Hore

Autor: Sarel van Staden

Fotostĺpček šéfredaktora 47/2018

Pred niečo vyše týždňom som bol v bratislavskej ZOO, testoval som objektív Leica DG 200/2,8 OIS.

Zvierat bolo vo výbehoch pomenej, ale podarilo sa mi konečne nafotiť rysa tak, že to nevyzeralo úplne ako zo ZOO. To je dôkazom toho, že netreba zúfať a aj keď nič neočakávate, môže sa vám niečo podariť. Ak ste sa rozhodli, že sa do ZOO vyberiete s fotoaparátom aj vy, môžu vám pomôcť články z našej fotoškoly. Pripájam aj video Petra Bambouska (bol našim hosťom na predminulej Foto Slovakii), ktoré natočil v spolupráci s českým Megapixelom.


https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/wldlife-zvierata-vtaky/fotografujeme-v-zoo/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/wldlife-zvierata-vtaky/fotografujeme-v-zoo-cez-prekazky/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/vyber-fotoaparatu/zakladna-vybava-pre-fotografovanie-v---wildlife/

Overené i neoverené správy

Nikon ma v pláne stať sa jednotkou na trhu plnoformátových fotoaparátov. Nové Nikony radu Z sa vraj dobre predávajú a D850 je bestseller. Mňa skôr zaujíma podpora nových Z-tiek. Vyšiel v krátkom čase už druhý firmvér pre Z7. Tešil som sa, že to konečne bude významnejší firmvér, prinášajúci zlepšenie niektorých parametrov a obsluhy. Bohužiaľ je to len opravný firmvér. Zatiaľ vďaka aspoň za ten.

Budúci rok slávi Olympus 100. výročie a chystá veľkú novinku, hodnú tohto míľnika. Mala by byť predstavená v sídle bohov na hore Olymp! A čo zatiaľ o novinke vieme (nezaručene)?

  • Meno: E-M1X OMD
  • Snímač: Micro 4/3 20 Mpx
  • Sériové snímanie: 18fps
  • Stabilizácia: 7,5+ EV
  • Rozmery: 144.37 x 146.765 x 75.345 mm (telo so zabudovaným gripom)
  • Multishot: 80Mpx z ruky
  • Zameranie: šport a wildlife
  • Cena: okolo $3,000
  • Predstavenie: január 2019


V jednom z predchádzajúcich stĺpčekov sme si predstavili projekt Pixii, francúzsky hľadáčikový fotoaparát v štýle Leica M. Teraz tu máme ďalšie informácie. Fotoaparát by mal mať 12,6 Mpx APS-C snímač CMV12000 s globálnou uzávierkou. Pomocou duálnej expozície by mal snímač zachytiť veľký dynamický rozsah. Cena sa má pohybovať okolo 3500€.


Fotoaparát Pixii

Novinky

Olympus v spolupráci s Manfrotto predstavili Olympus Explorer Bag. Je to ďalšia z dizajnových brašní, pre majiteľov fotoaparátov OM-D a PEN. Dizajnovo vychádza z radu Manfrotto Windsor, ale je v modrej farbe, typickej pre Olympus. Možno si ešte pamätáte neskutočne drahé brašne Olympus CBG-11, či Arles BDC s cenou takmer 600€! Manfrotto Olympus Explorer Bag je cenovo dostupnejšia brašna, predávať by sa mala okolo 150€. Ak sa vám páči rovnako ako mne, mám pre vás smutnú správu. S predajom v našich končinách sa zatiaľ nepočíta.




Manfrotto Olympus Explorer Bag.

Nové firmvéry uvoľní aj spoločnosť Fujifilm, pre modely GFX 50s, X-T3 a X-H1. Je bohatší, ako firmvér od Nikonu. U GFX 50s pridáva nový 35 mm formát, zlepšuje odozvu očného senzoru, pridáva súčasné mazanie RAW+JPG a podporu nastavenia farieb EVF a LCD.  U modelu X-T3 sa dočkáme vylepšenia, už tak dobrých videoschopností. Pribudne Hybrid Log Gamma, simultánny výstup s filmovým profilom a F-Log, v H.264 All Intra bude dátový tok až 400Mbps a k tomu ešte niekoľko ďalších menších vylepšení. X-H1 sa dočká vylepšenej stabilizácie obrazu, ktorá má lepšie spolupracovať so stabilizáciou v objektívoch. Nutná je aktualizácia firmvéru v objektívoch.

Firmvéry budú uvoľňované postupne do decembra 2018.

http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/fw_table.html

DxO updatovalo Nik Collection. Nová verzia prináša lepšiu podporu Mac OS, produktov Adobe a odstraňuje niektoré chyby. Balík Nik Collection obsahuje sedem pluginov.

https://shop.dxo.com/us/photo-software/dxo-nikcollection

Inšpirácia

Inšpiratívnu časť začnem videom od Parkera Walbecka. Aj keď je video Cinematic Lighting Techniques primárne určené filmárom, Parkerove rady určite využijú aj fotografi.


Clyde Butcher je považovaný za nástupcu Ansela Adamsa. V dnešnej dobe digitálnych fotoaparátov s vysokým rozlíšením je tlač veľkoformátových fotografií vlastne jednoduchá. Digitálny súbor zveríte printovému štúdiu a to z neho vytlačí fotku širokú aj niekoľko metrov. Stačí, ak odovzdáte dostatočne kvalitné podklady. Clyde Butcher však robí veľkoplošné fotografie na fotopapier nasvietením a vyvolaním. Aby ste to dokázali, musíte byť macher s dlhoročnými skúsenosťami za fotoaparátom aj pod zväčšovákom. A Clyde takým machrom je. Pozrite si ako sa zvŕta v tmavej komore.


Ktorý chlap by nemal rád autá? Ja ich milujem, aj keď nemám vodičák. Chcel som byť ale automobilovým dizajnérom. Tento sen sa mi nesplnil, na autá sa však stále pozerám rád, naživo aj na fotkách, dupľovane ak sú vydarené. Sarel van Staden ich fotiť vie. Používa fotografickú techniku FDL. Tá spočíva v tom, že sa prirodzené svetlo totálne prebije bleskom. A ako FDL funguje, sa dozviete v priloženom videu Glyna Devisa.




Foto a titulné foto: Sarel van Staden

https://www.behance.net/gallery/59951593/Mercedes-Benz-SL300-(FDL-technique)

https://www.behance.net/gallery/57052585/G63-AMG-Car-fine-art-photography-(FDL-technique)


Dermot Russell nafotil moje obľúbené Toskánsko čiernobielo a minimalisticky. Do Toskánska tak skoro nepôjdem, ale môžem vyskúšať upraviť fotky, ktoré som tam pred rokmi nafotil.




Foto: Dermot Russell

https://www.behance.net/gallery/69622167/Tuscany

https://www.behance.net/gallery/69742351/Tuscany-II

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
luboslav
2018-11-19 07:22:51
Výborný fotostĺpček! Vďaka.
 
seifi
2018-11-19 12:36:27
príspevok od: luboslav
Výborný fotostĺpček! Vďaka.
fajn, ani ja nemám výhrady, len by som to nazval prehľadom správ a zaujímavostí z oblasti fototechniky;
 
mirosz
2018-11-20 08:40:34
Ephotak na petapixel.com
Klobuk dole

https://petapixel.com/2018/11/19/this-3-minute-timelapse-captures-929-hours-of-flowers-blooming/
 
Budy
2018-11-22 18:45:09
Nik SW je aktuálne za polovicu 34,99€ Enjoy Black Friday!!!
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia