Hore

Pokročilá astrofotografia

Mnoho astrofotografov, ktorí používajú DSLR fotoaparát po nejakom čase narazí na jeho limity. Jednak to môže byť problém pri snímaní veľmi slabých objektov, kedy s daným prístrojom už nie sme schopní zachytiť žiadané množstvo detailov alebo jednoducho náš fotoaparát nie je prispôsobený na pokročilejšie metódy, ktoré by nám umožnili dosiahnuť uspokojivejšie výsledky. Vtedy človek stojí pred rozhodnutím, či si zaobstarať kvalitnejšiu a výkonnejšiu zrkadlovku alebo sa zamerať priamo na techniku určenú pre astrofotografiu. Pokiaľ je astrofotografia skutočne naša hlavná fotografická disciplína a nerobí nám problém jej obetovať nemalé financie, tak zakúpenie viac či menej kvalitnej CCD kamery je na mieste. Na trhu sa v súčasnosti nachádza veľké množstvo rôznych modelov a typov. Od lacných pointačných webkamier až po profesionálne vedecké kamery, ktoré sa cenovo môžu pohybovať na úrovni ceny dvojizbového bytu v centre Bratislavy.

V tomto článku by som vám rád stručne predstavil CCD kamery, ich výhody a nevýhody, porovnal by som ich s DSLR fotoaparátmi a v krátkosti popísal prácu s CCD kamerou. V ďalšej časti článku by som sa zameral v súvislosti s CCD kamerami na využívanie filtrov a opísal základy postupov vytvárania pôsobivých farebných fotografií. Tento článok nemá byť súborom tutoriálov (avšak niektoré budete môcť nájsť na priložených odkazoch), ale má len poukázať na pokročilejšie metódy a princípy, ktoré sa využívajú v astrofotografii, aby si čitateľ mohol utvoriť predstavu, prípadne sa motivovať.

Kompletná astronomická zostava: hlavný ďalekohľad s CCD kamerou, pointačný ďalekohľad s pointačnou kamerou, hľadáčik a celé je to zavesené na navádzanej robotickej montáži a ovládané cez počítač. Zdroj.

CCD kamera

CCD (Charge Coupled Device) kamera sa na prvý pohľad líši od fotoaparátu. Na jej tele nie sú žiadne tlačidlá alebo len jedno či dve a tiež žiadny displej. Podobne však, ako na telo fotoaparátu, aj na CCD kameru môžeme upevniť fotografický objektív. Samotnú kameru môžeme tiež namontovať na ďalekohľad pomocou fotografickej redukcie. CCD kamery majú vonkajšie napájanie riešené cez adaptér. Ovládajú sa vždy cez počítač, s ktorým je komunikácia obyčajne riešená prostredníctvom USB rozhrania. Pri niektorých modeloch slúži USB aj na napájanie samotnej kamery.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2015-05-05 08:38:47
Fajn članok, určite zaujal.
 
kubizmus
externý redaktor 2015-05-05 08:49:58
Poznamka: ospravedlnujem sa za chybajuci vztah pod obrazkom kvantovych prechodov k kapitolke Trocha kvantovej fyziky. Ide prirodzene o vztah f= c/lamba (lambda je vlnova dlzka). Pripomeniem redakcii aby ho doplnili
 
i-co
2015-05-05 14:50:20
Super článok. Len pre zaujímavosť, (aj keď to s týmto priamo nesúvisí), metóda výroby farebnej fotografie s použitím monochromatického materiálu a farebných filtrov sa volá "trichrómia".
Tu sú nejaké obrázky:
http://www.boston.com/bigpicture/2010/08/russia_in_color_a_century_ago.html
http://flickeflu.com/groups/749455@N24
http://tricrhomephoto.tumblr.com/
 
markato1
2015-05-05 19:28:09
vyborny a zaujimavy clanok..len uz toho zacina byt na mna prilis,musim to nejak postupne v hlave spracovat
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia