Hore

Autor: Nadia Meli, Emerging Trend - Simplicity 1

Odhalenie trendov svadobnej fotografie na rok 2018

Ako zachytiť neopakovateľné príbehy mladomanželov.

Módny štýl, jednoduchosť a delegovanie všetkej agendy na profesionálov - také sú nastupujúce trendy vo fotografovaní svadieb. Skonštatovalo to Európske svadobné združenie Nikon v rámci priebežného výstupu zo svojho kontinuálneho projektu: zverejnený lookbook je názorným sprievodcom dobovými, súčasnými i odhadovanými smerovaniami, ktoré zmapoval tím zložený z uznávaných svadobných fotografov.

Členovia Európskeho svadobného združenia sa inšpirovali vlastnými portfóliami a využili svoje dlhoročné skúsenosti, aby predpovedali tri hlavné smerovania svadobnej fotografie na rok 2018.

„Za roky svojho pôsobenia som sa zúčastnila na stovkách svadieb a priebežne vnímam, ako sa svadobná fotografia neustále vyvíja. Dúfam, že trendy, ktoré sme popísali, inšpirujú aj uznávaných fotografov k tomu, aby sa sústavne snažili hľadať nové štýly snímania, a ašpirantom zbierajúcim renomé ukážu, že svadbu možno zachytiť rôznymi spôsobmi,“ podotýka francúzska fotografka Chloé Lapeyssonnieová.

Minulosť s presahom: Klasika nikdy neomrzí

Nezabudnite si vopred overiť, kedy nastane zlatá hodina

Prichádza na rad, keď sa deň chýli ku koncu a obloha je jasná. Slnko pred západom zaplaví novomanželov mäkkým zlatým svetlom. Nezabudnite si vopred overiť, kedy presne nastane, a prezrieť si okolitý priestor, pretože na zachytenie nádhernej scenérie spolu s párom zaliatym romantickou zlatou aurou budete mať len chvíľu.


Grécko, fotografka Nadia Meliová, fotoaparát D750 a objektív AF-S NIKKOR 35 mm f/1,4G.

Využite technické možnosti svojho vybavenia už pred komplexnými úpravami

V ostatných rokoch je populárne fotografie výrazne upravovať – od vinetácie a efektu naklonenia a posunu až po selektívne vyfarbovanie a falošné svetelné odlesky. Pomocou týchto štýlov úprav možno vytvoriť idylický opar, belšie šaty či žiarivejšie úsmev. „Čas strávený upravovaním fotografií môžete skrátiť, ak naplno využijete technické možnosti svojho vybavenia. Na zachytenie tohto páru sme zvolili čas uzávierky 1/50 s, aby sme zachytili pád okvetných lístkov, pričom výraz na tvárach novomanželov zostal ostrý. Na dosiahnutie dramatického efektu sme snímku zmenili na čiernobielu. Hlavnými subjektmi na snímke sú novomanželia a padajúce lístky, ostatné prvky zmizli do pozadia,“ popisujú Simona Smrčková a Kamil Saliba.

Bez ohľadu na to, aký je bozk rýchly alebo aký je upokojujúci dotyk prchavý, prístrojom D850 zachytíte silu intímnych okamihov. Široká oblasť automatického zaostrovania znamená, že možno jednoducho zistiť objekty na okraji obrazového poľa a zvislé snímanie je neuveriteľne presné. Redukcia blikania znižuje blikanie obrazu na dosiahnutie konzistentnejšej expozície počas snímania pri umelom osvetlení. A meranie s dôrazom na predchádzanie preexponovaniu si ľahko dokáže poradiť s nerovnomerným osvetlením. Teraz môžete zabrániť preexponovaným oblastiam počas snímania nevesty v bielych svadobných šatách pri extrémnom osvetlení. Keď chcete snímať bez toho, aby ste museli meniť nastavenia, automatické nastavenie obrazu jemne dolaďuje výsledky tak, aby zodpovedali prostrediu.


Česká republika, fotografi Simona Smrčková a Kamil Saliba, fotoaparát D850 a objektív AF-S NIKKOR 20 mm f/1,8G ED.

Redakčný štýl stavia na drobných detailoch

V rámci tohto trendu fotograf svadbu zachytáva ako kompletný príbeh, ktorý sa fotografiami snaží vyrozprávať. Často zachytí drobné detaily, ako je napríklad štylizovaná snímka kytice nevesty, jej topánok, pozvánok, svadobnej torty či dokonca jedla. „Režim nehlučnej uzávierky fotoaparátu D850 pomáha svadobným fotografom, aby zostali ‚neviditeľní‘, čo bolo na tejto fotografii nasnímanej vo chvíli, keď sa nevesta chystala vykročiť k oltáru, veľmi dôležité. Vďaka tomu bolo možné nenápadne ju zhotoviť bez toho, aby sme nevestu vyrušili. V spojení s extrémne krátkym časom uzávierky tohto fotoaparátu sa nám podarilo zachytiť tento pominuteľný okamih,“ vysvetľujú Simona Smrčková a Kamil Saliba.

Preniknite do podstaty príbehu áno. Neuveriteľné spojenie rozlíšenia, rýchlosti a citlivosti fotoaparátu D850 zaručuje, že veľký deň nebudete len reprodukovať. Odhalíte jeho podstatu. Odhalenie okamihov nepočká. Tento fotoaparát náležite vyjadrí vašu intuíciu vďaka presnosti pri zachytávaní príbehov a okúzľujúcej ostrosti.


Česká republika, fotografi Simona Smrčková a Kamil Saliba, fotoaparát D850 a objektív AF-S NIKKOR 85 mm f/1,8G.

Súčasnosť: Neformálna reportáž prebrala taktovku od redakčného štýlu

Kreatívna práca s bleskom umožňuje maľovať fotoaparátom

Blesk je zvyčajne nevyhnutnou súčasťou každej svadby, v poslednej dobe ho však fotografi používajú kreatívnejšie – či už na zakomponovanie pohybu do inak statického záberu alebo vytvorenie protisvetla v jedinečnom okamihu. „Keď predĺžite čas uzávierky a obrazový snímač vystavíte väčšiemu množstvu svetla, môžete mimoriadne kreatívne pracovať s pohybom svadobčanov. Nastavil som čas uzávierky na 1 s, odpálil blesk stlačením spúšte a s otvorenou uzávierkou pohol fotoaparátom. Okolo tancujúceho páru som tak mohol ‚maľovať‘ pomocou okolitého svetla,“ rekapituluje Ross Harvey.


Capri, fotograf Ross Harvey, fotoaparát D750 a objektív AF-S NIKKOR 24 – 70 mm f/2,8G ED.

Dôraz na ľudí, okamihy vyjadrenia citov a reakcie

Trend viac uvoľnenej, neformálnej reportáže je v poslednej dobe populárnejší a častejší než bežný redakčný štýl fotografií. Drobné detaily sa stávajú prirodzenou súčasťou scény a kladie sa dôraz na ľudí, okamihy vyjadrenia citov a reakcie. „Objektív AF-S NIKKOR 24 – 70 mm f/2,8G ED nám umožnil zachytiť z druhého konca miestnosti okamih, ktorý prebleskol medzi nevestou a jej starou mamou, a zachytiť silu emócií,“ prezrádzajú Simona Smrčková a Kamil Saliba.

Rýchlejší. Odolnejší. Stabilnejší než kedykoľvek v minulosti. Objektív AF-S NIKKOR 24 – 70 mm f/2,8E ED VR ponúka kvalitu snímok, ktorá predstavuje špičku v odvetví a reaguje na nároky profesionálneho používania s výnimočnou integritou. Zavedenie výkonnej stabilizácie obrazu (VR) a celkom nová optická konštrukcia vdýchli tomuto spoľahlivému pracovnému nástroju nový život – je to najpoužívanejší profesionálny objektív v rade objektívov NIKKOR. Stabilizácia obrazu ponúka pozoruhodnú výhodu štyroch stupňov EV a efektívne minimalizuje rozmazanie, ktoré môže spôsobiť chvenie fotoaparátu. Exkluzívny ultrazvukový zaostrovací motor (SWM) ponúka rýchlejší výkon automatického zaostrovania. Okrem odolnejšej konštrukcie fluórová vrstva na prednom a zadnom prvku objektívu aktívne odpudzuje vodu, prach a nečistoty.


Česká republika, fotografi Simona Smrčková a Kamil Saliba, fotoaparát D750 a objektív AF-S NIKKOR 24 – 70 mm f/2,8G ED.

Kontrastné osvetlenie kľúčom k mimoriadnej pôsobivosti

Problematické svetlo uprostred leta a nevšedné miesta svadieb môžu predstavovať problémy, s ktorými si treba poradiť. Svadobní fotografi dnes vysoký svetelný kontrast radi využívajú, aby dosiahli mimoriadne pôsobivé fotografie. „Využívajte zdroje prirodzeného svetla vo svoj prospech – keď svetlo pretne tiene, môže vám poskytnúť jedinečnú príležitosť na zachytenie prirodzeného kontrastu. Všimol som si pás svetla medzi dvomi budovami a pomocou objektívu AF-S NIKKOR 35 mm f/1,4G, ktorý je ideálny na fotografovanie pri slabom osvetlení, som zachytil tento pestrý a zaujímavý záber,“ glosuje Ross Harvey.


Taliansko, fotograf Ross Harvey, fotoaparát D750 a objektív AF-S NIKKOR 35 mm f/1,4G.

Dramatické snímky vyjadrujú energiu svadobného dňa

Dnešné páry často požadujú dramatické svadobné fotografie, na ktorých je vidieť, aký energický bol ich veľký deň. Tieto snímky sú menej aranžovanou verziou pózovaných snímok, ktoré sa objavovali v minulých trendoch, a môžu obsahovať dramatické prostredie i akciu. „Keďže sa ženích a jeho hostia pohybovali rýchlo, na rozdiel od iných fotografov, ktorí by mohli čas uzávierky predĺžiť, som ho skrátila na 1/1 600 s, aby som ich výrazy zachytila v ostrých detailoch,“ vysvetľuje Chloé Lapeyssonnieová.


Grécko, fotografka Chloé Lapeyssonnieová, fotoaparát D750 a objektív AF-S NIKKOR 24 – 70 mm f/2,8G ED.

Budúcnosť: Nastupujúce trendy podľa Európskeho svadobného združenia Nikonu

Módny štýl odklonom od tradičnejších prístupov

Európske svadobné združenie pod vplyvom dizajnu špičkových módnych úvodníkov a umeleckých šiat očakáva, že stále viac dvojíc uprednostní výraznejšiu štylizáciu. Keď si nevesta zvolí za svadobný odev nápaditý umelecký výtvor, bude zároveň žiadať, aby sa aj fotografia odkláňala od tradičnejších prístupov populárnych v minulosti. „Pomocou objektívu AF-S NIKKOR 35 mm f/1,4G som mohol zachytiť túto zábavnú a nedbalo elegantnú snímku, ktorá by sa pokojne mohla objaviť na stránkach módneho časopisu. Tento objektív som si vybral predovšetkým pre jeho nízku clonu (táto snímka bola zhotovená s clonou f/2), ktorá mi umožnila zľahka rozmazať pozadie. Zachoval sa tým kontext a prostredie a fotografovaný pár zároveň zostal hlavným subjektom snímky,“ konštatuje Ross Harvey.


Taliansko, fotograf Ross Harvey, fotoaparát D750 a objektív AF-S NIKKOR 35 mm f/1,4G.

Jednoduchosť namiesto preplnenosti

Priveľa detailov a nadmerné využívanie rekvizít sú „out“. Združenie predpovedá úplný reset doterajších vyumelkovaných konceptov a predpovedá, že aspoň nonkonformnejší mladomanželia sa zamerajú na návrat k jednoduchosti. Obrátia teda svoju pozornosť na nadčasové fotografie, ktoré zdôrazňujú a vyžarujú strohosť, čistotu a nenútenosť. „Experimentujem s uhlami, aby aj jednoduché snímky boli zaujímavé. Tu som sa dostala nad dav, použila som objektív AF-S NIKKOR 35 mm f/1,4G a do snímky som zakomponovala len nevestu. Vďaka tomu som namiesto preplnenej fotografie prvého tanca získala túto nádherne jednoduchú fotografiu,“ hovorí Nadia Meliová.


Grécko, fotografka Nadia Meliová, fotoaparát D750 a objektív AF-S NIKKOR 35 mm f/1,4G.

Len profesionáli, zatiaľ čo hostia sa plne sústredia na samotný obrad

Združenie sa už dnes bežne stretáva s budúcimi manželmi, ktorí doslova žiadajú hostí, aby počas svadobného obradu nefotografovali a najmä nezdieľali snímky či videá. „Predstavte si nasledujúcu scénu... Pár sa po vyslovení svojich svadobných sľubov otočí k hosťom, ale namiesto usmiatych tvárí vidí len stenu fotografujúcich telefónov. Hostia sa tak úporne snažia zachytiť tento okamih, že mimovoľne prestávajú byť jeho súčasťou,“ upozorňujú odborníci. V dobe, keď sú sociálne médiá sotva odmysliteľnou súčasťou nášho fungovania, v podstate logicky rastie dopyt po profesionálnych svadobných fotografiách, ktoré na zodpovedajúcej úrovni zachytávajú nekaždodenné okamihy a emócie, zatiaľ čo hostia sa plne sústredia na samotný obrad.


Francúzsko, fotografka Chloé Lapeyssonnieová, fotoaparát D750 a objektív AF-S NIKKOR 24 – 70 mm f/2,8G ED.

Lookbook od Európskeho svadobného združenia Nikon je ilustrovaný pôsobivými zábermi zo skutočných svadieb. Všetky sú zhotovené fotoaparátmi Nikon s objektívmi NIKKOR. Štúdia je k dispozícii online na webovej lokalite spoločnosti Nikon Europe: Lookbook svadobnej fotografie. Ďalšie informácie o Európskom svadobnom združení Nikon nájdete tu.

Tradície, ktoré sa viažu k svadbám, ale aj tvorbu špecializovaných fotografov a blogerov na celom starom kontinente približuje práve Európske svadobné združenie. Výzvou pre zaangažovaný kolektív je kreatívne dokumentovať lokálne tradície a ponúkať inšpiráciu pri zachytávaní neopakovateľných momentov.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Tibor78
2018-06-29 15:00:35
"Všimol som si pás svetla medzi dvomi budovami a pomocou objektívu AF-S NIKKOR 35 mm f/1,4G, ktorý je ideálny na fotografovanie pri slabom osvetlení, som zachytil tento pestrý a zaujímavý záber,“ glosuje Ross Harvey."

Pekna blbost toto
 
acton
2018-06-29 15:13:49
príspevok od: Tibor78
"Všimol som si pás svetla medzi dvomi budovami a pomocou objektívu AF-S NIKKOR 35 mm f/1,4G, ktorý je ideálny na fotografovanie pri slabom osvetlení, som zachytil tento pestrý a zaujímavý záber,“ glosuje Ross Harvey."

Pekna blbost toto
Ber to s rezervou, niektore fotografie su dobre ale ten koment k tomu...
U mna velke plus k tomuto clanku za tie svetle fotografie, na ephote je divny trend hnusna mrtvolna vinetacia za kazdu cenu.
 
Tibor78
2018-06-29 20:50:01
príspevok od: acton
Ber to s rezervou, niektore fotografie su dobre ale ten koment k tomu...
U mna velke plus k tomuto clanku za tie svetle fotografie, na ephote je divny trend hnusna mrtvolna vinetacia za kazdu cenu.
Ano, niektore fotky su dobre. Smejem sa len na tych komentoch k jednotlivym fotkam ako "fundovane" je vysvetlovane co a ako a hl. ako vyborne to nafoti technika Nikon...
 
acton
2018-06-29 20:59:25
príspevok od: Tibor78
Ano, niektore fotky su dobre. Smejem sa len na tych komentoch k jednotlivym fotkam ako "fundovane" je vysvetlovane co a ako a hl. ako vyborne to nafoti technika Nikon...
a olympus
 
fatality
2018-07-01 19:08:49
príspevok od: Tibor78
Ano, niektore fotky su dobre. Smejem sa len na tych komentoch k jednotlivym fotkam ako "fundovane" je vysvetlovane co a ako a hl. ako vyborne to nafoti technika Nikon...
a co cakas od PR clanku?
 
acton
2018-07-01 19:14:48
príspevok od: fatality
a co cakas od PR clanku?
co vlastne znamena PR clanok?
 
marianr
2018-07-02 13:07:46
Jééééj a ja som urobil trendovú!

http://pentaxfriends.eu/gallery/displayimage.php?album=search&cat=0&pid=24851#top_display_media

Ani som nevedel. 8-)))
 
angel1
2019-02-21 06:28:53
Niečo ako public relations.....po našom "potláčanie rátia" 😋
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované