Hore

Kreatívne aj na drobnosti

Ste na dovolenke, výlete, alebo prechádzke? Fotoaparát je vtedy často len fotografický zápisník. Užívate si a dokumentujete. Žiadne veľké umenie. Ale práve kvôli tomu si väčšina fotoaparát kupuje. Ale aj tu platí, že sa na fotografiách prejaví, ak do fotografií vložíte viac energie.

Je len na fotografovi, ako pristupuje k spracovaniu témy. Ak je témou fotografie niečo zaujímavé, ale skôr z pohľadu dokumentárneho zaznamenania, zvyknú aj skúsenejší fotografi fotografovanie odbiť jedným obyčajným záberom. Technicky i kompozične správnym, ale inak nezaujímavým. Pritom stačí len málo, aby ste z dokumentárneho cvaku urobili niečo pozerateľnejšie. Netvrdím ale, že to bude umenie. Skôr atraktívnejšia momentka. Dnes zvykneme z akejkoľvek akcie priniesť desiatky a stovky záberov. I z obyčajnej prechádzky mestom. Je na nás, či to bude len pamiatka pre vás, alebo si fotky radi pozrú aj nezainteresovaní diváci.

Modelový príklad

Nedávno bol pri bratislavskom Propeleri odhalený bronzový model Starého mesta. Podobné nájdete aj v iných, turisticky zaujímavých, mestách po celom svete, napríklad chorvátskej Pule. Je to magnet na turistov, ktorí sa môžu dozvedieť, ako v minulosti Bratislava vyzerala a samozrejme väčšina si nezabudne urobiť fotografiu. Tradične je to nejaký celkový pohľad, ktorý objekt ukazuje taký, ako je. Alebo je to selfie s objektom v pozadí. Jedným z prvkov fotografického videnia je zachytiť objekt/scénu inak, ako ju bežne vidíme. Je množstvo prostriedkov, ako to dosiahnuť. Na výlete nemáte veľa času, neustále sa presúvate, častokrát vám niekto zavadzia. Potrebujete urobiť fotografie rýchlo, pritom ale zaujímavé. Keby ste mali neobmedzený čas, môžete vymyslieť kreatívne fotenie, napr. prísť v noci a využiť techniku maľovania svetlom.

Celkový záber je prakticky povinnosťou. V prostredí plnom turistov toho veľa nenavymýšľate. Ak nechcete pri objekte stráviť večnosť, musíte ich začleniť do fotiek. Sú to vaši “komparzisti”, vystriehnite správny okamih, aby sa stali integrálnou súčasťou záberu a nie niečím, čo by ste najradšej vyretušovali.

Vďaka ľuďom máte predstavu o veľkosti fotografovaného objektu.

Fotografovanie nie je výsadou majiteľov systémových fotoaparátov, väčšina fotografií sa dnes zaznamená pomocou mobilov. Občas ho použijem aj ja, najčastejšie ak nemám pri sebe vhodný objektív. Tak sa to stalo aj tu. Prvýkrát som sa k foteniu modelu mesta dostal s 300 mm teleobjektívom. To skutočne nie je objektív, ktorý by ste si vybrali, ak by ste sa cielene vybrali takýto motív fotografovať. Širokouhlejší objektív som mal len na telefóne. Tak som ho použil.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jozef84
2019-10-16 10:11:52
Dobrý návod.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia