Hore

Dodajte svojim fotografiám farby a dynamiku pomocou HDR

Poznáte to - chcete zaobstarať fotku krajiny, ale buď je obloha moc svetlá alebo zem moc tmavá. Alebo rovno oboje. Tento problém našťastie ľahko vyriešíte HDR (High Dynamic Range) fotiek, kedy spojíte niekoľko rovnakých fotiek s rôznou expozíciou. Pozrite sa, ako HDR fotografie vytvoriť.

Hoci súčasné fotoaparáty ponúkajú oveľa väčší dynamický rozsah ako pred niekoľkými rokmi, rovnako občas nie je možné zachytiť na jednu fotku to, čo vidí ľudské oko. V takýchto prípadoch je najlepšie vyfotiť viac rozlične exponovaných fotiek, ktoré potom zložíte dohromady. Vytvoríte tak fotografiu, na ktorej sú správne vykreslené svetlé aj tmavé časti.

Ako fotiť HDR snímky

Tvorba HDR fotografií je vcelku jednoduchá. Vybranú scénu musíte nasnímať s rôznymi expozičnými hodnotami a potom z čiastkových fotografií zložiť výsledný záber.

Ideálne je využiť na fotoaparáte funkciu bracketing, ktorá fotí po sebe tri rôzne expozície. Pokiaľ ju váš foťák nemá, využite niektorý z expozičných režimov spoločne s korekciou expozície. Odstup expozície medzi jednotlivými snímkami by mal byť aspoň 0,7 EV, lepšie však 1 EV. Pre neskoršie spojenie potrebujete vytvoriť dve alebo (ideálne) tri fotografie.


Zdrojová trojica snímok, z ktorých vytvoríme HDR fotografiu.

Výhodou je tiež statív. Pokiaľ ho však po ruke nemáte, nevadí. Zoner Photo Studio zloží do HDR fotografie aj snímky vyfotené z ruky.

Ako zložiť snímky do HDR fotografie

Keď máte snímky pre tvorbu HDR vyfotené, otvorte ich v module Správca Zoner Photo Studia. Vybrané fotografie označte a v pravom paneli vyberte možnosť HDR prelínaním expozícií alebo HDR mapovaním tonality.

S prelínaním expozícií spravidla vytvoríte prirodzenejšiu snímku s menším efektom. Mapovaním tonality potom dosiahnete ďaleko silnejšieho HDR efektu - často však na úkor prirodzeného vzhľadu fotografie. 

Vyberte vhodnú funkciu pre vytvorenie HDR fotky.

Začiatok postupu je u oboch funkcií rovnaký. Potvrdíte či upravíte výber fotografií, odsúhlasíte ich zarovnanie a dostanete sa k Poradie obrázkov. V tejto chvíli určíte, ktorá fotka je podexponovaná, ktorá má správnu expozíciu a ktorá je prepálená. 

Pokiaľ pri tvorbe HDR fotky zistíte, že poradie snímok nezodpovedá, presuňte myšou obrázky na správne miesto.


Ak sú fotky zoradené zle, presuňte ich myšou na správne miesto. Program potom obrázky automaticky zarovná. Body, podľa ktorých je obraz zarovnaný, môžete samozrejme tiež editovať. Spravidla to ale nie je potrebné.

Pri vytváraní HDR prelínaním expozícií potom doladíte zobrazenie svetiel a tieňov na snímke a výslednú snímku uložíte alebo otvoríte v Editore. 


Parametre pre HDR si nastavíte podľa potreby.

U tvorby HDR mapovaním tonality sú parametre nastavenia iné. Na výber u nich máte z dvoch metód:

  • Jasové
  • Kontrastné


Jasová sa hodí najmä pre porovnanie výrazných rozdielov expozícií. Kontrastné potom dodá viac farieb a pomôže napríklad pri mierne zahmlených fotiek. Využitie ale môže byť individuálne, preto si pri každej fotografii sami vyskúšajte, ktorá metóda vám v danom prípade vyhovuje viac.


Pri tvorbe HDR fotografie mapovaním tonality sa oplatí vyskúšať, ako sa na fotke prejavujú jednotlivé posuvníky.

Pri nastavovaní parametrov HDR mapovaním tonality buďte opatrní najmä pri zvyšovaní Intenzity a Kompresie. Ak to preženiete, bude fotka veľmi neprirodzená.

Jednotlivé parametre sa zadávajú nezávisle pre svetlá a tiene, ich význam je ale v oboch prípadoch rovnaký. Prah prechodu určuje úroveň jasu, od ktorej sa do "stredového" snímky začne kopírovať podexponovaný a preexponovaný obrázok. Táto hranica nemusí byť úplne ostrá a fotografie sa začnú "vkopírovávat" postupne. Šírku tohto prechodu zvolíte pomocou parametra Plynulosť prechodu. Aj pri použití tohto prechodu by však hranica pôvodnej a upravenej časti obrázka bola viditeľná. Preto sa ešte používa neostrá maska, ktorá zaistí rozprestretie úpravy aj do okolitých pixelov. Neostrosť masky ovplyvníte pomocou Rozmazanie masky. Posledným parametrom je Intenzita, ktorá určuje pomer medzi pôvodným a "vkopírovaným" obrázkom.

Falošné HDR - efekt Mapovanie tonality

Ak potrebujete vytvoriť podobný efekt len z jednej fotky, nájdete v Zoner Photo Studiu tiež efekt Mapovanie tonality, ktorý HDR napodobní. Je v Editore medzi Efektami.


Pre tvorbu HDR iba z jednej fotografie vyskúšajte efekt Mapovanie tonality, ktorý nájdete v Editore.

Posuvníky a úprava sú veľmi podobné funkcii HDR mapovaním tonality. Samozrejme tu ale nemôžete počítať s vyriešením dynamického rozsahu.

HDR: Dobrý pomocník, ale zlý pán

HDR má pomôcť fotkám, ktoré majú myšlienku a kompozíciu, ale potrebujú vylepšiť dynamický rozsah. Bohužiaľ sa často stáva, že sa niekto pokúša urobiť zo zlého snímku dobrý tým, že z neho urobí HDR fotografiu. Tak to ale nefunguje.

Preto s týmto nástrojom pracujte radšej opatrne. Najlepšie HDR je totiž také, u ktorého nie je poznať, že je to HDR.

Vyskúšajte si správnu tvorbu HDR fotografií aj na svojich fotkách. Stiahnite si Zoner Photo Studio X na 30 dní zadarmo a dodajte svojim snímkam lepší dynamický rozsah.

Zdroj: Milujemefotografii.cz

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
seifi
2017-11-24 20:36:33
až ma striaslo z toho hdr chýba rada poslať to odfotiť synom, a fotograf to v PC zmákne
 
poqy
2017-11-25 14:15:24
príspevok od: seifi
až ma striaslo z toho hdr chýba rada poslať to odfotiť synom, a fotograf to v PC zmákne
Nechcem sa nikoho zastávať, ale nie je to vysvetlené v poslednom odstavci? Z tvojho príspevku mám pocit, že si bolo treba rypnúť, inak nič konštruktívne nepriniesol.
 
seifi
2017-11-25 14:56:10
príspevok od: poqy
Nechcem sa nikoho zastávať, ale nie je to vysvetlené v poslednom odstavci? Z tvojho príspevku mám pocit, že si bolo treba rypnúť, inak nič konštruktívne nepriniesol.
akože nič konštruktívne ? však som napísal, že uprednostňujem úpravu fotografii bez hdr; necítiš v tom príspevku trocha humoru ? jeden príspevok, ja že sa to rozhýbe, ale akurát som trafil na tvoju nanič náladu; pekný víkend
 
duroslav
2017-11-27 10:09:22
Otázka znie: čo je a čo nie je HDR. Keď sa v lightroome pohrám so slidermi highlights / shadow tak je to HDR alebo nie je to HDR?

Predstavme si modelovú situáciu, že mám dva foťáky. Jeden má snímač s malým dynamickým rozsahom, druhý zase s vysokým. U toho horšieho použijem bracketing a vyrobím z neho HDR. U toho lepšieho sa iba pohrám v lightroome so slidermi highlights / shadows a dostanem výsledok podobný tomu prvému.

 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia