Hore

Blesky a fotoaparáty Canon EOS R a M

Blesk je príslušenstvo, ktorého úlohou nie je len dodať svetlo za zlých svetelných podmienok.

Ak si toto o blesku myslíte, vôbec ste úlohu blesku nepochopili. Blesk je kreatívne príslušenstvo,  s ktorým môžete zlepšiť kvalitu svetla. Dosiahnete to využitím smerovania blesku, použitím modifikátorov a využitím rôznych funkcií (rôzne spôsoby synchronizácie, stroboskopické efekty atď.).

Moderné blesky nám ich kreatívne využitie už desiatky rokov nesmierne uľahčujú. Raz za čas však nastane výraznejší pokrok, ktorý niektorých fotografov zneistí. U Canonu je to samozrejme nový systém EOS R a pre niektorých aj systém EOS M. Je čas, kedy fotografi menia zrkadlovky za bezzrkadlovky. Samotný výrobca podrobne informuje o možnosti využitia zrkadlovkových objektívoch na bezzrkadlovkách. Canon pre EOS R systém ponúka až 3 adaptéry. A fotografi ich využívajú. Menej sa však informuje o použití bleskov, nielen radu Speedlite, na bezzrkadlovkách.

Prv, ako si povieme niečo o kompatibilite bleskov s novými bezzrkadlovkami, musím zmieniť jeden technický fakt, ktorý sa týka použitiu bleskov na bezzrkadlovkách (všeobecne). Paradoxne sa začína týkať aj niektorých zrkadloviek.

Bezzrkadlovky fungujú v dvoch režimoch uzávierky. V režime mechanickej uzávierky, kde je princíp rovnaký ako u zrkadlovky a len je vynechané sklápanie zrkadla, ktoré u bezzrkadlovky samozrejme chýba. Synchronizácia blesku s bezzrkadlovkou je rovnaká ako so zrkadlovkou, na princípe sa nič nemení. Druhý režim bezzrkadlovky je s elektronickou (tichou) uzávierkou. U nej nie je možné blesk použiť, pretože by nebolo osvetlené celé políčko záberu. Spôsobuje to relatívne pomalé čítanie dát zo snímača po riadkoch. Elektronickú uzávierku možno použiť len s trvalými svetlami a aj tu môže dôjsť k problému s tými, ktoré blikajú (najčastejšie žiarivky, ale aj niektoré LED). V budúcnosti sa rýchlosť čítania dát zo snímača zrýchli tak, že sa všetky dáta prečítajú naraz. Až vtedy sa bude dať fotoaparát synchronizovať s bleskom aj v režime el. uzávierky. Takej uzávierke hovoríme globálna a keď sa stane súčasťou fotoaparátov, mechanická uzávierka bude úplne zbytočná. Dovtedy si ale zapamätajte, že blesky je možné použiť len v režime mechanickej uzávierky. Ak vám nebude odpaľovať blesk, skontrolujte si najprv, či nie ste v režime elektronickej uzávierky. Platí to pre bezzrkadlovky všeobecne. A začína sa to týkať aj zrkadloviek, samozrejme tých, ktoré v režime živého náhľadu umožňujú nastaviť el. uzávierkou.

Systémové blesky


Systémové blesky Canon Speedlite sú plne kompatibilné nielen so zrkadlovkami EOS, ale aj bezzrkadlovkami EOS R a EOS M.

Canon pri vývoji nových systémov EOS R a EOS M zachoval kompatibilitu s bleskami Speedlite, nezmenil päticu, ani protokol E-TTL II. Ak na bezzrkadlovku prechádzate zo zrkadlovky, môžete bez obáv používať blesky, ktoré ste si k zrkadlovke kúpili.

Informácie o kompatibilite a práci s bleskami nájdete v návode na použitie vášho fotoaparátu. Návody si môžete stiahnuť ešte pred kúpou fotoaparátu priamo zo stránok Canonu (https://www.canon.sk/support/consumer_products/product_ranges/cameras/eos/).


Ukážka z návodu pre Canon EOS R, časť venovaná práci s bleskom.

Blesky Speedlite

Užívatelia bezzrkadloviek a zrkadloviek najčastejšie používajú externé systémové blesky. Kompaktné, výkonné, s vlastným napájaním a bohatou funkcionalitou. U Canonu sú to blesky radu Speedlite, ktoré sprevádzajú fotoaparáty EOS od ich začiatku. Základom kumunikácie bleskov Speedlite a fotoaparátov EOS je pokročilý E-TTL systém. Pri prechode na digitálne fotoaparáty bol inovovaný na E-TTL II. generácie.


Canon Speedlite 470EX-AI, prvý systémový blesk s automaticky motoricky ovládanou hlavou.

Aktuálne má Canon v ponuke blesky radov EL a EX. Tieto blesky sú 100% podporované fotoaparátmi EOS R a M, vrátane všetkých funkcií a režimov. Nebudem sa im podrobne venovať. Prehľad aktuálnych modelov nájdete na stránke https://www.canon.sk/cameras/speedlite-flashes/. Rad Speedlite EX je medzi fotografmi roky známy. Nový rad EL na rad EX nadväzuje, rozdielom je lepšia podpora bezzrkadloviek z hľadiska AF bodov, ktoré u bezzrkadlovky majú väčšie pokrytie plochy. V budúcnosti sa dá predpokladať, že EX modely budú postupne nahradené modelmi EL a zabudovaný rádiový prijímač sa stane štandardom. Ale to záleží samozrejme na Canone. Canon do niektorých modelov zabudoval rádiové ovládanie (modely RT). Aby ste ich mohli bezdrôtovo ovládať, potrebujete vysielač Speedlite ST-E3-RT. U starších bleskov radov EZ/E/EG/ML/TL sa záblesk odpáli, ale len v plnom režime. Fungujú v režime jednoduchého manuálneho blesku.

Nemá význam experimentovať s kompatibilitou starších bleskov. Výhody digitálnych fotoaparátov EOS R a EOS M využijete naplno len s novými bleskami Speedlite radov EL a EX, prípadne staršími bleskami EX s podporou E-TTL II.





Neoriginálne blesky

Popularitu fotoaparátov Canon využívajú výrobcovia objektívov aj bleskov. Tiež ponúkajú systémové blesky, ktoré sú alternatívou k bleskom Speedlite. Najčastejším dôvodom kúpy “neznačkového” blesku je nižšia cena. Tu musíte počítať s tým, že blesk iného výrobcu nemusí byť tak kvalitne vyhotovený a môžu sa objaviť problémy s kompatibilitou.

Je na každom, či zvolí originál, alebo alternatívu. Ak ste sa rozhodli pre alternatívu, musí byť kompatibilná s E-TTL II režimom riadenia záblesku. V takom prípade býva samozrejmá aj podpora HSS synchronizácie. Pozor si treba dávať pri diaľkovom ovládaní a kombinovaní bleskov rôznych značiek, ktoré nemusí fungovať. Najlepšie je používať blesky a príslušenstvo jednej značky.


Systémový blesk Godox V1 s podporou TTL a HSS. Musíte si kúpiť model kompatibilný s fotoaparátmi EOS. Ak chcete blesk rádiovo odpaľovať, potrebujete vysielač Godox. Výhodou je, že Godox vyrába aj pokročilé štúdiové blesky, kompatibilné so systémovými bleskami Godox.

U bezzrkadloviek sa oveľa častejšie aktualizuje firmvér, ktorý môže výrazne ovplyvniť funkcionalitu fotoaparátu. To môže spôsobiť problémy s kompatibilitou medzi fotoaparátom a príslušenstvom (objektívmi a bleskami). Z toto dôvodu je vhodné kupovať príslušenstvo s možnosťou aktualizácie firmvéru. U bleskov je to cez USB rozhranie. 100% kompatibilitu vám zaručuje len Canon u jeho bleskov. U bleskov iných značiek sa môžu vyskytnúť problémy, nemusí to byť hneď problém s odpaľovaním, môže to byť nepresné nastavenie výkonu blesku v TTL režime, či iné problémy.








Jednoduché externé blesky

Jednoduché blesky s manuálnym nastavením výkonu, bez TTL a HSS, sú technicky dávno prekonané. Svetlo je ale svetlo, či je zo starého alebo nového moderného blesku. Ak oželiete TTL, HSS, zoomovanie a iné funkcie, dobrú službu môže urobiť aj jednoduchý blesk. Veľký pozor musíte dávať u starých bleskov, ktoré používali vyššie napätie na pätici a mohli by poškodiť fotoaparát. Takúto poruchu vám žiaden záručný servis neuzná. Aj dnes sa vyrábajú jednoduché blesky, alebo si za pár EUR kúpte starší Speedlite s možnosťou manuálneho nastavenia výkonu.


Triopo TR-950 vyzerá ako moderný systémový blesk. V skutočnosti je len manuálne nastaviteľný. Stojí necelých 30€, prečo by ste riskovali poškodenie fotoaparátu starým bleskom, keď nový je tak lacný?

Jednoduché manuálne blesky radi využívajú strobisti, ktorí s malými bleskami pracujú v štýle štúdiových bleskov a nepotrebujú moderné vymoženosti systémových bleskov. Viac o tomto štýle fotografovania v našej Fotoškole.





Štúdiové blesky

Každý výrobca fotoaparátov má v ponuke externé systémové blesky, ale žiaden nemá vo svojom výrobnom programe štúdiové blesky. Preto je potrebné, aby ste si vždy overili kompatibilitu s vašim fotoaparátom. Platí to predovšetkým pre pokročilé štúdiové blesky.

Jednoduché štúdiové blesky

Štúdiové blesky v poslednom čase tiež prešli vývojom. Tradičné ateliérové blesky sú viazané na napájanie zo siete alebo veľkej batérie/generátora, majú manuálne nastavenie výkonu a podporujú len X-Synch, čiže synchronizáciu s pomalšími časmi. Všetky fotoaparáty EOS, EOS R a EOS M s nimi bez problémov spolupracujú. Stačí nastaviť vo fotoaparáte expozičný čas do X-Sync pre váš fotoaparát. Vzhľadom na manuálne nastavenie výkonu sa používa expozičný program M. Fotograf meria svetlo flashmetrom, alebo nastaví expozičné hodnoty a výkon blesku metódou pokus-omyl. Čo u digitálneho fotoaparátu ide pomerne rýchlo. Pre prepojenie s bleskom/bleskami sa používa rádiová komunikácia, u starších bleskov optická. Svoju bezzrkadlovku EOS R alebo EOS M môžete smelo zobrať do ateliéru, samozrejme nezabudnite mať nastavený režim mechanickej uzávierky.


Štandardný štúdiový blesk Fomei Basic 200P s manuálnym nastavením výkonu, podporou X-Sync. Rádiový prijímač a vysielač treba dokúpiť. Prijímač i vysielač sú jednoduché a univerzálne, fungujú s každým fotoaparátom so štandardnou ISO päticou.

U jednoduchých štúdiových bleskov sa dnes najčastejšie používa rádiové ovládanie. Záleží na tom, či blesk má alebo nemá zabudovaný rádiový prijímač. Ak áno, musíte k fotoaparátu dokúpiť jednoduchý rádiový vysielač značky výrobcu blesku, alebo s ním kompatibilný. Ak blesk nemá rádiový prijímač, stačí dokúpiť jednoduchý prijímač, ktorý sa zapojí do synchronizačnej zdierky blesku.

Pokročilé štúdiové blesky

Čoraz častejšie sú nové pokročilé štúdiové blesky systémové. Podporujú TTL riadenie záblesku, HSS synchronizáciu a niekedy sú osadené aj akumulátorom, ktorý umožňuje používať ich v teréne, bez prístupu k el. sieti. Štandardom je zabudovaný rádiový prijímač. Ak vlastníte fotoaparát Canon EOS, musí takýto moderný štúdiový blesk podporovať protokol E-TTL II. Blesky bývajú zvyčajne univerzálne, podporujú TTL protokoly rôznych značiek. Canon je najrozšírenejšia značka fotoaparátov a je jeho podpora štandardom.

Godox AD600Pro je pokročilý štúdiový blesk s podporou TTL, HSS, akumulátorom a zabudovaným rádiovým ovládaním. Blesk je univerzálny, ale ak chcete používať E-TTL II režim pre fotoaparáty Canon, musíte si kúpiť rádiový vysielač určený pre Canon.

Pokročilé štúdiové blesky sa ovládajú rádiovo. Aby ste ich mohli ovládať, musíte na fotoaparát nasadiť rádiový vysielač danej značky blesku, určený pre vašu značku, v tomto prípade Canon. Bohužiaľ nemôžete použiť iný rádiový odpaľovač, napríklad originál od Canonu.

Aj pre pokročilé štúdiové blesky platí to isté, čo pre systémové blesky. Je vhodné, ak sú vybavené USB portom pre aktualizáciu firmvéru. Nielen kvôli zaisteniu kompatibility s aktuálnymi, ale aj budúcimi modelmi.





Záver

Canon u nových systémov bezzrkadloviek EOS R a EOS M zachoval plnú kompatibilitu s bleskami Speedlite s E-TTL II riadením záblesku. Problémom preto nie je súčasné využívanie bleskov na zrkadlovke aj bezzrkadlovke, ani prechod zo zrkadlovky na bezzrkadlovku. EOS-y R a M bez problémov spolupracujú so štúdiovými bleskami. Pri pokročilých štúdiových bleskoch a pri neoriginálnych systémových bleskoch musíte vyberať modely s podporou fotoaparátov Canon EOS. Výhodou je, ak blesk umožňuje aktualizáciu firmvéru. Použitie bleskov u zrkadloviek a bezzrkadloviek sa líši len v tom, že u bezzrkadloviek je bežne používaný tichý režim el. uzávierky, u ktorej sa blesk nedá použiť. Ak chcete pracovať s bleskom, skontrolujte si, či je bezzrkadlovka v režime mechanickej uzávierky. Jej zvuk nemôžete prepočuť.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Budy
2020-04-08 18:05:49
Keď je už spomenutý eos-m systém určite by som sem zradil aj Canon Speedlite 90EX, síce má slabší výkon rovnajúci sa inak vstavanému blesku zrkadloviek, ale za to môže slúžiť ako odpaľovací blesk E-TTL master pre mnohé staršie blesky napríklad Canon 580EX.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované