Hore

Rozpačitá galéria portrétov

V týchto týždňoch máme okrem Mesiaca fotografie ako „bonus" aj jednu obrovskú galériu portrétov na uliciach. Nedá sa to prehliadnuť, billboardy s tvárami komunálnej politiky nás obklopujú teraz takmer všade. Aby bolo hneď na začiatku jasné, vôbec nechcem riešiť otázky politické. Pozerajúc okolo seba očami fotografa som si už zvykol, že sa často stretávam s prejavmi veľmi chabej fotografickej kultúry. Preto som tomu najskôr ani veľmi nevenoval pozornosť, iba som si občas vzdychol a v duchu mávol rukou. Lenže postupom času ma to postupne začalo iritovať, až ma „svrbeli prsty", aby som prostredníctvom klávesnice dostal zo seba von, čo mám na srdci...

Máme kampaň komunálnych volieb a v rámci nej vidíme aj množstvo fotografií. Ich myšlienku, obsah, nápaditosť, tvorivosť radšej nechcem ani rozoberať (v rámci zachovania vlastného duševného zdravia). Tak dobre, nech sú obsahovo riešené tak, ako sú, však ide o politickú kampaň, tak nemajme v tomto smere žiadne väčšie očakávania. Chcem sa zamerať výlučne na remeselnú úroveň samotných fotografií. Všetci vieme, že sú to zábery, ktoré si nechajú ich tvorcovia veľmi dobre zaplatiť. O to však nejde, ja osobne zo srdca prajem každému fotografovi, aby si mohol dobre zarobiť. Výsledok by ale mal v každom prípade spĺňať aspoň istú kvalitatívnu úroveň (tobôž, keď sa jedná o prestížnu zákazku).

Čím ďalej chodím medzi týmito „zväčšeninami", tým ďalej sa ma zmocňuje pocit nepríjemnej úzkosti. Na každom kroku vidím portrét, nad ktorým iba krútim hlavou. Raz ma zaráža nezmyselné tvrdé svetlo s ohavným hrubým tieňom, pretínajúcim celú tvár; inokedy sa čudujem nad nezvládnutím kontra svetla,…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Big Lebowski
2010-11-26 11:10:22
O tomto som sa včera rozprával s kamarátom, fotoreportérom. Tiež len vzdychol a debatu sme tak ukončili. Je to na zaplakanie. A najhoršie je to že je to všade.
Billboardy, plagáty, je to v MHD, v schránkach, dokonca aj na toaletách sa na vás usmievajú.
 
Anena
2010-11-26 11:11:25
Clanok sa mi paci, trefny a kvalitny obsahom. Som rada ze je tu este niekto, komu nie su lahostajne veci verejne a pise o nich.
Moc sa pomoctasi neda, zakazky su zadavane vopred urcenemu zaujemcovi z radov ´nasich´.Vzdelanie a uroven diela su akosi na pritaz.Politicke tricka su ´in´.
Vyborne zdokumentovane ukazky neprofesionality.
 
maTTo_corp
2010-11-26 11:16:57
oni sa možno riadia heslom ´nesúď knihu podľa obalu´ ;))))

...a ak by aj nie........obal a ´náplň´ majú k sebe určite veľmi blízko :) veď ide o politiku, hm? :)) tie fotky by rozhodne pekné byť nemali ;)))
 
viazo
2010-11-26 11:23:28
mna napriklad zarazilo, ze taky prachac ako kollar v predoslych volbach mal uplne odflaknute fotky. si myslim, ze tych par euro co by ho stali kvalitne fotky by sa stratili medzi cenou za samotne umiestnenie tolkeho poctu bilbordov.
 
istvic
ocenenie redakciou 2010-11-26 11:23:41
politikom nejde o profesionalnu fotografiu,za ktoru by zacvakali vacsie prachy,,ich tvare su povacsinou dostatocne zname,takze im staci upovedomenia sa volicskej verejnosti..nepotrebuju nastylovane dokonale obrazky,za to nikto platit nebude..preto to dostavaju do ruk ludia,co nemaju moc skusenosti ,zacinajuci fotografi,ktori sa chytaju prilezitosti..castokrat,teda vacsinou su tito nasi zastupcovia z ludu,teda politici tak lakomi,ze nechcu ani nasledny postproces,chcu surove fotky,bez uprav,to nasledne nechaju spracovat nejakemu bud firmnemu grafikovy,ved znamych mame dost,ale ten to odflaka.. alebo aj mladsim a IT vyzretejsim clenom rodiny..takze neraz fotograf,aj skusenejsi sa radsej nepriznava k svojmu dielu visiacom na kazdom druhom stlpe,bo uprava je taka priserna graficky sprznena..rozpraval som sa z viacerymi poslancami a starostami bratislavskych mestskych casti,povedali zo smiechomv ociach,ze nepotrebuju davat prachy navyse,pokial to nie je nevyhnutne,,pretoze predvolebnu kampan do komunalnych zastupitelstiev si povacsine plati kazdy z vlastneho vrecka..
 
markus
2010-11-26 11:28:10
mam znameho co take to veci foti pre komunalne volby bol som zarazeny kolko berie za fotenie politickych plagatov vo svojom regione. Foti takmer polovicu radnice co je mozno 25 ludi dostane to co ja za svadbu to ma osobne zarazilo ze je to tak malo. Mozem povedat aj o ake mesto ide /Sp. N.Ves/ Dalej mal na spracovanie teda retus a upravu len par dni aby toho nebolo konca tak ty politici samozrejme nemali velku snahu mu vymedzit cas na nafotenie proste boli strasne busy takze take takzvane fotenie trva onieco dlhsie ako na fotenie na pass.(-:
 
blacksunny
2010-11-26 11:33:24
Úplne súhlasím
Netvrdím, že ja by som to nafotila lepšie, ani netvrdím že moje fotografie sú na lepšej úrovni. Ale ak už niekto za to vyvalí toľko peňazí tak by to mohlo vyzerať miliónkrát lepšie.
Fotografie a aj celkové grafické riešenia pri týchto politických kampaniach ma úplne odrádzajú aj od toho aby som vôbec niekoho volila.
Žiaľ je smutné, že strana ako SNS, ktorá istým spôsobom diskriminuje niektoré skupiny ľudí, mala asi najlepšiu kampaň. Teda čo sa týka grafiky a fotky.
napr. http://www.aktuality.sk/clanok/162801/anna-belousovova-na-billboardoch-nie-je-cigan-ale-slovak/
nezdieľam ich názor ale fotky sa mi páčia
 
TTL
2010-11-26 11:36:28
Jj pravda, SNS svoju kampan zaklincovalo. Preco? Lebo chcu zaposobit na najnizsie pudy a emocie a preto musela ich kampan zaposobit na priam podvedomej urovni.

Kdezto bezna politika, nieto este komunalna, je o tom, mat ten najvacsi plagat, najviac roznseneych letakov, najviac boardov pri dialniciach - len volte, volte volte, nech mam poslanecke prachy, potom sa na vas vy*eriem aj tak.
 
Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-11-26 11:46:28
Tiež som niečo takéto fotil - zadarmo. Problém bol v tom, že politik si chcel vybrať fotku sám, presne mi povedal čo má ako vyzerať a tlačil ma do vecí, ktoré sa mi síce nezdali, ale vôbec som nemal chuť sa o tom handrkovať, takže som to nakoniec spravil ako chcel on. Ale mal som potom v štúdiu iného politika a s ním to už bolo o inom, v podstate nechal všetko na mňa, tak práca s ním bola už iná.

Ťažko je hodnotiť tieto fotky, resp. nadávať na autorov tých fotiek keď nevieme za akých podmienok fotky vznikli.
 
dodo_bb
2010-11-26 11:54:26
Anena, sprznené ksichty politikov nie sú veci verejné :-))) je to len ich osobný postoj k svojej prezentácii. Treba im ale pri voľbách spočítať skutočne veci verejné - ako nezmyselne šafária z našimi peniazmi :-))) Bohužiaľ o tomto sa toho síce napíše kopa materiálu, ale nikto to nečíta a nerobí si z toho závery :-))) Ergo - sme teda nielen slepí, ale už aj hluchí :-)))
 
haplo602
2010-11-26 11:55:06
ha, takze niesom sam kto sa na tie fotodiela nemoze pozerat ... ono to je zaujimave hlavne pri pomerne neznamych tvarach (komunalni politici niesu velmi exponovani v mediach ako napriklad parlament). maju sancu zaujat v tych par okamihoch kedy okolo billboardov prechadzam autom, ale ani tu namahu si nedaju. Ako potom chcu docielit ziskanie mojho hlasu ?

obcas mam pocit, ze tieto plagaty sklada niekolko ludi, kde nikto z nich nema predstavu o konecnom vysledku.
 
momasko
2010-11-26 12:00:48
velmi velmi dobry clanok, ale dovolim si jednu taku poznamku...ja sa pripajam k tebe pretoze tiez som si uz velkrat vsimol fotky na bollboardoch a tiez len krutim hlavou ze co vsetko su ludia schopny tam dat a este aj za to zaplatit a to nie male peniaze...mozno vies aj to ze tak ako fotografi sa delia na min dve skupiny ( taky co ti za 30min nacvakaju bezhlavo 500fotiek a druha skupina su tíktorim ide o kvalitu nez o kvantitu) tak isto sa delia aj ludia co tie foto pozeraju...laikovy proste nevysvetlis ze na tej fotke je vsetko zle od svetla, tienov, pozy az po vyraz...(s)prosty lud to stale berie ako fotku...pisem to preto lebo aj mna to hneva a vela ludi sa nerozhoduje pri vybere fotografa podla obrazovej kvality ale podla inych kriterii. Raz som sa stretol uz aj s tym ze si mna ako fotografa napr nevybrali len preto ze ten druhy mal opticky vacsi fotak...netrapilo ich ze ten dotycny foti len pol roka ale mal vacsi fotak tak musel byt lepsi :) mozno niec podobne rozhoduje aj pri tychto portretoch a je to asi aj velmi pravdepodobne. Ved z politiky sme zvyknuti na rodinkarstvo a podobne veci takze asi tak....dalo by sa o tom polemizovat do nekonecna a najsmutnejsie na tom je to ze vzdy sa s takymto niecim budeme stretavat a vzdy sa najdu ludia co si kvalitu a pracu okolo toho nebudu vediet vazit a ocenit...
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-11-26 12:03:14
Ja som apoliticky, ale jedna seria billboardov ma dostala. Alojz Hlina mi silne pripominal fotografie Klementa Gottwalda. Hned som dostal chut volit!
 
maTTo_corp
2010-11-26 12:13:13
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

http://www.youtube.com/watch?v=KJGgUJAskdw
 
Marcel Rebro
2010-11-26 12:17:50
http://tv.sme.sk/v/18318/pat-najhorsich-videi-komunalnej-kampane.html

 
Anena
2010-11-26 12:20:11
príspevok od: dodo_bb
Anena, sprznené ksichty politikov nie sú veci verejné :-))) je to len ich osobný postoj k svojej prezentácii. Treba im ale pri voľbách spočítať skutočne veci verejné - ako nezmyselne šafária z našimi peniazmi :-))) Bohužiaľ o tomto sa toho síce napíše kopa materiálu, ale nikto to nečíta a nerobí si z toho závery :-))) Ergo - sme teda nielen slepí, ale už aj hluchí :-)))
Akoze nie, ved financie za tie fotky idu aj zo statnej kasy a do tej prispievam svojimi danami.ci?A ucinkovanie politika na scene od fotky, cez kampan a jeho posobenie a konanie pocas jeho funkcneho obdobia v politike je tiez vec verejna.
Aspon takto to ponimam ja.
 
istvic
ocenenie redakciou 2010-11-26 12:20:17
co fotky,ale ine druhy prezentaciehttp://tv.sme.sk/v/18318/pat-najhorsich-videi-komunalnej-kampane.html
 
Shooter
2010-11-26 12:22:07
´ďalej by sme pokračovali ten privádzať ďalej budovať a na most ísť´
:D
 
Anena
2010-11-26 12:22:49
príspevok od: Karol Srnec
Ja som apoliticky, ale jedna seria billboardov ma dostala. Alojz Hlina mi silne pripominal fotografie Klementa Gottwalda. Hned som dostal chut volit!
Tiez vo mne nieco podobne billbord evokuje, kazdy den na mna kuka na ceste do prace.Ked stojime na svetlach clovek musi na neho kukat, ci chce alebo nie.
 
Marcel Rebro
2010-11-26 12:36:15
príspevok od: Karol Srnec
Ja som apoliticky, ale jedna seria billboardov ma dostala. Alojz Hlina mi silne pripominal fotografie Klementa Gottwalda. Hned som dostal chut volit!
ja som apoliticky apaticky
 
maTTo_corp
2010-11-26 12:40:32
hmm...práve som si uvedomil, že si idem zajtra posedieť do komisie :D...to bude radosti johoj :D
 
Jozef Krajčo
externý redaktor 2010-11-26 12:41:48
Minimalne na stvrtine portretov nevidim nic zle. Dokonca borgulov povazujem za vynikajuci. Vedla borgulu tiez nie zle. Ciernobiely portret damy je tiez velmi podareny. Drozd tiez nemam problem.

Vasaryova + Radicova to je des.. orezanie ako zo skolskeho casopisu nejakej zakladnej skoly.

 
Marcel Rebro
2010-11-26 13:01:18
Mne sa paci toto ´duo´ ... Len este neviem kto s kym a za koho bankuje ...
 
Anena
2010-11-26 13:03:31
príspevok od: Marcel Rebro
ja som apoliticky apaticky
Ja som apoliticka, apaticka a znechutena...
 
PolloK
2010-11-26 13:08:32
neviem preco, ale 4ta fotka mi niekoho pripomina ..
inak aj ja si to pojdem v sobotu odsediet :)
 
Marcel Rebro
2010-11-26 13:09:57
príspevok od: Anena
Ja som apoliticka, apaticka a znechutena...
Skus salviovy caj. Ten je proti nechutenstvu ...
 
Anena
2010-11-26 13:18:35
príspevok od: Marcel Rebro
Skus salviovy caj. Ten je proti nechutenstvu ...
Dik za tip:-))))
 
soulfly
2010-11-26 13:27:11
Pokial viem, tak peniaze na kampan by nemali ist zo statnej kasy, boli by tak znevyhodnovani napr. nezavisli kandidati. Uz sa parkrat stalo ze niektori politici pouzili ´verejne´ resp. statne peniaze na vlastnu kampan, ale skoncilo to skandalom /bez dalsich postihov samozrejme/.
 
soulfly
2010-11-26 13:29:48
príspevok od: Karol Srnec
Ja som apoliticky, ale jedna seria billboardov ma dostala. Alojz Hlina mi silne pripominal fotografie Klementa Gottwalda. Hned som dostal chut volit!
cim sa dostavame k postprocesu v casoch minulych, vid. vyretusovany Clementis a fotograf Hajek:)
 
Anena
2010-11-26 13:31:25
príspevok od: soulfly
Pokial viem, tak peniaze na kampan by nemali ist zo statnej kasy, boli by tak znevyhodnovani napr. nezavisli kandidati. Uz sa parkrat stalo ze niektori politici pouzili ´verejne´ resp. statne peniaze na vlastnu kampan, ale skoncilo to skandalom /bez dalsich postihov samozrejme/.
Ale ved politicke strany dostavaju financie aj zo statnej kasy.Pochybujem silne ze to ide z clenskeho...
A na bilbordov je dost politikov dlhodobo posobiacich na scene.
 
soulfly
2010-11-26 13:38:15
dostavaju zo statnej kasy za vysledky tusim...napriklad v parlamentnych volbach ak maju nad neviemkolko %. Ale pri komunalnych je to cele nejak inac a divil by som sa ak by mali dostat peniaze zo statnej kasy na kampan, ved to by bolo chore.
 
Marcel Rebro
2010-11-26 13:39:02
Anena, kazda strana / kandidat si volebnu kampan financuje z vlastnych zdrojov. Pri parlamentnych volbach ziskava strana s viac ako 3% statny prispevok, ktory moze spatne pouzit aj na splatenie dlhov z predvolebnej kampane. Pri komunalnych taketo nieco neexistuje. Tolko teoria ...
 
Anena
2010-11-26 13:44:44
príspevok od: soulfly
dostavaju zo statnej kasy za vysledky tusim...napriklad v parlamentnych volbach ak maju nad neviemkolko %. Ale pri komunalnych je to cele nejak inac a divil by som sa ak by mali dostat peniaze zo statnej kasy na kampan, ved to by bolo chore.
Ved to je chore a mnohokrat sa preukazalo ze je to zo statnej kasy, nepamatas?
 
autocord
2010-11-26 13:44:52
V prvom rade musim napisat, ze absolutne nesuhlasim s autorom tohto clanku. Na ilustracnych fotografiach k clanku je vidno profesionalne prace. Myslim ze ich autori sa mozu len pousmiat nad takouto kritikou. Je vela sposobov svietenia portretov. Neviem ako dlho sa autor venuje portretnej fotografii, ale kritika je pri drvivej vecsine tychto fotiek neopravnena. Mozno by bolo zaujimave ak by autor dal priklad ´jeho´ dobre nasvietenych politickych billboardov.
 
Anena
2010-11-26 13:45:25
príspevok od: Marcel Rebro
Anena, kazda strana / kandidat si volebnu kampan financuje z vlastnych zdrojov. Pri parlamentnych volbach ziskava strana s viac ako 3% statny prispevok, ktory moze spatne pouzit aj na splatenie dlhov z predvolebnej kampane. Pri komunalnych taketo nieco neexistuje. Tolko teoria ...
Ja to chapem, prax je bohuzial ina..
 
julo kotus
2010-11-26 13:51:57
príspevok od: autocord
V prvom rade musim napisat, ze absolutne nesuhlasim s autorom tohto clanku. Na ilustracnych fotografiach k clanku je vidno profesionalne prace. Myslim ze ich autori sa mozu len pousmiat nad takouto kritikou. Je vela sposobov svietenia portretov. Neviem ako dlho sa autor venuje portretnej fotografii, ale kritika je pri drvivej vecsine tychto fotiek neopravnena. Mozno by bolo zaujimave ak by autor dal priklad ´jeho´ dobre nasvietenych politickych billboardov.
Každý má právo na svoj názor. Ja s článkom súhlasím a až na niektoré výnimky vidno na týchto billboardoch veľmi málo profesionality, podľa môjho názoru.
 
Ronn
2010-11-26 14:00:12
Dvaja politicki kandidati chceli aby som im urobil portret. Jedneho som odmietol s tym, ze nemam dostatocne vybavenie a odkazal som ho na studioveho fotografa. Neposluchol, asi ho odfotil niekto kto nefoti ani na obciansky. Druheho (kolegu) som odmietol s tym, ze ak sa chce reprezentovat tak nech sa oholi. Neoholil :) Fotku si dal spravit nejakemu cloveku s kompaktom a mizernymi grafickymi skusenostami. Ale vysledok ma pobavil (fotka). :D
 
autocord
2010-11-26 14:01:58
príspevok od: julo kotus
Každý má právo na svoj názor. Ja s článkom súhlasím a až na niektoré výnimky vidno na týchto billboardoch veľmi málo profesionality, podľa môjho názoru.
A v com tam nie je profesionalita ? Ze niekto pouzije tvrde svetlo, niekto makke, niekto dva blesky, iny len jeden, niekto to zas nasvieti na butterfly ? Co tu riesite vlastne? Toto vsetko su predsa portretne techniky. Aby som neprepadol emociam, a nezabil tu polku dna na fore, tak len napisem, ze kritizovat druheho pracu by mal len clovek ktory si je isty, ze jeho praca je lepsia. Ale na druhej strane, taky clovek, nema dovod inych kritizovat, pretoze vie o com to je a nepotrebuje sa vybavovat na inych.
 
julo kotus
2010-11-26 14:09:11
príspevok od: autocord
A v com tam nie je profesionalita ? Ze niekto pouzije tvrde svetlo, niekto makke, niekto dva blesky, iny len jeden, niekto to zas nasvieti na butterfly ? Co tu riesite vlastne? Toto vsetko su predsa portretne techniky. Aby som neprepadol emociam, a nezabil tu polku dna na fore, tak len napisem, ze kritizovat druheho pracu by mal len clovek ktory si je isty, ze jeho praca je lepsia. Ale na druhej strane, taky clovek, nema dovod inych kritizovat, pretoze vie o com to je a nepotrebuje sa vybavovat na inych.
:) áno, sú rôzne techniky a takisto rôzna úroveň ich prevedenia. Je jedno ako svietim, ale keď na tvári politika ťažko rozoznám nos alebo má na čele vypálený veľký biely fľak, tak ide o nezvládnutie techniky. Tvrdé svetlo mi nevadí. Fotografie v druhom riadku sú podľa mňa OK. Je to jedno, tak ako som povedal, každý má právo na svoj názor, dokonca aj ten, kto nefotí. Presne tak, ako kritizovať film môže nielen filmový kritik a režisér... ale predovšetkým ľud. Kvôli nemu bol film vyrobený a pre neho boli nafotené billboardy.
 
MartinH
2010-11-26 14:20:24
príspevok od: Marcel Rebro
Skus salviovy caj. Ten je proti nechutenstvu ...
a este lepsie je tu salviu pofajcit, len nestaci normalna ale divotvorna.. cekuj http://www.youtube.com/watch?v=LTHNNVtziEg&has_verified=1 :D
 
MartinH
2010-11-26 14:26:34
príspevok od: Ronn
Dvaja politicki kandidati chceli aby som im urobil portret. Jedneho som odmietol s tym, ze nemam dostatocne vybavenie a odkazal som ho na studioveho fotografa. Neposluchol, asi ho odfotil niekto kto nefoti ani na obciansky. Druheho (kolegu) som odmietol s tym, ze ak sa chce reprezentovat tak nech sa oholi. Neoholil :) Fotku si dal spravit nejakemu cloveku s kompaktom a mizernymi grafickymi skusenostami. Ale vysledok ma pobavil (fotka). :D
vidis aky si hlupy? mohol si mat peniaze za nic.. :D apropo mozno by si vymyslel nieco lepsie so svojou technikou a praxou, ja praveze obdivujem toho kto tu fotku urobil, nech uz je aka je, lebo sa pri nej urcite nieco naucil a posunul sa dopredu a hlavne sa chopil prilezitosti.. peace.. :)
 
brki
2010-11-26 14:59:07
mne sa článok páči...samozrejme môžu byť polemiky o opodstatnenosti názorov autora, ale páči sa mi, že prišiel s touto témou. Je to tiež o fotografii, jej poslaní, využití, zneužití, kvalite, nekvalite...ako väčšinou, prichádzam k názoru, že definovanie kvality fotografie je čosi, čo lieta vo vzduchu a dá sa naťahovať ako pre......., ako guma :). Podobne je to s týmito billboardami. Ja ich nesledujem, ja som na ne alergický, preto ani neviem povedať na ne názor. Ich cieľom je úplne niečo iné ako dosiahnuť estetický a emocionálny zážitok, čo je asi cieľom fotky. Ich cieľom je ovplyvniť ma ako voliča a v tom prípade sú to do luftu vyhodené peniaze. Ak by ma niekedy zaujal nejaký billboard, tak len fotografickým nápadom a to ma ešte žiadny nezaujal. Voliť idem, názor mám aj bez nich.
 
maTTo_corp
2010-11-26 15:30:32
príspevok od: MartinH
a este lepsie je tu salviu pofajcit, len nestaci normalna ale divotvorna.. cekuj http://www.youtube.com/watch?v=LTHNNVtziEg&has_verified=1 :D
vraj aj lekárska ma niečo do seba ale divotvorná je ofc ine kafe :)
 
MartinH
2010-11-26 15:39:07
príspevok od: maTTo_corp
vraj aj lekárska ma niečo do seba ale divotvorná je ofc ine kafe :)
preveze lekarska zevraj nic.. ale tak som iba pocul, skusenosti nemam, ja bych to do huby nedal.. :D
 
maTTo_corp
2010-11-26 15:41:36
príspevok od: MartinH
preveze lekarska zevraj nic.. ale tak som iba pocul, skusenosti nemam, ja bych to do huby nedal.. :D
ja tiež v praxi neviem ako s tou lekárskou, ale kamarát mal tú česť :D...
 
MartinH
2010-11-26 15:44:15
príspevok od: maTTo_corp
ja tiež v praxi neviem ako s tou lekárskou, ale kamarát mal tú česť :D...
fajcil lekarsku a mal z nej hentaky trip? :D
 
maTTo_corp
2010-11-26 15:49:45
príspevok od: MartinH
fajcil lekarsku a mal z nej hentaky trip? :D
nie, hentaky nie, však hovorim že aj z lekárskej je voľačo ale niesu to projekcie ako z divotvornej :D..ale povznesenejšia nálada a niekedy ešte viac povznesena sa vyskytne :D...ukončme tento trip :D konec OT, sorry, vraciame sa k politike...:D
 
slavmiro
2010-11-26 16:44:04
K objektivite vsak asi treba dodat, ze vizualna uroven kampane sa stale zlepsuje, profesionalizuje. Ja si pamatam niekolko volebnych obdobi dozadu. Aj v ramci nasho komunalneho regionu ma IMHO vyse 70% kandidatov, ked nie uplne profi tak urcite aspon velice uspokojive portrety. Zopar vaznych fopa je aj teraz, ale inac sa niet za co hambit. Mozno je to vlastnost nas, Slovakov, sypat si popol na hlavu za kazdu cenu. Pritom tvare v bilboard kampani treba chapat aj z pohlady grafiky a potreby plagatu.
Jedna vec je cena za eno-nuno profi portret, druha vec kto z profi je ochotny. Lebo, a to si uz asi mnohi nepamatate, Tibor Huszar nafotil (a velice profesionalne) 1. volebnu kampan HZDS do parl.volieb, tak mu tich 200k SK honoraru nemohli mnohi odpustit (Macek & Co.) a niektori nemozu dodnes. Samozrejme media, vo vlastnictve vieme akom, k tomu negativnemu ohlasu prispeli tiez svojou mierou.
Jeden totiz nikdy nevie ci nezaznamena nieco co sa uz nezopakuje a co bude neskor v buducnosti povazovane za ikonou nejakej epochy. Tak ako sa to podarilo fotografom Alberto Kordovi z Kuby ci Rene Burri (Svajciarsko). Heh? :)
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-11-26 17:03:08
Ďakujem za názory. Aj za tie nesúhlasné.

Samozrejme, tie fotky, ktoré sú tu ilustračné, sú veľmi rôznorodé a platí to aj pre ich tzv. remeselné prevedenie. Niektoré sú podľa môjho názoru dosť problematické, niektoré menej.
K tým fotkám v druhom rade (Borgula a Bajan): prvá z nich podľa mňa nie je zlá, výraz je veľmi dobrý a aj nasvietenie je ok, ale podľa môjho názoru to tvrdé nasvietenie ´divadelného´ typu a charakter a umiestnenie tieňov evokujú skôr osobnosť tajomného typu; môj názor je, že na takúto kampaň sa hodí trochu iná symbolika, ale je to vec samozrejme do istej mieri subjektívna (dotyk hlavy s horným okrajom je už len drobnosť). Čo sa druhej fotky týka, tak tam sa mi zdá, že (bez urážky) toto nasvetlenie zvýrazňuje nelichotivým spôsobom (ako by som to povedal...) nadváhu, prejavujúcu sa na ´pokrčenom´ krku. O tej ruke by sa dalo tiež polemizovať, ale to nie je až také vážne.
Každý samozrejme môže mať na tieto veci iné nároky a iný názor a nikomu ho neberiem, naopak, je fajn, že o tom môžeme diskutovať. Ale za tým, že je na viacerých tých fotkách vidieť zjavný nedostatok profesionality (remeselnej), za tým si stojím.
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-11-26 17:09:42
Grafické veci, ako orezanie som tu už vôbec nechcel riešiť. Na tom dvojportréte je podľa mňa horšie to, ako je nasvietená tvár premiérky, čo to robí s bradou, aký tieň ide pod nosom a samozrejme, pani Magda je nasvietená inak (pravdepodobne to robil aj iný fotograf). Možno sa to nezdá, ale aj na laikov to musí pôsobiť divne, nevedia možno povedať, prečo, ale celé to akosi nesedí a môže to byť tým, že je to neprirodzené, lebo ´akože´ sú vedľa seba, ale úplne inak sa chová svetlo na jednej a na druhej tvári.
K Borgulovmu portrétu som už napísal môj (subjektívny) názor v predchádzajúcom príspevku.
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-11-26 17:13:23
a... este som zabudol, ze v tom riadku, kde je Drozd sú dve fotky nie preto, že by boli vyslovene zlé (aj keď má podľa mňa ´nezdravo´ biele fľaky na tvári), ale ukazujem, že na dvoch boardoch nad sebou je dvakrát to isté a vedľajšia fotka je o osude týchto ´diel´ o pár dní...
 
eiger33
2010-11-26 18:03:15
neverim, ze na laika to posobi divne. Ja som z mensieho mesta, ale tie fotky, ktore si tu dal su oproti tomu, co mne chodili do schranky excelentne a ked som sa doma pytal ostatnych, co hovoria na dane fokty tak vacsinou ze ok(pokial som im neukazal chyby). Pritom tam bolo napr. vidiet, ze v lavom hornom rohu bola ina farba - stena v pozadi nyvplanala celu fotografiu, pritom by stacilo klonovacie razitko a 1/2min prace, alebo nasvietenie len jednym bleskom na vysku a v pravo za tvarou silny tien, dalsia bola asi fotena mobilom, alebo starym fotakom, alebo velmi zle spracovana...
Ale je pravda, ze je rozdiel kandidovat za poslanca v 10tisicovom meste a ine na primatora v 500tisicovom meste... Ale aj tak to bola hroza
 
slado
2010-11-26 19:45:17
Skor si myslim, ze vyrazne horsie je na tom grafika alebo postprocess pri uprave fotiek ako fotky samotne. Fotograf sa moze snazit kolko chce ked to nakoniec chyti nejaky grafik, ktory sa s tym poriadne pohra a potom to dopadne tak ako na billboardoch.
 
adamk
2010-11-26 19:56:25
príspevok od: slado
Skor si myslim, ze vyrazne horsie je na tom grafika alebo postprocess pri uprave fotiek ako fotky samotne. Fotograf sa moze snazit kolko chce ked to nakoniec chyti nejaky grafik, ktory sa s tym poriadne pohra a potom to dopadne tak ako na billboardoch.
asi tak
 
noik
ocenenie redakciou 2010-11-26 20:46:50
Aky politik, taka fotka...
Kazdy ma, co si zasluzi...
Len neviem, ci s to tyka aj volicov...
Co volic, to samostatny stat...

Kolko fanusikov hokeja, tolko trenerov...
 
Matúš Koprda
2010-11-26 20:52:48
aky politik taká fotka... ojój, to by sme dopadli. Viď príspevok od blacksunny (čas 26.11.2010 11:33)
 
noik
ocenenie redakciou 2010-11-26 21:35:42
príspevok od: Matúš Koprda
aky politik taká fotka... ojój, to by sme dopadli. Viď príspevok od blacksunny (čas 26.11.2010 11:33)
...no vidis...a na nu nam(fotku nejako clanok zabudol poukazat) tak isto aj na ´novodobeho Gottwalda´...
zapalenych bolo vela...a uhorel len (nastastie) jeden

pre mna fotky na predvolebny plagat predstavuju fotky do obcianskeho preukazu...nic, osobne, sterilne...rozpoznavatelne
uz vidim, ako sa na nejaku kampan foti Saudek, Karol Kállay...
Je to komunal...aj ked...dobry komunal sa nenasiel vsade...

to ze si sns naslo fotografa z invenciou...fajn
to ze to neurobili modri a cerveni...skoda pre nich...a naozaj skoda?
co sa tym po dvoch tyzdnoch od volieb ukaze?
elan tiez spieval pre hzds...a...hmkam si ich piesne nadalej
 
genchi146
2010-11-27 02:32:13
Skoda casu straveneho pisanim clanku (a nasledne jeho citanim). Nemyslim ze niekto ocakava hollywood style portret na volebnom billboarde. Ani jeden portret nie je vyslovene zly. Cim dalej viac sa mi nazory na tomto portali vidia preafektovane. Kvoli tomu ze clovek je napriklad audiofil, nebude predsa vyzadovat aby obecny rozhlas mal kvalitu aparatury Cerwin Vega...
 
demo
2010-11-27 07:32:25
príspevok od: genchi146
Skoda casu straveneho pisanim clanku (a nasledne jeho citanim). Nemyslim ze niekto ocakava hollywood style portret na volebnom billboarde. Ani jeden portret nie je vyslovene zly. Cim dalej viac sa mi nazory na tomto portali vidia preafektovane. Kvoli tomu ze clovek je napriklad audiofil, nebude predsa vyzadovat aby obecny rozhlas mal kvalitu aparatury Cerwin Vega...
nemyslim, ze skoda, pozri na pocet zobrazeni a prispevkov, preto sa pisu aj kontroverznejsie temy :) a mne sa pacia, lepsie ako vlazne a bezcharakterne a beznazorove
 
romrut
2010-11-27 11:01:14
dominik bugar, neuraz sa ale ked citam na tvojej stranke, co vsetko povazujes za odborne fotovzdelanie a vidim tvoju galeriu, nemozem sa ubranit pocitu, ze kto umi ten foti, kto neumi ten uci a kritizuje.
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-11-27 12:19:02
príspevok od: romrut
dominik bugar, neuraz sa ale ked citam na tvojej stranke, co vsetko povazujes za odborne fotovzdelanie a vidim tvoju galeriu, nemozem sa ubranit pocitu, ze kto umi ten foti, kto neumi ten uci a kritizuje.
poslúchnem, neurazím sa

netvárim sa, ako majster sveta, ani nikde netvrdím, že čo je a čo nie je tzv, odborné fotovzdelanie; ak tam vidíš nejaké workshopy, ktoré som absolvoval, tak sú to len workshopy, nie je to vzdelanie, iba nejaká aktivita v rámci záujmu

ako vysokoodborné vzdelanie nepovažujem ani rekvalifikačný kurz Pavla Breiera, ktorý bol síce fajn, ale v rámci daného rozsahu sa nedostal tak do hĺbky, ako som chcel (tam som išiel čisto kvôli Breierovi)

keď už čisto o vzdelaní, tak Fotoškola Brno podľa mňa nie je až taká bezvýznamná, nie je to vysoká škola (tie sú väčšinou čisto umelecké); je to dvojsemestrálne denné štúdium, kde sa okrem iného učí aj teória fotografie, dejiny fotografie, z každého predmetu sa odovzdávajú práce a na konci sú riadne teoretické a praktické skúšky, obhajoba záverečných prác a nie je to až také easy (zo siedmych sme to spravili na prvý termín tuším len dvaja). Nechcem tu robiť reklamu, ale tiež sem nebudem kopírovať osnovy: http://www.foto-skola.com/rekvalifikace/
No a napokon najúčinnejšia škola je život a prax. Netvárim sa ako umelec, niečo viem, niečo neviem, na niečo mám, na niečo nemám. Ale názor mám, ktorý sa nebojím vyjadriť, aj keď viem, že každý s ním nebude súhlasiť. To, že máš iný názor, to ti neberiem, ani nie som kvôli tomu útočný. Neviem, či máš problém len osobne so mnou, alebo si len myslíš, že tie billboardy sú všetko tip-top profi výsledky (prosím, ani ty sa neuraz).
 
Dodo PO
2010-11-27 15:44:11
...čo krčma, to parlament... nedalo mi to.:)
Celkom slušná kampaň. Minulý rok, keď sa rozdávali župany, to bolo iné kafe.
 
niles
2010-11-27 16:29:18
Clanok hodnotim podpriemerne. Vsetky tieto fotografie kazdy z nas uz videl, o mnohych si urcite co-to pomyslel. Skor som ocakaval nejaku hlbsiu analyzu niektorych najhorsich a najlepsich vytvorov, nielen vykriky do tmy.
 
vlcimak
2010-11-27 17:41:22
Bohuzial, zijeme vo svete, kde peniaze zohravaju podstatnu ulohu, kampan ma byt co najlacnejsia, ma zautocit (toto slovo by som rad zdoraznil) na co najsirsiu masu ludi, nie je podstatna kvalita, nema oslovit uzky okruh ludi s vycibrenym estetickym vnimanim. Je to podobne ako s televiznymi reklamami, doslova vymyvanie mozgov, aby sa dany vyrobok, sluzba,... dostal co najhlbsie do podvedomia, cim castejsie sa bude opakovat, tym lepsie. V danom pripade je lepsie investovat peniaze do vacsieho mnozstva plagatov ako do kvalitnejsieho, ale mensieho mnozstva.
Je smutne, ze takato prax sa postupne dostava do vsetkych oblasti zivota, kvalita klesa aj tam, kde to bolo kedysi nemyslitelne, ludia postupne otupuju a stavaju sa voci tomu imunni, prestavaju si vsimat taketo nedostatky, je to retazova reakcia, ucel svati prostriedky. Heslo ´Nie je dolezity len ciel, ale aj cesta ktorou k nemu kracame´ straca na vyzname, vsade vidime uz len ten ciel, vsetko ostatne je nepodstatne...
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2010-11-27 18:18:16
príspevok od: romrut
dominik bugar, neuraz sa ale ked citam na tvojej stranke, co vsetko povazujes za odborne fotovzdelanie a vidim tvoju galeriu, nemozem sa ubranit pocitu, ze kto umi ten foti, kto neumi ten uci a kritizuje.
Romrut, kľudne sa môžeš uraziť, po tebe vidieť len kýbel jedovatých slín...
 
leto
2010-11-28 13:55:32
príspevok od: viazo
mna napriklad zarazilo, ze taky prachac ako kollar v predoslych volbach mal uplne odflaknute fotky. si myslim, ze tych par euro co by ho stali kvalitne fotky by sa stratili medzi cenou za samotne umiestnenie tolkeho poctu bilbordov.
a to mi ešte vtedy tie ich fotky z kampane prišli najlepšie, iné, ako ostatné fádne billboardy, samozrejme, vravíme iba o fotkách,,, :))
 
viazo
2010-11-28 19:01:15
príspevok od: leto
a to mi ešte vtedy tie ich fotky z kampane prišli najlepšie, iné, ako ostatné fádne billboardy, samozrejme, vravíme iba o fotkách,,, :))
no ja neviem, ked to niekto svieti zlatou odrazkou nech si da aspon pozor na tiene pod nosom atd
 
leto
2010-11-28 19:43:05
príspevok od: viazo
no ja neviem, ked to niekto svieti zlatou odrazkou nech si da aspon pozor na tiene pod nosom atd
isto, bolo tam zopár tech. chýb, ale kompozične mi prišli ich billboardy najzaujímavejšie,,,
 
Jerry C.
2010-11-28 20:35:44
No ja neviem ,v niektorých druhoch umenia,je dobrým zvykom sa pod svoje dielo
podpísať.
Myslím,že keby to bolo aj v týchto prípadoch (aj keď len malým písmom naspodku)
tak by to určite pomohlo zvýšiť umeleckú úroveň bilboardov :-)
A ešte mi chýbalo trocha viacej kreativity - nuž ale načo ...
 
viazo
2010-11-28 23:40:06
dobre bilbordy aj s napadom a technickym prevedenim su v podchode na hodzovom namesti. neviem ako sa vola ten kandidat, ale kandidoval na primatora stareho mesta. vidno, ze aj fotograf sa s napadom pohral.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia