva úplne novú optickú konštrukciu, pričom si zachováva približne rovnaký tvarový faktor ako jeho 13-ročný predchodca. Optická sústava sa skladá z 10 prvkov v 8 skupinách, vrátane jedného prvku s mimoriadne nízkym rozptylom (ED) a dvoch prvkov s anomálnym rozptylom. Automatické zaostrovanie v rámci objektívu je riadené novým zaostrovacím systémom Fixed Rear Element Extension (FREE), ktorého výsledkom je minimálna zaostrovacia vzdialenosť 13 cm (5,1”) a pomer zväčšenia 1x.
Cena objektívu je 549,95 USD. Vyrobených bude 300 ks limitovanej série v striebornej farbe.

https://www.ricoh-imaging.co.jp/english/products/lens/k/macro/hdpentax-dfa-macro-100/

Leica SL2-S Reporter

Po Leica Q2 tu máme v špeciálnej edícii “Reporter”, ďalší fotoaparát, ktorým je SL2-S. Fotoaparát sa od štandardnej verzie líši špeciálnym zeleným lakom odolným voči poškriabaniu a polepom z aramidových vlákien. Vyrobených bude 1000 kusov, cena je 5 499 USD.

https://leica-camera.com/en-int/photography/cameras/sl/sl2-s-reporter

Heipi statív 3 v 1

Spoločnosť Heipi spustila na Kiskstarteri kampaň na financovanie statívu, ktorý nezaprie inšpiráciu statívom od Peak Designu. Statív sa vyznačuje špeciálnou konštrukciou stredového stĺpika, ktorý sa dá využiť ako malý statív.

https://youtu.be/fj-72a-gHvE

     https://youtu.be/e-TN1moFST0

https://www.tripod.heipivision.com/

https://www.kickstarter.com/projects/heipi/most-lightweight-and-compact-3-in-1-travel-tripod

Zrkadlové objektívy Tokina

Tokina predstavila tri zrkadlové objektívy, SZ PRO 300mm F7.1, 600mm F8 a 900mm F11. Sú určené pre APS-C fotoaparáty s bajonetom Canon EF-M, Fujifilm X a Sony E. Objektívy majú manuálne zaostrovanie a typický krúžkový bokeh.

https://youtu.be/gJRgzUekwvs


https://www.bestitem.online/tokina

Laowa Argus 18mm F0.95 a Laowa Argus 25mm F0.95

Venus Optics predstavili dvojicu vysokosvetelných objektívov. Pre APS-C fotoaparáty s bajonetmi Canon EF-M, Canon RF, Fujifilm X, Nikon Z a Sony E je to Laowa Argus 25mm F0.95. Pre MFT fotoaparáty je určený Laowa Argus 18mm F0.95. Obidva objektívy majú manuálne zaostrovanie.



https://www.venuslens.net/product/laowa-argus-18mm-f-0-95-mft-apo/

https://www.venuslens.net/product/laowa-argus-25mm-f-0-95-apsc-apo/

Adobe Creative Cloud

Pred časom som si tu zanadával na Adobe, že inovácie nám dávkuje po kvapkách. A naviac nevie optimalizovať svoj softvér. Lightroom na novom Mac Studiu sa postupne rozchodil a teraz si už na rýchlosť nemôžem sťažovať, ale stalo to peknú kôpku peňazí.

Dôležitejšie sú ale jesenné novinky v Creative Clouds. Adobe vylepšilo Photoshop, Lightroom aj Lightroom CC. Pre väčšinu z nás sú najzaujímavejšie vylepšenia Lightroomu Classic CC. Výrazne vylepšené je maskovanie objektov a pozadia využívajúce AI. Vylepšené je aj retušovanie a odteraz môžete medzi sebou prehodiť bočné panely.

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/help/whats-new.html

Inšpirácia

Časť venovaná inšpirácii je tentokrát o knihách, obidve publikovali moji kamaráti a k obidvom som sa dostal práve na liptovskom výlete.

Stanislav Jendek: Slovenskou vinicou - Príbeh Krajiny

Kamarát Stano, ku ktorému chodíme na Liptov. Vznikala 15 rokov a nájdete v nej všetkých šesť vinohradníckych oblastí v rôznych ročných obdobiach a náladách.

Na 312 stranách a krásnom švédskom papieri objavíte malokarpatské kopce aj kráľovské mestá, čajkovské zákutia, vinice rastúce na svahoch sopky, strekovské tiahle úbočia, tokajské tufové pivnice… Malé kúsky vinohradov medzi lesmi a lúkami aj rozsiahle lány, kam oko dovidí. Spoznáte niekoľko NAJ slovenských vinohradov.

Každá kapitola – vinohradnícka oblasť prináša aj text o jej histórii a súčasnosti. Kniha nie je len oslavou krásy, ale všíma si aj negatívny trend posledných desaťročí – rýchly a masívny úbytok našich viníc.


https://www.stanojendek.sk/produkt/slovenskou-vinicou-pribeh-krajiny/

Miroslav Kasprzyk: Šaškové príbehy II.

V prvej šaškovej knihe som mal pár fotografii. V tejto druhej je už takmer polovina moja. Miro včera oslavoval 60-ku a tak mu gratulujem k narodeninám i vydarenej knihe. Tá sa nikde nepredáva, ak máte záujem, musíte osloviť priamo Mira. Napriklad cez Facebook https://www.facebook.com/miro.kasprzyk

Tipy a triky

Ako na siluety

Na nitrianskej kalvárii som sa do sýta vyhral so siluetami. Nie je to nič ťažké. Aj keď slnko zapadá, svetla je dosť. Veď niektoré fotografie sú snímané časom 1/8000 s. Základom peknej siluety je samozrejme kompozícia. Tá bude záležať od toho kde a čo fotografujete. Ja sa budem venovať technickej stránke. Môžete využiť väčšiu hĺbku ostrosti, tým že nastavíte vyššie clonové číslo. Pomôže vám to aj pri exponovaní oblohy.

Je možné, že sa meranie fotoaparátu bude pokúšať, aby boli prekreslené tiene. To ale nechceme. Ak k tomu dôjde, použite korekciu expozície, alebo nastavte expozíciu manuálne. Dôležitá je expozícia oblohy. Musí byť podexponovaná, aby vynikla jej farba.

Farby veľmi ovplyvňuje vyváženie bielej. Určite nepoužite automatické vyváženie bielej. Vyskúšajte prednastavenia: slnečno, zamračené, v tieni. Ani to ale nemusí stačiť pre výraznú farbu a možno budete musieť nastaviť WB manuálne. Fotografujete do RAW, potom budete môcť meniť vyváženie bielej v počítači. Ak sa v tmavých častiach bude nachádzať kresba, ľahko ju potlačíte použitím funkcii Shadows a Black, alebo pomocou kriviek. Farby môžete zvýrazniť nastavením saturácie a aj colorgradingom.

Manuálne som nastavil vyváženie bielej a oranžovú farbu som podporil colorgradingom. Pomocou Blacks a Whites som zvýraznil kontrast jasov.


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
gytheio
2022-10-31 07:08:12
Ty nie si technicky typ, u teba je to posadnutost.

Tie modre kopce na tych mobilovkach ti vobec nevadia? Tebe je uplne jedno co sem davas.

 
quapor
2022-10-31 07:37:41
Chlapi, kde je info o novej Sony A7R V
Sony tu ma ban ci ako
 
matpi
2022-10-31 10:36:46
Ja iba dodam k tym siluetovkam a zapadom slnka...urcite treba zmenit aj metering aby farba "drzala" aj pri zmene kompozicie.
 
MagickVamp
2022-10-31 21:13:30
Boze mne je z tych Karolovych vyrokov tak smiesne: "Hral som sa na veštca predpovedajúceho koniec DSLR, ktorý napokon prišiel skôr, ako som čakal."

1.- ked bol tak dobry vestec, skoda ze nevyvestil aj koniec Olympusu a silny nastup Canonu a Nikonu. To zas bolo zjavne mne a vela inym. Padali tu kecy o niekolkorocnom predstihu, kazdy trochu znaly clovek vedel, ze je to blbost a ze Canon a Nikon len plynulo nabehnu.
2.- Karol sa tu hadal roky sam so sebou aka bude buducnost. Myslim ze uz par rokov dozadu to bolo vsetkym jasne a rozpor bol skor v tom, kedy budu bezzrkadla tak dobre, ze ich klady prevazia nad zapormi. Ale oki, pripustam, ze bol prvy na tomto serveri co to povedal, ak to dakto povedal skor, moze sa ozvat.
3.- prechod je z mojho pohladu plynuly a s logickou naslednostou, presne ako som cakal, plynule som menil zrkadla za bezzrkadla, podla toho ake zrkadlo uz dokazali nahradit, ci dokonca predcit.
 
Peter1111
2022-10-31 22:32:22
Vidím , že sa tu toho veľa nezmenilo. Každý tu vie kritizovať a mudrovať , ale skúsiť sa aj poďakovať že aspoň niekto sa venuje e-photu a ako jeden z mála píše články , ktoré aspoň ja čítam rád .
Ďakujem za fotostĺpček ...
 
MagickVamp
2022-11-01 09:00:49
príspevok od: Peter1111
Vidím , že sa tu toho veľa nezmenilo. Každý tu vie kritizovať a mudrovať , ale skúsiť sa aj poďakovať že aspoň niekto sa venuje e-photu a ako jeden z mála píše články , ktoré aspoň ja čítam rád .
Ďakujem za fotostĺpček ...
Ale zmenilo. 😵 Neviem ako dlho si tu nebol, rad ti to zhrniem. Kym bol Karol fanda Nikonu, najdvolezitejsi atribut bol DR na ISO 100. Potom sa stal zastupcom Olympusu a DR sa prestalo riesit. Kazdy Karolov stlpcek bola z 50% reklama na Olympus. Az mi to niekedy prislo, ze cely tento web je hrozne zavadzajuci. Karol prestal pracovat na plny uvezok pre efoto a musel sa zacat fotenim aj zivit a tak zacal pouzivat FF. Ubudla reklama na Olympus.

Som vdacny aj predavacke ktora si svoju pracu robi dobre a v obchode vzdy poprosim a podakujem. A ked mam vyhrady tak ich ale napisem. Momentalne som nieco podotkol. Podla teba by ako malo vyzerat diskusne forum pod clankom? 100 komentov dakujem?
 
gytheio
2022-11-01 09:36:18
príspevok od: Peter1111
Vidím , že sa tu toho veľa nezmenilo. Každý tu vie kritizovať a mudrovať , ale skúsiť sa aj poďakovať že aspoň niekto sa venuje e-photu a ako jeden z mála píše články , ktoré aspoň ja čítam rád .
Ďakujem za fotostĺpček ...

Pred pár rokmi som písal, že je posledný čas, kedy sa ešte oplatí kúpiť zrkadlovku, najmä z druhej ruky. Bol som príliš optimistický, očakával som postupný prechod z DSLR na CSC, ale ten je oveľa prudší ako som predpokladal. A to som to bral realisticky. Bazáre sa plnia lacnými zrkadlovkami a objektívmi a nik ich nechce. Ak sa ich chcete zbaviť, rýchlo ich predajte pod cenu, kým ich niekto chce. Po pravde, nechce ich nikto. Začínajúci fotograf si radšej kúpi začiatočnícku bezzrkadlovku, ako profesionálnu zrkadlovku za rovnakú cenu. Dnes už nikto nechce vláčiť veľké fotoaparáty a objektívy. S kamarátom sme sa na káve bavili, čo s poslednými DSLR objektívmi, ktoré nám zostali. Z druhej
strany padol názor, že radšej si nechať a darovať, ako predať pod cenu. To je hlúposť. Ponechanú techniku nemáte komu darovať. Predajte rýchlo za sumu, ktorú vám je niekto ochotný dať!

Toto si naozaj mohol odpustit, keby nikto nechcel zrkadlovky neboli by v obchodoch.
Naozaj si myslis, ze praca sefredaktora je nahovarat ludi na bezzrkadlovky? Karol nema nejake extra fotografie, zakazdym je to to iste niekedy lepsej kvality niekedy katastrofa, viem ,ze sa opakujem ale posledne olympiske hry sa fotili este stale zrkadlovkami.
V jeho pripade je to uz naozaj posadnutost.
 
blahoslav J B Art
2022-11-01 09:58:57
príspevok od: MagickVamp
Ale zmenilo. 😵 Neviem ako dlho si tu nebol, rad ti to zhrniem. Kym bol Karol fanda Nikonu, najdvolezitejsi atribut bol DR na ISO 100. Potom sa stal zastupcom Olympusu a DR sa prestalo riesit. Kazdy Karolov stlpcek bola z 50% reklama na Olympus. Az mi to niekedy prislo, ze cely tento web je hrozne zavadzajuci. Karol prestal pracovat na plny uvezok pre efoto a musel sa zacat fotenim aj zivit a tak zacal pouzivat FF. Ubudla reklama na Olympus.

Som vdacny aj predavacke ktora si svoju pracu robi dobre a v obchode vzdy poprosim a podakujem. A ked mam vyhrady tak ich ale napisem. Momentalne som nieco podotkol. Podla teba by ako malo vyzerat diskusne forum pod clankom? 100 komentov dakujem?
A existuje nejaká, aspoň konšpiračná teória, prečo keď Karol používa okrem Olympus/OM Systém teraz aj Sony A7 III, nie je tu zmienka o novom Sony A7R v?
 
MagickVamp
2022-11-01 15:46:04
príspevok od: blahoslav J B Art
A existuje nejaká, aspoň konšpiračná teória, prečo keď Karol používa okrem Olympus/OM Systém teraz aj Sony A7 III, nie je tu zmienka o novom Sony A7R v?
Tak to netusim, mozno sa este nedohodli na ambasadorstve a licituju cenu prave. Karol spominal ze a7mkiii mu ostrenim nestaci. Myslim ze Karol rychlo vymeni Olympus za Sony, ked stym uz musi teraz aj pracovat. 😄
 
ferio
2022-11-01 20:33:57
Pri všetkej úcte mi príde tá Karolova kritika dosť odveci. Zdrbávať tu človeka, ktorý ako jediný drží tento portál ako tak pri živote. Veď nebyť jeho, tak tu čítame tak maximálne predstavenie noviniek mesiac po predstavení 🙂
 
MagickVamp
2022-11-01 20:48:53
príspevok od: ferio
Pri všetkej úcte mi príde tá Karolova kritika dosť odveci. Zdrbávať tu človeka, ktorý ako jediný drží tento portál ako tak pri živote. Veď nebyť jeho, tak tu čítame tak maximálne predstavenie noviniek mesiac po predstavení 🙂
To fakt je jediny portal co sledujes? A fakt si mysis ze to robi z dobreho srdca? Nebudu prachy ci vyhody ake mu tento portal poskytuje a robit to nebude. Bud mu zaplati portal, alebo sa mu revansuje znacka ktoru bude propagovat. 🤦 Tento portal zije uz len skrz fora, a ja sa dlhodobo tie podstatne veci dozvedam prave tu v diskusiach.
 
gytheio
2022-11-01 21:03:20
príspevok od: ferio
Pri všetkej úcte mi príde tá Karolova kritika dosť odveci. Zdrbávať tu človeka, ktorý ako jediný drží tento portál ako tak pri živote. Veď nebyť jeho, tak tu čítame tak maximálne predstavenie noviniek mesiac po predstavení 🙂
Drzi pri zivote stylom "ten fotoaparat ma najlepsiu stabilizaciu, ucit sa fotografovat je iba strata casu alebo naco blesk ked mame svetelne objektivy"... Tu su ludia tak zdegenerovani, ze sa nepytaju ako fotit s bleskom ale ktory fotak ma najlepsiu stabilizaciu.
Tato stranka vytvorila generaciu instantnych fotografov.
 
Hanigal
2022-11-02 00:01:05
Zdravím, je mi smutno, keď čítam vyššie uvedené reakcie. Ja som Karolovi veľmi vďačný za tie jeho články a aj fotky. Ak nejaké peniaze z toho má, tak to neriešim - prajem mu. Ja mám pocit, že na Oly nezanevrel. Všimol som si, že viac fotiek dáva z mobilu, ale mne to nevadí, neriešim prečo a som rád, lebo vidím, ako sa posunula táto technika dopredu. Naozaj mám pocit, že je medzi nami Slovákmi veľká skupina zaprdencov, ktorí radi kritizujú, sťažujú sa, závidia a zosmiešňujú. Nevieme pochváliť ani s rešpektom povedať svoj opačný názor. Karol, pokračuj ďalej. Za mňa veľká vďaka a nenechaj sa znechutiť...
 
gytheio
2022-11-02 05:54:25
príspevok od: Hanigal
Zdravím, je mi smutno, keď čítam vyššie uvedené reakcie. Ja som Karolovi veľmi vďačný za tie jeho články a aj fotky. Ak nejaké peniaze z toho má, tak to neriešim - prajem mu. Ja mám pocit, že na Oly nezanevrel. Všimol som si, že viac fotiek dáva z mobilu, ale mne to nevadí, neriešim prečo a som rád, lebo vidím, ako sa posunula táto technika dopredu. Naozaj mám pocit, že je medzi nami Slovákmi veľká skupina zaprdencov, ktorí radi kritizujú, sťažujú sa, závidia a zosmiešňujú. Nevieme pochváliť ani s rešpektom povedať svoj opačný názor. Karol, pokračuj ďalej. Za mňa veľká vďaka a nenechaj sa znechutiť...
A komu vadi, ze sem dava fotografie z mobilu?
 
MagickVamp
2022-11-02 07:48:21
príspevok od: Hanigal
Zdravím, je mi smutno, keď čítam vyššie uvedené reakcie. Ja som Karolovi veľmi vďačný za tie jeho články a aj fotky. Ak nejaké peniaze z toho má, tak to neriešim - prajem mu. Ja mám pocit, že na Oly nezanevrel. Všimol som si, že viac fotiek dáva z mobilu, ale mne to nevadí, neriešim prečo a som rád, lebo vidím, ako sa posunula táto technika dopredu. Naozaj mám pocit, že je medzi nami Slovákmi veľká skupina zaprdencov, ktorí radi kritizujú, sťažujú sa, závidia a zosmiešňujú. Nevieme pochváliť ani s rešpektom povedať svoj opačný názor. Karol, pokračuj ďalej. Za mňa veľká vďaka a nenechaj sa znechutiť...
Presne a pritom Oly je fasa nie? Si vies predstavit zeby na Oly zanervrel? Uplna tragedia by to bola. Asi by sa zrutili piliere efoto.
 
arpi
2022-11-02 10:56:53
príspevok od: gytheio
Drzi pri zivote stylom "ten fotoaparat ma najlepsiu stabilizaciu, ucit sa fotografovat je iba strata casu alebo naco blesk ked mame svetelne objektivy"... Tu su ludia tak zdegenerovani, ze sa nepytaju ako fotit s bleskom ale ktory fotak ma najlepsiu stabilizaciu.
Tato stranka vytvorila generaciu instantnych fotografov.
Dakujem za pravdive slova. Do kamena tesat. Pouzitie blesku je to co robi fotografiu fotografiou. Vzdy ked pride rec na fotenie s bleskom, spomeniem si na tvoje jedinecne a nadcasove dielo "Jazdec na koni s hodinkami". Citlive a nenasilne pouzitie blesku, majstrovka kompozicia s autom, rozhodujuci okamih. Vsetko na tej fotke je! Klanianm sa o majstre a netrpezlivo cakam na tvoje dalsie perly ducha!
 
blahoslav J B Art
2022-11-02 12:03:51
príspevok od: gytheio
Drzi pri zivote stylom "ten fotoaparat ma najlepsiu stabilizaciu, ucit sa fotografovat je iba strata casu alebo naco blesk ked mame svetelne objektivy"... Tu su ludia tak zdegenerovani, ze sa nepytaju ako fotit s bleskom ale ktory fotak ma najlepsiu stabilizaciu.
Tato stranka vytvorila generaciu instantnych fotografov.
Môžeš sem napísať pár pozitívnych veci, čo sa ti na Ephote páči a prečo sem každodenne prídeš?
 
gytheio
2022-11-02 12:22:53
príspevok od: blahoslav J B Art
Môžeš sem napísať pár pozitívnych veci, čo sa ti na Ephote páči a prečo sem každodenne prídeš?
Lebo som si dovolil napisat, ze miesto aby sa ucili fotit sa im odporuca stabilizacia? To sa nemoze?
 
Porubo
2022-11-02 15:21:56
Nechcem prilis odbacat, ale mam taky pocit ze aspon poslednu dekadu a mozno viac fotografia nie je o foteni, ale o marketingu... (pravdepodobne "svetovo" ak za "svet" sa povazuje jedna drobna nevyrazna planeta) tu je to dobre aspon v tom, ze okrem fotografii "zeleza" (harveru ako su hlavne tela a objektivy) su tu aj ine fotografie. Napriklad rozne udalosti, slavnosti v Bratislave a podobne, a to si rad pozriem, ked uz tam nemozem prist osobne.
 
JohnNewton
2022-11-02 16:11:31
príspevok od: Porubo
Nechcem prilis odbacat, ale mam taky pocit ze aspon poslednu dekadu a mozno viac fotografia nie je o foteni, ale o marketingu... (pravdepodobne "svetovo" ak za "svet" sa povazuje jedna drobna nevyrazna planeta) tu je to dobre aspon v tom, ze okrem fotografii "zeleza" (harveru ako su hlavne tela a objektivy) su tu aj ine fotografie. Napriklad rozne udalosti, slavnosti v Bratislave a podobne, a to si rad pozriem, ked uz tam nemozem prist osobne.
A nejaká Tvoja foto by sa nenašla ?
 
JohnNewton
2022-11-02 16:13:42
príspevok od: blahoslav J B Art
Môžeš sem napísať pár pozitívnych veci, čo sa ti na Ephote páči a prečo sem každodenne prídeš?
Ty si už prestal rýpať, workshopy, literatúra, manuálne sklá, tak sme tu ostali už len dvaja provokatéri, aby tu úplne pes nezdochol
 
Porubo
2022-11-02 22:35:24
príspevok od: JohnNewton
A nejaká Tvoja foto by sa nenašla ?
Ja nie sice som fotograf, ale viem spravit versovanky o foteni: Par som ich sem uz predsa napisal.
 
fatality
2022-11-03 09:53:58
príspevok od: arpi
Dakujem za pravdive slova. Do kamena tesat. Pouzitie blesku je to co robi fotografiu fotografiou. Vzdy ked pride rec na fotenie s bleskom, spomeniem si na tvoje jedinecne a nadcasove dielo "Jazdec na koni s hodinkami". Citlive a nenasilne pouzitie blesku, majstrovka kompozicia s autom, rozhodujuci okamih. Vsetko na tej fotke je! Klanianm sa o majstre a netrpezlivo cakam na tvoje dalsie perly ducha!
arpi - actonove svedomie..
este chyba slavny 24mm f22 portret v "holandskom uhle" s v photoshope rozmazanym pozadim
 
gytheio
2022-11-03 10:14:59
príspevok od: fatality
arpi - actonove svedomie..
este chyba slavny 24mm f22 portret v "holandskom uhle" s v photoshope rozmazanym pozadim
Svedomie? O com meles? Nefotis ludi portrety nefotis vobec, Lkove objektivy podla teba pouzivaju amateri, este donedavna si tvrdil, ze fotoaparat je dolezitejsi ako objektiv. O com to ty furt meles???
 
arpi
2022-11-03 12:33:52
príspevok od: fatality
arpi - actonove svedomie..
este chyba slavny 24mm f22 portret v "holandskom uhle" s v photoshope rozmazanym pozadim
Ten je skvely, ale mame tu novy etalon. Autoportret majstra svetla. Ta kresba a ostrost od rohu k rohu. Ziaden sum napriek brutelne vysokemu ISO 400. Aj so zavretymi ustami a na vypnutom monitore je vidiet, ze toto bolo Kanonom a Lkovym objektivom. Pardon zavretymi ocami. Usta mam otovrene uzasom, padnuta sanka mi rozbila SPACE na klavesnici.
 
gytheio
2022-11-03 12:42:52
príspevok od: arpi
Ten je skvely, ale mame tu novy etalon. Autoportret majstra svetla. Ta kresba a ostrost od rohu k rohu. Ziaden sum napriek brutelne vysokemu ISO 400. Aj so zavretymi ustami a na vypnutom monitore je vidiet, ze toto bolo Kanonom a Lkovym objektivom. Pardon zavretymi ocami. Usta mam otovrene uzasom, padnuta sanka mi rozbila SPACE na klavesnici.
Bol to moj odraz vo vylestenej nerezovej stene podzemneho parkoviska fotene Sigmou madarske tupelo.
 
gytheio
2022-11-03 13:57:36
príspevok od: arpi
Ten je skvely, ale mame tu novy etalon. Autoportret majstra svetla. Ta kresba a ostrost od rohu k rohu. Ziaden sum napriek brutelne vysokemu ISO 400. Aj so zavretymi ustami a na vypnutom monitore je vidiet, ze toto bolo Kanonom a Lkovym objektivom. Pardon zavretymi ocami. Usta mam otovrene uzasom, padnuta sanka mi rozbila SPACE na klavesnici.
Cudoval som sa preco ma nejaky narod v cele niekoho ako Orban, az pri tebe som to pochopil, mimochodom preco si ma ziadal o priatelstvo?
 
arpi
2022-11-03 14:46:42
príspevok od: gytheio
Cudoval som sa preco ma nejaky narod v cele niekoho ako Orban, az pri tebe som to pochopil, mimochodom preco si ma ziadal o priatelstvo?
Preco som ta ziadal o priatelstvo? Lebo dufam ze sa od teba cosi priucim. Precestoval si cely svet. Vsade si bol, vsetko si videl. A ku vsetkemu mas co povedat. A vsetko co povies je mudre a prinosne pre ludstvo aj pre tento portal. Si skratka moj velky vzor. Konkretne chlap, hrdina, dub, stroj.
 
JohnNewton
2022-11-03 15:48:52
príspevok od: arpi
Preco som ta ziadal o priatelstvo? Lebo dufam ze sa od teba cosi priucim. Precestoval si cely svet. Vsade si bol, vsetko si videl. A ku vsetkemu mas co povedat. A vsetko co povies je mudre a prinosne pre ludstvo aj pre tento portal. Si skratka moj velky vzor. Konkretne chlap, hrdina, dub, stroj.
Ani som netušil, že sa dnes ešte nasmejem, ale vyzerá to sľubne 😁
 
Marcel Rebro
2022-11-03 17:02:16
príspevok od: arpi
Ten je skvely, ale mame tu novy etalon. Autoportret majstra svetla. Ta kresba a ostrost od rohu k rohu. Ziaden sum napriek brutelne vysokemu ISO 400. Aj so zavretymi ustami a na vypnutom monitore je vidiet, ze toto bolo Kanonom a Lkovym objektivom. Pardon zavretymi ocami. Usta mam otovrene uzasom, padnuta sanka mi rozbila SPACE na klavesnici.
Arpi tebe padla sánka na SPACE. Mne pre zmenu tento tvoj komentár odpálil dekel až do SPACE
 
kwido
2022-11-03 17:37:54
príspevok od: gytheio
Lebo som si dovolil napisat, ze miesto aby sa ucili fotit sa im odporuca stabilizacia? To sa nemoze?
A dufam ze kazdemu kto si kupuje prve auto, resp. sa uci soferovat, tak mu odporucas nech si ho kupi bez ABS atd.? ved nech sa nauci jazdit.
 
gytheio
2022-11-03 17:58:02
príspevok od: kwido
A dufam ze kazdemu kto si kupuje prve auto, resp. sa uci soferovat, tak mu odporucas nech si ho kupi bez ABS atd.? ved nech sa nauci jazdit.
dalsi co nevie o com je rec
 
JohnNewton
2022-11-04 09:33:09
príspevok od: gytheio
dalsi co nevie o com je rec
Ako vravíš, stabilizáciu upáliť, a statívom nohy polámať, si Ty normálny? 😁
 
Marcel Rebro
2022-11-04 10:37:23
príspevok od: JohnNewton
Ako vravíš, stabilizáciu upáliť, a statívom nohy polámať, si Ty normálny? 😁
Ja si pamätám obdobie (za actona, brixtona ...) keď najlepší foťák bol GoPro. Ale ani webkamera nie je zlý nástroj v rukách profesionála.

A či je normálny? Zlá otázka. Všetcí sú predsa nenormálni, len on je lietadlo.
 
JohnNewton
2022-11-04 11:16:07
Vnímam to ako diagnózu, škoda ho riešiť.
 
gytheio
2022-11-04 11:16:52
príspevok od: Marcel Rebro
Ja si pamätám obdobie (za actona, brixtona ...) keď najlepší foťák bol GoPro. Ale ani webkamera nie je zlý nástroj v rukách profesionála.

A či je normálny? Zlá otázka. Všetcí sú predsa nenormálni, len on je lietadlo.
Ten acton to napisal tak, ze Gopro je najlepsi fotak? Bud cestny aspon raz v zivote.
 
gytheio
2022-11-04 11:17:32
príspevok od: JohnNewton
Ako vravíš, stabilizáciu upáliť, a statívom nohy polámať, si Ty normálny? 😁
Zrovnaj si to v hlave nic take som nikdy netvrdil.
 
JohnNewton
2022-11-04 11:33:24
príspevok od: gytheio
Zrovnaj si to v hlave nic take som nikdy netvrdil.
A nie je stabilizácia technickým pokrokom, ktorý posúva moment nutnosti použitia statívu o kus ďalej? A neodvolávaj sa na nikoho hlavu, v Tvojom prípade to je paródia na rozum.
 
gytheio
2022-11-04 11:36:57
príspevok od: JohnNewton
A nie je stabilizácia technickým pokrokom, ktorý posúva moment nutnosti použitia statívu o kus ďalej? A neodvolávaj sa na nikoho hlavu, v Tvojom prípade to je paródia na rozum.
Vobec to nebolo o nahradeni stativu stabilizaciou, zrovnaj si to v tej hlave.
 
JohnNewton
2022-11-04 11:58:55
Foto dezolát 😋
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia