Hore

Nikon CLS III. - strobist kit

Nejako sa s pokročilejším využitím blesku začať musí. Táto časť nášho seriálu bude preto konkrétnejšia. Poučiť sa z nej môžu aj majitelia zrkadloviek a CSC fotoaparátov iných značiek, ktoré tiež ponúkajú obdobnú funkcionalitu ako Nikon CLS systém. V predchádzajúcich článkoch sme si popísali, ako dobre sú zrkadlovky Nikon pripravené pre prácu s bleskami, ale aj o obmedzeniach u nižších modelov. V stručnosti zhrniem, že vyššie modely (od Nikon D90) majú v sebe zabudované diaľkové ovládanie externých systémových bleskov Nikon Speedlights (a s nimi kompatibilnými) a to aj v i-TTL režime a režime synchronizácie s krátkymi časmi (Auto FP). Nižšie modely dokážu blesky odpaľovať, ak ich dovybavíte riadiacou jednotkou, ale nikdy s nimi nedokážete používať blesky pri časoch kratších, ako je X-sync. Ak to s používaním bleskov myslíte vážne, zadovážte si pokročilejší model zrkadlovky.

Mierne zamračené, fotografované v tieni. Výsledok je dobrý, ale s bleskom môžete vytvoriť úplne inú svetelnú atmosféru.

Nikon D800E, AF-S 85/1,8G, zamračené, začína dážď. Použil som dva blesky NIkon Speedlight SB-700. Hlavný blesk je umiestnený na statíve vľavo hore, svetlo je modifikované 90 cm dáždnikom Lumiquest. Druhý blesk je vpravo vzadu a zvýrazňuje obrysy siluety. Expozičné hodnoty: 1/640 sek., f/2,5, ISO 200. Blesky sú riadené rádiovým triggerom Yongnuo. Keďže bol použitý krátky expozičný čas (aby som podexponoval pozadie a zvýraznil plasticitu), musela byť nastavená synchronizácia blesku s krátkymi časmi (Auto FP).

Základné strobist vybavenie

V predchádzajúcej časti sme si ukázali, ako sa dá externý blesk kreatívne využiť. Teraz si vysvetlíme, aké príslušenstvo použiť a prečo. Bude to základné vybavenie na váš štart k profesionálnemu využitiu bleskov. Je to len jedno z možných riešení, vyberal som také, ktoré je cenové dostupné a čo najskladnejšie, pritom dostatočne kvalitné a účinné.

Nikon D7000 s bleskom Nikon Speedlight SB-700. Výbava pre…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Wlady
2014-09-10 08:39:28
Karol dikes za dalsi paradny clanok. Tiez mam YN-622N-TX + 2x YN-622. Chcel by som sa poradit aku mas skusenost ked na vysielaci nadstavis manualne silu blesku, mne blesk stale bliska s predbleskom ako rezime TTL. Dakujem, Vlado
 
bonifacko
2014-09-10 08:43:57
toto ma zaujima, neovladam nič z toho, už mam radiovy odpalovač/prijimač cactus V6 a taky biely daždnik-difuzor
 
branondca
2014-11-04 23:53:13
Super článok,
 
thunder rider
2014-11-05 11:10:24
Yongnuo trigger mám na canon "bez stavového display" príjmač a vysielač v jednom. Sú to kvalitné zariadenia. Po prechode na nikon používam už len ako radio ku štúdiovým bleskom.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia