Hore

Autor: Yasmin Albatoul

Tipy a triky na zlepšenie fotografovania jedla

Fotografovanie jedla je na sociálnych médiách mimoriadne obľúbené. Pozrime sa len na Instagram a zistíme, že milujeme zdieľanie fotografií jedla. Zdieľanie fotografií jedla je iba prvý krok k tomu, aby ste sa oň podelili s ostatnými. Je v tom niečo spoločenské, takmer ako by ste spolu lámali chlieb.

Zdieľanie fotografií jedla na internete sa stalo populárnym trendom v čase, keď rapídne rástla popularita Instagramu, platformy sociálnych médií zameranej na vizuálny obsah.

Pre fotografov, ktorí sa zaujímajú o fotografovanie chutných jedál, to predstavuje výzvu, pretože v množstve fotografií jedla je ťažké vyniknúť. Yasmin Albatoul, profesionálna fotografka a influencerka v oblasti fotografie jedla z Alžírska, to dobre pozná. Pozná aj ďalšie výzvy.

„V mieste, kde žijem, nemôžem ako žena cestovať sama alebo sa prechádzať po uliciach a fotografovať,“ hovorí. „Keď som bola na univerzite, moji kamaráti mi vždy hovorili: Fotografovaním sa nedá uživiť, je to len koníček,“ dodáva. Povedal som však: „Áno, dá sa. Fotografujem doma.“

Ukázalo sa, že Yasmin mala pravdu. Teraz je profesionálnou fotografkou. Jej dynamické, farebné a často surrealistické zábery upútajú vašu pozornosť - a možno sa vám budú zbiehať slinky. Jej jedinečný prístup a fascinujúce snímky prilákali mnoho komerčných zákaziek, a na jej Instagramovom profile ju sleduje 105 tisíc ľudí (a tento počet stále rastie).

Súčasťou toho, čím Yasminine fotografie na Instagrame vynikajú, je ich profesionálny lesk. Podľa nej existuje zásadný rozdiel medzi fotografovaním jedla v reštaurácii pred jeho konzumáciou a štylizovaním jedla na komerčné fotografovanie, kde sa jedlo má zachytiť pomocou vhodného fotoaparátu.

„Ľudia si väčšinou fotia jedlo v reštauráciách na telefón bez predchádzajúceho plánovania alebo ďalšieho vybavenia,“ uvádza. „Sú to spontánne fotografie, ktoré zdieľajú prostredníctvom svojich príbehov na sociálnych sieťach, ale keď hovoríme o profesionálnej alebo komerčnej fotografii jedla, je to niečo iné.“


Pri zachytávaní svojich kompozícií Yasmin skúma rôznorodé zábery, ktoré jej umožňujú ukázať rôzne prvky prítomných textúr a vzorov. © Yasmin Albatoul



Zachytené fotoaparátom Canon EOS R5 s objektívom Canon EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM pri 1/250 s, f/8 a ISO 125. © Yasmin Albatoul


Ak sa chcete dostať svoju fotografiu jedla na profesionálnu úroveň, je podľa Yasmin kľúčové pristupovať k tejto úlohe kreatívne. Veľkým zameraním pre Yasmin je komponovanie svojich fotografií podľa farieb a pridávanie pohybu, čo dosahuje kombináciou prekvapivých rekvizít - ako sú struna a olej. „Už sa nezaobídem bez fľaše oleja a štetca, pretože chcem, aby sa jedlo nápadne lesklo.“

Prečítajte si prehľad jej tipov a trikov, ako zachytiť prvotriednu fotografiu jedla.

1. Pri štylizácii záberu zvážte farbu jednotlivých potravín.

 V oblasti farebného videnia majú ľudia väčšinou náskok oproti väčšine zvierat. Vedci sa väčšinou zhodujú v tom, že jedným z dôvodov, prečo vidíme farebne, je to, že to bolo pre našich predkov užitočné na rozpoznanie ovocia a určenie jeho zrelosti.

„Farby si vyberám podľa celkovej atmosféry reštaurácie alebo jedla a prostredia, odkiaľ pochádza. Napríklad na pozadí morských plodov uprednostňujem modrú farbu, pretože jemne naznačuje ich pôvod.“

Je pochopiteľné, že farba by mala hrať hlavnú úlohu pri fotografovaní jedla. Farby pútajú našu pozornosť. Výberom správnych farieb, ktoré sa dokážu navzájom dopĺňať, môže celá kompozícia „vyniknúť“ a pôsobiť živo a dynamicky.

„Modrá farba vyzerá nádherne napríklad v porovnaní s oranžovou farbou kreviet. Na každej fotografii je výber prvkov, vrátane farby pozadia, postavený na hlavnom objekte.“

Vylepšenie kompozície harmonickou kombináciou farieb môže zvýšiť vizuálny účinok vašej fotografie. Tu Yasmin odhaľuje svoj vzorkovník farieb a ukazuje starostlivý výber teplých tónov, ktoré zvýrazňujú živosť žltej farby bez toho by ju zatienili. Nasnímané fotoaparátom Canon EOS R5 s objektívom Canon RF 24-105mm F4L IS USM pri 1/160 s, f/10 a ISO 160. © Yasmin Albatoul

Na tejto fotografii si Yasmin zvolila chladnejšie tóny, čím upriamila pohľad diváka na hlavný bod s farebnou škvrnou. Zachytené fotoaparátom Canon EOS R5 s objektívom Canon EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM pri 1/250 s, f/9 a ISO 100. © Yasmin Albatoul


2. Venujte pozornosť nastajlovaniu celej scény, nie len jedla.

Ako fotograf jedla, bude pre vás dôležité zachytiť viac ako len samotné jedlo. Príbory a servítky sú len dva príklady toho, ako sa obyčajne podáva jedlo. No zvyčajne nechcete, aby misa, v ktorej je jedlo fotografované, bola vašou bežnou misou. Musí dopĺňať zvyšok kompozície. Miska by mala byť o niečo väčšia ako bežný priemer, aby sa do nej pohodlne zmestilo dostatočné množstvo jedla.

„Keď jeme, servírujeme jedlo na tanieri, ktorý je najčastejšie biely a obyčajný. Preto je mimoriadne dôležitý výber riadu a príborov tak, aby vyzerali luxusne a aby jedlo vyzeralo krajšie.“

Pri výbere rekvizít na fotografovanie jedla treba mať na pamäti nielen farbu. Mali by ste zvážiť aj materiál a celkový estetický vzhľad predmetu. Napríklad drevené lyžice vyzerajú prirodzenejšie ako kovové a neodrážajú svetlo, takže sú vhodnejšie na mnohé zábery.

Jedlo môžete samozrejme prezentovať na tanieri, ale existujú aj iné možnosti. Mramorová doska môže pridať stabilitu, vznešenosť a sofistikovanosť. (Tieto sú skvelé aj na fotografovanie mrazených pochúťok, ako je zmrzlina, aby zostali v chlade.) Stojany na torty tiež ponúkajú efektný spôsob aranžovania jedla s jasným dôrazom.

Vhodný výber rekvizít, ako sú čerstvé bylinky, môže naznačiť čerstvosť a chuť, a pritom pridať nový rozmer farieb a textúry. Korenie a posýpka môžu naznačiť ďalšie chute. Nezabudnite ani na obrusy a ďalšie kuchynské predmety, ktoré môžu doplniť farebnú paletu vášho záberu.

Skúmanie rôznych vzorov a textúr mimo predmetu jedla môže zvýšiť kvalitu vašej kompozície. Na svojich fotografiách Yasmin venuje veľkú pozornosť detailom a stará sa o to, aby každý ďalší prvok prispel k celkovému obrazu. Nasnímané fotoaparátom Canon EOS R5 s objektívom Canon RF 24-105mm F4L IS USM pri 1/150 s, f/9 a ISO 200. © Yasmin Albatoul

Yasmin ukazuje, že rám a kompozícia nemusia byť príliš komplikované, aby doplnili jedlo, a striedmy prístup môže zvýrazniť živosť farieb. Nasnímané fotoaparátom Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul


3. Nájdite kreatívne spôsoby, ako jedlo naaranžovať a štylizovať - s použitím niektorých neočakávaných predmetov.
V každom odvetí fotografie existujú určité triky, ktoré sa zvyčajne naučíte len na základe skúseností. Opýtali sme sa Yasmin, a tak môžeme prezradiť niekoľko profesionálnych tajomstiev o tom, ako inscenovať a štylizovať jedlo.

„Keď fotíte jedlo, je dôležité použiť niekoľko trikov, aby jedlo pôsobilo chutne a aby jeho vzhľad vydržal čo najdlhšie,“ hovorí Yasmin.

Určité postupy, ktoré pomáhajú jedlu vyzerať chutne, možno považovať za nezvyčajné - napríklad pokvapkanie palaciniek motorovým olejom.

„Iným spôsobom, ako zachovať penu na káve čo najdlhšie, je použiť prostriedok na umývanie riadu. Mäso tiež potrieme olejom, aby vyzeralo lesklejšie a chutnejšie. Šľahačku môžeme tiež nahradiť sprchovou penou, pretože tá vydrží dlhšie a nie je ovplyvnená teplom z osvetlenia.“

Yasmin používa drevené palice, aby jej objekty vyzerali ako vo vzduchu s ilúziou beztiaže, čo dodáva fotografii jedinečný prvok. Nasnímané fotoaparátom Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul


Tu je konečný výsledok. Po digitálnom odstránení drevených paličiek v postprodukcii vytvára táto štruktúra pocit pohybu, akoby bola fotografia sama pripravená ožiť. Nasnímané fotoaparátom Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

4. Dodajte záberu pohyb pomocou šikovných rekvizít a úprav.

Všeobecne povedané, jedlo sa nehýbe. Preto sú zobrazenia potravín na fotografiách často komponované ako „zátišia“. Moderná fotografia dokáže obrazom vdýchnuť viac života, než si maliari ako Monet dokázali predstaviť.

„Pohyb na fotografii nám rozpráva presvedčivý príbeh. Statická kompozícia na fotografií môže pôsobiť nudne. Nič sa tam nedeje. Na takú fotografiu si neskôr možno ani nespomeniete. Práve pridaním pohybu do obrazu ho robí jedinečným a nezabudnuteľným.“

Yasminine snímky jedla, mnohé z nich vyzerajúce ako zachytené v pohybe, dokazujú, aké pútavé môžu byť dynamické zábery jedla. Vo väčšine jej práce sa zdá, že jedlo je zostavené, pričom posyp je zachytený v polovici vzduchu. Inokedy Yasmin vytvára snímky, ktoré vyzerajú, akoby jedlo bolo rozobraté, aby sa odhalili jeho zložky, ako bolo spomenuté vyššie.

Yasmin nám povedala, že používa tenké drevené paličky a lepidlo, ktorými podopiera malé kúsky jedla, aby vytvorila ilúziu pohybu na fotografii. Paličky potom neskôr šikovne odstráni pomocou editačného softvéru. Ak chcete niečo zavesiť do vzduchu, môžete použiť aj povrázok

„Prvky obrazu, ako sú napríklad sušienky alebo akýkoľvek koláč, možno upevniť pomocou tenkých drevených paličiek," hovorí Yasmin.

Tieto typy trikov sú užitočné pri zachytení akčne ladených situácií, ako napríklad príprava večere na woku. Nezabudnite, že aj najmenšia činnosť môže dodávať vašim fotografiám jedla živý a autentický vzhľad.

Yasmin často poskytuje pohľad do zákulisia a odhaľuje proces zachytávania svojich lahodných záberov, občas aj s pomocnou rukou.

Aj po zachytení fotografie pokračuje tvorivý proces. Yasmin často svoje kompozície ďalej zdokonaľuje a vylepšuje úpravami a pridávaním prvkov na tablete.


5. Zachyťte svoj proces v zákulisí a zdieľajte ho na sociálnych sieťach.

Tento trend môžeme nazvať aj „pred a po “ alebo „príprava verzus výsledok “. Tieto koláže fotografií alebo videá ukazujú proces vytvárania úžasných fotografií a odhaľujú, čo sa skrýva za každou kompozíciou.

Tieto zobrazenia sú inšpirujúce pre ostatných fotografov, pretože ukazujú takmer magické umenie, ktoré sa deje pred tým, ako stlačíte spúšť fotoaparátu.

Nezabudnite: prostredníctvom zdieľania fotografií jedla môžeme nadviazať kontakty. Jedlo je niečo, čo si spájame so spoločným stretnutím, a to je jeden z dôvodov, prečo sa fotografovanie jedla stalo takým populárnym. Zdieľaním fotografií jedla sa súkromný kulinársky zážitok môže zmeniť na vzájomné uznanie.

Jedna štúdia zistila, že fotografovanie jedla môže ovplyvniť aj chuť. Vedci požiadali jednu skupinu stravníkov, aby si jedlo pred konzumáciou odfotili, zatiaľ čo ďalšia skupina jedla to isté jedlo, ale bez obrázku. Prvá skupina, ktorá si jedlo odfotografovala, uviedla, že jej chutilo viac.

Fotografovanie jedla treba oslavovať, pretože nás všetkých spája. A čo je možno najdôležitejšie, jedlo vďaka tomu lepšie chutí.

Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako Yasmin zachytáva úžasné zábery jedla, nahliadnite do jej súpravy na fotografovanie jedla.*  


Neprehliadnite aktuálne akcie Canon, kde nájdete vždy aktuálne informácie o prebiehajúcich kampaniach.



* Dostupné len vo vybraných jazykoch.

Zdroj: Canon.sk

Autor článku. John Marshall

Autorka fotografií: Yasmin Albatou

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Krtko fotografom
2024-06-04 10:46:56
Keď dobre čítam, medzi riadkami, tak jedlo nemôžem fotiť nie preto, lebo to neviem, ale preto, lebo nemám Canon R5
 
jozef84
2024-06-04 11:45:45
príspevok od: Krtko fotografom
Keď dobre čítam, medzi riadkami, tak jedlo nemôžem fotiť nie preto, lebo to neviem, ale preto, lebo nemám Canon R5
dobrý postreh... V skutočnosti foťák je až na x-tom mieste. Je veda upraviť jedlo a nasvietiť tak, aby bolo vizuálne lákavé aj na fotkách. Pokusy často dopadnú tak, že šľahačka spľasne, omáčka sa zrazí, tuk na mäse vyzerá nevábne a sivo... a preto sa aj používa pena na holenie, prepálený motorový olej, horáčik, palmový tuk, disperzné lepidlo, glycerín, silikón atď.
 
Krtko fotografom
2024-06-04 13:36:25
príspevok od: jozef84
dobrý postreh... V skutočnosti foťák je až na x-tom mieste. Je veda upraviť jedlo a nasvietiť tak, aby bolo vizuálne lákavé aj na fotkách. Pokusy často dopadnú tak, že šľahačka spľasne, omáčka sa zrazí, tuk na mäse vyzerá nevábne a sivo... a preto sa aj používa pena na holenie, prepálený motorový olej, horáčik, palmový tuk, disperzné lepidlo, glycerín, silikón atď.
Chápem, že dnes každý pozerá iba na seba, ale skôr si viem predstaviť spoluprácu kuchár (aranžer jedla) a fotograf. Lebo kuchár je vyučený, a mal by to vedieť, čo fotograf zase nemusí, aj keď by to vedel nafotiť.
 
gytheio
2024-06-04 13:54:03
príspevok od: Krtko fotografom
Chápem, že dnes každý pozerá iba na seba, ale skôr si viem predstaviť spoluprácu kuchár (aranžer jedla) a fotograf. Lebo kuchár je vyučený, a mal by to vedieť, čo fotograf zase nemusí, aj keď by to vedel nafotiť.
Logicky, keby to kuchar vedel lepsie naaranzovat ako fotograf, tak by to potom bud robili spolu alebo by to kuchar fotografoval sam a nemusel by iba stat za plotnou. Lebo ten fotograf zaraba lepsie ako ten kuchar a zaraba viac preto, lebo to vie lepsie naaranzovat.
 
jurajlzvc
2024-06-04 19:23:02
Také pľúcka nakyslo - to je výzva !
 
Rofo
2024-06-04 23:54:47
príspevok od: gytheio
Logicky, keby to kuchar vedel lepsie naaranzovat ako fotograf, tak by to potom bud robili spolu alebo by to kuchar fotografoval sam a nemusel by iba stat za plotnou. Lebo ten fotograf zaraba lepsie ako ten kuchar a zaraba viac preto, lebo to vie lepsie naaranzovat.
To si kde na to prišiel že fotograf zarába lepšie ako kuchár? Gasto sektor vyprodukuje omnoho viacej finančných prostriedkov ako sektor služieb pri špecializácii fotografia. Takže určite sa nájdu kuchári ktorí zarábajú lepšie ako fotografi. A to nehovorím že mnohí kuchári majú vlastné prevádzky, alebo sú spoluvlastníci.
 
gytheio
2024-06-05 07:39:11
príspevok od: Rofo
To si kde na to prišiel že fotograf zarába lepšie ako kuchár? Gasto sektor vyprodukuje omnoho viacej finančných prostriedkov ako sektor služieb pri špecializácii fotografia. Takže určite sa nájdu kuchári ktorí zarábajú lepšie ako fotografi. A to nehovorím že mnohí kuchári majú vlastné prevádzky, alebo sú spoluvlastníci.
Nepomylil si si debatu? Vidis tam niekde informaciu kolko zaraba gastro sektor alebo majitelia restauracii? Pisal som o tom, ze ten kuchar co spravi tenhamburger zaraba ovela menej ako ten co ten hamburger odfoti.
 
Porubo
2024-06-05 09:49:19
Ale podla Google toto su zarobky
Kuchar: 520 € - 810 € mesačne
Fotograf: 603 € - 1 014 € mesačne
 
gytheio
2024-06-05 11:27:13
príspevok od: Porubo
Ale podla Google toto su zarobky
Kuchar: 520 € - 810 € mesačne
Fotograf: 603 € - 1 014 € mesačne
ako by si ty dokazal existovat bez pripojenia🙂
 
Porubo
2024-06-05 17:30:40
príspevok od: gytheio
ako by si ty dokazal existovat bez pripojenia🙂
Ty si proste timovy hrac! Prihram Ti na smec (ze fotograf je skutocne lepsie plateny), a Ty to nedokazes vyuzit!
 
jozef84
2024-06-06 11:11:33
príspevok od: Porubo
Ty si proste timovy hrac! Prihram Ti na smec (ze fotograf je skutocne lepsie plateny), a Ty to nedokazes vyuzit!
To nie je prvýkrát. Aspoň vieš, čo môžeš od neho čakať. Má svoju narcisovskú bublinu, kde sám seba obdivuje, aký je úžasný.
 
gytheio
2024-06-06 13:08:10
príspevok od: jozef84
To nie je prvýkrát. Aspoň vieš, čo môžeš od neho čakať. Má svoju narcisovskú bublinu, kde sám seba obdivuje, aký je úžasný.
Treba ti plienocku vymenit teleso ponorene do kvapaliny?
Ked si tu ty uplne bezdovodne zacal hnusne urazat zeny na fotografiach, to bol aky druh narcistu?
 
jozef84
2024-06-06 14:00:29
príspevok od: gytheio
Treba ti plienocku vymenit teleso ponorene do kvapaliny?
Ked si tu ty uplne bezdovodne zacal hnusne urazat zeny na fotografiach, to bol aky druh narcistu?
Tá tvoje výmysly ma už nudia. Paľko, už by si mal z tej svojej vymyslenej bubliny vypadnúť a konečne dospieť. Škodí to tvojmu mentálnemu zdraviu a potom rýpeš aj do ľudí, ktorí podporili tvoj argument. Veď Porubo ti dal za pravdu a ty si sa mu na tú podanú ruku vyondil. Ale ma to neprekvapuje u teba. Nič nové pod slnkom.
 
gytheio
2024-06-06 14:27:09
príspevok od: jozef84
Tá tvoje výmysly ma už nudia. Paľko, už by si mal z tej svojej vymyslenej bubliny vypadnúť a konečne dospieť. Škodí to tvojmu mentálnemu zdraviu a potom rýpeš aj do ľudí, ktorí podporili tvoj argument. Veď Porubo ti dal za pravdu a ty si sa mu na tú podanú ruku vyondil. Ale ma to neprekvapuje u teba. Nič nové pod slnkom.
ty si tomu mojmu komentu vobec nerozumel a bluznis tu, ze som sa niekomu vyondil... ten moj koment na jeho koment ma malo spolocne s tym co tam pn napisal.. naozaj by bolo prospesnejsie pre tuto stranku keby si sa neozyval
 
gytheio
2024-06-06 14:28:28
príspevok od: jozef84
Tá tvoje výmysly ma už nudia. Paľko, už by si mal z tej svojej vymyslenej bubliny vypadnúť a konečne dospieť. Škodí to tvojmu mentálnemu zdraviu a potom rýpeš aj do ľudí, ktorí podporili tvoj argument. Veď Porubo ti dal za pravdu a ty si sa mu na tú podanú ruku vyondil. Ale ma to neprekvapuje u teba. Nič nové pod slnkom.
ty si tu iba na jedinu vec, urazat a rypat
 
jozef84
2024-06-06 14:38:07
príspevok od: gytheio
ty si tu iba na jedinu vec, urazat a rypat
Jediný, kto tu má celú galériu nadávok IV. cenovej skupiny si ty. Mňa tvoje kydy a výmysly nezaujímajú. A ak si chceš pokecať a uplatniť svoje "vlohy", tak už som ti doporučil Pokec, FCB, zoznamky a podobne. Tam z teba budú mať fakt radosť. .
 
gytheio
2024-06-06 14:58:28
príspevok od: jozef84
Jediný, kto tu má celú galériu nadávok IV. cenovej skupiny si ty. Mňa tvoje kydy a výmysly nezaujímajú. A ak si chceš pokecať a uplatniť svoje "vlohy", tak už som ti doporučil Pokec, FCB, zoznamky a podobne. Tam z teba budú mať fakt radosť. .
ty sa vobec necitas?? preco si myslis, ze ty si ten pravy niekomu nieco odporucat? ty si vazne ponoreny do kvapaliny🙂
nie som ani na pokeci ani fb.. tak hlboko som este nespadol
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované