Hore

Autor: Tom Leighton

Fotostĺpček šéfredaktora 48/2019

Doma mám už slušnú zbierku odznakov od rôznych výrobcov fototechniky, Hasselblad, Leica, Minolta a samozrejme kopu odznakov Nikon.

Moja zbierka však bledne v porovnaní s ponukou odznakov internetového obchodu https://officialexclusive.com/. V ponuke majú aj krásne nášivky.



Jeseň definitívne končí, kde tu ale ešte narazíte na farebné listy, ktoré ešte neopadali. Napríklad na Rudnayovom nám. v Bratislave.

Olympus OM-D E-M1 Mark II, M.Zuiko 45/1,2 PRO.

Overené i neoverené správy

  • Možno sa blýska na lepšie časy. Podľa rumorov Sigma pracuje na objektívoch s RF bajonetom. Svoje plány by vraj mala zverejniť vo februári pred výstavou CP+.
  • Pripravovaný Samsung Galaxy 11 bude mať pravdepodobne 108 Mpx snímač Isocell, procesor Snapdragon 865 a video v 8K rozlíšení.
  • Najúspešnejší Fujifilm všetkých čias, model X-T2, zdá sa končí. Niektorí veľkí predajcovia ho už vyradili z ponuky.


Stôl pre produktovú fotografiu môže byť aj pekným kusom nábytku. Dokazuje to Photo Table navrhnutý juhokórejskou spoločnosťou Zinus Inc. Získala prestížne ocenenie Red dot award v kategórii Nábytok.





https://www.red-dot.org/project/photo-table-40391

Novinky

Olympus pred časom vydal správu o novom modeli PEN E-PL10, ale vtedy len pre japonský trh. Teraz je oficiálne predstavený globálne. Ako tak pozerám na špecifikáciu a dizajn, nenašiel som nič, v čom by sa líšil od E-PL9. Vylepšenia asi budú len softvérové a z ponuky zmizla atraktívna modrá verzia.

https://www.olympus-global.com/news/2019/nr01393.html

Známy britský výrobca fotobrašní Billingham predstavil messenger Hadley Pro 2020. Je to upgrade najúspešnejšieho modelu Hadley Pro. V ponuke je 6 farebných variantov. Cena je £240.

https://billingham.co.uk/products/hadley-pro-2020-camera-bag

Fomei nedávno príjemne prekvapil svetlami mini lED 15W a 30W, ktoré som si spolu s ostatnými návštevníkmi Foto Slovakia 2019 mohol vyskúšať. Teraz je tu ďalšia novinka v podobe prenosného LED svetla pre fotografov a kameramanov. LED mini RGB 12 je ploché LED svetlo vyrobené z hliníkovej zliatiny. Má zabudovaný akumulátor 3000 mAh, USB-C konektor a stavový displej. Nastaviteľná je nielen teplota svetla, ale aj jeho farba. Ponúka 20 efektov pre videotvorcov. V cene 149,70 € je aj voština a silikónový difúzor. Prvé dodávky by mal Fomei stihnúť ešte do Vianoc.







https://landing.fomei.com/led-mini-rgb-12

RODE predstavilo svoj najuniverzálnejší smerový mikrofón VideoMic NTG, určený pre fotoaparáty. Okrem 3,5 mm jacku je vybavený aj USB portom a je možné ho pripojiť k počítaču, alebo prepojiť so slúchadlami. Mikrofón má plynulú reguláciu zisku, automatické vypínanie a vstavaný akumulátor. Cena je $249.


https://www.rode.com/microphones/videomicntg?buyitnow

Olloclip predstavili systém clip objektívov pre smartfóny Samsung Galaxy S10 (Samsung Galaxy S10 a S10e) a iPhone 11 (iPhone 11, 11 Pro a 11 Pro Max). Novinkou sú objektívy Pocket 2x tele a kombinovaný Fisheye/macro 15x. S novými klipmi môžete použiť ľubovoľné objektívy Olloclip.

https://olloclip.com/collections/shop-all/products/iphone11-elitepack

Inšpirácia

Sam Morrison urobil hyperlapse video “Typologies of New York City”. Podkladom bolo 1 272 fotografií, ktoré našiel na Instagrame. Prešiel viac ako 100 000 fotografií a nad celým projektom strávil približne 200 hodín.


Tom Leighton krásne nafotil večerné Chicago. Svetelnú atmosféru podporil duotonálnou úpravou.




Foto: Tom Leighton


https://www.behance.net/gallery/85038543/Chicago

Zmeníme žáner, aj keď ostaneme v meste. Abstraktné odrazy vo vode si môžete pozrieť na fotografiách Ewy Zielińskej.


Foto: Ewa Zielińska

https://www.behance.net/gallery/87326081/DISTORTIONS-2

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia