Hore

Moja prvá maska: Sprievodca maskami v Zoner Photo Studiu

Masky sú jedným z najdôležitejších nástrojov pre pokročilú úpravu fotografií a napriek tomu o nich veľa fotografov vôbec netuší a zbytočne si prirábajú prácu. Chcete sa podobnej chybe vyhnúť? Čítajte ďalej.

Masky sú úzko späté s prácou vo vrstvách. Ak si s vrstvami netýkate, prečítajte si tento návod na prácu s vrstvami, mnohé postupy a rady potom budú dávať väčší zmysel.

Nie je maska ako maska

Masky, ktoré popisuje tento článok, sa vzťahujú k vrstvám. Existujú tiež masky výberu, ale okrem podobného mena sa jedná o inú pomôcku určenú k presnému zobrazeniu hranice výberu (napríklad pri rozmazaných okrajoch). Tento návod sa venuje iba maskám vrstiev, nie maskám výberu.

ČO JE TO MASKA A MASKOVANIE VRSTVY

Každá obrazová vrstva predstavuje nejaký obrázok. Napríklad motýľa, lúku alebo traktor idúci po ceste. Maska vrstvy hovorí programu, ktorá časť obrázka (teda ktorá časť vrstvy) má byť vidieť a ktorá má byť skrytá.

Ukážme si to na príklade s motýľom, ktorého chcete napríklad umiestniť do iného prostredia, než v akom ho máme vyfoteného. Pre zjednodušenie si ilustrujme potrebnú časť obrázka bielou farbou a nepotrebné okolie, ktorého sa chceme zbaviť, čiernou farbou. 

Vľavo: Originálny obrázok. Vpravo: Ilustrácie toho, ktorú časť obrázka s motýľom chceme zachovať.

Naším cieľom je teda odstrániť pozadie a pracovať len s motýľom. Dosiahnuť to môžete viacerými spôsobmi (a o tom prečo niektoré z nich nepoužívať, si povieme ďalej). Jedným z vhodných spôsobov je vymaskovanie čiže vytvorenie masky.

V Zoner Photo Studiu i ďalších programoch je maska vrstvy predstavovaná čiernobielym obrázkom, presnejšie povedané obrázkom v odtieňoch šedej. Každá vrstva môže mať svoju masku. Na príklade motýľa chceme dosiahnuť masky, v ktorej je biela farba v miestach, kde vidíme motýľa, a čierna tam, kde vidíme okolie, ktoré chceme skryť.

Konkrétny príklad z programu môže vyzerať ako na obrázku nižšie.


Vľavo: Maska obrázku s motýľom. Hovorí nám, ktoré časti obrázka chceme zobraziť (biele) a ktoré nie (čierne). Vpravo: Výsledok použitia masky na obrázok s motýľom. Kockované pozadie predstavuje priehľadnú časť. Vrstvu s obrázkom motýľa s takou maskou môžete umiestniť na akékoľvek pozadie.

Maskovať vrstvu teda znamená vybrať, ktorú časť obrázka chcem zobraziť a ktorú nie, a túto informáciu zaniesť do masky.

PREČO VÔBEC POUŽÍVAŤ MASKY?

Iste vás napadlo, že je ďaleko jednoduchšie vybrať (napríklad čarovnou paličkou alebo lasom) motýľa a skopírovať si ho do novej vrstvy, alebo vygumovať  okolie motýľa gumou. Výsledok by bol na prvý pohľad podobný.

Je tu ale jeden zásadný rozdiel - pri použití masky neničíte pôvodný obrázok a môžete sa kedykoľvek vrátiť späť a svoje úpravy zmeniť. Ak napríklad zistíte, že ste zabudli na tykadlá motýľa, jednoducho masku upravíte. Použitím masky nikdy nezasahujete do pôvodných obrazových dát - len do toho, čo je a čo nie je zobrazené. V prípade mazania gumou alebo kopírovaním do novej vrstvy sú výbery definitívne.

Maska neslúži len na odstránenie pozadia

Masku môžete použiť tiež na rozloženie úprav obrázka do viacerých vrstiev - máte tak väčšiu kontrolu nad jednotlivými úpravami, môžete ich deaktivovať, znižovať im mieru krytia a podobne. Napríklad na obrázku modelky môžete vyčleniť úpravy očí do samostatnej vrstvy tým, že v duplikované vrstve ponecháte viditeľnú iba oblasť v okolí očí a na nej vykonáte úpravy.

AKO VYTVORIŤ MASKU VRSTVY V ZPS X

Každej vrstve v Zoner Photo Studio X môžete vytvoriť masku v prehľade vrstiev. Stačí vybrať požadovanú vrstvu a pod zoznamom vrstiev kliknúť vpravo dole na ikonku masky. V otvorenom menu práca s maskou potom vyberte prvú položku Odkryť všetko. Existuje viac spôsobov, ako masku vytvoriť, tento je na zoznámenie najjednoduchší. Tým poviete Zoner Photo Studiu, že chcete vrstve priradiť masku a "odkryť na nej všetko" čiže ju vyplniť bielou farbou a všetko zobraziť.

Výsledok potom hneď vidíte v náhľade vrstiev. Všimnite si výraznejšieho bieleho rámčeka okolo novo vzniknutej bielej masky. Kliknutím myši na miniatúru vrstvy alebo jej masky totiž vyberáte, či pracujete s maskou alebo obrazovou vrstvou. Toto je dôležité pre ďalšie úpravy. 

Vľavo: Kliknutím sem vytvoríte masku vrstvy zobrazujúcu všetko. Vpravo: Takto vyzerá novovytvorená maska vrstvy. Rámček okolo miniatúry naznačuje, že pre úpravy je vybraná maska a nie obrazová vrstva.

AKO UPRAVIŤ MASKU ŠTETCOM

Ukážeme si, ako upraviť masku tak, aby sa nechcená časť snímky (trávnaté pozadie) nezobrazovala. Nezabudnite, že počas nasledujúcej úpravy musíte mať vybranú masku, nie obrazovú vrstvu.

Naším cieľom bude namaľovať čiernu farbu tam, kde chceme obrázok skryť. Vyberte teraz nástroj Štetec (B). V nastavení parametrov nájdite voľbu farby a vedľa nej dve skratky pre nastavenie čierneho a bieleho štetca. Vyberte čiernu farbu.

 
Pokiaľ máte na úpravu vybranú masku, objavia sa vedľa nástroja pre výber farby ešte dve skratky pre rýchlejší výber čiernej a bielej farby.

Teraz stačí štetcom o vhodnom priemere maľovať do masky čierne plochy na miesta, ktoré chcete skryť. Okamžite po nakreslení ťahu uvidíte, ako mizne zasiahnutá časť obrázka. Výsledok je veľmi podobný ako pri gumovaní. Lenže obrázok je vo vrstve stále celý a neporušený, len ste programu povedali, ktorú časť obrázka teraz nepotrebujete.

Všimnite si, že čierne ťahy na miniatúre masky presne zodpovedajú miestam, ktoré teraz na obrázku nevidíte. Kedykoľvek môžete zmeniť farbu štetca na bielu a domaľovať štetcom späť časť obrázka, ktorú potrebujete zobraziť.

AKO UPRAVIŤ MASKU VÝBEROM

Nie vždy je vhodný nápad upravovať masku štetcom, väčšinou existuje oveľa rýchlejší spôsob, ako masku vybrať alebo upraviť. Tým je vytvorenie výberu v obrázku, výber a jeho následný prevod na masku. Na ďalšom príklade, kde máme vrstvu s hodinkami, použijeme magnetické laso pre presný výber obrysu hodiniek. V menu masky  pod zoznamom vrstiev zvolíme možnosť "Odkryť výber". Tým vytvoríme masku vrstvy, ktorá odkrýva všetko, čo bolo označené výberom (biela) a skrýva (čierna) všetko mimo pôvodný výber. 


Vľavo: Pôvodný stav vrstvy s výberom vytvoreným pomocou magnetického lasa. Vpravo: Stav po vytvorení masky pomocou voľby "Odkryť výber". Uprostred: Takto vyzerá maska vytvorená z výberu.

AKO SI ZOBRAZIŤ MASKU CEZ VRSTVU

Niekedy sa vám môže hodiť zobraziť si masku priamo cez obrázok, nie len v malom náhľade v zozname vrstiev. Preto v ZPS existuje rýchly prepínač zobrazenia masky. Nájdete ho v pravom hornom rohu Editore hneď pod názvom modulu. 


Klikaním na obrázok vrstvy prepínate jej zobrazenie alebo skrytie cez samotnú vrstvu. Kliknutím na šípku vedľa ikony môžete vybrať, v akom režime sa maska zobrazí.

Kliknutím na ikonu masky  vypnete alebo zapnete zobrazenie masky cez obrázok. Existujú tri módy zobrazenia. Normálny mód vám ukáže červené oblasti, ktoré maska skrýva (a zvyšok vrstvy ponechá viditeľný). Inverzný mód vám ukáže modré oblasti, ktoré maska ponecháva zobrazené, zvyšok vrstvy bude priehľadný. Tretí mód iba maska ukáže už starý známy čiernobiely obrázok predstavujúci masku. Kliknutie na ikonu vrstvy zapína a vypína zobrazenie masky, kliknutí na šípku vedľa tejto ikony zabezpečí zmenu módu zobrazenia masky. 


Zľava: Normálny mód zobrazenia masky, inverzný mód a zobrazenie samotnej masky. Prvé dva sa hodia pre kontrolu začistenia okrajov masky, posledný vám pomôže odhaliť chyby v maske (napríklad nedostatočné krytie alebo vynechané miesto).

ČO SME VÁM ZATIAĽ NEPOVEDALI

Tento rýchly sprievodca vysvetľuje základné pojmy a postupy. Existuje ale celý rad ďalších postupov a trikov, ktoré vám umožnia využiť vrstvy a masky naplno. Na tie sa pozrieme v iných článkoch. Pre experimentátorov ale máme už teraz tipy, čo vyskúšať ďalej:

  • Masky podporujú stupne šedej, teda nielen čiernu a bielu farbu. Čím tmavšia farba, tým menej priehľadné je zobrazenie vybranej časti obrázka. Máte tak detailnú kontrolu nad priehľadnosťou každej časti obrázka.
  • Do masky môžete okrem štetca kresliť aj pomocou ďalších nástrojov - prechodov, výplní, klonovacích pečiatok atď.


Stiahnite si Zoner Photo Studio na 30 dní zadarmo a vyskúšajte pokročilú úpravu fotografií pomocou vrstiev a masiek.

Milujemefotografii.cz

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované