Hore

Canon Speedlite - prehľad bleskov

Canon, rovnako ako ostatní výrobcovia, má v ponuke niekoľko systémových externých bleskov pre univerzálne použitie alebo makrofotografiu. Pod označením systémové blesky rozumejte externé blesky s pokročilými funkciami, ktoré komunikujú s fotoaparátom.

Blesky Canon majú označenie Speedlite. Aktuálne využívajú pokročilé riadenie blesku typu E-TTL II. Podporujú aj staršie protokoly, vďaka čomu ich môžete použiť dokonca aj na filmových fotoaparátoch EOS.

Pri výbere externého blesku treba myslieť na jeho použitie. Základným parametrom je samozrejme výkon, ktorý určuje dosah blesku. Výkon udáva tzv. smerné číslo (GN). Výrobcovia udávajú smerné číslo rôzne. Štandardom je udávať smerné číslo pri nastavení citlivosti na ISO 100 a použití 35 mm objektívu. Tento štandard pochádza z čias jednoduchších bleskov. Dnešné blesky využívajú zoomovanie zábleskovej hlavy, čím dokážu lepšie využiť svetlo pri použití objektívov s dlhšou ohniskovou vzdialenosťou. Preto výrobcovia často udávajú smerné číslo pre najdlhšie ohnisko zoomu zábleskovej hlavy. Toto číslo býva výrazne vyššie, ako pri štandardnej konfigurácii. Pri výbere blesku si treba na to dávať pozor. Okrem samotného smerného čísla sa treba zaujímať aj o to, pre aké nastavenie je udávané. Najvyššie smerné číslo blesku u Canonu nájdete v jeho označení, napr. Speedlite 600EX II-RT má výkon GN 60.

Canon Speedlite systémové blesky

Canon má v ponuke 4 externé systémové blesky, dva makroblesky a dve riadiace jednotky pre diaľkové ovládanie bleskov.

Speedlite 270EX II

Základ ponuky tvorí malý a ľahký externý blesk Speedlite 270EX II. Napájaný je dvojicou batérií typu AA, recyklačný čas je 3,9 sekundy. Hlava je automaticky nastaviteľná pre pokrytie objektívov 28 a 50 mm, vďaka čomu dokáže hospodárnejšie pracovať s výkonom. Blesk podporuje E-TTL II riadenie sily záblesku. Kompatibilný je tak s novými, ale aj staršími, fotoaparátmi Canon (DSLR, CSC aj kompaktmi). Hlava je výklopná smerom nahor, vďaka čomu sa dá svetlo presmerovať pre odrazenie od stropu alebo steny. Využitie odrazu je obmedzené nielen možnosťou polohovania, ale aj menším výkonom. Aj keď sa jedná o najlacnejší blesk v ponuke, má funkciu diaľkového ovládania. Môžete ho odpaľovať pomocou riadiacej jednotky ST-E2 alebo blesku Speedlite s funkciou komander. Blesk nedokáže ovládať iné blesky Speedlite. K pokročilým funkciám patrí aj vysokorýchlostná synchronizácia (FP), vďaka ktorej môžete blesk použiť aj s krátkymi časmi, kratšími ako je X-Sync čas fotoaparátu.

+ slušný výkon+ výklopná hlava+ kompaktné rozmery, nízka hmotnosť+ napájanie štandardnými batériami typu AA+ možnosť diaľkového ovládania

- obmedzená funkcionalita- slabší výkon pre používanie odrazu svetla- hlava je len výklopná

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bear
2018-06-19 06:59:08
Este si zabudol na 90EX, nie je zaujimavy vykonom, ale skor ako nahrada ST-E2, pre fotaky co nemaju interny blesk, alebo s nim nevedia robit master.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia