Hore

Orezom k lepšej kompozícii: 4 spôsoby, ako vylepšiť fotku orezaním

Na kompozíciu je dôležité myslieť už pri fotení. Často sa ale stane, že až v počítači zistíte, že snímka môže byť ešte zaujímavejšia práve vďaka orezu. Vhodným orezaním fotky totiž môžete docieliť úplne nového vzhľadu. Stačí len správne pracovať s kompozíciou.

Ešte než začnete, na chvíľu sa zastavte a premyslite si, čo od úpravy vlastne očakávate.

Zvážte napríklad, či je dôležité všetko, čo na fotke je, alebo bude lepšie niektorú časť odrezať. Ak takú nedôležitú alebo rušivú časť na niektorom kraji nájdete, je orez na mieste.

Ďalšia vec, na ktorú by ste mali myslieť hneď od začiatku, je dodržanie určitého pomeru strán. Oceníte to, až sa rozhodnete fotky tlačiť.

Ctite základné kompozičné pravidlá

Keď máte jasno, pustite sa do orezávania fotky. Otvorte Zoner Photo Studio a v module Vyvolať zapnite v nástroji Orez (C) Orezové značky.

Je na vás, či zvolíte zlatý rez, tretiny alebo iný režim. Pri orezu tieto značky iste oceníte. Vychádza totiž zo základných kompozičných pravidiel a uľahčí vám hľadanie tej správnej kompozície.


Používajte Orezové značky.

Zlatý rez

Orez podľa zlatého rezu v tomto prípade vyzerá nasledovne:


Orežte fotku podľa zlatého rezu.

Pri oreze s pomerom 3:2 je zlatý rez ideálny. Horizont kopíruje hornú linku a pás lesa spadá do strednej užšej časti. Pravý dolný priesečník potom vedie k chatke, ktorá tvorí hlavný motív fotky. Vďaka tomuto orezu chata oveľa viac vynikne.

Orez na výšku

Zamyslite sa, či by nebolo zaujímavé orezať fotku inak ako na šírku. Kliknite na tlačidlo ⇔ Prehodiť hodnoty a orez sa preorientuje na výšku. V tomto prípade síce prídete o veľký kus fotky, ale vypovedajúca hodnota zostáva v podstate rovnaká.


Prepnite orez na výšku.

Tento spôsob orezu sa často používa pre vytvorenie tapety do mobilného telefónu.


Tapeta na mobilnom telefóne.

Skúste filmovú kompozíciu

Ďalšou zaujímavou možnosťou je opačný extrém. Nastavte preto pomer strán na 21:9 a zistíte, či fotka nebude vyzerať zaujímavejšie v širokom formáte. Tento pomer strán sa používa už nejakú dobu u väčšiny filmov.


Orezanie fotky do formátu 21:9.

Pre výraznejší filmový vzhľad pridajte čierne pruhy na spodok a vrch fotky. Použite na to funkciu Okraje a rámčeky (Ctrl + Shift + B) v module Editor. Zvoľte čiernu farbu a do kolónky pre okraj Navrchu a Dole napíšte odhadom nejaké číslo (radšej viac). Dôležité je, aby čísla boli rovnaké.


Pridajte pruhy funkcií Okraje a rámčeky.

Potom stačí použiť ešte raz "Orez" a fotku orezať v pomere 16:9. Práve takto to väčšinou vidíte na bežných televízoroch pri sledovaní filmu.

Len dajte pozor, aby konečný orez bol v strede a čierne pruhy boli rovnako veľké.


Filmový vzhľad.

Možno si hovoríte, že nedáva zmysel odrezať kus fotky a dať namiesto neho čiernu plochu. A možno máte pravdu. Vyzerá to naozaj filmovo a svojich priaznivcov táto úprava stále má.

Spravidla to však nebýva vhodná voľba pre tlač. Na počítači môžu čierne pruhy vyzerať dobre, na papieri alebo bielej stene už je to horšie.

Kompozícia 1:1

Ponúka sa aj variant, kedy les v ľavej časti orežete, ale nebo zachováte. K tomu je najvhodnejší štvorcový orez. Ten je určite veľmi zaujímavý a vďaka Instagramu v súčasnosti aj veľmi populárny.


Vyskúšajte štvorcovú kompozíciu.

V prípade tejto fotky je štvorcová kompozícia podľa mňa tá najvhodnejšia.

Nebojte sa experimentovať

Rozlíšenie aktuálnych fotoaparátov dovoľuje aj výraznejšie orezy a fotka je stále kvalitná. Tak prečo to nevyužiť. Stiahnite si Zoner Photo Studio X na 30 dní zadarmo a pustite sa do experimentovania.

Zdroj: Milujemefotografii.cz 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
seifi
2018-11-22 11:53:44
pre krajinu štvorec a vzhľadom na to blízke delenie horizontom fotografie pol na pol mi sedí najmenej;
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia