Hore

Škola úprav v ZPS X: vyskúšajte si úpravu nočného portrétu

Ukážeme vám, ako upraviť fotku z večerného portrétneho fotenia a dáme vám RAW, na ktorom si môžete celý postup sami vyskúšať. Tentoraz sa budeme venovať práci v module Vyvolať. Naučíte sa zachrániť príliš tmavú večernú fotku, vylepšiť jej farebnosť a dodať jej šmrnc pomocou efektov a lokálnych úprav.

Pre našu ukážku sme vybrali fotku z fotosetu k článku o fotení s kruhovým svetlom. Obdržali sme množstvo otázok, ako sú fotky upravené. V tomto článku dostanete odpoveď - naučíme vás, ako podobnú atmosféru docieliť.

Stiahnite RAW a môžeme začať!

Pôvodný fotka má vcelku zaujímavú svetelnú atmosféru, ale RAW z fotoaparátu ešte nie je úplne použiteľný pre prezentáciu. Poďme si ukázať, aké úpravy sme urobili, aby sme z neho vytiahli maximum.

STIAHNUŤ

Otvorte v module Vyvolať

Pracovať budeme v Zoner Photo Studiu X v module Vyvolať. Na prvý pohľad je zrejmé, že fotka je dosť podexponovaná. Histogram ukazuje veľmi nízke expozičné hodnoty.


Fotku otvorte v module Vyvolať a zistíte, že Histogram ukazuje príliš nízku expozíciu. To je ale vidieť aj voľným okom.

Začnite expozičnými nástrojmi

Úprava vo Vyvolať by mala vždy začínať Vyvážením bielej. Na správne vyváženie bielej farby nie sú jasne dané pravidlá, ale odporúčame ju nastaviť tak, aby farba pleti bola čo najprirodzenejšia. Ďalej v expozičných nástrojoch pridajte Expozíciu, Tiene a Transparentnosť. Tým docielite najdramatickejšie zmeny oproti pôvodnej RAW fotke.


Začnite Vyrovnaním bielej a Expozíciou.

Upravte farby

Prejdeme do oddielu Farby. Ako prvé som vytiahol Živosť a ľahko stiahol Sýtosť. Potom som sa presunul k oddielu Farebné korekcie, kde som upravil posun farieb. Často posúvam farby v záložke Odtieň do mínusových hodnôt, pretože to niektoré farby urobí zaujímavejšími. Avšak napríklad pokožku táto úprava posunie moc do červena, takže oranžovú vraciam späť do prirodzenejšieho odtieňa. Odtieň modrej farby som posunul preto, aby džínsová bunda získala ľahký tyrkysový nádych.


Úprava farieb - pomocou farebného posunu a úpravy sýtosti zmeníte farebnú náladu snímky.

Ďalej som vo Farebných korekciách prepol do záložky Sýtosť, kde upravíte (ako už názov napovedá) sýtosť jednotlivých farieb. Pozadie tvorí najmä žltá farba a preto jej sýtosť znížte, aby vyniklo všetko ostatné.


Záložka Farba ponúka veľmi široké možnosti úprav.

Tretia záložka Farebných korekcií je Svetlosť. Ľahko vytiahneme pleť a modrú farbu, aby vynikla modelkina pleť a džínsová bunda.


Svetlosť vo Farebných korekciách.

Upravte tonálnu krivku

S krivkami buďte opatrní. Dá sa v nich toho veľa pokaziť, ak s nimi začnete moc hýbať. Pomocou RGB krivky som len ľahko orezal čiernu farbu jej posunutím nahor.


Tonálna krivka RGB.

Ďalej som pri modrej krivke urobil veľmi podobnú úpravu, aby tiene získali ľahko namodralý odtieň.


Vytiahnutím ľavej časti krivky zľahka hore pridáme do tieňov modrý nádych.

Dolaďte efekty

A v neposlednom rade posúvam obľúbené vinetácie. Pri posunutí tieňov zľahka doľava stmavnú okraje a stredná časť fotky sa potom zdá výraznejšia. Ale s vinetáciou opatrne, nie je dobré to s ňou preháňať. Ešte som veľmi nepatrne pridal zrno, pretože podobným temnejším fotkám väčšinou pristane. Ale opäť s mierou - malo by byť len ťažko spoznať, že ste tento efekt pridali.


Pomocou vinetácie vytiahneme stred fotky.

Použite štetcový filter

Posledná vec, ktorú som urobil, je ľahké vytiahnutie ľavej časti tváre pomocou Štetcového filtra (B). Expozíciu som nastavil do plusových hodnôt, aby som zvýraznil modelkinu tvár.


Selektívne úpravy štetcom doladia drobné detaily.


Hotová fotka po úpravách.

Páči sa vám výsledok? Majte tento štýl vždy po ruke! Stiahnite si preset, ktorý sme z úprav v tomto návode vytvorili.

Vyskúšajte si úpravu sami

Teraz už viete, ako na to! Stiahnite si Zoner Photo Studio X na 30 dní zadarmo a vyskúšajte túto i mnoho ďalších úprav.

Autor: Matej Liška 

Zdroj: Milujemefotografii.cz 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
pa10
2019-11-21 16:20:44
Pohral som sa.
 
zolec
 
Epimetheus
2020-09-09 09:34:38
Pouzivam ZPS a je to zaujimavy program ale mam otazku je velmi nevyhnutne mat full hd display mam starsi notebook iba s hd...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované