Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 36/2020

Niekedy v 90-tych rokoch som si kúpil videokameru. Samsung na Hi8 kazety. K tomu 6-hlavové video Panasonic s insert a dabing.

Väčšina z vás ani netuší, o čom píšem. Kamera s analógovým zápisom v rozlíšením PAL, s malým čipom a mizerným dynamickým rozsahom. Ale tá najlepšia, ktorú som si mohol dovoliť. Naštudoval som, čo sa dalo, kupoval som si odborné časopisy. Vzhľad videa bol vždy amatérsky, aký rozdiel oproti fotografii. V tých časoch sa fotilo na film a stačil vám slušný fotoaparát s dobrým objektívom, napr. Praktica BMS s Pancolarom 50/1,8 a mohli ste profesionálne fotografovať, ak ste vedeli. Technika vám to umožňovala. Nie tak vo videu. Tam bol rozdiel oproti profesionálnemu filmu obrovský. Nemali ste šancu sa k tomu ani priblížiť.

Všetko zmenili prvé zrkadlovky s funkciou videa, Nikon D90 a hlavne Canon EOS 5D Mark II. Mimochodom priemerný fotoaparát, ale šikovným videotvorcom poskytol zázrak v podobe cinematického looku, dovtedy vyhradeného príšerne drahým kamerám. Zrazu ste, ak ste vedeli ako, mohli s relatívne lacným zariadením, nakrúcať videoklipy, reklamy, či seriály, ba dokonca filmy. A vyzerali, akoby ste použili niekoľkonásobne drahšiu techniku. Canon EOS 5D Mark II je dnes zastaralý šrot, na ktorý spomíname s nostalgiou. Prekonávajú ho oveľa lacnejšie fotoaparáty. Mnohí ani netušia, aký obrovský je videopotenciál ich prístrojov. Samozrejme nestačí len samotná technika, musíte s ňou vedieť pracovať, ovládať princípy videa a postprocesing. Ale aj bez väčšieho úsilia môžete dosiahnuť dobré výsledky, aký som ja s Hi8 nemohol dosiahnuť a preto som s videom skončil.

Dnes teda nie je problém natočiť parádne video. Ale ja už som dal pred rokmi prednosť fotografii. Na dvoch stoličkách sa sedieť nedá, poriadne môžete robiť len jedno. Ja som si vybral fotografiu. Video vlastne nakrúcam z donútenia, patrí sa dať nejakú ukážku do recenzie, keď už tie fotoaparáty majú funkciu videa. Mám ďaleko od dobrých videotvorcov a naviac musím video zverejňovať bez postprocesingu (ktorý neovládam) a tak, aby som ukázal, ako ho fotoaparát zaznamená bez špeciálneho príslušenstva v podobe gimbalu, folowfocusu, slideru a  podobne. Stále ma ale prekvapuje, čo tie šikovné mašinky dokážu aj bez toho, že by som sa snažil pracovať s videom tak ako s fotografiou. Je to v nich, ten cinematický potenciál. A tak, aj keď sa nesnažím, zaostrovanie, stabilizácia, dynamický rozsah, malá hĺbka ostrosti sú vo videu a na TV to vyzerá parádne. Žiadne veľké umenie, ale cinematický look tam je a je len škoda, že ho nevyužívam naplno.

A čo vy, používate fotoaparát len ako fotoaparát, alebo aj ako videokameru? Ja si spomeniem len výnimočne, že mám v ruke hybridné zariadenie. Ako napríklad, keď som fotografoval kamarátku Katku s Tostaburu, ako jazdí na koni. Slnko práve zapadlo, fotografovanie dávno skončilo, Katka si chcela ešte zajazdiť, kým je svetlo. A mne, ani neviem ako, napadalo nakrútiť krátke video. A mal som z neho rovnakú radosť, ako z fotografií. Hlavne, keď som si uvedomil, že svetelné podmienky neboli ideálne a spoliehal som sa na to, že všetko za mňa odmaká fotoaparát.


Niekedy je video skutočne vhodnejšie ako fotografia. Môže vám pripomenúť skvelú atmosféru jedného krásneho dňa. Ako toho, kde som si s priateľmi vyrazil na Devínsku Kobylu.


Jeseň je za dverami. Minulý týždeň aj spŕchlo, aj sa ochladilo. Ďalšie dni ale boli slnečné. Také premenlivé počasie praje fotografovaniu. Môžete fotografovať jeden objekt s rozdielnou atmosférou. A hneď máte duo.




Staré mesto je krásne, či prší alebo svieti slniečko.

Overené i neoverené správy

  • Spoločnosť Panasonic oznámila, že do konca roka 2020 vydá programy na aktualizáciu firmvéru fotoaparátov LUMIX DSL S1R, S1H a S1. Nový firmvér umožní nakrúcať video v 5K rozlíšení a vylepší automatické zaostrovanie.
  • Canon by vraj mal v roku 2021 predstaviť plnoformátovú bezzrkadlovku v cene pod 1000USD.
  • Sony by vraj malo predstaviť plnoformátový vlogovací prístroj Sony a7C. Prístroj má byť dizajnovo podobný radu A6XXX a má mať vyskakovací EVF hľadáčik. Špecifikácia má byť podobná ako u modelu A7 III.
  • Koncom tohto roka, alebo začiatkom budúceho, má vraj Nikon predstaviť profesionálnu FF bezzrkadlovku s označením Z8 alebo Z9. Má mať 60-megapixelový snímač Sony IMX455 a sériové snímanie s frekvenciou až 14 obr./s. V roku 2021 by mal prísť nástupca D850 s označením D880 a tiež so 60 Mpx snímačom.
  • Príchod objektívu Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm f/4.5 TC1.25X IS PRO má byť oneskorený, výrobca obdržal viac objednávok, ako predpokladal.

Novinky

Sony predstavili LA-EA5, nový adaptér z A-bajonetu na E-bajonet. Okrem nového upevnenia prináša podporu objektívov s A-Bajonetom s motorčekmi SSM (Super Sonic wave Motor) a SAM (Smooth Autofocus Motor). Podporuje dokonca objektívy bez vlastného motorčeka, pretože má zabudovaný vlastný. Dôležité je, že podporuje zaostrovanie s fázovou detekciou (v režime fotografovania).



Kompatibilné fotoaparáty:

  • Sony a7 III
  • Sony a7R III
  • Sony a7R IV
  • Sony a6100
  • Sony a6400
  • Sony a6600
  • Sony a9
  • Sony a9 II
  • Sony a7S III


Spoločnosť Skylum predstavuje LuminarAI, aplikáciu založenú na umelej inteligencii, ktorá má zmeniť spôsob úpravy fotografií. Spoločnosť Skylum navrhla program LuminarAI na automatizáciu čo najväčšej časti procesu úpravy fotografií, pričom nikdy nebráni používateľovi v tvorivom rozhodovaní o svojich obrázkoch. Cieľom je zjednodušiť proces a sprístupniť úpravy fotografií začiatočníkom a zároveň ponúknuť ešte výkonnejšie nástroje na úpravy pre skúsených používateľov. Ako hovorí Skylum, LuminarAI používa umelú inteligenciu na odstránenie „nudných a zložitých úloh bez obetovania profesionálnej kvality“. Softvér bude k dispozícii ako samostatná aplikácia aj ako plugin. Program je možné predobjednať vo zvýhodnenej cene 69€ za jednu licenciu, alebo 79€ za dve licencie.

https://skylum.com/luminar-ai

LomoGraflok 4x5 je zadná stena pre veľkoformátové fotoaparáty, ktorá umožňuje fotografovať na instantný film Instax Wide. Zariadenie je vyrobené z plastu, je napájané štyrmi „AA“ batériami (LR6) a je vybavené automatickým počítadlom snímok, aby ste vedeli, koľko máte zostávajúcich snímok. Meria 181 mm na výšku, 120 mm na šírku a 50 mm do hĺbky a váži zhruba 500 g. Cena je 134€ a predaj má začať v apríli 2021.

https://shop.lomography.com/en/lomo-graflok-instant-back?country=sk

Inšpirácia

Skyler z We Eat Together vám v najnovšom videu prezradí, prečo je dobré si urobiť “epickú” fotoknihu z vášho portfólia.


Benoit Finck si zalietal s dronom, na ktorom bola upevnená kamera GoPro Hero 8, okolo a vlastne aj skrz slávny francúzsky hrad na ostrove Mont Saint-Michel. Toto výsledné 2-minútové video získalo cenu GoPro Awards. Stojí za zhliadnutie.


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
babka5r
2020-09-07 08:01:13
Ja používam filmovanie fotoaparátom Sony hlavne pri snímaní speváckeho zboru Cantus,je rozdiel vidieť fotografiu /kde majú aktéri iba otvorené ústa/alebo mať so zvukom nahranú pieseň "Aká si mi krásna".Ďalej pri snímaní folklórnych festivalov na Myjave ,alebo vystúpenia umelcov v Chorvátsku.Často v druhej ruke som mal Nikon D700. Teraz už s Nikonom Z6. Spartakiády sme filmovali na Krasnogorsk 16mm,synchronizáciu zvuku s magnetofónom
Sonet DUO/to boli galeje,hlavne ak sa film neskôr pretrlhol./Tiež som sa potom rozhodol pre fotografiu.
 
blahoslav J B Art
2020-09-07 10:02:19
novy trend ... zatvaranie fotoobchodov
https://digineff.cz/australie-canon-ve-stinu/
 
krispin.pucinko
2020-09-07 11:10:45
príspevok od: blahoslav J B Art
novy trend ... zatvaranie fotoobchodov
https://digineff.cz/australie-canon-ve-stinu/
ale toto sa uplne dalo cakat. eshop co ponuka len jednu znacku nema sancu prosperovat dlhodobo, ak na rovnakom trhu posobia dalsi, ktori predavaju uplne rovnake produkty za rovnake ceny a este k tomu komplet ponuku vsetkych konkurentov. zakaznik si skor klikne na eshop kde ma vsetko po ruke a moze porovnavat.
 
fatality
2020-09-07 11:29:13
niektore tie startupove vecicky su fakt vtipne.. ..
ako,chapem,ze niekto ma vztah k starym vecickam,fotakom,
sklickam,ale aby som koli tomu znovu liezol pod plachticku,
model(ka) sa nesmela 2 minuty hybat a vysledok bola jedna
mala fotografia ..to uz radsej nasadim oblubene stare
sklicko na akukolvek bezzrkadlovku a vysledok vytlacim..trebars
aj na instaxe.. ..a kolkokrat chcem.. ..
 
babka5r
2020-09-07 12:13:49
Všetky klasické fotoaparáty s centrálnou závierkou mali synchronizáciu s bleskom na čase ,aký si si nastavil /aj 1/500 /u digitálu sa na centrálnu závierku ešte čaká,ale už sa na nej pracuje/.
 
babka5r
2020-09-07 12:21:00
Bežne som robil aj 100 fotografií 30x40 alebo 50x60 a mám aj pár 1x1,5 m /vývojka-ustaľovač/ .
 
fatality
2020-09-07 12:49:22
príspevok od: babka5r
Všetky klasické fotoaparáty s centrálnou závierkou mali synchronizáciu s bleskom na čase ,aký si si nastavil /aj 1/500 /u digitálu sa na centrálnu závierku ešte čaká,ale už sa na nej pracuje/.
no ved hej,ale vysledok stal za to..negativ(platna) z ktoreho sa dalo vyvolat cokolvek..nie jedna parcentimetrova fotecka..
a tymi dvomi minutami som samozrejme nemyslel dlzku expozicie,ale cas kym zaostri a potom tam
vlozi kazetu s tym instax fotopapierom..modelka sa nesmie pohnut,lebo by bola mimo dof..
 
fatality
2020-09-07 12:52:02
príspevok od: babka5r
Bežne som robil aj 100 fotografií 30x40 alebo 50x60 a mám aj pár 1x1,5 m /vývojka-ustaľovač/ .
to je super a respekt,robil som to aj ja,aj ked nie metrove fotky..ale myslim,ze ten minuly cas pouzity vo vete hovori vela.. ..
 
babka5r
2020-09-07 13:00:17
Naposledy so robil klasiku - 4 fotografie 40x40/portréty/ pred 2 týždňami ,sú na výstave spolku Kruh v kaštieli v Chtelnici/znova čas minulý/ ak dožijem budem robiť aj ďalšie./čas budúci/
 
fatality
2020-09-07 13:17:38
príspevok od: babka5r
Naposledy so robil klasiku - 4 fotografie 40x40/portréty/ pred 2 týždňami ,sú na výstave spolku Kruh v kaštieli v Chtelnici/znova čas minulý/ ak dožijem budem robiť aj ďalšie./čas budúci/
este raz super .. len nie celkom chapem,ako to suvisi s tou,podla mna hipstercinou,vkladanim instax kaziet do starych fotakov..
 
babka5r
2020-09-07 14:02:03
Asi tak ,že mám kamarátov,ktorí ma lanária do skupiny pinhole ,alebo s vyžívajú v starých technikách./a začal som sám fotiť už aj Apple mobilom ,ale pred 60 rokmi som mobil ešte nemal
 
sasko
2020-09-07 20:22:54
Pred par rokmi som musel pouzivat dva aparaty jeden na video a druhy na foto, dnes mam panasonic g9 a toci este lepsie video a foto sa vyrovna apsc od canon co som pouzival predtym,akurat 50mm 1.4 a ten bokeh sa s 4/3 neda napodobnit aj ked mam portretny 42,5 1,7 ale co uz, kompromis je prijatelny, full frame od Panasonic s5 zrejme vyriesi problem ale zase vymienat cely system je otrava a stoji dost penazi...pre mna ako amatera su bezzrkadlovky takmer idealne hybridy.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2020-09-07 22:27:57
príspevok od: babka5r
Všetky klasické fotoaparáty s centrálnou závierkou mali synchronizáciu s bleskom na čase ,aký si si nastavil /aj 1/500 /u digitálu sa na centrálnu závierku ešte čaká,ale už sa na nej pracuje/.
Caka sa na globalnu.
 
babka5r
2020-09-08 06:23:08
príspevok od: Karol Srnec
Caka sa na globalnu.
Máte pravdu
 
mllpo
2020-09-08 08:48:27
príspevok od: babka5r
Všetky klasické fotoaparáty s centrálnou závierkou mali synchronizáciu s bleskom na čase ,aký si si nastavil /aj 1/500 /u digitálu sa na centrálnu závierku ešte čaká,ale už sa na nej pracuje/.
Nečaká. Teda minimalne Hasselblad x1c na ňu už nečaká.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované