Hore

Telekonvertory - pre a proti (2020)

Viacerým fotografom by sa zišiel výkonný teleobjektív s veľkým priblížením. Chcú fotografovať šport, divoké zvieratá, vtáky alebo Mesiac.

Cenovo dostupnejšie objektívy majú ohnisko do 300 mm. Majitelia APS-C a 4/3 zrkadloviek  z toho vyťažia viac, vďaka menšiemu snímaču dostanú fotografiu ekvivalentnú ohnisku 450 až 600 mm. Objektívy s ohniskom nad 300 mm sú už cenovo menej dostupné, aj keď dnes je situácia oveľa lepšia ako v minulosti. Vďaka značkám Sigma a Tamron sú supertelezoomy cenovo dostupnejšie.

Cenovo dostupný telezoom Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD. Ak ho použijete na APS-C zrkadlovke, bude minimálnym uhlom záberu ekvivalentom 450 mm objektívu. Stále to však môže byť málo. Dá sa lacno predĺžiť jeho ohnisková dĺžka? Nedá.

Ak potrebujete ešte výkonnejší amatérsky teleobjektív, môže ním byť napr. Sigma 150-600/5-6.3 DG OS HSM Contemporary. Dokonca ju môžete skombinovať aj telekonvertorom.

A čo profesionálny teleobjektív Nikon AF-S Nikkor 300mm f/2.8G IF-ED VR II? Dá sa kvalitne a cenovo dostupne zväčšiť jeho ohnisková dĺžka? Dá.

Nikon AF-S TC-20E III je telekonvertor špeciálne navrhnutý pre profesionálne teleobjektívy Nikon, ich ohniskovú dĺžku zdvojnásobuje.

Či máte taký, alebo onaký teleobjektív, občas by sa vám zišiel aj výkonnejší. Bohužiaľ to znamená niekedy rádovo vyššie ceny, najmä v profesionálnej kategórii. Profesionálny vysokosvetelný teleobjektív Nikon AF-S 300mm f/2,8G ED VR II stojí okolo 6000€. Nikon AF-S Nikkor 600mm f/4E AF-S FL ED VR až 12500€. Bolo by fajn mať možnosť predĺžiť ohniskovú dĺžku lacnejšieho objektívu tak, aby bol stále použiteľný a nemuseli ste predať obličku. Riešením je telekonvertor.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia