Hore

Rafting

Voda divoko hučí. Za hlasného povzbudzovania publika z tribúny sa spoza rohu vynorí nafukovací čln a bez okolkov sa pustí na vlnách strmo dole medzi skaly trčiace z vody. O pár sekúnd okolo mňa prefrčia, voda špliecha, posádka napína svaly, tváre prezradzujú obrovské nasadenie a vypätie síl. Vitajte na fotografovaní raftingových pretekov.

Rafting patrí medzi fotogenické športy

Rafting patrí so všetkým, čo k nemu prináleží, medzi veľmi fotogenické športy. A navyše medzi také, ktoré - ak zvládneme niekoľko základných vecí - nie sú technicky až také náročné. Je to zrejme tým, že tu nájdeme dynamický - pritom nie extrémne rýchly a pomerne predvídateľný - pohyb, energiu, rytmus, krivky, hru svetla s vodou a podobné prvky. Okrem toho je to dobrou školou aj preto, lebo sa hlavný „dej" cyklicky opakuje, môžeme sa mu teda celkom dobre prispôsobiť. V neposlednom rade by som poznamenal, že sa tu fotograf stretne zvyčajne iba s minimálnymi obmedzeniami - fotiť sa môže spravidla bez problémov a tiež máme relatívne veľkú slobodu pohybu, môžeme sa teda dostať aj dostatočne blízko k dianiu. Ako nevýhodu by som spomenul fakt, že sa takéto preteky neodohrávajú veľmi často a aj to iba na niekoľkých miestach na Slovensku ... zato máme v tejto disciplíne športovcov na úrovni svetovej špičky.

Technika na fotografovanie

Ani nároky na nevyhnutne potrebnú techniku nie sú v tomto prípade priveľmi vysoké. Samozrejme potrebujeme minimálne základný zoom a jeden teleobjektív (ktorý siaha do rozsahu 200, alebo lepšie až do 300 mm). Najnáročnejší (v technickom zmysle) môžu siahnuť aj po „pevných sklách", ich použitie je vzhľadom na podmienky fotografovania celkom bezproblémové. Keďže svetla býva vonku cez deň pomerne dosť, ich vysoká svetelnosť nie je nevyhnutná, je to však výhodou pre kreatívne zábery využívajúce rozostrené pozadie (prípadne popredie) pri malých clonových číslach. Dôležitá je ale optická kvalita a najmä presnosť a rýchlosť zaostrovania. Žiadne ďalšie špeciálne príslušenstvo v zásade nie je potrebné,…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
zuzuliena
externý redaktor 2009-06-24 11:46:13
fajne fotky, dik.
 
kooratko
2009-06-24 11:57:10
Ja som sa chystal do Cunova, bohuzial moj sef mal ine plany :-( ... vodne sporty mam velmi rad a toto si chcem urcite raz vyskusat!
 
Ferdo
2009-06-24 13:01:52
pozeram ze je tam aj par fotiek z istej Sony akcie..ktorej som sa tiez zucastnil. Tie farby a kvalita snimok so Sony je niekde inde.. minimalne o level vyssie :)
 
Tono
2009-06-24 13:02:32
mam tiez skusenost s fotenim raftingu, aj ked to neboli preteky ale firemna akcia , tiez nebola nudza o zaujimave momenty. rad by som tu pridal zopar fotociek , ale zial sa to neda :( .
 
2009-06-24 13:12:45
krasne foto aj clanok...zaujimave je robit fotky priamo z raftu najlespie poleziacky, len treba mat dobre zabezpecenu techniku a aj seba, aby clovek nevyletel z neho von :o)
 
kiso188
2009-06-24 16:00:11
Ahoj Dominik. Pripájam sa krásne fotky a aj článok.
 
pablik
2009-06-24 17:47:32
dobrý članok...a dobrý nápad na tréning fotenia. článok super fotky tiež.
 
Jozef Sádecký
ocenenie redakciou 2009-06-24 21:03:41
fajnovučke fotečky raft je dobra vec hned by som šiel =)
 
slavmiro
2009-06-24 23:02:53
Rozumne napisany clanok. Ano tychto zaberov mame plne HDD asi viaceri, ci uz z firemnych alebo sportovych akcii. Raft sa foti v Cunove velice pohodlne, situacie sa do oo opakuju s vikendovou pravidelnostou a da sa vycihat vzdy pekny moment. To je vychoda umelych kanalov. Kto by chcel posunut pomyselnu latku vyzsie musi do prirody, alebo dat minimalne majstrovstva EU. Najviac sa mi pacia zabery solo jazdcov.
 
admin
redakcia ephoto.sk 2009-06-25 13:50:11
príspevok od: Tono
mam tiez skusenost s fotenim raftingu, aj ked to neboli preteky ale firemna akcia , tiez nebola nudza o zaujimave momenty. rad by som tu pridal zopar fotociek , ale zial sa to neda :( .
uz je mozne pridat aj svoju fotecku :)
 
bear
2009-06-25 14:00:23
V nedelu sme boli v Cunove pozriet kayak freestyle. Tu je par zaberov:
 
Ferdo
2009-06-25 15:15:30
Pridam aj ja nieco z mojho archivu. Tak isto Cunovo.
 
zajo
2009-06-25 16:08:12
Ja som fotil tento vikend svetovy pohar vodneho slalomu.. Velmi ma to bavilo.. Nasiel som si miesto na takom betonovom vybezku do vody, takze som mal pretekarov tak na 3 metre a vo vyske oci.. Bol som prekvapeny, ze to organizatori dovolili :) Fotil som to skoro vsetko pevnou 100mm Macro (kvoli USM ostreniu).
Tiez pridam nejake ukazky..
 
Tono
2009-06-27 08:28:16
zopar fotociek, ,nie z pretekov ale firemnej akcie :)
 
conan7
2009-06-27 10:51:06
Ja by som veľmi rád privítal podobný článok o fotení futbalu...Nevenuje sa niekto tomu náhodou???
 
Matej1
2012-11-24 21:49:57
Dobré fotky
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované