Hore

Manuálne blesky na digitálnom fotoaparáte

Väčšina z vás nepozná iné blesky ako systemové. Sú to učinené zázraky v malom balení. Výkonné, s množstvom funkcii, zložito komunikujúce s fotoaparátom, aby dosiahli čo najlepšiu expozíciu. V dnešnej digitálnej dobe je všetko nabité funkciami. Zdá sa akoby to bez toho ani nešlo. Na to aby ste správne osvietili objekt bleskom ale žiadné moderné vymoženosti nepotrebujete. Musíte len dostať správne množstvo svetla do správnej vzdialenosti. A to ide aj manuálne, bez pomoci výpočtovej elektroniky. Ak pochopíte ako blesk funguje, dokážete to sami a úplne presne aj so starým manuálnym bleskom

Prečo manuálny blesk

Najčastejši nás k použitiu manuálneho blesku vedú finančné dôvody. Na rozdiel od systémových bleskov sú staršie manuálne blesky a dokonca aj nové, o dosť lacnejšie. Možno sa nejaký, z čias filmovej éry dokonca povaľuje niekde vu vás v skrini, takže jeho použitie vás nestojí ani cent (až na nové batérie).

Ďalším dôvodom býva, že pri svojej práci nevyužívate TTL riadenie záblesku. Prečo sa vzdať pohodlia automatiky? Automatika je pohodlná, rýchla, ale omylná. Konzistentné výsledky dosiahnete s manuálnym nastavením, ktoré nereaguje na malé zmeny kompozície, preostrenia a pod. Takto sa napríklad pracuje s atelierovými svetlami. Tiež sa nastavujú manuálne.

Aký manuálny blesk

Väčšina fotoaparátov, ktoré majú päticu pre pripojenie blesku, má rovnaký typ sánok. Výnimkou sú fotoaparáty Konica Minolta (dnes už sa nevyrábajú) a Sony, ktoré po Minolte neštandardne sánky prebralo. Najnovšie modely Sony sú ale už vybavené štandardnými sánkami. Väčšinu bleskov je možné zasunúť do sánok na väčšine fotoaparátov. Manuálne blesky nepotrebujú viacero kontaktov, stačí im jediný - stredový. Cez neho dá fotoaparát pokyn na odpálenie. Fotoaparát nedokáže cez tento jediný kontakt s bleskom pokročilejšie komunikovať. Nevie, či je nabitý a ani nedokáže ovládať jeho výkon. Celá funkcionalita je obmedzena na jedinú funkciu. Odpálenie. Vďaka tomu nie sú na blesk kladené žiadné špeciálne požiadavky z hľadiska kompatibility. Na najmodernejšiu digitálnu zrkadlovku môžete použiť starý blesk, napr. ten., čo používal váš otes s filmovou Prakticou.

Prv než vyskúšate fotografovať so starým manuálnym bleskom, mali by ste vedieť, že je tu určité riziko poškodenia fotoaparátu. To spočíva v elektrickom prúde na kontakte blesku. Pred niekoľkými…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Rasty Gibel
2014-03-13 15:33:21
Dobry clanok ....
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia